Şimdi Ara

Ramlerin okuma hızı MB/sn cinsinden nasıl hesaplanabilir...?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
4.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir an düşündüm ve kendime bu soruyu sordum, elbette kendimce bir hesap yaptım ancak buna tam olarak emin olamadım ve zaten olmama mümkün değil . Gerçekten unutmuşum

Bu değer bit ve iletişim Frekansı(MHz) ile hesaplanabilen bir değer. Ama orantılı bir işlemde yapılıyor sanırım. Emin olamadığımdan bende açtım GPU-Z ile ekran kartı raminin bandwidth değerine. Bu değerin ramin sn deki ilettiği veri miktarı nolduğunu düşünüyorum. Sadece GB cinsinden. Zaten terimide GB/sn.

PC ramininde buradan edindiğim bilgi ile hesaplayabileceğimi düşündüm ve aşağıdaki işlemlerle değerlere ulaşabildim.

Kendim aşağıdaki hesaplamayı tamamiyle varsayımlar ile yaptım. Sonuca doğru ulaşabilmek için aşağıda düşündüklerimi, başka bir yolu olmamalı diyerek uyguladım.

* Öncelikle ekran kartımın ram'i 1000 MHz(2000 MHz dual) ve 448 bit te çalışmakta.
    * 1000 MHz değeri saniyenin 4 de 1'i süre zarfında aktarılabilen veri boyutu oluyor muhtemelen o nedenle saniyede 1000x4=4000 MHz lik bir hızdan bahsediyoruz.
    * Veya ramin dual çalışma hızını baz alacaksan o zamanda saniyenin yarısı kadar bir sürede gerçekleşen hızdan bahsettiğimizden işlemimizi 2x2000=4000 şeklinde yapmalıyım.
    * Ekran kartımın bandwidth değeri GB/sn cinsinden olduğu için MHz yi GHz ye çevirdim ve 4000 MHz = 4 GHz oldu.
    * 448 bit değerini 4 GHz'e böldüğümdeyse ekran kartımın raminin bandwith değerine ulaşabildim. Yani 448/4=112 GB/sn şeklinde.

Dediğim gibi bu mantıkları tamamiyle ancak böyle olabilir diyerek yorumladım. Aslına bakarsanız çok uzun zaman önce bunu öğrenmiştim ama gerçekten unutmuşum. Hemde temel bir bilgiyi unutmuşum yani bilgisayardan anlıyorum diyen bir adam, benim gibi overclok ile uğraşan bir adam nasıl olurda bunu unutur . Bilmemek veya unutmak ayıp değildir öğrenmemek ayıptır diyip utanmadan sıkılmadan herkesin önünde siz arkadaşlarımla bu konuyu konuşmak istiyorum.

Şu anda kafama ters düşen şey 448 bit i neden ramin çalışma hızına bölüyoruz. Yani bizler ekran kartlarında özellikle ram performansını hesaplarken bit ile doğru orantılı hespalar yaptık. Aslına bakarsanız benim yaptığım işlemlerde de doğru orantılı, bit arttıkça bandwidth de artıyor ama insanın 4 GHz ile 448 bit i çarpası geliyor. Burada önemli birşeyi unuttuğumdan saçmalıyorum. Bit kavramını! Ancak bu orantısal işlemler ile kafa yoruyorum.

Eğer ki bit, bandwidth değerini bu şekilde etkiliyorsa 4 GHz lik bir ramin 1 sn de 448 bit veri iletilebiliyor demem gerekiyor. Biz 1 GHz deki veri iletimini buluyoruz gibi aptalca bir mantık ortaya çıkıyor.

Şu anda düşündüklerimi silmeden yazıyorum aklınızı bulandırıyorum kusura bakmayın. Daha doğru bir yolla gidelim.

Sonuçta elimizde olan ramin 1 sn deki hızı banwidth değerini veriyor olmalı. Bandwidth değeride GB/sn cinsinden olduğuna göre biz bu değeri XXX GB / YYY sn değerlerinin bölümünden meydana getirmeliyiz. Muhtemelende bu XXX ile YYY değerleride herhangi biri de ayrı ayrı AAA/BBB gibi değerlerin bölümlerinden meydana geliyor. Kafayı yedim

2. senaryo
    Ekran kartımın 1000 MHz lik hızları 1 sn deki hızı ve GHz cinsinden 1 GHz. 448 bit ise 4 snde olan bişey ve 1 sn. de 112 bit. buradan da 1 GHz/sn X 112(birimi olmuyor) = 112 GB/sn

Bence buda tam olmadı, rica ediyorum benim bu uykulu gözlerimle cebelleştiğim şu konuya birileri basitçe açıklık getirsin . Cahillik işte...

