Şimdi Ara

projeksiyon için duvara boya önerisi (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
256
Cevap
12
Favori
41.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    peki folyoda izleme açısı nasıl? biraz yanlardan bakınca görüntü gitmiyormu?
  • esode E kullanıcısına yanıt
    açı sorunu yok.folyonun yüzeyi tamamen dümdüz.bu setupta oturma konumum zaten perdenin tam ortası değil.ortada projeksiyon duruyor.koltuk sanki tam ortada gibi çıkmış.ama tam ortada projeksiyon var.deva asa birşey olduğu için mecbur yerde duruyordu.koltuklar onun iki yanında.epey eski resimler en alkttaki küçük odamı yoksa sonradan büyük odaya geçmiştim oradamı çekmişim emin değilim.son halinde yerlerde halıfleks onun altında sesi emecek yalıtım malzemesi var.(altkata fazla ses gitmemesi için.patlama sahnelerinde evdekiler deprem oluyor zannediyordu :) .yalıtım malzemesi işe yaramıştı ama tamamen kesmemişti.)
  • danny1977 D kullanıcısına yanıt
    Buyur bunlar da çizgi film olmayan normal görüntüler,
    birinci linkte ki görüntü de boyalı yüzeyin ortasına normal perde koymuş, arada ki fark bariz belli.

James Of AZyoutube
    projector screen grey paint Az Light Royal grey paint. Epson 3500/3600e FullScreenPainted
    https://www.youtube.com/watch?v=K4tcYws0hVY&nohtml5=False

James Of AZyoutube
    Projector Screen Grey projection screen (AZ Silver Grey Pearl Paint)Day Viewable. DIY Screen paint
    https://www.youtube.com/watch?v=jM4jn6PwEDY&nohtml5=False

ben folyo denemiştim açı sorunu çok fazla vardı. bu farklı bir folyomu acaba ? resim ekleyebilirmisiniz?
    Yani kısaca bu video ve resimlerde göz yanılması mı var diyorsun?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cagatay_26 C kullanıcısına yanıt
    resimler hep karşıdan çekilmiş. 45 derecelik açılardan sağ yada sol dan bakıldığında folyoların çok kötü görüntü verdiğini biliyorum. sizdeki folyoda böyle birşey yokmu yani?
  • quote:

Orijinalden alıntı: esode

ben folyo denemiştim açı sorunu çok fazla vardı. bu farklı bir folyomu acaba ? resim ekleyebilirmisiniz?

sıkıntı bu perdeyi ben iptal ettim.(çıtaları söktüm).iç branda kısımını attımmı yoksa bir kenara koydummu hatırlamıyorum.diğer evde olduğu için şu an kontrol etme şansım yok.(duruyorsa eve gittiğimde fotoğraf çekeceğim).olmazsa paranız boşa gideceği için yanlışda bilgi vermek istemiyorum.sonuçta ben tam ortada oturmuyordum ama merkezden çokda uzak değildim. bu perdeyi zaten önermiyorum.aydınlıkta sunum yapılmayacaksa yada projeksiyonunuzun lümeni 3000 ve üstü değilse gri renk hiçbir perdeyi önermiyorum.(projeksiyonunuzun lümeni çok yüksekse gri perde kulanılabilir..zaten burada yazılanlara karşı çıkma nedenim bu düşük lümenli cihazda gri perde kullanmak doğru değil.hadi renk tonunda farklılık olmadı ışıkta kayıp mutlaka olacak.yapılmaya çalışılan iş işin mantığına aykırı.yüksek lümenli cihazla aydınlıkta gri perdede görüntü alınsa zaten itiraz etmeyeceğim.normal uygulama şekli budur çünkü.).ha gerçek sinema gibi olsun derseniz o zaman griden komple uzak durmak en doğrusu.

projeksiyonlar beyaz yüzeyde görüntü verecek şekilde üretilmiştir.mutlaka gri kullanacağım derseniz elbette kullanılabilir.iyi birşey olsa ben kaldırmazdım.birde projeksiyonun çalışma prensibi önemli.çoğu projeksiyon beyaz renk için sadece ışık gönderir bazılarında ise beyaz filtre vardır.belki bu beyaz filtreden geçen ışık griye düştüğünde daha beyazımsı görüntü oluşturuyor olabilir.yinede genel grileşme kaçınılmazdır.

