Merhaba arkadaşlar. 1 Ay önce aşağıdaki bileşenleri olan yeni bir sistemi aldım. Sistemimde Ram'ler 16 GB(2x8) iki slot kullandığımda (PNY XLR8 Gaming EPIC-X RGB 16GB (2x8GB) DDR4 4000MHz CL18) Ram'lerim sorunsuz 4000Mhz çalışıyordu. 3 hafta önce sistemimi 32 GB'a çıkarmak için yine aynı dual modul Ram'lerden aldım. Ram'leri anakartta taktığımda (4x8GB) sistem açılmadı ve bios'a yönlendiren ekranda kaldı. Bir çok deneme sonrası 3800 Mhz 1,35v yerine 1,37v uygulayarak stabil çalıştırabildim. Kısaca 2 slot Ram kullanımı ile 4 slot Ram kullanıldığında hız kaybı oluyor mu? Şuanda ben bu problemi yaşıyorum. 2 sorum aşağıda Aida64 Cach&Memory Benchmark sonuçlarına göre 2x8 16GB 4000 Mhz ram'lerden aldığım sonuçlar normal mi (Özellikle Write ve Latency) Cevaplarınız için şimdiden Teşekkürler. AMD Ryzen 7 5800X 3.8GHz-4.7GHz 8 Çekirdek 32MB Soket AM4 İşlemci Asus ROG Strix RTX 3080 V2 White OC 10GB GDDR6X 320Bit DX12 Ekran Kartı Asus Prime X570-P AMD X570 Soket AM4 DDR4 4400(OC)MHz ATX Anakart PNY XLR8 Gaming EPIC-X RGB 16GB (2x8GB) DDR4 4000MHz CL18 Gaming NZXT H710 CA-H710B-W1 USB 3.1 Temperli Cam Mat Beyaz E-ATX Mid-Tower Kasa Asus ROG-STRIX-850G-WHITE 850W 80+ Gold 135mm Full Modüler Power Supply NZXT Kraken X53 RGB RL-KRX53-R1 240mm RGB İşlemci Sıvı Soğutucu |
Ram Slot kullanımına göre RAM Mhz leri düşer mi ?
-
-
Evet bu mümkün, anakart üreticileride ram destek kisminda 2x icin ve 4x icin desteklenen hizlari ayri ayri yazarlar. Bu sadece anakart degil ayni zamanda islemci icerisindeki IMC kaynaklida olabiliyor. Bu su demek, teoride ayni anakart iki farkli 5800x islemci ile denendiginde birinde 4000mhz calisip, digerinde 3600 calistirabilir. Bunun benzeri konusmasini ryzen 3000 serisi icin gskill avrupa sorumlusu ile yapmistik. R3 3100 icin anakart tarafindan desteklenen 2x16gb 3600mhz ramin calisip calismama konusunda bana buna benzer aciklamayi yapmisti kendisi. Suan bende 3600mhz de calisiyor lakin 4x16gb seklinde yukseltmek istedigimde büyük ihtimalle 3200mhz civarinda calisacak, sansim varsa 3600de de calisabilir. Garantisi yok. Bunun sebebi 4 slot dolu oldugunda islemci icindeki kontrolcüye binen yük artiyor. Asus un Apex modelleri vardi hatirlarsaniz, hani onda sadece 2x ram slotu vardi, daha fazla overclock potansiyeli oluyordu bu anakartlarda ve overclockcular zaten 2x kullanir, daha yüksek hizlara cikabilek icin. Benim arastirmalarim daha cok ryzen 3000 üzerineydi ve bu sekildeydi, bunuda ayrica söylemek gerekebilir. Ryzen 5000 test etmedim henüz.
-
En güzeli ram ihtiyacı varsa 2x32 GB takmak aslında, en sorunsuzu o şekilde oluyor.
-
ram konusunda cok detaylı bılgım yok fakat;
gecıkmeler cok fazla. 3800 e ındırırsenız bu gecıkmeler 70lere 60lara ınebılır.
her ram quad calısmıyor.
her ıslemcı quad calıstırdıgı ramlerı "soylenen" hızlarda calıstıramıyor.
her anakart quadları ıstenılen hızlarda calıstıramayabılıyor.
en garantı yol dual kullanmak.
quad kullanacaksanız;
quad desteklı ramlere bakmalısınız. 4lu kıtler halınde satılan. yada mıcron e die cricuallere. (bunlar desteklıyor dıye bılıyorum.)
ramlere baktıktan sonra anakartınızın quad destek bolumune bakacaksınız hangı ramler desteklıyor.
amd tarafı cok fazla ram secıyordu once. 3000 serısıyle dual channellarda secıme ısı azaldı. fakat quadlarda hala sıkıntı vardı.
-
Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. En stabil 4 slot dolu olarak ramlerin hızını 3600mhz ve 16 CL'ye çektim. Sonuç olarak aşağıdaki değerleri aldım. Bios üzerinde bir çok değeri manuel ayarladım. Bu değerleri bulmak için Ryzen DRAM Calculator 1.7.3 kullandım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi COMMODORE64 -- 13 Aralık 2021; 1:15:44 > -
Memory_QVL_for_AMD_Ryzen_5000_Series_Processors_X570_0621.pdf (asus.com)
ramleriniz o anakartta o işlemcide quad 4000 mhz malesef desteklemiyor. evet 3600 mhz e alarak kullanabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 13 Aralık 2021; 18:57:3 > -
Bellek yazma düşük (diğer değerler aynı sayılır-bendeki 8700k; gskill cl17 3600-50 bin üstü) ve gecikme değeri(bende 50ns altı) cl16 3600 Mhz'e göre yüksek gibi. önceki serilere göre 5000 serisi AMD işlemcilerde bellek erişim süresinin yavaş olduğu söyleniyordu, lakin bundan mı kaynaklı ya da daha iyi değerlere ulaşılabilir mi araştırın.
Tüketici sistemlerindeki işlemci-anakart yapıları 2 bellek için yeterli veri yolu barındırmakta, 4'lü kullanıldığında ilk bellek kitlerinin arkasında paralel çalıştırılıyorlar. Performansa etki ettikleri durumlar bellek etkin kullanımlar harici genelde az olmakta hatta bazı durumlarda 4'lü çalıştırmanın (oyunlar gibi)performansı az da olsa artırdığı söylenmekte.
Ancak aldığınız tıpa tıp aynı adlı bellek kitleri de olsa sürümleri, çiplerinin serileri, bazı çip özellikleri hatta çip markaları farklı olabilmekte, bu nedenle anakartın desteklediğine emin olunacak 4'lü kit alımı en uygunu.
-
hayır katılamam manyak mısın 12 tane bildirimle kilitliyorsun bildirim sistemimi?tilt oldum açacam diye açılmaz.şu anda günahım olsa vermem sana mesajını da okumadım bir de blok çakayım yapma bir daha.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X