Yeni Kasa ve PSU sonrası HDD ve SSD görmüyor
Yeni kasa, psu ve sıvı soğutma aldım. Her şeyi taktım ama bazı sorunlar var.
1) SSD ve HDD görmüyor bios ekranına giriyor sadece.
2) Kasada 7 tane fan var bunları bağlayıp çoklayıcı da anakarta taktım rgbler yanıyor fakar fanlar dönmüyor.
İşlemci ve anakart önerisi
Ryzen 5 3600 ve gigabyte b450m s2h anakartım vardı. İşlemci soğutucusunu çıkarırken pederin zorlaması sonucu işlemcinin pinleri sağa sola yamuldu gitti. Sağlık olsun diyelim.
Şimdi soruma gelirsek warzone 2 falan oynuyorum genelde. Yani r5 3600 zaten bu oyunda sorun yaratmaya başlamıştı. Aşağıdaki sistemime göre Intel veya AMD nasıl bir işlemci anakart ikilisi önerebilirsiniz? Bütçe konusunda hiçbir fikrim yok fiyatları çok bilmiyorum ama 5600 alacağına şunu al daha ömürlü olsun dediğiniz ürüne yönelirim.
Sistemim:
XFX RX 6700
2x8GB gskill 2800mhz RAM
msi mag a600dn 600w 80+ güç kaynağı.
Anlık Düşük Voltaj ve Bilgisayarın Kapanması
Yaşadığım bölgede son dönemlerde akşamları ani voltaj düşüşleri elektrikte bir dalgalanma söz konusu. Klima, çamaşır makinesi vs. akşamları zor çalışıyor. Bilgisayardan Warzone'a girince elektrikte dalgalanma olduğu gibi pc restart atıyor. O sırada evdeki ışıklar falan hafiften kısılıyor geri geliyor.
Sorun şu ki PS5'e sahibim onun çalışmasında herhangi bir sorun olmuyor orada Fifa 23 oynuyorum henüz kapanma yeniden başlama gerçekleşmedi. Acaba PS5'in içinde bulunan güç kaynağının 100-230V değerlerini karşılamasından mı kaynaklanıyor?
Benim PC'de ZM500-LEII PSU var. İnternette öğrendiğim kadarıyla çalışma aralığı 220-230V arası yani sanırım 220 altına düşünce sistem anında kendisini kapatıyor.
Sadece tahmin yürütüyorum elektrikten hiç anlamam. Sizce yeni bir PSU alırsam sorun çözülür mü?
Sistemin geri kalan bileşenleri:
Rx 6700 ekran kartı
r5 3600 işlemci
2x8 2800mhz bellek.
Bir Garip Ping Problemi
Yaklaşık 1 hafta kadar önce Millenicom'a geçiş yaptım. Geçen hafta cumaya kadar epey iyi hiçbir sorun yoktu. Yalnız cuma akşam saatleri Fifa 23'e girdiğimde +30ms ping artışı olduğunu gördüm. Sonra tracert ve ping testlerinde nereye ping atarsam +25,30ms arası bir artış olduğunu gördüm. Genel bir problemdir diyip diğer insanlara da sordum fakat kimsede bir sorun gözükmüyordu. En son yaşadığım il olan Adana'dan Millenicom kullanan bir arkadaş buldum ve ona testler yaptırdım aynı hoplardan geçmesine rağmen pinginin gayet normal değerlerde olduğunu gördüm. Görselleri aşağıya ekliyorum hat değerleriyle birlikte. Sizce sorun nedir?
Bu arkadaşın amazon sunucusuna aldığı değer :
Aynı dakikada benim yapmış olduğum test :
Bu da hat değerlerim :
Ben hiçbir şey anlamadım yani 5 gün her şey iyi giderken neden bir anda bu hâle geldi? Millenicom'u defalarca aradım hız sorunu dışında yardımcı olmuyorlar. Şikayetvar'a yazdım aradılar teknik ekibe ileteceğiz diyip geçiştirdiler resmen.
Türk Telekom'a Geçememek
Son zamlardan sonra taahhütlü bir internet kullanmanın daha avantajlı olacağını düşünerek Türk Telekom'a geçiş yapmak başvuruda bulundum. Bölgemde bütün sorgulama sitelerinde alt yapı yok yazıyordu doğal olarak müşteri hizmetleri de alt yapı yok alt yapı için ön başvuru alacağız dediler. Müdürlüğe müracaat ettim oradan da en fazla 16 Mbit adsl verebiliriz VDSL için kapasite artırımı talebinde bulunuruz vs dediler. Neyse o işlem öyle kaldı.
Evde hâli hazırda kullandığım 50mbit internet vardı onu taşımak için aradım bu sefer yine alt yapı olmadığı için geçiş yapılamıyor dediler. Yahu zaten kullanıyorum xdsl numarasını da veriyorum ne demek geçiş yapılamaz dediğimde sistem engel oluyor biz bir şey yapamıyoruz diyorlar. Defalarca aradım müdürlükle konuştum vs yok geçiş yapmıyorlar. Millenicomu aradım çat hemen belgeleri istediler xdsl no vs verdim hemen geçiş işlemi başlattılar. 5 gün oldu onlar da çok yavaş çalışıyor. Bugün aradım lütfen bekleyin en kısa sürede onay için arayacağız dediler. Sinirlendim tekrar TTyi aradım yine 5 kere oradan oraya aktardılar yok sonuç aynı alt yapı olmadığından dolayı sistem izin vermiyormuş.