duvardaki boya tam benim istediğim gibi olduğundan görüntüyü geliştirmeyi bırakmıştım.çözünürlüğüm 1024x768 di. o yıllarda en yüksek film kalitesi dvd olunca yeterliydi zaten.(onun yerine ses sistemime para harcadım.)

benim yaptığım gri perdede yüzey parlak olduğu için parlak sahnelerde renk patlaması var, renkler grimsi.

siyahlar çok güzel filan yazılmış onun için koydum görüntüleri.bundada siyahlar güzel.aslında siyah olan o sahnede detaylar var.ama perdeden ötürü gözükmüyor.yani o siyahlığı vermenin bir bedeli var.zaten başka nasıl olabilir.projeksiyon beyaz yüzeyde görüntü verilmesi için üretilmiş.siz bunu griye yansıttığınızda eğer sistem ayna gibi tüm ışığı büyük oranda yansıtmıyorsa renk bozulması kaçınılmaz.

kıyaslama için ekrandaki görüntüde gösterilmeli.ben çok güzel gözüken bir sahnede monitörüde açmıştım kıyaslama için.duvardaki görüntünün o kadar parlak olmadığı ancak o zaman anlaşılıyor.(çektiğim makine çok düşük özellikte.farkındaysanız fotoğrafların hepsi grenli.gerçekte elbette görüntü daha güzel.perde resimlerde çok kırışık çıkmış.normalde de var ama bu kadar değil.).mutlaka folyoyla perde yapılacaksa arkaya pleksiglas denilen bir malzeme var.bunu kullanabilirsiniz.daha düzgün olacaktır.

buraya yazarken aklıma geldi.beyaz metalize folyoyu yada beyaz bir perdeyi pleksiglas üstüne yapıştırıp curved bir ekran yapamaz mıyız? pleksiglas esnek bir malzeme.eğer demir profili uygun ölçüde eğip arkasına monte edebilirsek dev asa curved bir ekranımız olur.
    acaba benim projeksiyon curved ekrana görüntü verebiliyormu? maliyeti araştırmak lazım.

konunun başında yazdım benim amacım farklı.ben sinemadaki deneyimi evimde en üst seviyeyi nasıl taşırım onun derdindeyim.bunun için refaransım sineme salonlarıdır.kaliteden vazgeçtikten sonra benim için yaptığım işin anlamı yok.bu setup çok eski belki 10-15 yıl öncesinin setupı.son birkaç yıldır ekonomik durumum bozuk olduğu için bu işlerle ilgilenmiyorum. elimde basit bir ses sistemi, bir projeksiyon ve iki farklı odada perde var.bunlarla idare ediyorum.durumum düzelirse tekrar denemelere girişeceğim.

benim bunlarla uğraştığım yıllarda sorunum parasal değildi.o zamanlar birçok malzemeye ulaşma şansı yoktu.ya da ulaşsanız dahi fiyatlar çok yüksekti.(atıyorum ben ilk projeksiyon projemi yaptığımda o ayarda projeksiyon 2500 usd ise ben 1000 usdye mal ettim.o zamanlar dvd çözünürlüğü kaynak için en iyisiydi.yani çözünürlükler düşüktü.teknoloji sürekli geliştiği için aradaki farkı vermek benim için anlamsızdı.bugün full hd projeksiyonlar dahi alınabilir seviyede. şuan için böyle bir proje gereksizdir.ama atıyorum öyle bir projeksiyon yapacaksınızki görüntü 4k olacak.maliyette 800 usd. işte o zaman uğraşmaya değer.yani diy de ekonomik bir fayda olmalı.ha hobi olarak uğraşıyorum puzzle yerine projeksiyon yapıyorum derseniz o zaman ayrı tabi.) 500 tl harcayıp 400 tlik perdeden daha kötü performans aldıktan sonra yapılan işin anlamı yok ki.

