Şimdi Ara

Radyatörmü? Peltier mi? Pasif Bakır Soğutma mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    (Sorduğum sorunun cevabına gerek kalmadığı için bu mesaj tekrar düzenlendi...)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenandrk -- 14 Temmuz 2007; 2:30:10 >

• amacın sessizlik ise su soğutma yerine scyte ninja al. Üstüne 1000 rpm dönen nexus 12lik fan tak, onuda 500rpm filan kullanırsın stok hızda yeterince soğutur, kışında fanı sökersin pasif bile soğutuyor
  • Sonunda bakır bloğum geldi ve denemelerimi yaptım...
    Belki benim gibi merak edenlerin işine yarar diye paylaşmak istedim.
    İşlemci Pentium D 2.8. Stok fanıyla idle da 56C, loadda 85C in üzerine çıkınca kapatıyorum bıraksam gidecek.Kısaca kimseye önermeyeceğim bir işlemci.Kışın belki elektrikli ısıtıcı olarak kullanılabilir.
    Oda sıcaklığı 32C.Sistemdeki su 2 lt saf su.
    Pompa-Debi: Boşta;1200lt/sa. Sistemde; ~178lt/sa.
    Cpu blok termaltake cl0010 (iğnesiz eskimodellerden).
    1.Pasif soğutma: (1.5 metre 10mm bakır boru helezon yay şeklinde bükülerek işlemciden gelen suya bağlandıktan sonra sisteme verildi)
    Sonuç:Sistem 34C ile başlıyor ve 2 saatte 50C ye ulaşıyor sonra ısınma hızı belirgin bir şekilde yavaşlıyor Uzun süre 53-4 C lerde takıldı fakat çok yavaşta olsa artmaya devam ediyor.Kısaca gece açık bırakılacak bilgisayar için işe yaramayabilir.Ama kışın kesin işe yarar.
    2.92w peltier: (5-12V 4x4cm olanlardan) arka yüzünde işlemci fanı+blok (fan ters bağlanarak havayı çekmasi sağlandı.)Soğuk yüzeyi depo uygun şekilde yandan kesilip silikonlanarak direkt suya temas ediyor.(Fazladan PSU ile 12V verilerek çalıştırıldı.)
    Sonuç:5-6 ay önce merak nedeniyle aldığım peltier o zamanki olduğu gibi gene beni utandırmadı.Kısaca her zamanki gibi verimsiz, sadece bizim gibi meraklıların tükettiği, arada birde mini buz dolabı yapmaya yarayan bir icat olduğunu kanıtladı.
    Sistem 35 dk da 50C ye ulaştı.57C de artış belirgin yavaşladı (kabın etrafa belirgin ısı yaymasından olduğunu düşünüyorum).Kısaca işlemcinin ısısına güçü yetmedi kendi halinde takıldı.Muhtemelen artmaya devam edecekti sıkıldım söktüm.Sistemi kapattığında fanın ısısınıda tekrar suya geri vermesi bir diğer dezavantajı.
    Karşılaştırma için:Sadece su devri daimi ile sistem 25 dk da 50 C ye ulaştı, 55 lerde belirgin yavaşladı.Kısaca bana 10 dk kazandırdı.
    3.Radyatör.

Demekki neymiş?

Adamlar hazır setlerde Pompa-Blok-Radyatör üçlüsünü sattıklarına göre bir bildikleri varmış.Kısaca kazık yemiyoruz doğru olan bu konfigürasyon heyoooo .
    Verim (+kabul edilebilir fiyat ) oranı iyi olan bu sanırım.

1.Ama pasif soğutmada geliştirilirse normal kullanımda işe yarayacak gibi duruyor.
    2.Birden fazla peltier ile istenen sonuç alınabilir ama harcadığı elektrik ve mailyeti düşünüldüğünde; artık 250-300 ytl ye bile klima var, en küçüğünden 7000 BTU klimayı kasanın altına koydunmu titretir valla :)) hem sende faydalanırsın hem ekran kartı, harddisk kuzey-güney bilimum köprülerde donar mis gibi.

Gidip radyator alacam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenandrk -- 14 Temmuz 2007; 2:32:15 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.