AMa eğer bu hesaplar sonuç itibari ile doğru değerlere ulaşıyorsa bizim DDRII 800 MHz lik bir ram hızı CPU Z ile 400 değerinde gözüküyor. Buda yok saniyenin yarısı süresindeki hızı v.s değişiyor.
    Normal modda 64 bit, dual modda ise 128 bitlik değere sahibiz. 128/4=32 bit. 400 MHz aşağı yukarı 0.4 GHz olduğunu var sayarsak
    32x0.4=12,8 GB/sn değerine ulaşırız.

Şimdi aklıma geldiki anakarttaki 800FSB lik hız 1sn deki veri iletimiydi. Ancak anakart ayarlamalarında bu değeri hep 200 olarak görüyoruz. Çünkü anakart bir kerede 200 lük veri yolluyor ve sn de 4 defa veri yollayabiliyor. Dolayısı ile burada esas almamız gereken değer 800 olmalı çünkü bandwidth değeri GB/sn cinsinden.

3.Senaryo
    diycem artık size de fenalık gelecek zaten yorumlamıyorum uykusuzluktan beynim durdu ama ram hızımızı 2000 MHz almamız gerek gibi bir hisse kapılıyorum :P

Şimdiden cevap yazanlara yazıyı tamamen okuyup kafayı sıyırmayan arkadaşlara hayretle teşekkür ediyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 6 Aralık 2009; 23:40:59 >

• Ekran kartları zaten mpixel/s mtexel/s GB/s değerlerine göre çok güzel kıyaslanıyor. Sadece üreticiler böyle kıyaslamanın hiç işlerine gelmeyeceğini biliyor diye kıyaslamıyoruz bana sorarsan. Ben olsam tüm model isimlerini çıkartırır bu değerleri yazdırırım.

Gpureview.com sitesinden aradığın ekran kartlarını kıyaslayabilirsin. Dediğim 3 değere bakman yeterli, zaten güçlü olan ekran kartını koyu harflerle yazıyor daha güçlü olduğunu anlarsın kıyaslamadan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Ekran kartları zaten mpixel/s mtexel/s GB/s değerlerine göre çok güzel kıyaslanıyor. Sadece üreticiler böyle kıyaslamanın hiç işlerine gelmeyeceğini biliyor diye kıyaslamıyoruz bana sorarsan. Ben olsam tüm model isimlerini çıkartırır bu değerleri yazdırırım.

Gpureview.com sitesinden aradığın ekran kartlarını kıyaslayabilirsin. Dediğim 3 değere bakman yeterli, zaten güçlü olan ekran kartını koyu harflerle yazıyor daha güçlü olduğunu anlarsın kıyaslamadan.

:) teşekkürler yorumun için ama aradığım değer bilgisayardaki ram'in gb/sn cinsnden bandwidth değeri. Bunu hesaplayabilmek ve bu değerden emin olmak istiyorum Gayette basit bir konu, tamamen benim cahilliğim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 7 Aralık 2009; 11:10:59 >

• http://www.geeks3d.com/public/jegx/200809/geforce-gtx-260-core216-gpuz.jpg
    SS'deki kartın memory bandwidthini hesaplayım.
    kart 448-bit yani 7 kanallı bellek yönetimi var.(her kanal üzerinde 128mb bellek var toplamda 896MB)
    ramler ddr3 gerçek(efektif) hızı 2yle çarpılrak bulunur.
    8bit=1Byte=1MHZ
    1270x2=2540mhz
    2540x7=17780
    17780x8=142240
    142240/1000=142,24
    GPU-Zde bence yanlış bilgi veriyor oradaki GB/s yerine Gb/s yada GT/s olmalı veya değer oralak:
    17780/1024=17,36 GB/s yazmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor Arhentir -- 12 Aralık 2009; 14:24:24 >
  • İlginiz ve cevaplarınızdan dolayı çok teşekkürler...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    m.2 SSD Düşük Yazma Hızı
    5 yıl önce açıldı
    ssd yazma hızı ne demek?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.