bu işin geleceği bellidir ultra short projeksiyonlar.(su an lg nin ledli bir modeli var bildiğim kadarıyla.1300 dolar civarı.durumum düzelirse buna yönelmeyi düşünüyorum.).ultra short projeksiyonlarda rekabet arttıkça fiyatlar düşecektir.mesafe kısa olacağı için tahminim istediğimiz ortamda izleme imkanımız olacak.(sony nin 4k projeksiyonunu her tarafı camlarla kaplı odada test etmişler.görüntü gayet net. tek sorun $$$$$

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi danny1977 -- 11 Nisan 2016; 22:19:13 >

• arkadaşlar demir profili belirli açıyla eğmenin yolu nedir ? profil 3 adet olacak . istediğimiz açıda

evet anladığınız üzere curved ekran projesi.perdelere baktım çok pahalı.yapabilirsek uğraşmaya değer.

aklımdan geçen pleksiglas üstüne folyo ya da direk boya.arkasına metal profiller.pleksiglasın eni ve boyu maksimum ne kadar olur?.

aslında pleksiglasın ön yüzeyi beyaz.önü hiç boyamayıp arkaya beyaz folya kaplatsak nasıl olur acaba.elimde fotoğraf çekiminde kullandığım pleksi var bir deneyeyim.

evet pleksiglası test ettim.renkler beyaz duvar ile aynı.parlaklık daha düşük.(ışığı arkasına geçiriyor.belki arkası kaplansa sorun olmaz.). tek sıkıntı pleksi üzerinde oluşan görüntü daha flu.(duvardaki görüntü bariz daha net).aslında ilk başta rahatsız etmedi ama duvar ile kıyaslayınca görüntü flu.

nette 150x 200 lük plaklar var.150tl gibi fiyatları.bendeki 3mm kalınlığında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi danny1977 -- 11 Nisan 2016; 22:42:14 >

• cagatay_26 C kullanıcısına yanıt
    göz yanılması değil, fotoğraf makinesi %5 griyi zaten elimine edecek.yada güçlü bir cihaz ise gri zaten beyaz gözükecek.görüntü makinede hangi ayarlarla çekildi vs. zaten bu konuda artık yanıt yazmayacağım.nette gerekli bilgilerin hepsi mevcut.(gri perde nerede kullanılır .hangi güçteki cihazlarla performans alınır vs.ama şu var burada bir arkadaşımız ulaşabileceğimiz malzemelerle başarılı bir proje üretir, bizde elbette aynısını uygularız.).bende gri perdeyi netteki bir proje üzerine yaptım.ama sonuç başarılı değil.tavsiye etmiyorum o yüzden.yapan arkadaşın iddiasına göre sözde 400 usdlik perdeyle aynı performansı verecekti :).

şimdi amacım curved screen üretimi.elbette renk mat beyaz olacak.pleksinin verdiği mat görüntü hoşuma gitti ama flulaşma işi bozdu.yoksa direk arkasına profilleri sabitle işlem tamam olacaktı.

evet bakalım neler var ahşap kasa içine monte edilmiş proje

http://fat.gfycat.com/ConventionalExhaustedBarebirdbat.gif

buda tamamlanmış başka proje

www.avsforum.com
    Finished my DIY curved screen set-up with pics - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
    http://www.avsforum.com/forum/174-diy-constant-height/933667-finished-my-diy-curved-screen-set-up-pics.html

maalesef proje çabuk iptal odu.her projeksiyona uygun değil curved

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi danny1977 -- 11 Nisan 2016; 23:18:09 >

• arkadaşlar cam tozlu perdeleri deneyenler varmı aranızda? onlarda performans nasıl. yeteri kadar bilgi bulamadım forum larda
  • quote:

arkadaşlar cam tozlu perdeleri deneyenler varmı aranızda? onlarda performans nasıl. yeteri kadar bilgi bulamadım forum larda

