Şimdi Ara

Programcılığa Başlamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
2
Favori
4.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle herkese selam. Bu camiada da yeniyim. Aslında uzun yıllardır bilgisayarla uğraşıyorum, yazılım öğrenmek te en büyük hayallerimden biriydi ama kariyerimi bu yönde planlamaya karar verene dek yazılım öğrenmeye cesaretim yoktu.

2 senedir PCNet takipçisiyim. Özellikle bazı sayılarda yazılımcılık ile alakalı yazılar beni cesaretlendirdi diyebilirim. Henüz lisede okuyorum ve kariyerimi yazılımcılık üzerine kurmak istiyorum. Fakat elimde ne bir kaynak, ne de yazılım geliştirebileceğim bir program var.

İnternette biraz araştırma yaptım. Ama yazılım konusuna tamamen olmasa da biraz yabancı olduğum için açıkçası nereden başlamam gerektiğine karar veremedim. “Python” öğrenmek istiyorum, fakat başlayabileceğim kaynaklar, yazılım geliştirebileceğim programlar, veritabanları, veritabanlarının yazılım geliştirmekle ilgisi vs. hakkında hiçbir fikrim yok. Kısacası sıfır gibi birşeyim. Bu konuda yardımınızı rica ediyorum.

Belli bir süre ASP ile ilgilenmişliğim var. Hazır portalları kafama göre editlerdim. Tabi bunun Python ile bir alakası yok en azından bunu biliyorum ama, kodlarla çalışmaya o kadar da yabancı değilim bunu anlatmak istedim :) Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Saygılar…

Mert KASAR

• Burada bazı şeyleri netliğe kavuşturmak lazım. Programlama dilini seçmeden önce çalışacağın alanı seçmelisin. Çalışacağın alanı seçtikten sonra bu alanda hangi dili kullansam daha iyi olur diye soru sorman lazım. Şöyle bir düşünce var ne kadar çok programlama dili o kadar kalifiye eleman. Bu tamamen sizin seçtiğiniz alanla ilgili. Her dili bilmek zorunda değilsiniz. Türkiye'de bu yüzden yazılım daha iyi ileri gitmiyor. Sözde milli işletim sistemimiz bile unix çekirdekli bir işletim sistemidir. Türkiye'de herkes yazılıma office ile çalışan bi eleman gözü ile bakıyor. Zaten daha gelişmekte olan bi ülkede bu gibi bilişim sektörlerinin bilinmesi beklenemez. Bu ülkülerde daha çok inşaat, mekanik elektrik vb gözle görülebilen sektörlere değer verilir. Yazılım üretmenin mesai ile doğru orantılı olduğunu düşünen bi ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden alan seçerken dikkat etmelisin. Gözle görülebilir yazılımlar yapman bence senin için daha iyi olur.Bunun yanında hızlı sonuca ulaşabileceğin bir programlama dili olması lazım. Bu sebeplerden dolayı sana verebileceğim en büyük tavsiye C# üzerine gitmen. Arkasında microsoft var .Şu an piyasadaki hakimeyeti bakıldığında , gelecek vaat eden bir programla dili olduğunu açıkça görebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tegir -- 23 Temmuz 2010; 9:03:19 >

• Elimde visual studio 2008 asp.net zafer demirkolun bir kitabı var ama ben visual studio 2010 baslamak istiorm ....İlk kez alıorm bu kitabı elime ve sonradan internetten baktığıma göre 2010 surumu cıkmıs ve hiç başlamadn direk 2010 a göre başlayım dedim ama kitapta verilen kodları yazdığımda 2010 surumune bir çok yanlış çıkıor .....daha onceden visual studio ve buna benzer hiç bir program kullanmadım amacım web tasarımı oğrenmek yardımlarınızı bekliorm..
  • quote:

Orijinalden alıntı: amone

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Türkiye'de yazılımın büyük çoğunluğu otomasyondan oluşmaktadır. ve çalıştığınız ekibe ve projeye göre kullanacağınız dil değişir. vb ve c# ile başlayabilirsiniz. Daha sonra projeye göre diğerlerini kullanmanız gerekir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sake_Taicho

Türkiye'de yazılımın büyük çoğunluğu otomasyondan oluşmaktadır. ve çalıştığınız ekibe ve projeye göre kullanacağınız dil değişir. vb ve c# ile başlayabilirsiniz. Daha sonra projeye göre diğerlerini kullanmanız gerekir.

