Şimdi Ara

Programcılığa Başlamak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
2
Favori
4.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • pascal başlangıç düzeyi için çok yararlı dildir. ben programlamayı pascal da kapmıştım.

ayrıca mavi ekran da kodlamak sıkıcı geliyorsa dev pascal ı kullanabilirsin. zatendevpascal free pascallın derleyicisini kullanıyor.

ek olarak console üzerinde programlama yapmak daha zevklidir normal windows form dan. tam öğrenmelik yani.

sefer alcan her yönüyle c# yararlı kitap başka kitap almana gerek yok şimdilik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 25 Temmuz 2010; 20:39:00 >
  • hmm üstad pascalda olabilir yani.. pascal öğrenmesi nekadar vaktimi alır bu yaz tatilinde birşeyler kapayım en azından temel düzey olsa..veyahutC#da ilerletebilirim okul döneminde boş vakitlerde
  • sefer alganın kitabı şuan elimde mevcut ancak sürekli tanım yapıyor :) buda beni biraz sıkıyor desem yeridir yada ben başlardayım bana öyle geliyor..

pascal a kafam takıldı acaba nasıl olur ? ne kadar sürer pascal öğrenmem? çok ayrıntılı bir değil sanırsam kitabını alacaktım 150 -200 sayfa kadardı. vb kitabını almayacaksam pascal alıyım elimin altında dursun oda mantığı kavratabilir sizce nedir işin aslı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 25 Temmuz 2010; 20:46:54 >
  • okulda dil eğitimi göreceğimizi sanmıyorum çünkü bilişim teknik lisesi değil anadolu lisesi..

şimdi kararsız kaldım ama c öğrenmeye kalkışırsam işin içinden çıkamam uzun süren keskin bi dil.
    pascal en mantıklısı 9. sınıf öğrencisi için :) dev pascal ile turbo arasında ne fark vardır acaba? bulduğum kaynakları ikisindede kullanabilirmiyim?

edit:

pascal kadar qbasic ve python da var nedersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 25 Temmuz 2010; 21:00:38 >
  • sen neyi tavsiye edersin

C# için c diyeceksin ama onunda kaynağı pek yok önerdiğin kaynka varmı

daha doğrusu hangi dili önerirsin :)
  • türkçeye çevirilmiş programlama (esasen yazılım geliştirme) kaynakları referans kitaplardır. yani evde kendi başına yazılım geliştirmeyi sana öğretmezler. sadece ilgilendiğin konuyu ansiklopedi gibi açıp bakarsın. bu nedenle bir çok yeni başlayana hızlıca yazılım geliştirme aşamasına geçmek zor gelir, çoğu zaman imkansızdır. bıkar usanır vaz geçersiniz.
    bunun temel nedeni kaynakların textbook değil reference book olmasıdır.

yapmanız gereken şu; microsoft un sizin şevkinizi doğru düzgün şekillendiren ticari kursların eğitim dokümanlarına erişmek. bunlar ingilizcedir. sahaflardan bulabilirsiniz. mavi kutu içindedirler. yanonda ilgili yazılımların da 180 günlük deneme sürümleri gelir. hatta ücretsiz olarak bile aynı kalitede kaynağa rastlamak mümkün.

ben sizin için kısa bir araştırma yaptım. bu makalede yazanları (zannediyorum toplam 23 sayfa) adım adım izlediğinizde yazılım geliştirmeyi öğrendiğineceğiniz iddiası üzerine imza atarım. kesinlikle 1 kelimesini dahi atlamayın ve en az 5 defa makale üzerinden geçin. fakat bu makaleyi bitirdiğinizde ne dil konusunda ne de yazılım geliştirme yeteneği konusunda bir yetkinliğiniz olmayacaktır. o aşamaya gelince benzer makaleleri tekrar araştırabilirim.

msdn makalesi

kurs müfredatı

• kaynaklar ingilizce çok ileri düzey olmasada anlayabilirim bir kısmını..

