Şimdi Ara

Ram dünyasının en çok merak ettiği soru: 3200 CL14 mü 3600 CL16 mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
2
Favori
1.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçen seneden beri benimde dahil olmak üzere dünyada bir çok insanın merak ettiği konu. Hala elle tutulur gözle görülür güzel ve net bir karşılaştırma, oyunlarda etkisi ve cpu subtiming konusunda kaynak ve video yok.

8-16-32gb fark etmez soru açık ve net;
    3200 CL14 mü 3600 CL16 mı ?
    Daha iyi performans olarak ve gecikme olarak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 21 Kasım 2020; 20:47:25 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Youtube da videolar var aslında pek bir fark olmuyor izlediğim kadarı ile

Benim kullandığım belleklerin fabrikasyonu 3200 Mhz CL-16 ama her türlü hıza ve zamanlamaya geldiği halde ( 4000 CL18 / 3800 CL16 / 3600 CL-15 vs..)

3200 CL-14 kullanıyorum.Gayet yeterli ve hızlı. 4 x 8Gb kit olduğu için oyun ve uygulamalarda yağ gibi akıyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 21 Kasım 2020; 21:16:1 >
  • belli bir yerde basit bir yaklaşım ile 3 + 1 ile 2 + 2 nin sonucunun eşit olmasi gibi değil mı. bir yer yukselirken diğeri düşüyor biri düşerken diğeri yukseliyor. micro farklar olabilir belki ya da hangi oyun program hangisine daha çok ihtiyac duyuyorsa ona göre performans farklari oluşabilir belki

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şu detayı vermek isterim 3200 cl14 fabrikasyon ramlerin bellekleri samsungdur 3200 cl16 lar ise hynix çıkıyor.

Yani aynı ram;
    markasının
    modeli
    Gb ı ne olursa olsun

3200 cl14 ü cl16 sından daha pahalı.

Bu yüzden overclocklu değilde fabrikasyon olarak 3600 cl16 mı 3200 cl14 mü iyidir konuşalım

• Dediğiniz doğru ama forumda dahil olmak üzere kullanıcılarda şunu görüyorum

1- "Ne olursa olsun mhz ne kadar yüksekse o kadar benim için iyi.

2- "Hızın bir önemi yok cl değeri benim için ne kadar düşükse o kadar iyi

Diye 2 ye ayrılan tayfa varda o yüzden

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    bazı işlemciler sanırım amd serisinden MHz yükseldikçe fps düşüşleri oluyor diye yazılar okudum ben. çok fazla mhz yükselmeside sanırım iyi değil. ancak uyumluluk ve kullanım senaryoları değişkenlik göstermeye devam edicek yine. bahsedildigi gibi sağlam test videolari olmadikca kullanici da emin olamayacak ve bildiğinden sasmayacak herkes standart mhzler kullandikca performans farkida ortaya cikmayacsk gibi gözüküyor. kaldi ki böyle bir dönemde bu toplara girmek sıkıntı. herkes 3000 mhz cl15 alıp geçiyor iade problemleri var vsvs

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 3600 16 ufak farkla daha iyi oluyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence ikiside aynı performansı verir.İster overclocklu olsun ister fabrikasyon bu bişeyi değiştirmez.Anlık değişiklikler oluyor sadece o kadar.

(bu arada bendeki 3200 cl16 micron e-die.Hepsi hynix olur diye bir şart yok)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 22 Kasım 2020; 0:58:54 >
  • G skiller için konuşmuştum aslında. Crucialsa micron e die çıkar tabi

• 3200 14-14-14 = 8.75ns CAS, tRCD ve tRP latency

3600 16-16-16 = 8.89ns CAS, tRCD ve tRP latency

sebebi budur 3200-14-14 lerin dha pahali olmasinin. daha iyi bin edilmis ramlerdir, isiya daha dayanikli olurlar(daha yuksek voltaj da verebilirsiniz yani). O yuzden normal kullanimda gorece daha az fark olsa da hatta bant genisligi sebebi ile 3600 iyi bilinse de, oc icin cok daha degerlidir 3200-14-14.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 23 Kasım 2020; 21:12:47 >
  • Ram dünyasının en çok merak ettiği soru: 3200 CL14 mü 3600 CL16 mı ?