Alıntıları Göster
    yorumlar için teşekkürler öyle yapacam c#dan baslıcam sanirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: BlackSwords

yorumlar için teşekkürler öyle yapacam c#dan baslıcam sanirim

Alıntıları Göster
    kısa ve öz:

İlk önce, yazılıma giriş için C/C++ ve Algoritma eğitimi alman şart, daha sonra sevdiğin, çalışmak istediğin dili seçersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fabercs

kısa ve öz:

İlk önce, yazılıma giriş için C/C++ ve Algoritma eğitimi alman şart, daha sonra sevdiğin, çalışmak istediğin dili seçersin.

Alıntıları Göster
    Beyler yanlış bir kanı var . C/C++ yazılıma giriş için ağır kaçacak dillerdir. Bu dilleri ancak ve ancak sistem tasarımı yapacak kişilerin öğrenmesi gereklidir. Bunun haricinde bu dillere girerseniz kaybolursunuz. Sistem tasarımı falan yapmaycaksanız C/C++ dilleri yazılıma başlamak için çok yanlış bir seçim olacaktır. Bilgi için giriş seviyesinde bu dilleri öğrenebilirsiniz ama ilerisi için bu diller içinde yolunuzu kaybedersiniz. Adamlar C#,java gibi diller oluşturmuş. Gidip herkes C/C++ dilleri ile uğraşmasın diye. Uzun lafın kısası hazırda C#,Java gibi diller varken sistem tasarımı yapmaycaksanız bu dillerden başlamak sizi programcılıktan soğutur.

• quote:

Orijinalden alıntı: atavratbraveheart

Beyler yanlış bir kanı var . C/C++ yazılıma giriş için ağır kaçacak dillerdir. Bu dilleri ancak ve ancak sistem tasarımı yapacak kişilerin öğrenmesi gereklidir. Bunun haricinde bu dillere girerseniz kaybolursunuz. Sistem tasarımı falan yapmaycaksanız C/C++ dilleri yazılıma başlamak için çok yanlış bir seçim olacaktır. Bilgi için giriş seviyesinde bu dilleri öğrenebilirsiniz ama ilerisi için bu diller içinde yolunuzu kaybedersiniz. Adamlar C#,java gibi diller oluşturmuş. Gidip herkes C/C++ dilleri ile uğraşmasın diye. Uzun lafın kısası hazırda C#,Java gibi diller varken sistem tasarımı yapmaycaksanız bu dillerden başlamak sizi programcılıktan soğutur.

Arkadaşım öğrenme dediğin şeyin içeriği ve yönelimi zamanla değişir. Bu adamın sistem programlamak istemeyeceğini nerden biliosun. Ona bakarsan bilgisayar mühendisliğinden mezun olduğunu bildiğim bi ton adam var. Bi tanesi de sistem programlamadı. Ama sorsan C/C++ biliolar. Çünkü öğretildi. Başlamak için kötü bir seçim değil. Bu kemoterapi değil ki bırakıldığında ciddi sorunlara yol açsın. Aksine temelde bu dilleri öğrenmek - illa ki ileri seviyeye götürecek demiyorum - diğer dillere geçmesinde sağlam bir altyapının yanında, diğer dillere kolay bir geçiş ortamı oluşturur.