Yani anlayacağınız para verip hizmet almak istiyoruz elimizde hali hazırda VDSL 50mbit internet var taşıma yapalım diyoruz TT yok yapamayız derken TT alt yapısını kullanan firmalar hemen gel xdsl no varsa yaparız diyorlar anlamadım gitti.
Yeni Port ve Interleaved Problemi
2 gün önce Pazar günü Türknet'in sitesinden ikinci bir internet aboneliği şeklinde sıfırdan kurulum başlattım. Hali hazırda Comnet VDSL kullanıyordum fakat Fifa'da yaşadığım problemler nedeniyle pek memnun kalmadım.
Bugün TT ekibi gelip port bağladı. Ev müstakil dışarı telefon direğinden direkt siyah telekom kablosu geliyor. Gelen kablonun içerisinde 4 adet renkli kablo var. Siyah-kırmızı demet boşta olduğu için onu yeni porta bağladı.
Mavi beyaz comnet'i kullandığım porta ayrılmış durumda kırmızı siyah ise Turknet için ayrılan port. Saçmalık şu ki iki portta farklı saha dolaplarına bağlı durumda gibi bir durum var. Comnet'in bağlı olduğu kabloyu takıp Turknet'in modem şifresini girince hat fast path modunda çalışırken yeni bağlanan portun olduğu kabloyu takınca interleaved modda çalışıyor ve ping epey artıyor (yaklaşık 20ms). Modemin ip alma süresi de epey arttı resmen 3-4 dakika beklemek gerekiyor.
Bu eski portun olduğu hat değerleri. Fast Path ve Broadcom dslam dolabı.
Bu da yeni port DSLAM bilinmiyor ama ilk bağlandığında Infineon (Lantiq) yazdığını gördüm sonradan reset atınca kayboldu.
Fast Path modunda tracert.
Interleaved modunda tracert.
Yani kafam epey karıştı Turknet online işlemler menüsünden destek kaydı açtım ama bakalım ne sonuç çıkacak. Aynı kablo aynı direkten gelen hat nasıl olurda iki farklı dolaba bağlanabilir çok ilginç.
Adana ve Çevresi İnternet Servis Sağlayıcısı Seçimi
TT ile olan taahhüdümün bitmesine son 1 ay kalması dolayısıyla yeni bir ISS arayışına girmiş bulunmaktayım.
Zamanında sırasıyla Netspeed, Turknet ve Millenicom kullanmışlığım var. Netspeed'i ilk dönemlerinde kullanmıştım fakat AKK'nin kaldırılması sonrası epey sorunlar yaşayıp Turknet'e geçiş yapmıştım.
Turknet'i yaklaşık 1 yıl kadar sorunsuz kullanmıştım. Taa ki geçen sene Kasım ayına kadar sonrasında akşam hız düşüşleri ve ping yükselmelerinden bıkıp Millenicom'a geçiş başlatmıştım.
Millenicom'la işler pek uzun sürmedi çünkü Millenicom'un Adana'daki cihazlarında sorun vardı ve bu yüzden paket kayıpları oluyordu. Herhangi bir hız düşmesi veya ping yükselmesi yoktu. Aksine oynadığım oyunlarda en düşük ping değerlerini Millenicom ile yakalamıştım diyebilirim. Fakat sorunu çözemedikleri için 3 hafta kadar sonra onu da kapatıp sıfırdan Türk Telekom üyeliği başlatmıştım.
Gelelim son 1 yıldır TT ile diğerlerine göre nispeten pahalıda olsa pek sorun yaşamadık. Hız düşmesi veya ütopik ping yükselmesi hiç olmadı. 50 mbitlik VDSL pakete 115 TL ödüyorum fakat sanırım devam edersem çok daha yüksek bir fiyat önerecekler.
Not : Netspeed ve TT'de CGNAT varken Millenicom ve Turknet'te dinamik IP vardı.
Sizce ne yapmalı dostlar hangi firmayı denemeli? 3 aylığına Millenicom, Turknet gibi taahhütsüz bir ISS ile devam edip iyi gitmezse TT'ye geri mi dönmeli? Sitelerde yaptığım alt yapı sorgularına göre şuanlık boş vdsl portu yok gözüküyor. Eğer Millenicom ya da Turknet'ten memnun kalmazsam internet aboneliğini sonlandırmam hâlinde yeni üyeliğim ADSL üzerinden açılacak gibi gözüküyor. Kafam biraz karışık. Aşağıya hat değerlerini de ekliyorum.
Band Seçebilme Şansımız Var Mı?
Xiaomi Red Mi Note 7 kullanıyorum. Vodafone'a geçiş yaptım fakat bir sorunum var. Telefon bazen Band 1'e bazen durduk yerde Band 3 veya 7'ye geçiş yapıyor.
Band 1'deyken 60-70 mbit indirme hızı alırken band 7'de yoğun saatlerde 2-3 mbit bile zor alıyorum. İşin komik tarafı telefonu olduğu yerden kaldırmıyorum bile kafasına göre geçiş yapıyor. Bunu sabitlememin bir yolu var mıdır?
Bu Band 1'deyken yapılmış bir hız testi
Bunlarda Band 7'deyken
Ryzen 5 3600 Voltaj Sorunu
Online İşlemler Üzerinden Paket Yükseltme
|
Son Giriş: 18 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 4 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3.172
İkinci El Bölümü Mesajları: 20
Konularının görüntülenme sayısı: 26.927 (Bu ay: 295)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.195 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Haberleşme ve Dijital Platformlar