• Selamlar. Ryzen 5 3600 sistem için RAM arayışındaydım. GSKills Ripjaws V 3600MHz CL18 ile Crucial Ballistix 3200MHz CL16 arasında kaldım. Fiyatlarının aynı olduğunu göz önünde bulundurarak hangisi daha sağlıklı ve mantıklı olur? Bu sorunun cevabını bende çok merak ediyorum Ram dünyasının en çok merak ettiği soru: 3200 CL14 mü 3600 CL16 mı ? 

• quote:

Orijinalden alıntı: TheLegendy

Selamlar. Ryzen 5 3600 sistem için RAM arayışındaydım. GSKills Ripjaws V 3600MHz CL18 ile Crucial Ballistix 3200MHz CL16 arasında kaldım. Fiyatlarının aynı olduğunu göz önünde bulundurarak hangisi daha sağlıklı ve mantıklı olur? Bu sorunun cevabını bende çok merak ediyorum  

16gb mi 32 mi? ve xmp mi kullanacaksiniz yoksa oc yapacak misiniz?

• sieger kullanıcısına yanıt

İkisi de 2x8GB dual set. AMD sistemde DOCP ile kullanmayı düşünüyorum. Overclock deneyimim yok, bir zararı olur mu olmaz mı emin değilim.

• TheLegendy kullanıcısına yanıt

bunlar yerine gskill 3200-cl14 alin, daha ucuz duruyor ve cok cok cok daha iyi.

• sieger kullanıcısına yanıt

Bunların ikisi de 660 lira civarı. Gskill CL14 için link alabilir miyim? Bu arada bu ikisi arasında hangisi ona karar vermeyi düşünüyorum.

Bakiyorum ama cjr vs. e-die gibi bir durum soz konusu, her durumda esit gibi duruyorlar, hangisi daha ucuzsa onu alin bence. Fark etmeyecektir. Diger timingleri olmadigi icin ben baska rame bakmisim, 1200tlli gordum cunku.

CL 14 bulman çok zor Türkiye'de şu sayfada bulunan https://benzhaomin.github.io/bdiefinder//

bellek modellerinden hangisini bulabiliyorsan alabilirsin.Türkiye'de satılan çoğu Gskill-Corsair marka belleklerde koduna bakıp kaliteli chipli diye aldanma şansına kalıyor iş.En kötü chipli çıkma olasılığıda var :))

''Uğraşamam ben paramda çok'' diyorsan en kaliteli bellek Crucial Ballistix Elite modelidir özel üretimdir en iyi overclock'a yatkın samsung b die zarlı.

Bulabiliyorsan kap en azından başka chipli çıkma olasılığı sıfır..

En son vatanda vardı orada da tükenmiş.Pahalıdır ama verdiğin paraya değer

Ram dünyasının en çok merak ettiği soru: 3200 CL14 mü 3600 CL16 mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 24 Kasım 2020; 15:35:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: sieger

3200 14-14-14 = 8.75ns CAS, tRCD ve tRP latency

3600 16-16-16 = 8.89ns CAS, tRCD ve tRP latency

sebebi budur 3200-14-14 lerin dha pahali olmasinin. daha iyi bin edilmis ramlerdir, isiya daha dayanikli olurlar(daha yuksek voltaj da verebilirsiniz yani). O yuzden normal kullanimda gorece daha az fark olsa da hatta bant genisligi sebebi ile 3600 iyi bilinse de, oc icin cok daha degerlidir 3200-14-14.

Aradığım teknik detaylı mesaj. Çok ama çok teşekkür ederim aynı gibi gözüksede görüldüğü üzere ufak bir fark var. Demekki yüksek mhzye rağmen ne olursa olsun düşük cl diyenlerin bi bildiği varmış

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt

Ne demek hocam, ama aslinda illa timigler az olacak diye bir sey yok, ornek vermek gerekirse

https://geizhals.de/corsair-vengeance-lpx-schwarz-dimm-kit-16gb-cmk16gx4m2k4500c19-a1808797.html

bu rame bakin hocam, 4500-19-19-19-39 fena da degil gibi duruyor degil mi? Yok degil su an musterinin alabilecegi en iyi ramlerden birisi (ozel ramleri saymiyorum test amacli olanlar), simdi ise baska asiri onerilen bir top ram ile kiyaslayayim daha net olsun,

https://geizhals.de/patriot-viper-steel-dimm-kit-16gb-pvs416g440c9k-a1978524.html