Ayrıca, anladığım kadarıyla C/C++ biliosun. Peki sen sistem programcılığı yaptın mı? (Yapmış olabilirsin, merak ettiğimden soruyorum). Yapmadıysan sen de boşuna öğrenmişsin demektir bu durumda. Dillerde kaybolmak diye bişi yoktur. Bir dilin her özelliğini bilmek için zaten o dilin yazarı olmak gerekir. Bir dili işini görebilecek kadarıyla bilmek en mantıklısıdır. (Bu benim düşüncem) Misal ben PHP biliyorum ama PHP'nin Imagick eklentisiyle nasıl çalışılır bilmiyorum. Öğrenme ihtiyacı hissetmedim. Çünkü işim düşmedi. Ya da ne biliyim PHP'nin PostgreSQL fonksiyonlarıyla ilgilnemedim çünkü ben MySQL kullanıcısyım. İhtiyacıma yönelik öğreniyorum. Kaldı ki yarın bir gün PostgreSQL'le işim düşse onu da öğrenebilirim.

C/C++ gibi dillerin bir bilgisayar otamında yapılabilecek neredeyse herşeyi yapabildiklerini düşünürsek, sadece sistem progracılığı yapacaksan öğren mantığı biraz abes kaçıo. Misal Activison ve infinitywards yanılmıosam Call of Duty serisi için güçlü bir oyun motoru yazmıştı. Ben zannetmiyorum ki gidip C# ya da Java ile yazdılar. Benim aklıma ilk gelen olasılık C++. Ya da Adobe gidip C# ya da Java ile program yazsın. C# bildiğim kadarıyla MS dışında bir platform da zahmetli yöntemler dışında çalışmayan bir dil. C/C++ donanım ve platfrom bağımsız diller diye biliyorum.

Verdiğin C# ve Java örneğinden gidelim. Örneğin C# genel anlamda tüm programcılar yaralansın mantığıyla değil, Ms kendi platformu için rahatlıkla yenilikler piyasaya sürebilsin diye çıkarılmış dil. Kesin emin değilim ama MS dışında da çalışmadığını düşünürsek bu insanlar daha kolay yazsın değil, insanlar benim platfromumda kod yazsın mantığı kısaca ticari bir çıkar düşüncesidir.

Bu kadar lafın dışında en başında da dediğim gibi, öğrenme yönelim ve içerik olarak zaman içersinde değişiklik gösterir. Yemek gibidir. bişeyi öğrenirken çok zorlanırsın ve lanet edersin. Bir nedenden ötürü bir yemekten tiksinmeye benzer. Sonra başka bir yemeğin tadına bakarsın. Yani programalama dünyası bir menüdür. Sevmediğin yemeği tabağında bırakırsın. Farklı birşey istersin. Taa ki tadını beğendiğin birşey önüne gelir. Tamamen tüketirsin. Hatta gider bir tabak daha istersin. O yüzden diller konusunda insanları yönlendirirken şunu yapacaksan şunu yapmayacaksan diye yönledirmemeye gayret göster derim.

• Arkadaşlar ben C# ile işe başladım dost tavsiyelerinden dolayı güzel hoş bi dil mantığa yatıyor benim için..

Ancak ben Vb öğrenmek istiyorum kodları C# a benzetemedim. (1 aydan fazladır makale tarzı şeyler okuyorum ancak tembellikten ilerleyemedim şu 2010 oyunları varya ahh :D ) Neyse konuya dönelim Java dedim ama derleyicisi beğenilmiyo. Visual Basic te karar kıldım bugün gidip bi kitap alcam. C# üzeri de çok ilerlemesemde bişeyler öğrendik namespace main işlevi metotlar vs az buuz bişiler biliyorum. Vb için geçmesi zor olurmu? Amacım bi dil öğrenmek gerisini getirebilecek kapasiteye ve potansiyele sahibim. Vb atası basic olduğu için öğrenmesi kolay bi dildir diye düşündüm sizce C# kodlarına aşina olduktan sonra Vb nasıl olur? Acil cevap lazım kitap aldıktan sonra çok geç olmasın:D
  • quote:

Orijinalden alıntı: atavratbraveheart

Sistem tasarımı falan yapmaycaksanız C/C++ dilleri yazılıma başlamak için çok yanlış bir seçim olacaktır. Bilgi için giriş seviyesinde bu dilleri öğrenebilirsiniz ama ilerisi için bu diller içinde yolunuzu kaybedersiniz. Adamlar C#,java gibi diller oluşturmuş. Gidip herkes C/C++ dilleri ile uğraşmasın diye.