Merhaba,

http://forum.donanimhaber.com/m_14431256/tm.htm
    bu linkteki sayfada ki,
    10 Mayıs 2015; 1:21:23 de ki yazımı okuyabilirsiniz.
  • kayamtky K kullanıcısına yanıt
    peki hocam birşey sorucam. cam tozlu perde kullanıyorken. projeksiyon cihazınızın konumu neydi.
    şu sebepten soruyorum bendeki tavanda olduğu için perdeyi nasıl koyarsam koyayım verim alırım diye düşünüyorum.
    fakat eğer sizin projeksiyon cihazınız konum olarak perdenin karşısında daha aşağıda bir konumdaysa dediğiniz gibi ışığı perdeden tavana yansıtmış olabilirmi?
    bilmiyorum anlatabildimmi :)
    cam tozlu perdeden çok memnun olup çok abartanlarda var o bakımdan soruyorum. perde kadar projeksiyon cihazının konumuda önemlimi acaba?
  • quote:

peki hocam birşey sorucam. cam tozlu perde kullanıyorken. projeksiyon cihazınızın konumu neydi.
    şu sebepten soruyorum bendeki tavanda olduğu için perdeyi nasıl koyarsam koyayım verim alırım diye düşünüyorum.
    fakat eğer sizin projeksiyon cihazınız konum olarak perdenin karşısında daha aşağıda bir konumdaysa dediğiniz gibi ışığı perdeden tavana yansıtmış olabilirmi?
    cam tozlu perdeden çok memnun olup çok abartanlarda var o bakımdan soruyorum. perde kadar projeksiyon cihazının konumuda önemlimi acaba?
    quote:

Orijinalden alinti: esode

peki hocam birsey sorucam. cam tozlu perde kullaniyorken. projeksiyon cihazinizin konumu neydi.
    su sebepten soruyorum bendeki tavanda oldugu için perdeyi nasil koyarsam koyayim verim alirim diye düsünüyorum.
    fakat eger sizin projeksiyon cihaziniz konum olarak perdenin karsisinda daha asagida bir konumdaysa dediginiz gibi isigi perdeden tavana yansitmis olabilirmi?
    cam tozlu perdeden çok memnun olup çok abartanlarda var o bakimdan soruyorum. perde kadar projeksiyon cihazinin konumuda önemlimi acaba?

Merhaba,

projeksiyon cihazim da isigin çiktigi mercek, perdenin üst-orta kismina denk geliyor. Yani tavan konumun da sayilir.
    Yani sorun projeksiyonun konumuyla ilgili degil. Sizin söylediginiz gibi projeksiyon konumun dan kaynaklanan bir sorun olsaydi, ayni sorunu mat beyaz perde dede yasamam gerekirdi degil mi. Mat beyaz perde de böyle bir sorun yok.

Proj. cihazını yanlış konumlandırmanın, yani perdenin çok yukarısına veya çok yanına almanın sebep verebileceği tek sorun görüntü yamulması sorunudur. Bu sorun da projeksiyonlar da keystone denilen ayarla belli ölçüye kadar düzeltilir. Bu yüzden cihazı keystone ayarının düzeltemeyeceği kadar çok yana veya üste almak doğru değildir.
    Uzun lafın kısası, proj. cihazını, cihazın müsaade ettiği ölçüler de, perdenin soluna, sağına veya üste almak, görüntü kalitesinin düşmesine sebep olmaz.

Cam tozlu perde de problem, oturan kisilerin konumuyla ilgili.
    Söyle ki;
    Benim oturma konumum da göz hizam perdenin en altinin 20 cm yukarisina denk geliyor. Tam ortali degil.
    Bu durumdayken cam tozlu perde de film seyrettigim de isik siddetin de düsme oluyor. Ayaga kalkip göz hizami perdenin ortasina veya biraz daha yukarisina denk getirdigim de isik seviyesinin arttigini ve düzeldigini görüyorum.
    Bu durumu düzeltmek için perdemi, göz hizami perdenin ortasina denk getirecek sekil de asagiya almam gerekiyor. Fakat odamin konumu itibariyle mantiken bunu yapmam mümkün degil. Zaten perdeyi yer seviyesine çekmem saçma bir sey olur.

