Şimdi Ara

Ramdisk kullanım alanları ve faydaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • daha once denemistim fakat programlar limitliydi ve gozle gorulur isime yarayan bir olayini bulamamistim ama su baslikta amd'nin programini gorunce deneyeyim dedim.guzel bedava olani hem ayar hem 4gb'ye kadar izin veriyor ki gayet yeterli.8gb ram kullansam 2gb bu icattan yapar windows temp ve tarayici temp klasorlerini bunun icine atardim zaten ramdisk diyince herkes boyle soyluyor ama resme bakarsaniz bir suru sey yazmis amd.pdf'sini indirdim bari nasil yapacagimizi da yazsaydiniz diye ama bisi bulamadim.

http://www.radeonmemory.com/software_downloads.php

http://forum.donanimhaber.com/m_82601479/tm.htm

yani bu kadar hizli disk bulmusken soyle abartmadan 300 mb bile olsa bir iste kullanip denemek istiyorum.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ramdisk Kullanım Alanları ve Faydaları

Bir ramdisk, fiziksel depolama cihazları yerine sistem RAM'inde oluşturulan sanal bir disktir. RAM'in yüksek hızından faydalanarak, geleneksel sabit sürücülere kıyasla önemli performans avantajları sunar.

Ramdisk Kullanım Alanları:

• Veritabanı Önbellekleme: Veritabanı sorgularının hızını önemli ölçüde artırarak, sık erişilen verileri ramdisk üzerinde önbelleğe alabilirsiniz.
    • Dosya Sistemi Önbellekleme: Sık erişilen dosyaları ve dizinleri ramdisk üzerinde önbelleğe alarak genel dosya sistemi performansını iyileştirebilirsiniz.
    • Geçici Dosyalar: İşletim sistemi ve uygulamalar tarafından oluşturulan geçici dosyaları ramdisk üzerinde saklayarak, geleneksel sabit sürücüler üzerindeki yükü azaltabilirsiniz.
    • Oyun Kesintisizliği: Oyunların hızlı yükleme sürelerini ve azaltılmış kare düşüşlerini sağlamak için ramdisk kullanabilirsiniz.
    • Sanal Makine Hızlandırması: Sanal makineleri ramdisk üzerinde çalıştırarak, I/O performansını artırabilir ve genel sanallaştırma deneyimini iyileştirebilirsiniz.

Ramdisk Faydaları:

• Yüksek Hız: Geleneksel sabit sürücülerin aksine, ramdiskler saniyede gigabaytlarca hız sunar.
    • Düşük Gecikme: RAM'in doğrudan erişilebilir olması nedeniyle, ramdiskler sıfır gecikme sunar.
    • Arttırılmış Güvenilirlik: Ramdiskler, fiziksel hareketli parçalar içermediklerinden geleneksel sabit sürücülerden daha güvenilirdir.
    • Enerji Verimliliği: Ramdiskler, mekanik sabit sürücülerden daha az güç tüketir.
    • Kolaylık: Ramdiskler yazılım tabanlı olduğundan, fiziksel olarak kurulmaları veya yapılandırılmaları gerekmez.

Sonuç:

Ramdiskler, yüksek hız, düşük gecikme ve arttırılmış güvenilirlik gerektiren uygulamalar için mükemmeldir. Veritabanı önbellekleme, dosya sistemi önbellekleme ve oyun hızlandırma gibi çeşitli kullanım alanlarında önemli performans avantajları sağlayabilirler. Sistem RAM'inden tam olarak yararlanmak isteyen kullanıcılar, ramdisk kullanımını değerlendirmelidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Gayet iyi aslında . Fakat yeni sistem kurarken ssd yerine ramdisk kullanmak için rami bol almak mantıksız olur . Çünkü 16gb ram parasına 240lik ssd alınır .