Ben bu dilleri hiç öğrenmeyin demiyorum giriş seviyesinde bilgi sahibi olun yeter. Bu dillerle kayda değer ticari birşeyler yapacaksanız da iyi derecede bilgi sahibi olmanız gereklidir. Bunun için çok iyi bir kütüphane oluşturmanız gereklidir ya da hazır kütüphaneleri iyi özümseyip kodunuzun içine uygun şekilde gömebilme yetisine sahip olmanız gereklidir. Neyse konuyu uzatmaya gerek yok . Ben azmedip yaparım diyen isteği dilden başlasın. Ben sadece tecrüblerimi paylaşmak istedim. İsteyen dikkate alır , isteyen almaz. Zaten işin içini girdikçe neyin nasıl olduğunu kendisi de anlayacaktır...

• C# öğrenmek güzel yalnız bi arkadaş var ortak olarak bişiler yapıyoruz C# ile Vb ile aynı projeyi geliştirebiliriz.(indirme yöneticisi yapıyoruz küçük bişi :) ) Vb.NET değilde vb öğrenecektim amacım sadece dil öğrenmek dil yapısı dışında yazılım mantığı aynı. arkadaş vb öğreniyor net olmayanını. 1-2 aydır başladık ben hala namespace vs kavramlardayım. Arkadaş vb kullanıyor if döngüsünüde bitirdi for next döngüsünüde bitirdi samimi bi arkadaşım olduğu içinde aynı dili kullanmamız tartışma ortamı yaratacağımızdan daha yararlı olacaktır. bide 2005 kullanıyor arkadaşım. Bana başlarda hep derdi C# ı bırak gel vb kasalım benim inadım ve öğrenme isteğimi kıramadı C# a devam ettim ki olmaz olaydı o sıralar bilgisayar oyunlarına daldığım için bildiklerimi unutup birdah baştan başladım hiç sormayın ya:D Vb geçmelimiyim sizce? C# devammı html biliyorum çok profesyonel olmasada.. Pascala bakayım dedim masmavi ekran sinirimi bozuyor win7 uyumluda değil zaten.. Siz ne dersiniz? Birde şöyle diyeyim 1 kat atmadan 100 kat apartman yapmak isteyen biri değilim arkadaşlada kendimi sürekli kıyaslamıyorum beni teşvik eden oydu birlikte yazılıma başladık 2 kişi olarak bu yüzden bu örneklendirrmeyi kullandım

Not: belirteyim 9. sınıfım anadolu lisesi öğrencisiyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 25 Temmuz 2010; 16:00:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: eyup007

D Vb geçmelimiyim sizce? C# devammı html biliyorum çok profesyonel olmasada.. Pascala bakayım dedim masmavi ekran sinirimi bozuyor win7 uyumluda değil zaten.. Siz ne dersiniz?

Not: belirteyim 9. sınıfım anadolu lisesi öğrencisiyim

yukarıdaki tartışma böyle devam eder zaten, hani bir çok ortamda da kahve muhabbetine eşdeğer bir verimlilik ile hesabınızı ödeyip kalkar gidersiniz. şöyle benzetelim eğer diller bir beslenme diyetinde yer alan besinler olsa bir çok kişi önce aperatif, içecek, ara sıcak, ana yemek, tatlı gibi devam eder. bu sıralamayı kültür, görgü, alışkanlık olarak tanımlayalım ama bir hazma yönelik bir bilgi içerir. dillerden de markup languaues, scripting, system/db/mobile/embeded/driver programming de kendi içerisinde avantaja sahip diller var. yukarıda belirtilen görüşteki gibi birisinin zamanı ve parası yoktur tatlı yer ve masadan kalkar. kendine göre yeme amacına ulaşmıştır. bir diğeri ana yemek ile yetinir öbürü aperatif ve içeceği yeterli bulur. şimdi ağzının tadını bilen kişi (gurme) bunu yoz bir hareket olarak anımlar ama balık ekmeği mideye indirenin derdi karnının doymasıdır.

