Şimdi Ara

Q9300 İşlemci Stabilite Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
1.679
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bayağı bir uğraşmama rağmen bir türlü stabiliteyi yakalayamadım. İşlemciyi 2.50 Ghz den 3.00 Ghz e çıkardım. Bilgisayarın açılmasında hiçbir problem yok. Sıcaklık değerleri de normal değerlerde. Gel gelelim ki Orthos veya Prime95 ile ram ve cpu odaklı stabilite testi yaptığımda bilgisayar bir dakikaya kalmadan kitlenip kalıyor . Ama sadece cpu odaklı stabilite testi yaptığımda bir sorun oluşmuyor . Overclock halindeki Bios resimlerimi de aşağıya koydum. Konuya hakim arkadaşlardan yardım bekliyorum .

İşlemci ==> İntel Q9300 Core 2 Quad
    Anakart ==> Gigabyte X48-DS5
    Ramler ==> Kingston Hyperx 4 Gb (4*1) 1066 Mhz

İkinci resimde de görüldüğü gibi ram e +0.45V a kadar destek te verdim. Ama sonuç aynı .

İyi Forumlar .
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Up
  • quote:

Orijinalden alıntı: SoFuu

Up
    Cpu ram oranını 1:1 olarak ayarladın mı ram kaldıramayacağı bir mhz de çalışıyorsa sistem çakılır. ramlerin frekanslarını 1066 nın altında tut bir de öyle dene.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fenerlist34

Cpu ram oranını 1:1 olarak ayarladın mı ram kaldıramayacağı bir mhz de çalışıyorsa sistem çakılır. ramlerin frekanslarını 1066 nın altında tut bir de öyle dene.

Ramlerin frekanslarını 800 Mhz e kadar çektim ama sonuç aynı .

Açıkçası ram-cpu oranının nasıl ayarlandığı hakkında pek bilgim yok .
  • quote:

quote:

Ramlerin frekanslarını 800 Mhz e kadar çektim ama sonuç aynı .

Açıkçası ram-cpu oranının nasıl ayarlandığı hakkında pek bilgim yok .

Alıntıları Göster
    orada dram timing seçeneği var onu auto yapın bir de öyle test edin hocam...

• quote:

Öyle de test ettim hocam.

Sonuç aynı.

Denemediğim şey kalmadı. Bir türlü çözemiyorum sorunu.

Şu anda oyundayım ve problem çıkmadı. Ama stablite problemi olduğu için sistemin ne zaman kitleneceği belli olmuyor .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoFuu -- 7 Ağustos 2011; 18:15:50 >
  • quote:

quote:

Öyle de test ettim hocam.

Sonuç aynı.

Denemediğim şey kalmadı. Bir türlü çözemiyorum sorunu.

Şu anda oyundayım ve problem çıkmadı. Ama stablite problemi olduğu için sistemin ne zaman kitleneceği belli olmuyor .

Alıntıları Göster
    Bir de bazı işlemcilerin anakartta max sıcaklık değeri bulunur. örn; 65 dereceyi geçince sistem kendini kitler mavi ekran verir vb. o max sıcaklık değerini BİOS tan kapatmanız gerekir onun haricinde verdiğiniz voltaj değerinin yetmesi lazım.

CPU Warnig Tempature.

İşlemci ısısı kaç dereceye gelince sistemin alarm vereceğini belirler. İşlemci ısısının üst ve alt baremini buradan belirleyebilirsiniz. İşlemci ısısı buradaki limitleri aşarsa, sistemde kurulu uyarı mekanizması devreye girer.

eğer böyle bir seçenek görürseniz disable yapın.

• quote:

Bir de bazı işlemcilerin anakartta max sıcaklık değeri bulunur. örn; 65 dereceyi geçince sistem kendini kitler mavi ekran verir vb. o max sıcaklık değerini BİOS tan kapatmanız gerekir onun haricinde verdiğiniz voltaj değerinin yetmesi lazım.

CPU Warnig Tempature.

İşlemci ısısı kaç dereceye gelince sistemin alarm vereceğini belirler. İşlemci ısısının üst ve alt baremini buradan belirleyebilirsiniz. İşlemci ısısı buradaki limitleri aşarsa, sistemde kurulu uyarı mekanizması devreye girer.

Eğer Öyle bir sorun olsaydı ram kullanmadan cpu odaklı testte de kitlenmesi gerekmez mi?

İlk mesajımda da belirttim;

Cpu odaklı testte problem yok. Ama işin içine rami de sokunca kitleniyor.

Bir de sistem kitlenip kalıyor. Ne mouse oynuyor ne klavye çalışıyor ne de pc reset atıyor. Öylece kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoFuu -- 7 Ağustos 2011; 18:24:00 >

• quote:

quote:

CPU Warnig Tempature.

Eğer Öyle bir sorun olsaydı ram kullanmadan cpu odaklı testte de kitlenmesi gerekmez mi?

İlk mesajımda da belirttim;

Cpu odaklı testte problem yok. Ama işin içine rami de sokunca kitleniyor.

Bir de sistem kitlenip kalıyor. Ne mouse oynuyor ne klavye çalışıyor ne de pc reset atıyor. Öylece kalıyor.

Alıntıları Göster
    hmm işlemcide problem yok o zmn orayı atlamışım :D

ramleri 800mhz de çalıştırıyorsanız timingleri de ona göre ayarlamanız gerekir. timing seçeniğini Auto yapın ve ram voltajı ile oynamadan 800mhz de çalıştırın (ram e verdiğiniz +0,45v geri çekin). ram e mhz artışı yapmıyorsanız voltaj vermenize de gerek yok.

• quote:

ramleri 800mhz de çalıştırıyorsanız timingleri de ona göre ayarlamanız gerekir. timing seçeniğini Auto yapın ve ram voltajı ile oynamadan 800mhz de çalıştırın (ram e verdiğiniz +0,45v geri çekin). ram e mhz artışı yapmıyorsanız voltaj vermenize de gerek yok.

Ramlarle oynamadan 800 Mhz hızda, timingler autoda ve voltaj autoda da denedim ama değişen yine bişey yok ne yazık ki

Nette cpu-ram oranını araştırırken şöyle birşey dikkatimi çekti;

Şu anda ben 400 fsb ile kullannıyorum.
    1066 da ram kullanıyorum. (DDR2 ramlar yarı hızı kadar hesaplanırmış okuduğuma göre). O zaman 533 olarak ele alacağız.
    Dram/Fsb oranı ==> 533/400 = 1,3325 (Ne kadar 1 e yakın olursa o kadar iyiymiş.)

E daha nasıl yaklaştırıyım 1 e mübarek .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoFuu -- 7 Ağustos 2011; 18:42:22 >

• quote:

quote:

Ramlarle oynamadan 800 Mhz hızda, timingler autoda ve voltaj autoda da denedim ama değişen yine bişey yok ne yazık ki

Nette cpu-ram oranını araştırırken şöyle birşey dikkatimi çekti;

Şu anda ben 400 fsb ile kullannıyorum.
    1066 da ram kullanıyorum. (DDR2 ramlar yarı hızı kadar hesaplanırmış okuduğuma göre). O zaman 533 olarak ele alacağız.
    Dram/Fsb oranı ==> 533/400 = 1,3325 (Ne kadar 1 e yakın olursa o kadar iyiymiş.)

E daha nasıl yaklaştırıyım 1 e mübarek .

Alıntıları Göster
    evet doğrudur o yüzden 1:1 şekilde ayarla dedim bende. DDR-533 DDR2-1066 ramlerin frekansları 1066 dan küçük olmalı CPU-Z programından memory kısmına gelip foto koyabilirsen daha ayrıntılı görebiliriz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Roledayz

evet doğrudur o yüzden 1:1 şekilde ayarla dedim bende. DDR-533 DDR2-1066 ramlerin frekansları 1066 dan küçük olmalı CPU-Z programından memory kısmına gelip foto koyabilirsen daha ayrıntılı görebiliriz.

Alıntıları Göster
    Şu anda sistem default halde (overclocksuz) ve fotoyu aşağıya koydum.

400 Mhz göstermesinin sebebi ddr2 lerde yarısını alma meselesi sanırım .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoFuu -- 7 Ağustos 2011; 19:01:18 >

• quote:

Şu anda sistem default halde (overclocksuz) ve fotoyu aşağıya koydum.

400 Mhz göstermesinin sebebi ddr2 lerde yarısını alma meselesi sanırım .

Alıntıları Göster
    evet orada gördüğün 400 mhz olan dram Frequency seçeneği fsb artışıyla birlikte artacaktır. senin yapman gereken de onu 400 ün altında tutmak. bu arada sendeki ram o tabloya göre 800mhz .

BIOS tan kuzeyköprüsü ayarlarına gireceksin. ve o 400 yazan değeri düşüreceksin. örneğin 800mhz lik ramlerin fsbnin artışıyla orada yazan ram frekansı 400 den 450 ye çıktığını düşünürsek normalde 800mhz de çalışan ram in 900mhz çıkar ve ram bunu kaldıramaz sonuç olarak öyle hatalar verir.

bunun kolay yolu aslında anakartında varsa eğer o 2. satırdaki FSB:DRAM oranının 1:1 ayarlanması durumunda ramlerin frekansını çok kolay bir şekilde ayarlarsın ama anakartının bunu desteklemesi lazım.

• quote:

evet orada gördüğün 400 mhz olan dram Frequency seçeneği fsb artışıyla birlikte artacaktır. senin yapman gereken de onu 400 ün altında tutmak. bu arada sendeki ram o tabloya göre 800mhz .

BIOS tan kuzeyköprüsü ayarlarına gireceksin. ve o 400 yazan değeri düşüreceksin. örneğin 800mhz lik ramlerin fsbnin artışıyla orada yazan ram frekansı 400 den 450 ye çıktığını düşünürsek normalde 800mhz de çalışan ram in 900mhz çıkar ve ram bunu kaldıramaz sonuç olarak öyle hatalar verir.

bunun kolay yolu aslında anakartında varsa eğer o 2. satırdaki FSB:DRAM oranının 1:1 ayarlanması durumunda ramlerin frekansını çok kolay bir şekilde ayarlarsın ama anakartının bunu desteklemesi lazım.

Alıntıları Göster
    Sistemin default ayarlarda olduğunu resmi eklediğim mesajda yazmıştım. Ve yanlışlık olmasın diye faturadan ve kasanın içinden ramleri kontrol ettim ve 1066 Mhz olarak belirtiliyor.

Kuzey köprüsü ayarları dediğiniz ram Mhz değerleri mi oluyor? Yanlışsam açıklayabilir misiniz?

Ne yazıkki anakartımda öyle bir seçenek yok. Desteklemiyor yani.

• quote:

Sistemin default ayarlarda olduğunu resmi eklediğim mesajda yazmıştım. Ve yanlışlık olmasın diye faturadan ve kasanın içinden ramleri kontrol ettim ve 1066 Mhz olarak belirtiliyor.

Kuzey köprüsü ayarları dediğiniz ram Mhz değerleri mi oluyor? Yanlışsam açıklayabilir misiniz?

Ne yazıkki anakartımda öyle bir seçenek yok. Desteklemiyor yani.

Alıntıları Göster
    evet eğer overclock ekranında DRam Frequency diye bir seçenek yoksa ki gözükmüyor. Northbridge configration diye bir bölüm arayın Bıos ekranında bulursanız muhtemelen Dram frequency orada olacaktır. oradan ram frekansını düşürebilirsiniz. bir de dediklerimi anlamanız açısından şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. ;

http://intel.pclabs.com.tr/19/intel-core-2-duo-e8500-ve-core-2-quad-q8300-ile-overclock/

• quote:

evet eğer overclock ekranında DRam Frequency diye bir seçenek yoksa ki gözükmüyor. Northbridge configration diye bir bölüm arayın Bıos ekranında bulursanız muhtemelen Dram frequency orada olacaktır. oradan ram frekansını düşürebilirsiniz. bir de dediklerimi anlamanız açısından şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. ;

http://intel.pclabs.com.tr/19/intel-core-2-duo-e8500-ve-core-2-quad-q8300-ile-overclock/

Alıntıları Göster
    Sonunda stabiliteyi yakaladım

Fsb değerini 400 Mhz den 399 Mhz ye indirmek sorunumu çözdü (2.99 Ghz)

Ramler de 1064 Mhz de

Bu sayede 1066 Mhz ram kullandığımda doğrulanmış oldu

Bu da ram değerleri;

Ayrıca Fenerlist34 arkadaşım zaman ayırdığın için teşekkür ederim

Ama yeni bir sorum daha var ;

İşlemciyi 3.00 Ghz yapıp ram değerini de 1066 Mhz yaptığımda stabil çalışmıyor.

Fsb değerini yükseltip ramden kıstığımda da stabiliteyi yakalayamadım

Bu sorun neyden kaynaklanıyor?

• quote:

Sonunda stabiliteyi yakaladım

Fsb değerini 400 Mhz den 399 Mhz ye indirmek sorunumu çözdü (2.99 Ghz)

Ramler de 1064 Mhz de

Bu sayede 1066 Mhz ram kullandığımda doğrulanmış oldu

Bu da ram değerleri;

Ayrıca Fenerlist34 arkadaşım zaman ayırdığın için teşekkür ederim

Ama yeni bir sorum daha var ;

İşlemciyi 3.00 Ghz yapıp ram değerini de 1066 Mhz yaptığımda stabil çalışmıyor.

Fsb değerini yükseltip ramden kıstığımda da stabiliteyi yakalayamadım

Bu sorun neyden kaynaklanıyor?

Alıntıları Göster
    çok basit bana güç ver diyor :D (voltaj istiyor) bu arada Rica Ederim..

• quote:

İşlemciye de ramlere de dayadım gücü ama banamısın demiyor

İşlemciye 1.4V
    Ramlere 2.25V verdim

Daha fazla mı vermem gerekiyor?

İşlemci ==> 2.99 Ghz///////Ram ==> 1064 Mhz >>>>>>>>>>> STABİL

İşlemci ==> 3.00 Ghz///////Ram ==> 1066 Mhz >>>>>>>>>>> STABİL DEĞİL

Peki bu neden?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoFuu -- 8 Ağustos 2011; 0:58:50 >

• quote:

quote:

İşlemciye de ramlere de dayadım gücü ama banamısın demiyor

İşlemciye 1.4V
    Ramlere 2.25V verdim

Daha fazla mı vermem gerekiyor?

İşlemci ==> 2.99 Ghz///////Ram ==> 1064 Mhz >>>>>>>>>>> STABİL

İşlemci ==> 3.00 Ghz///////Ram ==> 1066 Mhz >>>>>>>>>>> STABİL DEĞİL

Peki bu neden?

Alıntıları Göster
    ram in frekansını 1066 da tutman şart değil daha da düşür. şöyle söylim aslında 800mhz ile 1066mhz arasında bir fark yok yani gözle görülecek şeyler değil o yüzden ram frekansını biraz daha aşağı çek önemli olan işlemci :D

bu arada fazla voltaj verme :D Allah korusun cuflatırsın Cpu yu :D

• quote:

ram in frekansını 1066 da tutman şart değil daha da düşür. şöyle söylim aslında 800mhz ile 1066mhz arasında bir fark yok yani gözle görülecek şeyler değil o yüzden ram frekansını biraz daha aşağı çek önemli olan işlemci :D

bu arada fazla voltaj verme :D Allah korusun cuflatırsın Cpu yu :D

Alıntıları Göster
    Sıcaklılara bakmadan vermiyorum zaten voltaj

Uykum geldi

Yarın ben denemelere devam ederim,senin de önerilerini dinlerim.

İyi Geceler

İyi Forumlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoFuu -- 9 Ağustos 2011; 0:00:35 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.