peki arkadaşım adım aıdm vb 2005 kitabı ile for döngülerine kadar anlayarak gelmiş.. acaba ne yapmak lazım bi çaresizlik var içimde :D ortak olarak c dilimi öğrenmeliyiz yokksa C# içinmi devam edeyim yada pascal ile mantığımı kavrayayım.. kafası karışıyor insanın :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: eyup007

kafası karışıyor insanın :D

buna konsantrasyon eksikliği diyorum. senin yaşın henüz kritik değil ama özellikle profesyonel hayatta bu ciddi bir sorun. bir an önce bir amaç ve hedef için günlerce aylarca ve yıllarca çalışabilmeyi göze almayı öğrenmelisin. hedefe ulaşmakta, arzu metottan daha önemlidir.

burada dil konusunda bir çok tavsiye var. dil tavsiyesi hakkında forumdan 10 başlık bul. tavsiyede bulunulan dilleri bir kağıda yaz, her bir tavsiye için yanına bir artı koy. çok olanı seç. bu kadar basit.
  • abi söylemeden edemicem felsefene hayran kaldım yahu :D alay amaçlı değil gerçekten güzel felsefen var..

tavsiyeler için teşekkürler C veya C# seçtim %95 ihtimal bişey olmassa C#

Herkeze teşekkürler
  • Ya kardeşim niye o kadar kasıyorsun kendini. Herbirinin kodlarını incele gözüne hangisi hoş gelirse başla sorun olmaz korkma. Keşke imkanım olsaydıda bende senin yaşlarındayken başlasaydım. (Ben 9. sınıftayken bilgisayar benim için sadece hayaldi. Yarım gün okul yarım gün iş ne yaparsın.).

Önünde uzun zaman var. Senin yerinde olsam C'ye başlar, sindire sindire öğrenirdim. Daha sonrada assembly kasar, ikisini karıştırır ve makinanın içinde diyar diyar dolaşırdım. Arkadaşlarım vb öğrenip forma iki buton koyup program yaptıklarını zannederken ben olay döngüsünü kendim kurardım. Onlar 8 byte tan büyük iki sayıyı toplayamazken ben iki asm numarasıyla evrendeki atom sayısını hesaplardım.

Artık o mu bu mu deme hangisi hoşuna giderse onu seç.

• kod olarak en çok hoşuma C# gidiyor dil yapısı hoşuma gidiyor javada öyle :)

tavsiyeni dikkate alıcam c işinide araştırıcam :)

teşekkürler
  • quote:

kod olarak en çok hoşuma C# gidiyor dil yapısı hoşuma gidiyor javada öyle :)

tavsiyeni dikkate alıcam c işinide araştırıcam :)

teşekkürler

Kod olarak şu hoşuma gidiyor ile bana kalırsa programlamaya başlama çok yanlış. Ben üni deyken o zamanlar bilgisayarın b sini bilmiyorduk. Şu anki nesil bu yönden bize göre çok ileride diyebilirim. 5 yaşındayken belki daha erken yaşlarda bilgisayar ile tanışıyorlar. Dedelerimiz hep böyle derdi

Neyse ben ilk olarak programlama ile üni de 2. sınıfta C ile tanışmıştım. Fakat okullarda ne yazıkki hem hocaların bilgi eksikliği hem de ders saatinin yeterli olmaması dolayısıyla yeterince birşey kavrayamıyorsun. Sonrasında bilgisayar kursuna gitmeye karar verdim ve C dilinde kod yazmayı da çok sevmiştim. O yüzden C'de karar kıldım. Ama kursa gittiğimde mutlaka bana algoritma kursuna katılmam gerektiğini söylediler. Bu konu hakkında birkaç başlık altında daha yorum yapmıştım onları da okuyabilirsin. Algoritmayı iki ana bölüme ayırabilirsin. Biri programlamaya başlarken biri de bir dilin temel araçlarını öğrendikten sonra.
    Öncelikle basit bazı kodları yazabilmen gerekiyor. Örneğin bir asal sayıyı nasıl bulursun? Ya da örneğin doğum tarihini girdin. Hangi gün doğduğunu bulmak istiyorsun. Bu ve benzeri kodlar yazman gerekiyor.