4400-CL19-19-19-39

bu yukaridaki ise 500 euro(daha once 700du indirmisler rakipler yaklasinca), deger mi degmez mi o konuya asla girmicem sadece neden boylesini aciklayacagim, bunu okuyan ilk kisi ne yapar 4500-4400=100 ne fark eder ki ya der, hatta 1-2 fps der, ama tabi ki donanim dunyasinda, ozellikle ramlerde olcumlerimiz fps ile yapilmaz. bu aradaki farkin karesi ile carpilmasi gerekir, yani ~8.64ns vs ~8.44ns aradaki 0.2ns fark 85 derecede test edilir, ve stabilite her 10 derecede katlanarak zorlasir. Bu sebeple server ramlerini 35 derecenin altinda tutmaya calisirlar, daha 38e bile gittiginde zorlasir isler. Yani aradaki fark olan o 100 mhz zaten 85 derecede test ediliyor, zorluk 30 dereceye gore 0.2ns uzeri 5 gibi dusunebilirsiniz.

Ayrica 85 derecede 4500 calistirmak 4400u calistirmaktan kat kat daha zordur, bu sebeple aradaki fiyat farki boyledir. Ve ram uretimi maalesef kolay bir surec olmadigindan binlerce ram uretilir, test edilir, ona gore ayrilirlar. Bu tarz ramin cikma olasiligini ordan da anlayabilirsiniz.

Zaten bunu okuyunca aslinda 3200-cl16 gibi bir rami tavsiye edip `cok iyi oc yapilir kardes` demesinin ne kadar sacma oldugu da anlasilmis olur.

Hatta baska ornek de vereyim, https://geizhals.de/teamgroup-xtreem-8pack-edition-dimm-kit-16gb-txbd416g4500hc18edc01-a1688113.html

4500-18-20-20-44, bunu pazarlarken 4500 cl18 derler, bi de 220 euro fiyat koymuslar, ancak,

~8.44ns + ~8.44ns + ~8.44ns + ~17.33ns = 42.65ns

~8.00ns + ~8.89ns + ~8.89 ns + ~19.56ns = 45.34ns

farklari ~2.69ns, yukaridaki diger ornekte fark 0.2nsydi ve 4400-19 olan ramin digerine oranla aslinda ne kadar farkli oldugunu anlatmistim, simdi bu ramle fark 2.69, 30 derecede oc yaptiginizda alabileceginiz aradaki farki simdi dusunun, yani verilen parayi zerre hak etmeyecek ozunde diger viperdan cok cok cok daha ucuz olmasi gereken bir ram.

Ram alirken verimliligini bu sekilde de hesaplayabilirsiniz. Fiyat/performans olayi icin, asa yukari hangi ramle ne kadar oc yapabilirsiniz bunu gorebilmek icin ufak bir test olabilir.

Tabi burada ufak bir not eklemek istiyorum, patriot viperlari asla tavsiye etmem, sebebi hic ortada yokken bi anda cikan bir firma, soyletilere gore samsungta bir tanidigi olan o yuzden binlerce rami cok ucuza ordan almis bir firma. hepsi de bdie, kendilerince binleyip ucuzdan piyasaya girdiler, cogu zaman iyi ancak xmp profilini bile calistirirken cok zorlandigini gordum, mavi ekran verenler, hic acilmayanlar falan. Ben bu viperdan 4 kit test ettim, boyle bir sorunla karsilasmadim ancak su an kullandigim 3600-15-15 olan ram kadar oc yapabilen bir kite rastlamadim. Internette 1-2 tane inanilmaz rakamlara ulasanlar gordum, sayet testleri dogruysa tumuyle loto misali bir ram. Cok zenginseniz 10kit alip test edip kalanlari sorunsuzca iade edebiliyorsaniz muthis, yoksa direk 3200-14-14 ya da 3600-15-15 den baska ram pek oneremem. yeni seriler geliyor onlari test edemedim maalesef, kendim test etmeden direk tavsiye etmek ede pek icime sinmiyor, teoride muthisler ama ne stok var ne guvenilir test yapan var, ama simdilik durum boyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 25 Kasım 2020; 10:38:33 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.