Usulsüz Elektrik Kullanımı (dava açılacak)
Herkese merhaba, usulsüz elektrik kullanımı ile alakalı bir sorum var. Biraz uzun gözükebilir ilgili olduğunu düşündüğüm maddeleri de yazdım o yüzden biraz kalabalık gözüküyor:)
Yeni dairemizi kendimiz bitirip, başvurularını yaptık. Başvuru esnasında mesajlar telefona SMS olarak iletildi. Başvuru sonrası sayacı aldık taktırdık ve elektrikçi bağlantısını yaptı. Daha sonra elektrik ekipleri geldi. Bir eksik çıktı ve tamamlamamız söylendi. Gelen ekipler normalde kesmem lazım ama kesmiyorum dedi. Sorun olup olmayacağını sordum. "Bir sorun olmaz bir sonraki faturada ödersiniz." dedi. Bu sözlü bir beyan bir değerinin olmadığını biliyorum. Eksiği tamamlamam biraz uzun sürdü. Bütün işlemler aşağı yukarı 1 ay sürdü aboneliğim başlatıldı.
Abonelik başlatıldığı gün sayaç okumaya gelinmiş ve kaçak/usulsüz kullanım olarak tutanak tutulmuş. Tutanakla alakalı bilgi verilmedi imza attırılmadı. Elektrik firması abonelik mesajlarının geldiği veya bağlantı anlaşmasında yazan telefona değilde 10-15 sene önceki aboneliğimizde 2-3 sene önce kapatılan numaraya SMS atıp bu durumu bildirmiş. (Bu bilgiyi bulunduğum ilçede firma binasından aldım.) Ben ise 4-5 ay faturalarımı ödedim. Bu durumdan icra kağıdıyla haberim oldu. Tek sayfa bir icra kağıdı geldi. Yanında tutanak, fatura her hangi bir şey yoktu. Eve bir tebligat göndermeden direkt avukata vermişler. İlamsız ödeme emri takibi başlatmışlar. Borç 650 Tl civarındaydı. Avukat icraya verildiğim için 1400 TL ödemem gerektiğini iletti. Bu süreçte tutanağın "usulsüz elektrik kullanımı" ile alakalı olduğu zar zor öğrendim çünkü doğru düzgün bilgi vermediler.
Biraz konu ile ilgili yönetmeliği(ELEKTRİK PİYASASI TÜKETİCİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ) karıştırdım. Net bilgi vermediler ama kendimce yönetmeliğin 48.Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre tutanak tutulduğunu düşünüyorum. ilgili bent:
b) Kendi adına perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması olmadan daha önceki tüketici adına düzenlenen ödeme bildirimlerini ödemek suretiyle elektrik enerjisi tüketmesi,
şeklinde. Evet tespitten önce kendi adıma sözleşmem yok ama dairede ilk oturan benim dolayısıyla başkasının adına elektrik tüketmiyorum dolayısıyla tutanağın haksız yere tutulduğunu düşünüyorum.
Aynı maddenin ikinci fıkrasında:
(2) Birinci fıkraile ilgili olarak; (a), (b) ve (c) bentlerinde tanımlanan hallerde, usulsüz elektrik enerjisi tüketimi tespitinden önce ilgili tüzel kişilere başvuruda bulunulmuş olması ve bunun belgelenmesi durumunda, usulsüz elektrik enerjisi tüketimine ilişkin hükümler uygulanmaz.
şeklinde bir ibare mevcut. Firmayla yaptığımız bağlantı anlaşması tespitten önceki tarih zaten başvurum üzerine sayaç verildi.
Ayrıca yönetmelikte tespitler için ise üçüncü fıkranın b bendinde:
... b) (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen hallerde ise dağıtım şirketi tarafından, tüketiciye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini belirten kesme ihbarı bırakılır...
şeklinde bir ifade var.
Bende yönetmeliğin bu maddelerine göre bu durumun usulsüz kullanım olamayacağını düşündüm. Ayrıca gönderilen icra kağıdında tutanak ekstra bilgi olmadığı içinde "İcra İflas Kanununun 61.maddesine" göre kanunsuz olduğunu belirterek icra müdürlüğüne dilekçe vererek icrayı durdurdum. Kuruma da itiraz ettim. Durumu açıkladığım uzun bir dilekçe yazdım. Uygulama yönetmeliğe uygundur. SMS'te yeni verdiğimiz numaraya attıklarını iletmişler ve icranın kaldırılmayacağını söylemişler. SMS'in yeni numaraya atılmadığından kesinlikle eminim bana öyle bir mesaj ulaşmadı. Kafama takılanlar:
Yönetmeliğin maddelerini yanlış mı yorumluyorum?
Zaten SMS'i başvuru esnasında verdiğimiz numaraya atmadılar ama SMS bu durumlarda tebliğ yerine geçer mi? Çünkü sistemlerindeki ilk numarayı baz alıyor olabilirler ve bunun şuan farkında değiller.
İtirazın iptali davası açarlarsa süreç nasıl işler?
Avukat tutmadan halledebilir miyim?
Abonelik babamın üzerine, yaşı da var. Kendini ifade etmesi zor olacaktır. En azından yazılı savunmayla işi götürebilir miyim veya duruşma olursa benim savunma yapabilmem mümkün olur mu?
Sonuçta borç büyük bir borç değil. Mahkeme masrafları ne kadar olur?
Bu durum bana şirketin umursamazlığı, nasılsa uğraşmazlar şeklinde davranması olarak yorumladım. Haksızlığa gelemiyorum. Arayan avukatın "Haklı çıkamazsınız. Onlar büyük şirket. Haklı olmasalar böyle yapmazlar. O bölgede başka firmadan elektrik alma şansınız yok" gibi tehditlerini söylemiyorum bile.
Vakit ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Cep Telefonu Ekran Değişimi!
|
En İyi İngilizce-Türkçe Çeviri Programı
Pro Evolution Soccer 2019 açılmıyor!
|
İstanbul Piknik Alanı
|
Sessiz Soğutucu(Fiyat/Performans)
|
|
Harici Hard Disk Teknik Bilgi!
|
IPS Monitör Yarın Alınacak Yardım!!
|
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 452
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 13.693 (Bu ay: 136)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 26 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Haberleşme ve Dijital Platformlar