Biz algoritma kursunda programları java ile programlamıştık. Ama hocamız özel bir sınıf yazmıştı. Onun yardımı ile program yazabiliyorduk. Normalde java ile klavyeden bilgi almak başlangıçta insana çok karışık geliyor. C ile de başlayabilirsin ama onunda birkaç ayrıntı olayı var girdi alırken kafa karıştırabiliyor.

Algoritma bilgisi için çeşitli üni lerin sayfasına girip bilgisayar bilimlerine giriş ile ilgili notları indirirsin. Burada programlamaya girerken alıştırma yapman için sorular bulacaksın. Peki bu soruları hangi dil ile yapayım dersen ben C++ diyorum. Nedenine gelirsek, örneğin C# ile kodlamak istesen visual studio kurman gerekecek. Kocaman bir IDE neyin ne olduğu belli değil. İlk kod yazarken ben çok zorlanmıştım. Bu programı bir yerlerden yasal olmayan şekillerle temin etmen gerekiyor. Para verip de alan insan ben duymadım diyebilirim. Ama ortada dev C++ gibi sade, bedava, küçük boyutlu (4-5 mb dı sanırım) bir IDE varken başka ide lerle uğraşmak bana göre anlamsız. Aynı zamanda C++ dili yeni başlayanlar için çok sade bir dil. Örneğin Java kolay bir dil olarak nitelenir. Ama yeni başlayanlar için daha zor. Kolaylık zorluk kısmını aşağıda anlatacağım. C++ da devC++ ide sini kurduktan sonra zaten otomatik olarak size ana kod sayfasını getiriyor. siz sadece int ve double ile değişken tanımlamayı ve cin ve cout ile de klavyeden bilgi almayı ve ekrana yazdırmayı öğrenmeniz gerekecek. Bunu da iddia ediyorum bir kişi en fazla yarım saat içinde öğrenir.

quote:

#include <cstdlib>
    #include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
    {
    int sayi; // tam sayı türünde değişken

cout << "sayiyi giriniz." << endl; // kullanıcıdan sayı girmesini istiyoruz
    cin >> sayi; // klavyeden sayı yı alıyoruz

cout << "girilen sayi : " << sayi << endl; // girilen sayıyı ekrana yazdırıyoruz

system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
    }

Bunun dışında çeşitli programlar geliştirmek için sırasıyla if , for - while döngüleri, diziler diye gidiyorsun.

Gelelim bu zorluk basitlik olayına. c yi öğrenmek çok kolay aslında. Çünkü öğreneceğin bilgi sayısı az. Ama dersen ki ben C ile elle tutulur bir şeyler yapacağım. Örneğin bir ekran yapacağım işte butonlar falan olacak. O zaman orada durman gerekiyor. HTML ile sayfaya bir buton koymak için bir satır kod yazıyorsun ama C'de bu böyle değil. Olaylar karışmaya başlıyor. C/C++ yazılım dünyasının deyim yerindeyse ağır sanayisi. İlerlemek zor ama başlangıç için çok mantıklı diye düşünüyorum.

C/C++ ile kaynak isterseniz imzama bakabilirsiniz.

C/C++ ile algoritma konusunu kavrayıp biraz düze çıktıktan sonra artık o zaman karar verirsin hangi alana girmek istediğini. Yalnız algoritma öğrenirken atavratbraveheart arkadaşın dediği gibi fazla da dalma sadece işine yarayanlarla uğraş. Yukarıda bahsetmiştim. if, for-while diye. Daha sonra baktın C/C++ hoşuna gitti, olayın temeline inmek istiyorsun, baytlarla bitlerle oynamak istiyorsun, o zaman sende c severler derneği nin bir elemanı olmuşsun demektir.
    Bunun dışında c# .net platformu üzerinde yoluna devam edebilirsin ki Türkiye'de sektörü bir hayli var ileri de kolay iş bulunabilecek bir sektör. Zaten c/C++ ile C# dillerini sytax yapısı birbirine benzer. C# a geçerken zorluk çekmezsin. Sonrasında OOP okyanusuna açılırsın. .NET dünyasında gezinirsin.

