Uzun süredir kullandığım RAID 0 sisteminde dün itibariyle sorun yaşadım. Sistem olarak 1xSDD 2x500 GB RAID 0 HDD kullanıyorum. HDD'lerden bir tanesini boot kısmında görmediği için Status failed olarak gözüküyor.
R-Studio ile dosyaları kurtarmayı denedim. 22 Saat Raidin bir bölümünü scan yaptı. Scan sonunda sadece Root olarak bir klasör gözüktü fakat içerisinde herhangi bir dosya yoktu.
Dosyalarımı nasıl kurtarabilirim bir önerisi olan var mı?
Merhaba
Sizinde bildiğiniz gibi raid0 da raid0 dizisi içindeki tüm diskler tek bir disk olarak çalışır veri bütünlüğü raid yapıdaki tüm disklere dağıtılır. Bir diskin arıza yapması yada başka bir nedenden dolayı çalışamaması mevcut raid dizisini bozar. Diğer sağlam diskteki veri bütünlüğü diğer diskteki veriler olmadan hiçbir işe yaramaz zaten söylediğiniz gibi dosya yokmuş. Haliyle bu durumda sizin diğer arızalı diski bir şekilde ayağa kaldırmanız gerekiyor başka türlü sağlam diskten veri alabilmeniz mümkün değil.
Sistem raid1 olsaydı veriler 2 diskede senkron yapıda yazıldığı için diğer bozuk diskle bir işiniz olmazdı, sistem çalışmaya devam ederdi veya diski tek başına bırakıp raid modu bozup yolunuzda tek diskle devam edebilirdiniz. Raid0 da ise maalesef bu mümkün değil diğer disk gittiyse verilerinizde gitmiştir, geçmiş olsun.
donanımcının da yazdığı gibi her iki diske de ulaşamazsanız birinde tarama yapmanızın anlamı yok, diğerini açamadığınız takdirde verilerinize kesinlikle ulaşamazsınız
Şuan kasa içerisinden çıkarıp kontrol ettiğimde HDD'lerden bir tanesi hiç bir şekilde güç almıyor.
Acaba bu güç sorununu giderdiğimde bilgilerime tekrardan ulaşabilir miyim?
HDD kartında problem varsa eğer değiştirildiğinde düzelme ihtimalinin olduğunu düşünüyorum.
Güç problemi varsa bu sorunu çözdükten sonra sistem çalışmaya devam edebilir. Ancak diğer sağlam disk üzerinde hiçbir şekilde 1 byte lık bile değişiklik olmaması gerekir. Bozulan diskteki veri dizisi ile sağlam diskteki veri dizisi tam eşleşebilmelidir, bir eşlenmezlik olursa yine senkronize hatası alırsınız.
quote:
Orijinalden alıntı: donanımcı123
Güç problemi varsa bu sorunu çözdükten sonra sistem çalışmaya devam edebilir. Ancak diğer sağlam disk üzerinde hiçbir şekilde 1 byte lık bile değişiklik olmaması gerekir. Bozulan diskteki veri dizisi ile sağlam diskteki veri dizisi tam eşleşebilmelidir, bir eşlenmezlik olursa yine senkronize hatası alırsınız.
Teşekkürler. Denemekte fayda var o zaman.
Şimdi aynı model bir HDD bulup kartını değiştirmek gerekiyor.