oto teyp önerisi
AM4 sistemi yenilemek ne kadar tutar?
X570 Tomahawk
Ryzen 5600X
Corsair 2x16 3600CL16
Kullandığım üçlü bu şekilde. İleriye yönelik olması nedeniyle AM5 platformuna elimdekileri de satarak geçsem tahmini ne kadar bir masraf olur?
450 bin bütçe ile ne önerirsiniz
Petlas yeni kış lastiği çıkarmış
sonunda yeni model çıkarmışlar snowmaster 2 ve snowmaster 2 sport olarak. starmaxx markası altında da satılıyor aynı ürünler polarmaxx ve polarmaxx sport olarak geçiyor. yeni modeller desen olarak diğer lastiklere benziyor umarım performansı da yakındır, daha doğrusu kar-ıslak-kuru olarak bakıldığında daha dengelidir önceki modeline göre. etiket değerleri çok bir şey ifade etmese de çoğu ebatta C-B olarak geçiyor.
https://www.petlas.com.tr/tr/otomobil/otomobil/snowmaster-2
https://www.petlas.com.tr/tr/otomobil/otomobil/snowmaster-2-sport
https://www.starmaxx.com.tr/tr/otomobil/otomobil/polarmaxx-2
https://www.starmaxx.com.tr/tr/otomobil/otomobil/polarmaxx-2-sport
hava 30 derece olmuş hatta 40'a varan günler oluyor ama bakıyorum çoğu araç kış lastiği ile geziyor. tek lastik takıp gezecekseniz 3pmsf sembolü olan dört mevsim lastik alın gayet güzel modeller var ille de pahalı olan crossclimate almaya gerek yok, örneğin hankook kinergy 4s2 gayet iyi. dört mevsim lastik yoktur yalandır diyen tiplere de takılmayın, bir halt bildikleri yok emin olun. youtube'da all season yazıp da hokey pisti üstünde kayan araçlara da bakmayın o lastikler avrupa pazarındakilerle aynı değil, amerikan pazarında all season denilen tip en fazla yağmur lastiği denilecek lastikler kullanılmış o videolarda, zaten 3pmsf sembolü de yok hiçbirinde. crossclimate gibi lastikler all weather olarak geçer orada onlar da yeni yeni girmeye başladı. türkiye'de satılan lastikler central european all season tyres olarak geçer ve dediğim gibi 3pmsf sembolü vardır hepsinde. he şimdi de gelip "yazın yaz lastiğini, kışın kış lastiğini yakalayamaz bunlar hehe" tarzı sanki çok önemli bir şey yazdığınızı hissettiren ama aslında bomboş mesajlar da atmayın rica ediyorum malumu ilan ediyorsunuz sadece ama içerik olarak boş. iyi bir dört mevsim lastik yazın iyi bir yaz lastiğinin %85-90'ı kadar performans verir kışın da iyi bir kış lastiğinin yine %85'i kadar performans verir, ödün verilmiştir evet fakat bunu daha geniş bir çalışma aralığında kullanılabilsin diye yapılıyor, insan gibi kullanıyorsanız aracınızı gayet yeterli tutuşu sağlar tehlikeye sokmaz kışın yaz lastiği kullanıldığındaki gibi. kış lastiği yaz sıcağında kuruda tutuşu zayıflar ciddi derecede ama asıl zaafı ıslak zeminde yaratıyor. lastik üretimi ödün verme işidir aslında, yaz ve kış lastikleri de ödün verilerek üretilir. örneğin kış lastiklerinde kış koşullarında hem kuru hem ıslak hem kar hem buzda 1. olan lastik yoktur. ilk üçünün daha iyi olması için buz performansından mutlaka ödün verilir daha sonra o üçlüden kendi aralarında yine ödün verilir çeşitli sebeplerden dolayı, testlerde aynı tip olmasına rağmen modeller arasında fark olmasının nedeni de budur. test sonuçlarında da 1. olan model sanılanın aksine her konuda 1. olduğundan değil her kategoride yeterli puan aldığı ve dengeli olduğu için 1. olur genelde. yaz lastiğinde de aynısı geçerli, dört mevsimde de.
