< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeiLi -- 10 Şubat 2021; 20:11:23 > |
Raspberry Pi ve NAS Kurulumu
-
-
-
Şimdi Open Media Vault'un en güzel özelliklerinden birine geldik, 'Docker', peki nedir bu docker? Docker kısacası sanallaştırma platformu diyebiliriz. Bu şekilde çok fazla yazılımı sistemimize kurabiliyoruz. Ben torrentlerimi yönetmek için transmission kurmayı tercih ettim. Siz docker hub kısmında olan çoğu yazılımı kurabilirsiniz ama arm mimari destekli olmasına dikkat edin. Şöyle bir liste örnek olarak paylaşılabilir. Peki neden transmission derseniz, deluge ve rutorrent'i de denedim. Fakat deluge belli bir sürede artarak ram kullanmaya başlıyordu, rutorrent ise sistemdeki tüm ram'i kurulduğu gibi tüketti. O yüzden en son transmissionda kaldım, o da zaten ram tüketmiyor desek yeridir. Çünkü sistemin ram kullanımı genelde 350-380 mb arasında değişiyor. Şimdi kuruluma başlayalım.
Web tarayıcı üzerinden openmediavault'u açıyoruz, sonra bu kısma geliyoruz.
Sisteme girdikten sonra tranmission yazılımını yüklemek kaldı, onu da şu şekilde yapacağız.
Simdi kodları görebilmeniz için docker hub'dan linki ekliyorum.
linuxserver/transmission
Buradan bizim yazacağımız kodlara bakabilirsiniz. Portainer açılınca bu kısım gelecek
Sonrasında ise
ve karşımıza böyle bir sayfa çıkıyor
Bu kısımda torrent dosyalarını indireceğiniz harddisk'e appdata diye bir klasör açalım. Bu işlemi windows üzerinden yapabilirsiniz. İsterseniz raspberry pi'nin kendi dosya sistemine de açabilirsiniz.
Yukarıdaki sayfaya geri dönecek olursak ve az daha üstündeki linuxserver linkini açtıysanız. Bu kısmı doldurabiliriz. Açtığımız linkte aslında sırasıyla doldurmamız gereken her şeyi vermiş fakat bazı ayarlamalar yapmamız gerekmekte.
Üstteki ekran görüntüsüne dikkat edin, image ve name kısmı gördüğünüz gibi dolu bu kısmı atlamayın.
İkinci ekran görüntüsünde bahsettiğim pgid ve puid sayısını öğrenmek için
Kurulum tamamlandıktan sonra, transmission arayüzüne girebilmek için
dahaöncebelirlediğinizip:9091
Ve mutlu sona ulaşıyoruz.
Görüldüğü şekilde transmission açılıyor, başka bir uygulama eklemek isterseniz yine bu adımlardan yardım alabilirsiniz. Özellikle linuxserver paylaşımları detaylı şekilde verilmiş oluyor.
@GuGuuuK hocam NextCloud kurulumunu anlatmis, rahat bulunsun diye buraya mesajin linkini ekliyorum.
NextCloud Kurulumu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeiLi -- 26 Mart 2021; 20:48:8 >
-
Eline sağlık dostum çok iyi bir rehber olmuş. -
Teşekkür ederim, su an pc yanımda değil devamını getiremedim. -
eline sağlık. güzel yazı olmuş. -
Konuyu guncelledim, daha dogrusu bitirdim. Eksik olan kisimlar var ise lutfen bildirin. Baska bir sorunu olursa lutfen konu uzerinden sorun. -
bende rPi3 olduğundan omv randımanlı çalışmıyor,
bende şuan hepsini ayrı ayrı kurduğum 64 Bit sürüm üzerine ( Postsql sebebiyle )
1 - Adguard home
2 - transmission
3 - Thingsboard
4 - Printer paylaşmak için CUPS
5 - lightpd var
6 - Plex var
ama 1GB olduğundan Thingsboard ile Plex pek randımanlı çalışmıyor gibi yada Thingsboard da sorun var ram yetersiz kalıyor neyse bugün sahibinden 400 TL'ye 32GB / HDMI kablo / kutu aldım,
OMV de Docker da Plex / Thingsboard kurma imkanı var mı ? rpi3 deki sistemi kullanma imkanım var uğraşmadan batch dosyası ile hızlıca kurup configration yapabiliyorum
-
Simdi once sunu sorayim omv kac kullandin? Cunku omv 4 direk os olarak kuruluyor ama destegi kestiler ve docker bunda yok diye biliyorum. Bu versiyonu denemediysen bir dene, sonrasinda ise ben adguard olayini router icinden cozdugum icin bakmadim bile ama yine dockerda pi-hole var onu deneyebilirsin, yine dockerde nginx hazir geliyor direk deploy yapabilirsin. Plex dockerde mevcut fakat plex medya oynatma isine girdigi icin birde decode olayini da yapiyor fakat raspberry pi'nin gucu yeter mi bilemiyorum. Ben bilgisayar uzerinden izledigim icin film ve dizileri samba baglantisi bana yetiyor. Thingsboard arm icin dockerde goremedim bir sey diyemiyorum o yuzden. Bir de soyle bir tutorial yapmis birisi rasp pi 3 icin buna bakabilirsin
