Şimdi Ara

XMP Açıkken Oyunlardan Atma Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 2 hafta önce yeni bir kasa topladım. İyi güzel ama yaşadığım bir sorun var başlıkta da belirttiğim gibi XMP'yi açınca oyunlardan atma sorunu yaşıyorum. XMP'yi tekrar kapatıyorum sorun çözülüyor ama bu seferde bellek frekansı 4800 Mhz'e düşüyor, benim aldığım bellekler 7600 Mhz'te çalışıyor. Bu arada şunu da belirteyim bu oyundan atma sorunu her oyunda aynı değil bazı oyunlarda 5-10 dakika sonra atıyor bazı oyunlarda da 1-2 saat sonra atıyor. Oyundan attığı zamanda ya hiçbir uyarı vermiyor sanki ALT+F4 yapmışım gibi ya da oyun donuyor kalıyor ben görev yöneticisinden kapatmak zorunda kalıyorum. Hatta attığı oyuna tekrar girersem bir süre sonra bilgisayar reset atıyor. Bu sorun nedenleri nedir? nasıl çözebilirim? bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Anakart: Asus Rog Strix Z790-H

Bellek: Gskill Trident Z5 DDR5 7600 Mhz

İşlemci: Intel 14700K

BIOS güncel.

• 4800 ile 7600 arasında hiç başka hız seçeneğin yok mu?

7200 yap, 6800 yap, 6600 yap, 6000 yap?

• Yüksek frekanslı ramlerde bu sorun maalesef oluyor sırf bu yüzden yeni topladığım sistemi 6400 MHz aldım xmp açık hiçbir sorun yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • shruikan kullanıcısına yanıt

Kendim XMP kapalıyken 7600 MHz çıkartmayı denedim bu seferde bilgisayara hiç görüntü gelmedi. 6000 MHz'de denediğimde düzgün çalıştı ama benim amacım neden 7600 MHz'de düzgün çalışmıyor onu anlamak.

• canlee89 kullanıcısına yanıt

Bende zaten 6400 ya da 6800 MHz alacaktım indirim denk geldiği için 7600 MHz aldım. Madem sorunlu neden üretiyorlar ki, kullanamayacaksak ne anlamı var o zaman. Nasıl çözeceğim bu sorunu şimdi?

• Triangulum T kullanıcısına yanıt
    Anakart ram uyumu çok önemli çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Dediğim gibi frekans düşükken bir sorun yaşamıyorsan çözümü belli.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • xpm profili açıkken voltajı manuel olarak kademeli arttırmayı deneyebilirsin. xmp profili 1.4 voltaj ile çalışıyor. deneme yanılma yönetimi ile voltajı 0.01 arttırarak 1.45'e kadar çıkabilirsin.

duruma göre bellek kontrolcü voltajını(soc) da attırabilirsin.

bios'un güncel olduğunu varsayıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 8 Temmuz 2024; 3:25:39 >
  • XMP acik hale getirip sonra DRAM frequency kismini 7200e cekin buyuk ihtimal calisir hocam. 7600mt/s XMP icin yuksek bir hiz, hem islemci silikonunun kaliteli olmasi lazim hem de anakartin bellek mimarisinin sorunsuz olmasi lazim. Sizin durumda ikisinden en azindan birinde sorun var.

• soporo kullanıcısına yanıt
    BIOS güncel hocam o konuda sorun yok. Bu voltaj arttırmanın belleklere bir zararı olur mu? Çünkü teknik verilerinde 1.40v yazıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Mr. Decent kullanıcısına yanıt
    Dediğinizi deneyeceğim, peki silikon kalitesinde ya da anakartta sorun varsa, o zaman bu bellekleri 7600 MHz'te kullanamayacağım değil mi?

Evet, yani aslinda bu bir "sorun" degil ama markalar duzgun pazarlama yapmiyorlar, her islemci her anakartla 7600mhz XMP calisacakmis gibi satiyorlar.

1.45'e kadar her hangi bi' zararı olmaz. xpm profili stabil çalışmayabiliyor bazen, genelde voltaj kaynaklı oluyor bu problem. bellek kontrolcü ve bellek voltajını manuel ayarlaman gerekebiliyor ya da xpm profili açıkken bellek frekans hızını düşüreceksin.

edit: bu arada çift kanal bellek kullanıyorsun değil mi? bellek sayısı arttıkça bellekleri stabil tutmakta zorlaşıyor. örneğin çift kanal sıkıntısız çalışan bellekleri 4 kanala çıkarttığın zaman stabilite sorunları olabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 8 Temmuz 2024; 11:41:40 >
  • soporo kullanıcısına yanıt
    Akşam eve gidince dediklerinizi deneyeceğim ve evet 2 kanal bellek kullanıyorum ama ileride 4 kanala çıkarmayı düşünüyordum. Dediklerinizden sonra tedirgin oldum şimdi. 2 kanalda bile sorun yaşıyorsam 4 kanalda çok büyük ihtimalle yaşarım herhalde.

• Biraz geç oldu ama sorun frekans değerini 7400 MHz'e çekince düzeldi. Şimdilik bir sorun yok 7600 MHz ile 7400 MHz arasında da ahım şahım bir fark olmaz herhalde diye düşünüyorum. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.