4 Kanallı DDR5 Belleklerde XMP açılmıyormuş, doğru mu?
Arkadaşlar merhaba, şu an bilgisayarımda 2x16 7600 MHz DDR5 bellek kullanıyorum. Bir çift 16 GB daha bellek alıp 4 kanalda toplam 64 GB belleğe çıkartmak istiyorum ama öğrendiğime göre DDR5 belleklerde 4 kanal çok sorunlu çalışıyormuş. Eğer 4x16 bellek takıp XMP'yi açarsam görüntü alamayacağımı, mecburen XMP kapalı olarak kullanmam gerektiğini duydum. Haliyle XMP kapalıyken de frekans çok düşecek ve duyduğuma göre bu bütün anakartlarda böyleymiş. Böyle bir şey gerçekten de var mı? Tek çare elimdeki bellekleri satıp yerine 2x32 GB almak mı?
Bütün USB 3 kabloları aynı mıdır?
Arkadaşlar merhaba, USB 3'ün isimlendirmesi bildiğiniz gibi karman çorman bir hâl aldı artık, o yüzden doğruca aktarım hızlarından bahsedeceğim. Benim eski bir bilgisayarım vardı ve zamanında (7-8 yıl önce, belki daha da eski) ona adı USB 3.0 (5 Gbps) olan Tip A bir uzatma kablosu almıştım. Şu an kullandığım bilgisayarımda 10 Gbps USB A portu mevcut. Ben o eski kabloyu 5 Gbps hıza kadar destekliyor sanıyordum ama geçenlerde o kabloyu kullanarak harici bir SSD'yi 10 Gbps portuna bağladım 5 Gbps hız alacağımı düşünerekten ama ilginç bir şekilde o eski kablo 10 Gbps hız verdi. Bu olay kafamı karıştırdı, o internette satılan 5 Gbps, 10 Gbps ve 20 Gbps hız sunduğu iddia edilen ve farklı fiyatlara satılan kabloların hepsi özünde aynı mı yoksa? Yani ben gidip 5 Gbps hız desteklediği söylenen bir Tip C'den Tip C'ye kablo alıp bilgisayardaki 20 Gbps porta taksam 20 Gbps hız verir mi? Eğer o kablolar aynı değilse nasıl oldu da benim o USB 3.0 (5 Gbps) zamanından kalma eski kablom 10 Gbps hız verebildi?
Hangi Asus Monitör?
Arkadaşlar merhaba, IPS bir monitör almayı düşünüyorum ama özellikle aşağıdaki iki monitör arasında kaldım.
Bu iki monitörün arasındaki en büyük fark tazeleme hızı bunun farkındayım ama aralarında başka farklılıklarda var. Örneğin "Renk Derinliği" olarak TUF serisi olan 10 bit iken ROG serisi olan 8 bit ama "sRGB" ve "DCI-P3" olarak ROG serisi daha üstün. Bu ikisinden hangisi daha kaliteli görüntü verir şimdi onu anlamış değilim. Ayrıca bu iki monitörün kronik sorunları var mı bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim. Ek olarak ROG serisi monitörler ile TUF serisi monitörler arasında malzeme kalitesi ya da ömür gibi farklılıklar var mıdır?
XMP Açıkken Oyunlardan Atma Sorunu
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 2 hafta önce yeni bir kasa topladım. İyi güzel ama yaşadığım bir sorun var başlıkta da belirttiğim gibi XMP'yi açınca oyunlardan atma sorunu yaşıyorum. XMP'yi tekrar kapatıyorum sorun çözülüyor ama bu seferde bellek frekansı 4800 Mhz'e düşüyor, benim aldığım bellekler 7600 Mhz'te çalışıyor. Bu arada şunu da belirteyim bu oyundan atma sorunu her oyunda aynı değil bazı oyunlarda 5-10 dakika sonra atıyor bazı oyunlarda da 1-2 saat sonra atıyor. Oyundan attığı zamanda ya hiçbir uyarı vermiyor sanki ALT+F4 yapmışım gibi ya da oyun donuyor kalıyor ben görev yöneticisinden kapatmak zorunda kalıyorum. Hatta attığı oyuna tekrar girersem bir süre sonra bilgisayar reset atıyor. Bu sorun nedenleri nedir? nasıl çözebilirim? bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Anakart: Asus Rog Strix Z790-H
Bellek: Gskill Trident Z5 DDR5 7600 Mhz
İşlemci: Intel 14700K
BIOS güncel.
Anakart önerisi; B760 mı? Z790 mı?
Arkadaşlar merhaba, yakın zamanda bir masaüstü bilgisayar toplamayı düşünüyorum. Anakart konusunda özellikle 2 anakart arasında kaldım, aralarındaki temel fark birisinin B760, diğerinin Z790 yonga setini kullanıyor olması. Yonga seti konusunda çok bilgili değilim, bu yüzden karar vermekte zorlanıyorum. B760 ile Z790 arasında ne gibi farklar vardır? Z790'a fazladan para verdiğime değer mi? Bilgisayarı uzun vadeli kullanmayı düşünüyorum o yüzden biraz iyi bir bilgisayar toplayım istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Bahsettiğim iki anakart:
i5 Yerine i7 Almaya Değer mi?
