Arkadaşlar Selamlar. İki hafta önce video editleme için güzel bir bilgisayar aldık.Eve getirdik ama windows u kurmaya çalışırken bilgisayar sürekli kendini kapatıyordu, geri götürdük PSU da sorun varmış düzelttiler falan neyse.Şu anda kapanma problemi yok fakat,bu PSU değişmeden önce yapabildiğim RAİD0 işlemini şu anda bütün parçaları aynı bilgisayarda yapamıyorum. Kasada SATA 1 - 2 - 3 - 5 ve 6 girişleri var.Harddiskleri (ikisi de sıfır westren digital 500gb) Sata1 ve 2 girişlerine takıyorum.DVD yazıcıyıda Sata5'e. Bios dan raid yapabileceğim iki seçenek var birinicisi SATA1-2-3-4 ikincisi Sata5-6.Bende bu yüzden harddiskleri SATA1ve2 ye, dvd yi de sata 5e taktım ki sata1-2-3-4 ü raide atayabileyim.Ayarları kaydedip bilgisayarı açtığımda bios geçince hemen harddisklerim görünüyor 1000GB olarak.Ctrl+F yapıp bakıyorum raid ayarlarına her şey tamam.Aynı eskisi gibi.Fakat windows 7 64 bit ultimate cd sini takınca ve windowsu yüklemeye çalışınca, yükleme yerini seçtiğimiz bölüm var ya,orada bilgisayar harddiskleri görmüyor,bende anakartın cd sini takıp RAİD sürücülerini elle tanıtıyorum tabi.Şükürki sürücüleri görüyor ve yüklüyor ama yükleme bitince yine bi değişiklik yok.Yine harddiskimi tek parça halinde 1000gb olarak görmüyor(hatta hiçbir şey görmüyor,iki tane 500gb bile).PSU sorunluyken görüyordu ve yükleme başladıktan 2dk sonra bilgisayara biraz yük bindirince makina hemen kendini kapatıyordu. PSU sorunluyken acaba çakışma makışma mı var veya raid'imi yanlış yapıyoruz diye raidi iptal edip harddisklerden birine windows yüklemiştik ve bilgisayar açılmıştı ki bu seferde anakartın ve ekran kartının sürücülerini yüklemeye çalışırken bilgisayar kapanıyordu. Mesela raidi iptal edip harddiskleri tek tek pc ye bağladığımda yükleme yeri seçilen ekranda bir tane harddiski (kasada üst kısımda duranı) 465gb olarak görüyor ve ona yükleme yapıyor ama onu çıkarıp diğer harddiski onun yerine bağladığımda bios da görebildiğim halde windows yükleme ekranında o harddiski windows, aynı yukarıdaki raid işleminde olduğu gibi görmüyor. Sanırım bu ikinci harddisk işi bozuyor. Ha tamir esnasında harddiskelere bişey mi yaptılar diyeceksiniz ama bios da dediğim gibi harddiskleri görüyorum ama windows sıkıntı çıkartıyor. Ne yi yanlış yaptık acaba veya eksik???
anakartın bıos unu güncellemenizi öneririm..güncelleme sırasında bıos unuza sıfırlama seçeneği varsa yükleme sonrasında sihirbaz eğer böyle bir seçenek yoksa siz bıos unuzu sıfırlayın hdd lerinizi bir güzel biçimlendirip raıd nizi sıfırdan kurun bakalım olacak mı?
selahattin kardesim çok teşekkür ederim yanıtın için,sabahtan beridir kafayı yiyorum kimse cevap yazmıyor. bios güncelle demişsin ama daha sistem yeni, ilk kez windows kuruyoruz,bios falan güncelleyipte garantiyi tehlikeye atmak istemiyorum.eğer donanımsal bir sorun varsa ve bende bios güncelleyip çözemezsem, aldığım yere götürünce kasayı, adam "ooo bios bile güncellemişsin ayağı çekmesin" ki makinada benim değil,biraz üzerine titriyorum açıkçası. hem şimdi raidi iptal ettim deneme amaçlı ide yaptım, şimdide windows yükleme ekraninda "Kur yeni bi sistem bölümü oluşturmayı veya varolan sistem bölümünü bulmayı başaramadı." hatası veriyor.Allah'ım ne büyük günah işlemişimde ben haberim yokmuş
anakartın tam marka model numarasını pm atarmısın...
ah nasıl unutmuşum kusura bakmayın
Anakart Asus m4a88td-m evo Harddiskler Western digital 500gb Cavier green Ram G.skill 8gb ddr3 1600mhz Ekran kartı Nvidia 460gtx
Selahattin1987 yardımların için çok teşekkür ederim.Sorunu çözdüm.
İlk önce harddisklerin ikisini de çıkartım teker teker kendi bilgisayarıma taktım.Bir tane sp3 lü xp cd si alıp bu harddiskleri güzelce formatladım (xp kurulum ekranında nereye kuracağınızı seçtiğiniz bölümde yığın depolama aygıtını biçimlendirme seçeneği var ya o nedenle xp seçtim[win 7 de bu olayı bulamadım da ]).
Sonra harddiskleri yeni bilgisayara taktım ve Sata Configuration bölümününde Sata Port 1-2-3-4 ü RAID olarak seçtim ama Sata port 5-6 yı IDE olarak bıraktım ve dvd yazıcıyı da buraya bağladım.
Son olarak bilgisayar açılırken RAID ekranı geldi Ctrl + F yapıp menüye girdim. karşıma 4 seçenek çıktı.3. seçeneği seçip Delete LD Menu dedim.Tüm raid maid ayarlarım sıfırlandı.Sonra bios kendisi ard arda 5-6 tane soru sorup raid ayarlarını tekrar yaptırdı.Yok Strip size kaç kb olsun.Raid 0 mı, 1 mi, 4-5-10 mu olsun... Bunlarda bitince windows yüklemeye geçtim. Windows yükleme ekranında harddiskim görünmedi tabiki.Bende anakartın cd sini takıp sürücü yükle dedim.oradanda Raid sürücülerini buldum yükledim.Hemen harddiskim 940gb olarak göründü.Devam dedim windows yükleme işlemi başladı ve sorun halloldu.
Anakartın bios unu güncellesem sorun hallolur muydu bilemiyorum ama benim asıl sorunum Bilgisayar açılırken çıkan RAID menüsüne giripte bu raid ayarlarını kendi elimle yapmayışım oldu. Ben ayarları zaten Bıos yapıyor benim bir şey yapmama gerek yok zannetmişim.
Sonuç olarak bilgisayarınızla bir sorununuz varsa, aman daha da beter olur diye korkup kurcalamaktan çekinmeyin.bana bir haftaya mal oldu bu olay çünkü