ben her halükarda her yemekten önce yemek adabının öğrenilmesi ve ellerin yıkanması taraftarıyım. ne yapacağınızı, nasıl yapacağınız öğrenmek, yiyeceklere çökmekten daha zor (sevimsiz) ancak çok daha faydalı bir iştir: konu ile ilgili bir başka içerik.

• kuduk;

bildiğin üzere öğrenciyim yani acele olmak üzere bir işim yok hazmederek öğrenmek istiyorum ancak dil öğrenmekde bir marifettir...para kazanmak içn bir kaygım yok amacım bir nebze kendimi geliştirmek. ek bilgi olarak verdiğin konudaki son mesajda analitik düşünceyi vurguluyorsun ben güncel hayatta analitik düşünen biri olduğumu fark ettim

yorumlar için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BluePage -- 25 Temmuz 2010; 15:58:53 >
  • quote:

ben güncel hayatta analitik düşünen biri olduğumu fark ettim

ne güzel, umarım bu yeteneğini daha da geliştirirsin. başarılar dilerim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kuduk

quote:

ben güncel hayatta analitik düşünen biri olduğumu fark ettim

ne güzel, umarım bu yeteneğini daha da geliştirirsin. başarılar dilerim.

teşekkür ederim :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: amone

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    aslında vb öğrenme. sadece vbyi programlama öğrenmede araç olarak kullan. demişsin arkadaşım if leri bitirdi for lara geçti. sende geç vb ye iflerin caselerin forların while filan cart curt bunların ne olduğunu öğren önce. basit uygulamalar yap. önemli olan programlama mantığını kapmak. daha sonra nasne tabanlı bir dile geçersin. java olur c# olur c++ olur. ancak c# senin için ideal bir sonraki adımda.

dediğim gibi önce programlamayı öğren daha sonra diğer dillere gir. zaten mantık aynı sadece daha farklı yazılım şekli daha farklı yapılar mevcut. önce 1. aşamayı halle 1 ile baktın sevdin sonra 2 ye 3 e geçersin.

• hmm vb öğreneyim ancak üzerine yoğunlaşmayımmı? yoksa C# ile mi devam edeyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: BluePage

hmm vb öğreneyim ancak üzerine yoğunlaşmayımmı? yoksa C# ile mi devam edeyim
    Eğer ikisinin arasında tercih yapman gerekiyorda ben C# derim. Ama vaktin varsa ikisinide öğren. Zaten yapıları aynı. Syntakları(yanlış yazmış olabilirim) farklı. Mantığı anladıktan sonra hepsi aynı.
  • acaba C# ile mantığı kavrayabilirmiyim? Pascal olabilirmi mantık için? pascal kitabı bulmuştum bi yerde temin edip pascalda yapabilirim ama çok eski.

kimisi C# ta öğrenmesi zordur diyorlar ne derce doğru anlamadım ancak kişiye göre değşirmi bilemiyorum C# ve java dışındaki diller biraz yabancı geliyor bana tabiri caizsse bön bön bakmak
  • peki C# için hangi kitabı önerirsiniz? her yönüyle C# sefer algan ve adım adım C# 2008 var elimde.. arkadaştaki vb kitabında başlarda algoritmaları anlatıyomuş.bende öyle birşey yok :) algoritma kitapları okumalımıyım sizce? vakit kaybımıdır? bu arada internetten bir kurs çekiminin videolarını buldum onlardan 2 ders öğrendim kitaptan 100 kat daha ilerletiyor.. ne önerirsiniz?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.