Diyelim ki, her seye ragmen cam tozlu perdeyi, göz hizani perdenin ortasina denk getirecek sekil de ayarladin. Mat beyaz perdeyle arasinda ister gece isterse de los isikta olsun, arada görüntü kalitesi farki yok ki. Madem ki iki perde arasın da görüntü kalitesi farkı yok, ben bu durumda yine de mat beyaz perde satin alirdim. Çünkü cam tozlu perdenin bir olumsuz özelligi var, kirlendigin de silinemiyor. Silmeye çalistigin da beze cam parçalari dökülüyor.

Ayrica,
    cam tozlu perdelerin rengi zaten mat beyaz degil, açik grimsi, açik mavimsi bir tonda. Bakis açisin dan kaynaklanan isik siddeti düsmesi sorunu, perdenin renginin açik gri olmasi sebebiyle, görüntü de renklerin parlakliginin ve beyaz olmasi gereken alanlarin beyazlik seviyesinin daha da düsmesine sebep oluyor.
    Ha, çok rahatsiz etmeden idareten seyrediliyor mu ? evet seyrediliyor. Fakat performans mat beyaz perdede ki gibi degil.

Xblack marka cam tozlu perdeyi iade ettim, mat beyaz perde satin aldim.
    Su anda kullandigim mat beyaz perde de böyle bir sorun yok. Hangi konum da oturursam oturayim problemsiz. Üstelik kirlendiginde nemli bir bezle kolayca silebiliyorum. Karanlikta seyrederken , Mat beyaz perdede ki görüntüler de, beyazlar olmasi gerektigi gibi bembeyaz, renkler ve kontrastta mükemmel. Yani projeksiyonun kalitesi neyse, onu olduğu gibi yansıtıyor. Projeksiyonun kötüyse kötü görüntü, iyiyse iyi görüntü alıyorsun.

Diyeceksin ki simdi cam tozlu perdeler den memnun olanlar da var. Elbette memnunlardır, çünkü onlarin proj. cihazlarinin isik siddeti 2000-3000 lümen arasidir.
    Benim 1000 lümenlik cihazim da ise yaramadi. Yüksek lümenli cihazlar da yukarda bahsedilen sorunlar herhalde hissedilmez. Belki parlakligi da daha fazla olabilir.

Cam tozlu perdeler için teşhisim şu;
    Düşük lümenli projeksiyon cihazların da (1000 lümen ve altı), cam tozlu perdeler de, film seyrederken oturma konumunda iken göz hizanız, dikey yönde perdenin ortasının altına denk geliyorsa, görüntü de ışık azalması sorunu var. Yatay yönde görüş açısı değişince sorun yok.

Bu güne kadar duvar boyasını, cam tozlu perdeyi, açık gri kontrast perdeleri denedim.
    Bunca tecrübeye dayanarak, benim görüsüm sudur ki;
    En iyi görüntü kalitesini almak istiyorsan,
    Eger senin benim gibi 600, 1000 lümenlik proj. cihazlarimiz varsa, ne duvar boyasini tercih et ne de cam tozlu perdeyi, önünde 2 seçenek var. Ya Amerika' da ki metalik boyayi elde edeceksin, ya da Codegen, Xblack, vb. gibi markalar dan mat beyaz perde satin alacaksin. Amerika daki metalik boyayi elde etmek su anda mümkün degilken, en iyi seçenegin mat beyaz perde dir.

Boya denemelerimiz den bir sonuç çikana kadar, su anda en iyi seçenek olan mat beyaz perdeyi al keyfine bak. Kafani yorma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 20 Nisan 2016; 19:13:12 >

• kayamtky K kullanıcısına yanıt
    dostum ilgin için teşekkür ederim. bendede lg hw300g var.
    senin bu yazından sonra artık cam tozu perde almaktan vazgeçiyorum. sanırım bende beyaz mat perde alıcam. fakat yinede boya araştırmalarıma devam edicem .
  • quote:

dostum ilgin için teşekkür ederim. bendede lg hw300g var.
    senin bu yazından sonra artık cam tozu perde almaktan vazgeçiyorum. sanırım bende beyaz mat perde alıcam. fakat yinede boya araştırmalarıma devam edicem .

Merhaba,

dostum bende teşekkür ederim, yeri geldiğin de senden de değerli bilgiler alıyorum.

mat beyaz perde de en iyi sonucu alacağına emin olabilirsin. Ben en ucuz olan Storlu olanını kullanıyorum.
    Ve her film seyredişim de aç-kapa yapmayı sevmediğim için devamlı açık tutuyorum. Bana göre odanın dekorasyonu bozulmadı.

Tabii storlu perdelerin de ufak bir sorunu var. Hafif pot yapıyor. Fakat bu potluğu fazla hissetmiyorsun. Benim gördüğüm kadarıyla bu potluk dikey yönde değil, yatay yönde.
    Potluğun etkilerine, bir örnek vermem gerekirse,
    diyelim ki, film seyretme esnasın da, soldan sağa giden bir tren var. Bu tren giderken, dümdüz değilde bir yılan kıvrılarak gidiyormuş gibi görüyorsun.
    Ama dediğim gibi %90 rahatsız olmuyorsun.

Açık söylemem gerekirse bu durum dan çok rahatsız olmasam da, yine de tam mükemmellik adına, ilerde tahtadan çerçeve yapacağım, bu mat beyaz perdeyi storun dan kesip, bu çerçeveler arasına gerdirip dümdüz bir perde elde etmeyi düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 20 Nisan 2016; 21:24:13 >

• Peki bu 3 üründen hangisini tavsiye edersiniz?

Peak 180x180 Storlu

CODEGEN AX-18 180X180 STORLU

SİLVERCREST SC -SP200

en kaliteli hangisidir acaba.
  • quote:

Peki bu 3 üründen hangisini tavsiye edersiniz?

Peak 180x180 Storlu

CODEGEN AX-18 180X180 STORLU

SİLVERCREST SC -SP200

en kaliteli hangisidir acaba.

Ben CODEGEN 200X200 STORLU olanını kullanıyorum, memnunum.

Söylediğin diğer markalarla pek tecrübem olmasa da, araların da kalite farkı olduğunu zannetmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 25 Nisan 2016; 22:57:55 >
  • Perde almaktan son anda vazgeçip,
    marshall export mat beyaz boya aldım. duvara tam ekran ölçüsünde bant çekip 4 kat boya yaptım.
    sonuç çok güzel oldu. genelde filmleri karanlıkta izliyorum. cihazım lg hw300g.
    önceden duvarın rengi açık gri di. beyazlar çok kötüydü. fakat şuan çok çok iyi oldu diyebilirim.
    renkler çok canlandı.
    Boyanın beyazı çok güzel tavsiye ederim.
  • quote:

Perde almaktan son anda vazgeçip,
    marshall export mat beyaz boya aldım. duvara tam ekran ölçüsünde bant çekip 4 kat boya yaptım.
    sonuç çok güzel oldu. genelde filmleri karanlıkta izliyorum. cihazım lg hw300g.
    önceden duvarın rengi açık gri di. beyazlar çok kötüydü. fakat şuan çok çok iyi oldu diyebilirim.
    renkler çok canlandı.
    Boyanın beyazı çok güzel tavsiye ederim.

Hayırlı olsun.

İyi bir renk seçimi yapmışsın. Düşük lümenli cihazlar için en ideal duvar boyası veya proj. perdesi rengi mat beyaz dır.

Benim duvar boyaması denemem den kaçmamın sebebi;
    Duvarı tam pürüzsüz yapmayı bir türlü beceremedim. Duvarda ki en ufak pürüzler bile, film de ki aydınlık sahneler de gözüme batıyordu.
    O yüzden vazgeçtim.

Ayrıca bir şey soracağım. Boyaya biraz su kattınız mı ? Yoksa su katmadan direk uyguladınız mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 27 Nisan 2016; 20:24:16 >

• hiç su katmadım. direk boyadım 4 kat yapmak zorunda kaldım duvar gri renkti anca kapadı.
    açık gri duvarda beyazlar çok kötüydü renkler soluktu.
    bu boya dan sonra bu problemleri çözmüş oldum. oldukça memnunum.
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.