Goodyear UltraGrip 8 neden tercih ediliyor?
kışlık lastik bakarken denk geldim, piyasaya 2011 yılında çıkmış bir model, neredeyse 12 yıl oluyor. aynı desenle halen üretimde görünüyor. üstünden 2-3 nesil geçmiş. goodyear'ın son çıkan kış lastiği de değil, ultragrip 9 plus var çünkü. testlere ise en son 2013 yılında girmiş çünkü ug9 çıkınca olması gerektiği gibi silinip gitmiş piyasadan, ayrıca yeni ürünlere göre geri kalmaya başlamış bile sadece iki yılda. baktığım birkaç ebatta öyle aşırı bir fiyat avantajı da yok, hatta son nesil modellerle aynı fiyatı. tercih edilmesi için mantıklı bir sebep göremiyorum fakat halen tavsiye edenleri, kullananları görüyorum. belki de bu model yüzünden ug9+ doğru düzgün gelmiyor bile. goodyear işin kolayını bulmuş 12 yıllık modeli yeni fiyatına satıyor resmen.
kompresör ya da lastik basınç ölçer tavsiyesi
Kasayı nasıl/ne ile temizliyorsunuz?
kasadaki tozlar için sıkıştırılmış hava almayı düşündüm ama hem olumsuz yorumlar var, hem de bitiyor sonuçta ayrıca çevreye de zararlı olduğu söyleniyor. aliexpress'te yukarıdaki ürüne denk geldim, türkiye'de satılıyor mu bunlardan? baktım bulamadım.
ARCTIC P12 PWM PST VALUE PACK 120MM FAN (5X) 508,83 TL
kargo vergi dahil 508,83 TL'ye yurt dışından geliyor gönderici amazon lojistik gümrükte bir sorun olacağını sanmıyorum son ödeme ekranında vergiyi hesaplıyor. bana uygun gibi geldi.
500W PSU ile RTX 3080 kullanılır mı?
peşinen söylüyorum: bu konunun amacı kesinlikle bu derece güç tüketen bir kart için 500W psu önermek değildir. zaten önersem de kimse dikkate almaz. karta ulaşma fırsatım oldu ve halihazırda kullandığım sistemde deniyorum, bir sorun yaşamadım ve paylaşmak istedim.
normalde böyle bir şeye cesaret etmezdim fakat en kötü OPP devreye girer güç kesilir dedim ve denedim. tabi bunun dışında başka deneyen var mı buna benzer diye bakarken gördüklerimin de etkisi oldu.
iki kartı da kökleyip deniyor. transient dinlemiyor psu taşıyor iki kartı da. tabi 3080 kadar değiller ama işlemci de 5900X. kullanılan psu modeli de bendekiyle birebir aynı. bu modelin farklı varyasyonları var artık hangisi için yazdılar bilmiyorum ama linustechtips'teki psu tier list'te bu model için not düşülmüş kapanma sorunu olabilir transient dolayısıyla diye. bendeki ve testteki ürün bn297.
https://www.youtube.com/watch?v=ma79wg-xDV8
bir de bu video var. psu tamamen aynı model değil videoda kullanılan pure power 10 500w, 11 ile oldukça yakın diye biliyorum. sistemin geri kalanı da benimkine oldukça benzer. (işlemci 3600X vs.)
sistemim:
ryzen 5 5600X
x570 tomahawk
2 x 8 gb ddr4 3000 mhz crucial ballistix XMP
2 x nvme ssd (kingston a2000 500 gb + sandisk ultra 500 gb)
1 x sata ssd (sandisk ultra 3d 500 gb)
6 x arctic p12 pwm pst fan
1 x rgb klavye
1 x wireless gaming mouse
psu:
be quiet pure power 11 500W bn297
https://www.bequiet.com/en/powersupply/1537
linkten de görebileceğiniz gibi 8+8 pin bağlantısı mevcut. zaten tek 8-pin olsa denemezdim kesinlikle. çevirici ile kullanıp kablo yakanlar olmuştu.