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cumfiçu

Gayet iyi aslında . Fakat yeni sistem kurarken ssd yerine ramdisk kullanmak için rami bol almak mantıksız olur . Çünkü 16gb ram parasına 240lik ssd alınır .

ssd yerine ramdisk kullanmak diye bir sey yok zaten ssd yaninda ramdisk mantikli 2gb gibi kurarsan cache yaptirirsan veya ssd'nin omru uzasin diye.hdd yaninda da ramdisk kullanilabilir hiz amacli.bu programda ramdisk icindeki veriyi kapanista baska bir hdd uzerine kaydedebiliyor acaba program kurulabiliyor mu onu deneyecem ben cunku bu firefox isimli dalga ssd bile olsa yavas aciliyor.son donemde herkes 8gb ramli makine kurdugu icin ise yarar diye dusundum.4gb ram varsa da deneme amacli 300mb filan yapabilirsiniz ama kurdum baslattim nerede bu bolum olursa bilgisayarim'a sag tiklayip yonet/ disk bolumune girdiginiz zaman windows yeni disk var diyor tamam diyip yeni bolume sag tiklayip yeni birim filan diyorsunuz program otomatik fat32 yapiyor galiba ama bende boyle oldu yanlis sectim galiba.

ek:programin ikinci sayfasindaki load save ayarlarini yaparsaniz dosya saklayabiliyorsunuz(gereksiz) ya da program kurabiliyorsunuz.7zip kurdum bench yaptim biraz yuksek ama bu da gereksiz.aksam firefox deneyecem.demek ki bu ramdisk olayi 3 isimize yarar: windows temp klasorunu tasiriz, tarayici temp klasorunu tasiriz bir de firefox gibi illet programlari kurariz da resimdeki dalgalari nasil yapacaz hala anlamadim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 17 Ekim 2013; 14:45:03 >

• Bu konuda ücretsiz onlarca program var, kullandığım ve tavsiye edebileceğim bir tanesi bu;
    http://www.softperfect.com/products/ramdisk/

Bir kulanım alanıda benim için bu;
    Örneğin Windows 7 üzerine güncellemeleri entegre edeceksiniz, SSD sahibi değilseniz normal disk üzerinde bu işlem ortalama 70-80 dakika kadar sürebilirken,
    oluşturacağınız 3-4GB lık ramdisk ile bu işlem 20-30 dakikaya düşebiliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turkforce

Bu konuda ücretsiz onlarca program var, kullandığım ve tavsiye edebileceğim bir tanesi bu;
    http://www.softperfect.com/products/ramdisk/

Bir kulanım alanıda benim için bu;
    Örneğin Windows 7 üzerine güncellemeleri entegre edeceksiniz, SSD sahibi değilseniz normal disk üzerinde bu işlem ortalama 70-80 dakika kadar sürebilirken,
    oluşturacağınız 3-4GB lık ramdisk ile bu işlem 20-30 dakikaya düşebiliyor.

hic kullanisli bir program degil bence gosterdigin.amd'nin programini kullanmak cok daha kolay denedin mi?dedigin programla image dosyasi olusturamadim mesela.advanced bolumunde gorunuyor oyle bir sey imaji kapanista kaydet ve acilista yukle gibi secenekler olmadan ama secilmiyor.

win7 uzerinde nasil bir update 70-80 dk suruyor?guncellemeleri ramdiske nasil entegre ediyorsun win updatede surayi kullan gibi secenek olmamasi lazim yoksa win update win temp gibi bir klasorunu kullandigi icin mi calisiyor?surekli ramdisk tutmuyorsun update olacaginda aciyorsun gayet nadir kullanim amaci sendeki ama yavas calisan programi daha kucuk ramdiske kurup surekli kullanmak daha pratik bence.lakin bu ornegi gosterebilecegim aklima gelen tek program olan firefox'un sync olayina guvenemedigim icin silip ramdiske kurmaya cesaret edemedim.onun yerine mozilla tabanli seamonkey kurdum ramdiske.simsek gibi aciliyor chrome filan gibi bile degil ama o dalga tahminim hdd bile olsa hizli acilan bir sey cunku firefox 200mb yerken seamonkey 49mb yiyor.