Arkadaşlar merhaba, biliyorum bu soru yıllardır sorulan ve pek çok forumda olan bir soru ama benim sorum biraz daha farklı. Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum, hangi bileşenleri alacağımı aşağı yukarı belirledim ama işlemci konusunda kafamda hâlâ soru işaretleri var. i5 14600KF ile i7 14700KF arasında gidip geliyorum sürekli. i5 14600KF'nin 14 çekirdeği ve 20 parçacığı varken 14700KF'nin 20 çekirdeği ve 28 parçacığı var. 14600KF yaklaşık ₺13.000 iken 14700KF ₺17.000'nin biraz üzerinde bir fiyat etiketine sahip. Buraya kadar bir sorun yok ama tam olarak bu noktadan sonra benim kafam allak bullak oluyor. Bu iki işlemcinin oyunlardaki performans testlerine baktığımda aralarında %5 - %7 arasında bir performans farkı olduğunu gördüm. Oyun haricindeki performans testlerini pek bulamadım, nedense genellikle hep oyunlar üzerinde test ediliyorlar. Benim birinci sorum şu; fazladan 6 adet çekirdeğe ve 8 tane parçacığa sahip olan i7, i5'ten sadece %7 daha fazla mı performans verebiliyor yani? Eğer öyle ise Yaklaşık ₺4.500 vererek i7 almaya pek değmeyeceğini düşünüyorum. Eğer daha fazla fps elde etmek istiyorsam bu parayı ekran kartını yükseltmek için veririm çok daha fazla fps elde ederim.
İkinci soruma gelecek olursak o da şu; ben bu bilgisayarda sadece oyun oynamayacağım 3 boyutlu tasarım ve üretim programlarını da kullanacağım mesleğim gereği. Bu programlarda biraz işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor. Eğer fazla para verip i7 alırsam bu programlarda bana ne kadar büyük bir artısı olur?
Bu kafamdaki soru işaretleri giderebilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.
Arkadaşlar öncelikle başlıkta başka türlü nasıl anlatırım sorunumu bilemedim, sanırım en anlaşılır olanı bu oldu. Benim Dell G317 model bir dizüstü bilgisayarım var, fakat son birkaç aydır kendi kendine değişik işler yapıyor. Uzun zaman önce oyunlarda işlemcisi 100 dereceye çıkmaya başladı ve ben de uzun uğraşlar sonucu işlemci kullanımını kısıtlamaya karar verdim. İlginç bir şekilde işlemci kullanımını %99'a düşürünce bilgisayar işlemci sıcaklığı 75 dereceyi bile nadiren gören bir bilgisayar haline geldi. Uzun süredir böyle kullanıyordum ancak son zamanlarda saçma şeyler yapıyor. Herhangi bir oyuna girdiğimde benim %99 ile sınırlandırdığım işlemci kullanımı kendiliğinden %100'e çıkıyor ve işlemci sıcaklığı da bir anda 95-100 dereceye çıkıyor. Bu sebeple her oyuna girdiğimde işlemci kullanımını tekrar %99'a düşürmem gerekiyor. Sadece bu da değil her oyuna girdiğimde ekran parlaklığını da sona dayıyor ve ben bunu yapmasını da istemiyorum. Yani özetle bilgisayar kendi kendine güç aşırtma gibi bir şey yapıyor, ayarları çok kurcaladım ama çözümünü bir türlü bulamadım. Artık son umut bir bilen çıkar diye buraya yazıyorum, zaten işlemci %100'de iken neden bu kadar ısınıyor onu da anlayamadım uzun zamandır, şimdi de kendi kendine benim sınırlamamı kaldırmasını anlayamadım. Bilen arkadaşlar olursa lütfen beni bilgilendirsin.
İşlemcideki anlık sıcaklık artışı ve düşüşü.
Arkadaşlar merhaba, bir dizüstü bilgisayarım var çok eski değil 2.5 yıl önce aldım. Son zamanlarda işlemcisinde aşırı bir ısınma sorunu yaşamaya başladım, işlemci sıcaklığı 100 dereceye çıkıyordu. Geçenlerde bakıma götürdüm, fanlarını temizlettim ve termal macununu yenilettim. Mantıken düşünürsek, artık ısınmaması lazım çünkü önceden bu kadar ısınan bir bilgisayar değildi ama ilginç bir şekilde değişen pek bir şey olmadı, hâlâ 100 dereceye çıkıyor. Buraya kadar bir açıklama getirebiliyorum ama buradan sonra aklım çok karışıyor. Bilgisayar oyun oynarken genellikle 80-90 derece arasında sıcaklıklarda duruyor ama sık sık ani bir şekilde 100 dereceye çıkıyor ve bir anda tekrar 80 dereceye düşüyor. Hatta geçenlerde daha hafif bir oyun oynarken 65 dereceden 95 dereceye çıkıp tekrar 65 dereceye düştü ve bu dediğim 1 saniye içerisinde oluyor. Bir işlemcinin bu kadar kısa sürede 30 derece sıcaklık değişimi göstermesi de bana hiç mantıklı gelmiyor. Bilgisayarın fan girişlerine buz küpleri bile koydum ama yine de 100 derece sıcaklığa çıkmayı başardı işlemci. Burada özellikle söylemek istiyorum işlemci sürekli 100 derece durmuyor sadece anlık olarak 100 dereceye çıkıp tekrar düşüyor en fazla 2 saniye sürüyor. Şu ana kadarda bilgisayarın hiç ısınmadan kaynaklı kapandığını görmedim. Sensörlerde bir bozukluk olabilir mi veya benim anlamadığım, bilmediğim bir sorun olabilir mi? Bilgi verirseniz çok sevinirim. (İşlemci: INTEL i7 8750H) (Ekstra dizüstü bilgisayar soğutucusu kullanmıyorum.)
Forza Horizon 4 açılma sorunu!!!
GTA V'i 2. Bilgisayara yükleme [Kutulu oyun]
|
Son Giriş: 3 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 5 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 93
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 41.355 (Bu ay: 764)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 11 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware