GraalVM Nedir? Ne değildir?
Merhabalar,
Gelecek planlarımda, GraalVM ile Sandbox'a bi giriş, bi başlangıc yapmak gibi planlar var. Sonradan işi daha ileri boyuta götürürüm diye düşünüyorum. GraalVM gerçtekten Python tarafında GraalPy'si olan, JavaScript tarafında ise GraalJS'i olan ve bu iki öneml, popüler ve büyük bir dil ile polyglot app yapma imkanı veren güzel, iyi bir platform. Fakat bazı kısımları tam anlamış değilim. Mesela polyglot app yapma imkanını çok iyi bir şekilde veriyor ama hiç ortada bir common library, platform veya başka birşey yok.
Örneğin, appleri hangi UI framework'u ile yapıyoruz? Bu appler sadece desktop içinmi geçerli? Neden mobil yok? Web bizahmet olamsın çünki şimdiden web olması neredeyse imkansız. Evet sorularım bunlar.
Not: GraalVM'e baktığımda platform image diye birşey var: örneğin iOS image, Android image. Fakat bu image'ların ne işe yaradığını anlamadım çünkü bu image'lar ile ne yapılıyor ne yapılmıyor onu bilmiyorum. Örneğin bir grafik arayüzlü bir iOS veya Android app yapılabiliyor mu? Ve bu yapılan app'lerde polyglot özelliği var mı?
En basitinden sorum şu: GraalVM özünde nedir? Ne değildir?
Teşekkürler.
Yapıcı Bir Kotlin Eleştirisi
Merhaba arkadaşlar Kotlin öğreniyorum. Dil gerçekten modern programlama dillerinin nasıl birşey olduğunu ortaya koyan bir dil olmuş. Bu dili öğrenirken içimden C++ emekli oldu, Java ve C# ise yaşlandı demeden edemedim. Dil gerçekten yeni nesil prog. dillerini yansıtan yeni jenerasyona hitab eden güzel bir dil olmuş. JetBrains'in ellerine sağlık diyorum. Peki siz nediyorsunuz?
Gerçekten etkilendim.
Kotlini öğrenme kaynağım: "Kotlin Programming The Big Nerd Ranch Guide" E-Kitabı
[Silinsin]
.
Android Sandbox Platform (For example: Roblox)
Merhabalar soyle bir fikfrim var sadece suan fikir asamasinda ama ileride hayata gecebilir. Android aplikasyonunun icerisinde bir android aplikasyonu gibi bir sanal isletim sistemi yapma fikri kisaca. Tipki android isletim sistemini acar gibi android isletim sisteminde bu uygulamayi aciyorsunuz ve icerisinde aplikasyonlar, oyunlar, ve librariler develop ediyorsunuz, kullaniyorsunuz, ve oynuyorsunuz. Bunu yapmak icin Java programlama diline bir sandbox programlama dilinin yerlestirilmesi Lazim. Ornegin sandbox denince akla ilk gelen Lua porgramlama dili. Evet Lua olabilir ama ben kendi programlama dilimi entegre etmek istiyourm. cunki Lua cok tuhaf bir dil. Bu hedefe ulasmak icin ilkonce Android Programlamayi ogrenip sonra da kendi programlama dilimi ve bu dilin Java Sandbox versiyonunu insa etmek istiyorum. Sonrada Android'te bu programalma diline Java ile backend yazmak istiyourm sandbox icerisine androidi gommek icin. Sonrada grafik arayuzu yapip bitiriyorum. Hedefum bu.
Sizce nasil bir fikir. Roblox'tan farkli olsada cok benzer.
Kotlin Multiplatform Hakkında
Merhaba,
Kotlin Multiplatform hakkında biraz bilgi almak için bu konuyu açtım. Bilmek istediklerim:
- Android'in native halinden nekadar fazla alt seviyede.
- Flutter, C# AvaloniaUI, ve React Native'den avantajları dezavantajları nelerdır.
- Kotlinle Android'e native uygulamalar yazılıp, uygulamanın dependency gerektirmeyen kısımları multiplatform'a taşınabilir mi?
- Android'de Kotlin ile uygulama geliştirmek istiyorum ama multiplatform özelliğinden de faydalanmak istiyorum. Sizce Android'den başka platformlara da Kotlin ile uygulama yapmak uygun olur mu?
Merhabalar gorev basi ucret ile bir animasyoncu ile is yapmak istiyorum. Projeede 2d animasyonlar ve gorseller yapilmasi lazim. ozelden mesaj ataiblirsiniz.
Merhabalar 2D bir oyun yapiyorum. Proje icin animasyoncu lazim. gorev basi ucret ile is yapmak istiyorum. ilgilenenler ozelden yazsin.
Evet farklı işletim sistemlerinde çalışan programlama dilleri var. ve hatta aynı kodu farklı işletim sistemlerinde çalıştıran programlama dilleride var. Peki aynı kodu birçok programlama dillerinde çalıştıran programlama dilleri, alt programlama dilleri varmı? Daha önceden forumda bir konu açmıştım. Şimdi onu yapmak istedikten sonra aklıma gelen dizaynı paylaşmak istiyorum.
Diyelimki herhangi programlam diline Xprog diyelim. Norman da bizim alt programlama dilimiz olsun. Şimdi Norman'ın çalışması için ne lazım? Şunlar: Natıve Code (Xprog) => Backend Code (Semi Native Code) => Norman Code (Normal Code). Java üzerinden bir örnek vermem gerkiyorsa Java'da native kod ve normal kod vardır burada ise 3 farklı kod var: Native, Semi Native (Backend) ve Normal.
Peki Native kod veya semi native kod yazacaksam ben bu dili neden kullanayım? Burada dilin kullanımı 2'ye ayrılıyor 1: Creator'lar 2: User'lar User'lar sadece normal kod yazarak birçok programlama dilinde kendi kodunu çalıştırabiliyorken. Creator'lar ise yazdığı library'leri programlama dillerine native ve semi native kod ile port yani entegre ediyor.
import norman.Norman; import norman.NormanSemi; public class NormanJavaPort { public static void main(String[] args) { NormanSemi normanSemi = new NormanSemi(); normanSemi.setNatives( { .... } ); normanSemi.doFile("normanSemi.ns"); Norman norman = new Norman(); norman.setSemis( normanSemi.getSemis() ); norman.doFile("norman.n"); } }Kod
Yığını:
Yapay Zeka ve Binary Code
Aklıma "Yapak Zeka'nın bir programlama dili olsaydı nasıl oludu?" gıbısınden sorular geldi ve şöyle düşündüm: "İnsanların neden kaynak koda ihtiyacı var?" çünkü ara dil lazım. Fakat yapay zeka için aradil söz konusu olmayabilir. Yani ileriki yıllarda yapay zeka çok fazla gelişirse sadece binary code ile yazılım yapan bir yapay zeka görebiliriz buda dehşet verici bir üstünlük gibi geliyor.
Merhabalar arkadaşlar. 8 yıllık programalma tecrübemden sonra kendi postmodern static typed programlama dilimi yapmaya karar verdim. Sizden bilmek istediklerimden önce nasıl bu noktaya vardığımı açıklamak istiyroum. Öncelikle bazı seviyesiz insanların bu konuya gelip saçma sapan şeyler yazmasını kesinlikle istemiyorum. Her neyse bi anlatayım. Arkadaşlar programlaya önce Python ile başladım ozamanlar çok amatördüm sonra C öğrendim ve bu sayede bilgisayarın yapısını daha iyi kavramaya başladım sonra da Java öğrendıkten sonra OOP hakkında çok şey öğrendim sonra da C# öğrenip OOP'de kendımı önemli ölçüde gelistirdim. Bana göre C# Java'dan çok daha gelişmiş bir dildir. Fakat arkadaşlar C# nekadar gelişmiş bir OOP dili olursa olsun yine de dil de birsürü olmayan eksik özellik gördüm. Ve bende bu özellikleri içeren gelişmiş, postmodern bir static typed programlama dili yapmak istiyorum.
Şimdi gelelim nasıl sorularına
Hangi dil ile yazmak istiyorum: Şu zaten açıkca ortada ki static typed dillerinin native hali C++ ile yazılıyor. Mesela JNI (Java Native Interface) bu yuzden dilimi C++ ile yazmaya karar verdim. (Bunun için nekadar vaktimi alırsa alsın C++ öğreneceğim)
IDE: işte bu konu da çok az bilgim var CLION diye sağlam bir ide var ama o da ücretli ama eğer onunla yapmak en uygunuysa olsun o ücreti bir şekilde öderim veya bir yolunu bulurum. Dolayısıyla hangı IDE ile yapmalıyım konusunu sizden öğrenmek istiyorum.
Compıler: Benim tercihim GCC, G++ sızın oneriniz nedir?
Bytecode'mu yoksa binary code mu?: Benim tercihim bu programlama dili ile yazılmış programların rahat crash vermeden çalışabilmesi için binary code evet farklı işletim sistemleri için farklı binary code üretse de yıne binary code. fakat bytecode'da olabilir eğer bytecode ise neden?
Okadar Librar'yi nasıl yapacaksın sorusu: Çok klişe bir soru. Python'ı yapan kişi nasıl sadece Python'u yaptı ve sonrasında diğerleri o dil için library'ler yazarak o dilin güçlenmesini sağladıysa bende sadece en temel yanı dilin çalışması için gerekli library'leri yazacağım. Ve sonra kendi ihtiyacıma ve ihtiyaçlara göre zamanla library ekleyeceğim. Diğer birçok kişi de tıpkı Python'da olduğu gibi benım dili me library yazarak dilimin güçlenmesini sağlayacaklar. Sonuçta gerçekten sağlam bir dilse neden olmasın?
Evet benden bukdar. Tekrar söylüyorum eğer amacınız benımle dalga geçmekse boşu boşuna yazmayın. Ben çok ciddiyim isterse 5-6 yılımı hatta 10 yılımı alsın yine de yapmaya kararlıyım.
Teşekkürler.
Son Giriş: geçen hafta
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 259
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 26.175 (Bu ay: 306)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 18 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Web Tasarım - Programlama