• 1 yıldan uzun süredir ramdisk kullanıyorum , gayette memnunum . 4 Gb nin 3 GB cache/temp 1 GB de normal kullanım alanı olarak ayarladım . Ramdiski normal HDD olarak kullanabilirsiniz . Sadece bilgisayar kapanırken otomatik imaj almayı unutmayın :)

AMD nin programı Dataram Ramdisk ten lisanslanmıştır . Programın orijinali :

http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trumpet -- 19 Ekim 2013; 5:38:17 >
  • Yukaridaki resimde ddr kac kullanilmis bilemeyecem ama okuma yazma hizlari cok yavas.Mesela ddr3-1600mhz ise en kotu ihtimalle 12000mb/s olmali ama resimde sadece dortte biri hizlara ulasilabilmis gozukuyor yani 3000mb/s ki bunun icinde ugrasmaya degmez bence.Belliki bu tur programlarin uzerinde daha uzun yillar calismalari gerekiyor.Belki ustduzey parali programlarda 12000mb/s hizlara ulasilabiliyordur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

Yukaridaki resimde ddr kac kullanilmis bilemeyecem ama okuma yazma hizlari cok yavas.Mesela ddr3-1600mhz ise en kotu ihtimalle 12000mb/s olmali ama resimde sadece dortte biri hizlara ulasilabilmis gozukuyor yani 3000mb/s ki bunun icinde ugrasmaya degmez bence.Belliki bu tur programlarin uzerinde daha uzun yillar calismalari gerekiyor.Belki ustduzey parali programlarda 12000mb/s hizlara ulasilabiliyordur.

• quote:

Yukaridaki resimde ddr kac kullanilmis bilemeyecem ama okuma yazma hizlari cok yavas.Mesela ddr3-1600mhz ise en kotu ihtimalle 12000mb/s olmali ama resimde sadece dortte biri hizlara ulasilabilmis gozukuyor yani 3000mb/s ki bunun icinde ugrasmaya degmez bence.Belliki bu tur programlarin uzerinde daha uzun yillar calismalari gerekiyor.Belki ustduzey parali programlarda 12000mb/s hizlara ulasilabiliyordur.

yok ddr3 1600 degil ddr2 kullaniyorum ama teoride 8500 diye gecmiyor mu 1066 olanlar?gercekte o kadar veremiyor ya da ramdisk diye bu sekilde olabilir o dedigin benim de dikkatimi cekmisti.ramlerin kontrolcusu islemcide ama disk olarak kullanirsan sata kontrolcu olmasi lazim yani ram hizinda olacagini zannetmiyorum parali program bile olsa.hdd kullananlar kullanim alani bulabilirlerse 3gb/sn kotu degil o da bende yani ddr3 ile kimseye denetemedigim icin bilmiyorum baskalarinda nasil.ssd kullanlarin bile isine yarayabilir omur uzatmak icin icine temp dosyalarini tasiyip.tek sorun bu is icin 8-16 gb ram kullanmak o da daha yeni yeni olabilecek bir sey.

• quote:

onceki mesaji kafadan salladim arastirmadim ama yanlis programla test etmisim bununla ilgili bir inceleme bulunca anladim.400-500 mb daha yuksek cikti atto'dan ama hala dusuk o da ddr2 diye dusunuyorum.bu incelemede ddr3 1600 ile yapmislar ama 8400 cikmis en fazla.ramdisk programina gore de degisen bir seymis.en hizli programi yukarida bir arkadas onerdi zaten ama beceremedim ben bolum olusturamadim.en alttaki degerler bu testteki hepsinden daha iyi bende 400 mb cikiyor en alttaki write.

http://www.raymond.cc/blog/12-ram-disk-software-benchmarked-for-fastest-read-and-write-speed/

• Verdiginiz linklerdeki testlerde "SoftPerfect RAM Disk 3.3.1" free olmasina ragmen en yuksek degerlere ulasmis.Testlerde neredeyse en dusuk sonuclarla en yuksek sonuclar arasinda iki kata yakin fark var.Su durumda soyledigim dogru cikiyor.Bu programlarin daha cok gelistirilmeleri gerekiyor.Ama kullanmayi dusunursem ilerde bu testlere gore bedava olan SoftPerfect RAM Disk 3.3.1 ilk tercihim olacaktir.
  • quote:

Verdiginiz linklerdeki testlerde "SoftPerfect RAM Disk 3.3.1" free olmasina ragmen en yuksek degerlere ulasmis.Testlerde neredeyse en dusuk sonuclarla en yuksek sonuclar arasinda iki kata yakin fark var.Su durumda soyledigim dogru cikiyor.Bu programlarin daha cok gelistirilmeleri gerekiyor.Ama kullanmayi dusunursem ilerde bu testlere gore bedava olan SoftPerfect RAM Disk 3.3.1 ilk tercihim olacaktir.

yukarida daha once verdi bir arkadas hatta kullanissiz ve yapamadim dedigim programdan bahsediyorsun.su anda 3.4 surumu var.simdi o programla yapip test ettim amd'nin programindan 200 mb daha yavas.
  • Tamamda AMD kullanmayanlar ne yapsin. Tabi birde ddr2 ile ddr3 sonuclari farklilik gosterebilirler.Ama anlasilan AMD ve ddr2 kullananlarin amd nin programini kullanmasi en mantikli cozum.
  • quote:

Tamamda AMD kullanmayanlar ne yapsin. Tabi birde ddr2 ile ddr3 sonuclari farklilik gosterebilirler.Ama anlasilan AMD ve ddr2 kullananlarin amd nin programini kullanmasi en mantikli cozum.

bunu ilk mesaja da yazayim ondan tutmadi galiba baslik.amd'nin programi icin her hangi bir kisitlama yok butun sistemlerde calisir yaziyor ama amd radeon ram kullanirsan ki tr'de yok program algilayip 4 degil 6gb'ye izin veriyormus bu kadar buyuk ramdiske gerek yok zaten.yine de guvenemedim amd olunca dersen yukarida bir arkadas amd'nin programi bunun aynisi dedi.oyle mi acaba diye indirip kurayim dedim amd ramdisk kurulu ben kurulmam arkadas dedi.bu da 4gb'ye kadar izin veriyor freeware.

http://memory.dataram.com/__downloads/memory/ramdisk/Dataram_RAMDisk_4_3_0_RC1.msi

• Ramdisk konusuna ilgi duyan arkadaşlar sisteminizde güç kesintisi olmamasına dikkat edin, bunu notebookta dert etmessiniz masaüstü içinde ups kullanırsınız ama bu riskler bitti anlamına gelmez bilgisayarınız kitlenebilir hard reset atmanız gerekir yine bir nevi ani güç kesintisi olmuş olur bu güç kesintilerinde disk ile ram arasındaki veriler senkronize olmadığından büyük olasılıkla işletim sisteminizin dosya yapısı bozulur, check disk ile yüzde 30 kurtarırsınız veya yüzde 70 ihtimalle onarılamaz durumda kalır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Ramdisk konusuna ilgi duyan arkadaşlar sisteminizde güç kesintisi olmamasına dikkat edin, bunu notebookta dert etmessiniz masaüstü içinde ups kullanırsınız ama bu riskler bitti anlamına gelmez bilgisayarınız kitlenebilir hard reset atmanız gerekir yine bir nevi ani güç kesintisi olmuş olur bu güç kesintilerinde disk ile ram arasındaki veriler senkronize olmadığından büyük olasılıkla işletim sisteminizin dosya yapısı bozulur, check disk ile yüzde 30 kurtarırsınız veya yüzde 70 ihtimalle onarılamaz durumda kalır.

cache olarak kullanacak olanlarda sorun olmaz elektrik kesintisi ama benim gibi program kuracaksaniz zaten image dosyasina kayit ettirmeniz gerekiyor ve cogu programda anlik degisiklik olmaz.ayrica ramdisk programina gore image dosyasini 1 dakikada bir kaydet gibi secenek mevcut hatta amd'nin parali programinda arka planda kaydet ozelligi de var.cache kullaniminda sapitir mi bilmiyorum denemedim ama program kullaniminda isletim sistemi yapisi bozulmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

quote:

Ramdisk konusuna ilgi duyan arkadaşlar sisteminizde güç kesintisi olmamasına dikkat edin, bunu notebookta dert etmessiniz masaüstü içinde ups kullanırsınız ama bu riskler bitti anlamına gelmez bilgisayarınız kitlenebilir hard reset atmanız gerekir yine bir nevi ani güç kesintisi olmuş olur bu güç kesintilerinde disk ile ram arasındaki veriler senkronize olmadığından büyük olasılıkla işletim sisteminizin dosya yapısı bozulur, check disk ile yüzde 30 kurtarırsınız veya yüzde 70 ihtimalle onarılamaz durumda kalır.

cache olarak kullanacak olanlarda sorun olmaz elektrik kesintisi ama benim gibi program kuracaksaniz zaten image dosyasina kayit ettirmeniz gerekiyor ve cogu programda anlik degisiklik olmaz.ayrica ramdisk programina gore image dosyasini 1 dakikada bir kaydet gibi secenek mevcut hatta amd'nin parali programinda arka planda kaydet ozelligi de var.cache kullaniminda sapitir mi bilmiyorum denemedim ama program kullaniminda isletim sistemi yapisi bozulmaz.

Samsungun kendi orjinal yazılımı samsung magicianda, samsun 840 pro ile 2 kez windowsum uçtu, sistemimde ups de var ama bilgisayar bi program yüzünden 2 kez kitlend, mecburen hard reset atmak zorunda kaldım, windows bir daha açılmadı, checkdiskte 50000 bozuk onarılamayan dosya kümesi vardı.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

quote:

Samsungun kendi orjinal yazılımı samsung magicianda, samsun 840 pro ile 2 kez windowsum uçtu, sistemimde ups de var ama bilgisayar bi program yüzünden 2 kez kitlend, mecburen hard reset atmak zorunda kaldım, windows bir daha açılmadı, checkdiskte 50000 bozuk onarılamayan dosya kümesi vardı.

senin dedigin baska bu baska bir sey.rami hdd gibi kullaniyoruz biz burada.senin dedigin rami ssd icin cache olarak kullanmak ve sadece temp klasoru degil komple kullanim hiz icin cache olarak kullanmak boyle olunca sistem dosyasi vs c:'de ne varsa eline gecirdigini ram icindeki cacheye atabilir sorun yasarsin ama benim ramdisk ile sorun yasamam mimkin degil.normal hdd'de image dosyasi var 300mb diyelim ve ramdisk icindeki her sey anlik olarak bu image dosyasina yaziliyor ya da shut down yaptiginda yaziliyor.diyelim firefox kurdun ramdiske elektrik gitti sorun olmaz.ramdiske windows cache dosyalarini atip kullansan elektirik gitse bile sistem dosyalarina bir sey olmaz temp klasoru cunku atabilecegin ya da tarayici gecici klasoru.

• Herkesin işine yarayacak bir yöntem değil.

Bellek azsa zaten yapmanın anlamı yok.

Diski önbelleklemek (hızlandırmak) için de kullanmak anlamsız. Bunu yapmak yerine disk IO için ayrılan tamponları artırmak daha verimli ve daha güvenli.

SWAP için zaten mantıksızdan da öte.

Biraz TEMP klasörleri için işe yarayabilir. Bellek çoksa biraz ayrılıp temp klasörleri buraya yönlendirilebilir ve SSD ömrü artırılabilir.Ama bunun perf ve HDD ömrü için pek de etkisi olmaz.

Geriye en iyisi video edit-photoshop vb gibi işlerde kullanmaktır. Bunun için de en az 16 GB ram olmalı ve max 4-6 GB kadar kısmı ayrılmalıdır. 32 GB ise 8 daha fazla ayrılabilir. Bu durumda üzerinde çalışılacak kaynak ve hedef dosya (dosya büyükse kaynak olan) RAMDISK içine alınarak disk okuma-yazma darboğazı ortadan kaldırılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.