Kafanın karıştığı noktalarda bana pm den de mesaj atabilirsin. Şu şöyle yazmış peki buna ne demeli gibi sorular sorabilirsin.

• araştırdım c programlama beni aşıyor şuan vb yada C# üzerine yoğunlaşıcam..

özellikle C# kurs çekimi videolarını buldum çok yararlı not alarak çalışıyorum

ilginize teşekkürler :)
  • zrkadaşlar vb .net e başladım C# a oranla çok kolay gördüm hoşuma gitti aldığım kitapta konsol uygulamaları yok adım adım vb 2005 (.net destekliymiş o arkadaş yanlış biliyormuş.)

C# dan daha kolay geldi şahsen denemelerim sürüyor
  • vb çok basit bu şekilde bişey öğrenemem 1 satte 30-40 sf ilerliyorum.. pascal ile algoritmayı anlayıp C# a geçmeyi düşünüyorum.

arkadaşlar elinde pascal ebook olan varsa ekleyebilirmi yada özelden gönderebilirmi nette pascal ile ilgili okadar kayda değer kaynak yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 29 Temmuz 2010; 23:37:24 >
  • quote:

vb çok basit bu şekilde bişey öğrenemem 1 satte 30-40 sf ilerliyorum.. pascal ile algoritmayı anlayıp C# a geçmeyi düşünüyorum.

arkadaşlar elinde pascal ebook olan varsa ekleyebilirmi yada özelden gönderebilirmi nette pascal ile ilgili okadar kayda değer kaynak yok

Bende Python ile başlayıp bunu ASP.NET'de uygulayıp algoritmayı kavrayıp PHP'de uygulamayı planlıyorum.. Mantıklı mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: sagoral

quote:

vb çok basit bu şekilde bişey öğrenemem 1 satte 30-40 sf ilerliyorum.. pascal ile algoritmayı anlayıp C# a geçmeyi düşünüyorum.

Bende Python ile başlayıp bunu ASP.NET'de uygulayıp algoritmayı kavrayıp PHP'de uygulamayı planlıyorum.. Mantıklı mı?
    dalga için teşekkürler :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 30 Temmuz 2010; 9:54:31 >
  • anlamadığım burdakilerin hepsi c hayranı c dışında her dil olur ama c bana bi değişik geliyor :S

ayrıca o arkadaşın vasıfsızlığıdır yeni başlıyoruz dalga geçmemek lazım dimi :) pascal ile C# ı birlikte öğrenmemle dalga geçiyor. bazı kişiler gerçekten anlamıyor algoritma olayını anlamak için öğrenmek istiyorum... :) pascal katı kurallı bi dil # dakiler için iyi bir seçim bence
    zaten düzgün cevağ atan bi amone var ona sorayım :)

pascal kitapları 150 sf kadar 1 haftada bitecek kitaplar yani.. c dili çok daha kapsamlıymış gibi geliyor bana öyle 1 haftada 15 günde öğrenilcek iş değil hangi tavsiye edersiniz?

pascal dememin nedeni pascal katı kurallı c ise çok esnek ve hata yapma payı çok yüksek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 30 Temmuz 2010; 9:57:54 >
  • @eyup007
    Sadece takıldım :) Öncelikle dil seçiminde kurallara bağlı kalma.. Sen programlama dilini öğrendikten sonra ne yapmak istiyorsun? Nasıl projeler geliştirmek istiyorsun önce ona karar vermelisin ki daha sonra bu projelerine en uygun dili tercih edesin

• cevaplar için teşekkürler ama ben pascal yönünde olmak istiyorum fakat turbo pascal ı bi türlü çalıştıramadım win7 ye zaten uyumsuz xp dede açılmadı başka yerlerden denemek lazım :D

ben nesne tabanlı programlar geliştirmek istiyorum bunun içinde C# öğrenmek istiyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 30 Temmuz 2010; 10:30:47 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.