gpu:
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/gigabyte-rtx-3080-gaming-oc-rev-2-0.b9151
8+8 pin girişine sahip. default olarak 370W power limit ile geliyor. ben bunu 320W ile limitledim. fakat limit olmasa bile en fazla 350W civarı çekiyor timespy'da. yine de 320W limit kullandım oyunlarda.
işlemci stock ayarlarda. en fazla 76W çekiyor bu şekilde. prizden kasa smart plug ile ölçüyorum tüm sistemin güç tüketimini. transient görebilmek için ekipman yok fakat sorun olsa koruma devreye girerdi diye düşünüyorum. denediklerim:
timespy loop: önce PL olmadan yaptım 20 tur. gpu 350W civarı gösteriyordu fakat anlık 359W olmuş gpu-z'ye göre. cpu 50-55W.
320W PL ile tekrar 20 tur yaptım. herhangi bir sorun olmadı. cinebench R23 multithread + timespy loop denedim yine bir sorun olmadı.
control: 320W PL ile 1080p tüm ayarlar en sonda rt dahil, rendering res 1440p dlss kapalı. ilk attığım linkte oyunun belli bir kısmında bu ayarlarla transient'in çok olduğundan belirtmiş, o belli kısmı da denedim normal de denedim, herhangi bir sorun olmadı.
red dead redemption 2: hardware unboxed optimize ayarlar 1080p + 1.5x res scale ayarlar. benchmark yaptım, normal de oynadım, frame arttığı için işlemci de tam güçte çalışıyor zaten gpu da öyle. yine de bir sorun olmadı.
battlefield v multi: 64 kişilik oyuna girdim. 1080p low fakat res scale 200 yaptım 4K gibi oluyor. fps 141'e sabit gpu %98 değil fps limitinden dolayı fakat %80 civarı ve 320W'a yakın çekiyordu hep. işlemci de tam güç çekiyor tam yüke girmese bile aynı şekilde. rotterdam ve devastation haritalarında denedim. herhangi bir sorun olmadı.
forza horizon 4: ultra extreme karışık 4K DSR denedim, araç değiştirirken bekleme ekranında vs. anlık 30 fps'ye sabitliyor sonra tekrar fırlıyor ama yine de bir sorun yaşamadım.
tüm bu testler sırasında prizden ölçtüğüm değerler 420W-464W arası değişti.
başka şunu dene diyebileceğiniz bir şey varsa deneyim. cpu + gpu oc belki sistemi kapatabilir ama o kadar zorlamak istemiyorum açıkası. zaten bu şekilde bile ağır gelmiştir.
kart da soğutma olarak bayağı başarılı gigabyte termal padleri de değiştirmiş sanırım. gpu 70c mem 80c geçmedi oyunlarda. fanları da hızlı dönmesine rağmen (%80 ~2000 rpm) o kadar gürültülü değil. hava sesi yapıyor sadece.
5600X de stock olarak bile yetiyor, ramler xmp olmasına rağmen.
bundan önce de aynı sistemi 3060ti ile çalıştırıyordum. onun için konu açmaya değer bulmadım ama başka bir başlık altına yazmıştım. genelde deneyenler de 650W psu ile denemişler bu yüzden konu açarak paylaşmak istedim. yanlış bulduğunuz yerler varsa (örneğin en kötü opp devreye girer kısmı mesela) yazın öğreneyim biraz da onun derdindeyim.
MSI MAG X570 Tomahawk Wi-Fi | Ryzen 7 5700X3D | 2x16GB Corsair Vengeance LPX 3600CL16 | XFX RX 6800 XT Speedster Swft 319 | 2TB Corsair MP510 | 6x Arctic P12 PWM PST | Reeven Hans | Phanteks P400A | be quiet! Pure Power 11 BN297 500W | AOC 24G2U | HyperX Alloy Origins Core Red | Logitech G305 |
Son Giriş: 2 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 3 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3.174
İkinci El Bölümü Mesajları: 87
Konularının görüntülenme sayısı: 154.798 (Bu ay: 3.823)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.986 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar