Şimdi Ara

Radyasyonla DNA Değişime uğratılabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Farklı canlı türleri bulmak adına gerçekten radyasyonla hayvanları kobay olarak kullanarak kalıtsal değişiklikler yapılabilir mi?
    Amerikanın hiroşimaya attığı bomba sonucu birçok bebeğin şekilsiz doğup yaşaması gibi

• Radrasyon mutasyona sebep olur, şayet eşey hüctelerinde meydana gelirse kalıtsal hale gelir ve sonraki kuşaklara aktarılır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Radrasyon mutasyona sebep olur, şayet eşey hüctelerinde meydana gelirse kalıtsal hale gelir ve sonraki kuşaklara aktarılır.

Peki farlı türde canlılar meydana gtrmek
  • Bunu en başta neden sormadınız da bu anı beklediniz, yoksa en baştan beri amaç bu soruyu sormak mıydı?

Madem sordunuz fikrimi açıklayayım. Eşey hücrelerinde meydana gelen her mutasyon o an için tek bir bireyde farklı bir tür meydana getirmez. Evrim teorisine göre evrimde mutasyonun rolü var fakat türleşme mutasyon yüzünden olmuyor. Canlı türlerinin farklı çevrelere ve farklı yaşam tarzına ayrılıp genetik yapılarının yavaş yavaş farklılaşması esasına dayanıyor. Evrimde mutasyonun rolü ise öyle tek bir canlıda ve tek bir olayda ortaya çıkmaz. Milyonlarca yıl boyunca milyonlarca canlı türlü türlü mutasyon geçirir fakat aralarından birkaç tanesi canlı lehine sonuç verir ve bu sayede gelecek kuşaklara taşınır.
  • Evrim teorisine göre bildiğim kadarıyla farklılaşma için birkaç yol var, örneğin bunlardan bir tanesi canlılar arasındaki bir takım engeller. Böylece farklı iki tür haline geliyorlarmış, konuyla biraz alakasız olabilir. ÖSS'ye hazırlanırken böyle öğrenmiştik.

Kaotika'nın da dediği gibi canlıların kalıtsal değişikliğe uğraması için bir sonraki gameti oluşturan yumurta ve / veya sperm hücrelerinde değişiklik olması gerekir. UV ışınlarıyla sanırım yapılabilir, sanırım bunlarla ilgilenen birileri yok. Zaten tehlikeli işler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Mutasyona uğrayan DNA'ların üreme sonrası,çocuklara filan geçmesi gerekir,ama o mümkün müdür bilmiyorum...
  • Sonuç olarak mutasyon oluyorsa başka bir cins doğmuş olmaz mı? Mesela karadenizdeki bir kaç başlı inekler gibi... Onlar gerçekten inek değil.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cins olması için o çift başlı ineklerin, tek başlı ineklere kıyasla hayata daha iyi adapte olmaları gerekir. İki başlı olmasının bir avantajı olması gerekir. Ne yazık ki, iki başlı olması o inek için büyük bir dezavataj.

Buna ek olarak, yeni bir cins (tür) oluşması için, o iki başlı ineklerin sağlıklı iki başlı yavrular da meydana getirebilmesi şarttır. Eğer meydana getirdiği yavrular, tek başlı ineklere göre çevreye daha iyi uyum sağlıyorsa (yanlış bir örnek olacak ama, mesela inek daha zeki olursa) yeni bir tür doğuyor diyebiliriz.

Ne yazık ki böyle bir durum olacağına pek de ihtimal vermiyorum.

Evrim dersimizde hocamız'ın dediği bir notu da buraya düşmeyi uygun görüyorum.

"Bireyler evrim geçirmez, populasyonlar evrim geçiririr. Evrim'in en küçük yapı birimi populasyonlardır."

• quote:

Orjinalden alıntı: Kant

Sonuç olarak mutasyon oluyorsa başka bir cins doğmuş olmaz mı? Mesela karadenizdeki bir kaç başlı inekler gibi... Onlar gerçekten inek değil.

• quote:

Orjinalden alıntı: can.holy

Cins olması için o çift başlı ineklerin, tek başlı ineklere kıyasla hayata daha iyi adapte olmaları gerekir. İki başlı olmasının bir avantajı olması gerekir. Ne yazık ki, iki başlı olması o inek için büyük bir dezavataj.

Buna ek olarak, yeni bir cins (tür) oluşması için, o iki başlı ineklerin sağlıklı iki başlı yavrular da meydana getirebilmesi şarttır. Eğer meydana getirdiği yavrular, tek başlı ineklere göre çevreye daha iyi uyum sağlıyorsa (yanlış bir örnek olacak ama, mesela inek daha zeki olursa) yeni bir tür doğuyor diyebiliriz.

Ne yazık ki böyle bir durum olacağına pek de ihtimal vermiyorum.

Evrim dersimizde hocamız'ın dediği bir notu da buraya düşmeyi uygun görüyorum.

"Bireyler evrim geçirmez, populasyonlar evrim geçiririr. Evrim'in en küçük yapı birimi populasyonlardır."

Neden bireyler geçirmez? Nedenini de yazarsanız sevinirim. Bireyler de populasyonu oluşturabilir sonraları (evrimsel açıdan).

• Neden geçirmediğimi zaten önceki mesajımda yazmıştım. Ama tekrar özetleyeyim.

Önce tür kelimesinin bilimsel tanımını vermek istiyorum. Tür demek, başka herhangi bir canlıyla sağlıklı yavrular meydana getiremeyen canlılar demek. Mesela bir kaplumbağa ile bir kertenkele çiftleşse bile ürün veremez. Bu örneği daha da spesifik kılalım. Mesela su kaplumbağası ile bir kara kaplumbağası da yavru veremez. Ha belki çiftleşebilseler ürün verirler ama üreme dönemleri farklıdır, birbirlerine çekiçi gelmiyorlardır vs. Sağlıklı yavrular şart.

At ile eşek çiftleşip sağlıklı yavrular (katır) verebilirler, ama her bilimsel tanımda mutlaka bir istisna bulunur. Zaten tüm katırlar da doğuştan kısırdır.

Peki canlılar ne zaman yeni bir tür oluşturuyorlar? İnan ben de uzun süre bunu düşünmüştüm. Birden bire hooop yeni bir tür mü oluşuyor dedim kendi kendime? Sonradan öğrendim ki bu "yeni türün oluşması" ani bir olay değil. Bir süreç.

Diyelim ki bir sincap populasyonumuz var. Bunlar Rahat rahat çiftleşebiliyorlar ve sağlıklı yavruları oluyor. Bunlar tek bir tür olarak adlandırılıyor. Günün birinde populasyonun yerleşim yerinin üstünden bir nehri geçiyor ve populasyon ikiye ayrılıyor. A ve B populasyonu artık nispeten farklı ortamlarda gelişiyor. En başlarda A ve B populasyonu kendi arasında hala ürün verebiliyorlar (bir doğal köprü bulduklarında, kütük gibi) Ve yavrularsa sağlıklı oluyor. Ancak farklı ortamlarda yaşadıklarından A ve B populasyonları birbirinden biraz bağımsız değişiyorlar. Öyle bir an geliyor ki artık A ve B populasyonlarının beraber emydana getirdiği yavru sayısı azalmaya başlıyor.

İşte bu anda yeni bir tür oluşmuyor, ama yavaş yavaş türleşme yoluna giriliyor. Artık çocuk hiç oluşmadığında da yeni bir tür ortaya çıkıyor. Yani bir süreç bu. Ve bu tür türleşme için coğrafik izolasyon (nehir geçti dedik) şart.

Kafana takılan soru varsa sorabilirsin, atladığım şeyler olabilir.

• Amerika'nın defalarca denediği söyleniyor.Ufak bir ayrıntı...
  • quote:

Neden geçirmediğimi zaten önceki mesajımda yazmıştım. Ama tekrar özetleyeyim.

Önce tür kelimesinin bilimsel tanımını vermek istiyorum. Tür demek, başka herhangi bir canlıyla sağlıklı yavrular meydana getiremeyen canlılar demek. Mesela bir kaplumbağa ile bir kertenkele çiftleşse bile ürün veremez. Bu örneği daha da spesifik kılalım. Mesela su kaplumbağası ile bir kara kaplumbağası da yavru veremez. Ha belki çiftleşebilseler ürün verirler ama üreme dönemleri farklıdır, birbirlerine çekiçi gelmiyorlardır vs. Sağlıklı yavrular şart.

At ile eşek çiftleşip sağlıklı yavrular (katır) verebilirler, ama her bilimsel tanımda mutlaka bir istisna bulunur. Zaten tüm katırlar da doğuştan kısırdır.

Peki canlılar ne zaman yeni bir tür oluşturuyorlar? İnan ben de uzun süre bunu düşünmüştüm. Birden bire hooop yeni bir tür mü oluşuyor dedim kendi kendime? Sonradan öğrendim ki bu "yeni türün oluşması" ani bir olay değil. Bir süreç.

Diyelim ki bir sincap populasyonumuz var. Bunlar Rahat rahat çiftleşebiliyorlar ve sağlıklı yavruları oluyor. Bunlar tek bir tür olarak adlandırılıyor. Günün birinde populasyonun yerleşim yerinin üstünden bir nehri geçiyor ve populasyon ikiye ayrılıyor. A ve B populasyonu artık nispeten farklı ortamlarda gelişiyor. En başlarda A ve B populasyonu kendi arasında hala ürün verebiliyorlar (bir doğal köprü bulduklarında, kütük gibi) Ve yavrularsa sağlıklı oluyor. Ancak farklı ortamlarda yaşadıklarından A ve B populasyonları birbirinden biraz bağımsız değişiyorlar. Öyle bir an geliyor ki artık A ve B populasyonlarının beraber emydana getirdiği yavru sayısı azalmaya başlıyor.

İşte bu anda yeni bir tür oluşmuyor, ama yavaş yavaş türleşme yoluna giriliyor. Artık çocuk hiç oluşmadığında da yeni bir tür ortaya çıkıyor. Yani bir süreç bu. Ve bu tür türleşme için coğrafik izolasyon (nehir geçti dedik) şart.

Teşekkür ederim, anladım...

• quote:

Orjinalden alıntı: Kant

quote:

Neden geçirmediğimi zaten önceki mesajımda yazmıştım. Ama tekrar özetleyeyim.

Teşekkür ederim, anladım...

Tür için, diğer türlerle yavru veremez denmiyor zaten. Üretken yavru veremez deniyor.
    At ve eşek farklı türlerdir, onlar gibi çiftleştiklerinde yavru veren başka türler de var ancak yavrular hiçbir zaman verimli olmuyor, yani kısır oluyor.
    Hatta kaplan ve aslan, dişilere göre, tiglon ve liger adında iki canlı oluşturabiliyor. Ancak kısırlar.

• Nedeni?
    Radyasyon bir enerji taşir bir elektromanyetik dalgadır. Bu enerji dna nın zincirlerinden karşılıklı genlerine etkileyerek onları bozabilir :bağını kopartabilir , bu da canlının tum hayatsal faliyetlerini yürüten bilgi merkezinde bir eksiklik yaratır. Örn:bunun sonucunda hücre kontrolsüz çoğalıp(kanser ) canlıya zarar verebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tark3 -- 7 Temmuz 2007; 0:22:00 >
  • zaten mutasyonların çoğuda zararlı mutasyongerçi hiç biri canlıya yararı olsun diye olmuyo ama tesadüfen (yada bu kelime yerine başka biolgu da kullanılabilir) yararlı hale geliyorlar.böylece genleri değişen populasyon evrim geçirmiş oluyor ki çok uzun iş.

bide bi kitapda okumuştum ;
    şu soru sorulabilir "neden günümüzde yeni türler oluşmuyor?"
    oluşuyor ama dünyamızda o kadar çok canlı varki ve dünyanın popülasyon kaldırma sınırlarındayız,
    oluşan canlılar diğer canlılar tarafından tüketiliyor.

adam böyle demişti...

bu konuyla ilgili o kitabı kesinlikle tavsiye ederim

---Hayatın Kökleri --Mahlon B. Hoagland---tubitak yayınları...
  • hala evrime inanan varmıya bu devirde....ilginç
  • quote:

Orjinalden alıntı: world light

hala evrime inanan varmıya bu devirde....ilginç

evrimin temelinde bilim vardır..evrime inanmayan ya yaratılışa ,nanır yada hiçbişeye..burda eger yaratılış varsa bunu insanogluna en basından beri gostermişler..bu devirde ewrime dayalı birçok kanıt war.gittikçede gelişiyo.bu laf biraz saçma kaçmıs..
  • quote:

Orjinalden alıntı: world light
    hala evrime inanan varmıya bu devirde....ilginç

hala evrime inanmayan varmı ya bu devirde diyecektin heralde.
    çünkü eskiye göre insanların çok daha fazlası evrime inanmaya başladı.

yanlış anlama senin görüşüne karşı bir şey söylemedim. sadece şaka yollu kendi görüşümü beyan ettim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.