-
güzel çalışma , bir ekleme , ağ üzerinden veri yazarken kullandığın harddiskin formatı EXT4 değilse , harddiskin performansını tam olarak kullanamassın OMV de , eğer taktığın hdd hızlı ise maksimum 100-110 mb saniye transfer hızına ulaşırsın EXT4 ile , Ntfs de bu değer 50 lerde gezer
Ayrıca omv 5 çıktı ve işler biraz değişti , artık docker ve portainer yüklü geliyor , biraz daha basitleşti olaylar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 24 Ekim 2020; 3:28:37 > -
quote:
Orijinalden alıntı: TheJudgégüzel çalışma , bir ekleme , ağ üzerinden veri yazarken kullandığın harddiskin formatı EXT4 değilse , harddiskin performansını tam olarak kullanamassın OMV de , eğer taktığın hdd hızlı ise maksimum 100-110 mb saniye transfer hızına ulaşırsın EXT4 ile , Ntfs de bu değer 50 lerde gezer
Ayrıca omv 5 çıktı ve işler biraz değişti , artık docker ve portainer yüklü geliyor , biraz daha basitleşti olaylar
Cevabınız için teşekkür ederim. HDD'ler ntfs formatlı hat hızı 1 gigabit yukarıda da paylaştığım gibi okumada 100mb/s, yazmada 30mb/s'leri görebiliyorum. Fakat işlemci kullanımı çok yükseliyor samba tek çekirdeğe yükleniyor. Bunu çözebilirsem daha iyi olabilir benim için, bunun için bir tavsiyeniz varsa deneyebilirim. Kullandığım sistem OMV5 ve ona göre anlatım yaptım. Docker'ı da etkin olarak kullanıyorum.
-
quote:
Orijinalden alıntı: HeiLiCevabınız için teşekkür ederim. HDD'ler ntfs formatlı hat hızı 1 gigabit yukarıda da paylaştığım gibi okumada 100mb/s, yazmada 30mb/s'leri görebiliyorum. Fakat işlemci kullanımı çok yükseliyor samba tek çekirdeğe yükleniyor. Bunu çözebilirsem daha iyi olabilir benim için, bunun için bir tavsiyeniz varsa deneyebilirim. Kullandığım sistem OMV5 ve ona göre anlatım yaptım. Docker'ı da etkin olarak kullanıyorum.
Alıntıları Gösterbende okuma yazma işlemi sırasında 110mbps hızındamaksimum %60'ı geçmedi işlemci yüklenmesi ,pek sorun olmadı acıkcası belki ntfs format kullandığından kaynaklanabilir diye düşünüyorum
-
Hocam bende de yukardaki ss gibi 100-110mb/s de %60-65 de islemci yuklenmesi var fakat tek cekirdege yukleniyor. Bunun sebebi ntfs degil samba server kaynakli
-
quote:
Orijinalden alıntı: HeiLiHocam bende de yukardaki ss gibi 100-110mb/s de %60-65 de islemci yuklenmesi var fakat tek cekirdege yukleniyor. Bunun sebebi ntfs degil samba server kaynakli
tek cekirdeğe yüklendiğini nerden görüyorsun ,birde tek çekirdeğe yüklenmesinde ne gibi bir sorun oluyor ki ? programı yazarken çok çekirdekli yazmamışlar bi ihtimal
-
quote:
Orijinalden alıntı: TheJudgétek cekirdeğe yüklendiğini nerden görüyorsun ,birde tek çekirdeğe yüklenmesinde ne gibi bir sorun oluyor ki ? programı yazarken çok çekirdekli yazmamışlar bi ihtimal
Alıntıları GösterBu ekran goruntusunde tek cekirdekte %63.5 islemci kullanimi var, daha sonra o cekirdek kullanimi dusup baska cekirdegin kullanimi artiyor
-
o kopyalama hizlarina nasil ulasiyorsun? bende pi 2 var, 10 mb den kopyaliyor -
Hocam pi 4'de ethernet portu 1gbit, evdeki router'in da portlari 1gigabit dogal olarak harddiskin okuma yazma hizlari bu sinirlar icinde kaliyor
-
quote:
Orijinalden alıntı: ÇevreMühendisi
o kopyalama hizlarina nasil ulasiyorsun? bende pi 2 var, 10 mb den kopyaliyorRaspberry pi 4 de Gigabit ethernet ve USB 3.0 çıkış olduğundan EXT4 harddisk formatı ile 100mb saniye veri okuma yazma yapılabiliyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 30 Kasım 2020; 18:55:40 > -
quote:
Orijinalden alıntı: HeiLiHocam pi 4'de ethernet portu 1gbit, evdeki router'in da portlari 1gigabit dogal olarak harddiskin okuma yazma hizlari bu sinirlar icinde kaliyor
Raspberry pi ye bugün format attım güncelleme gelmiyordu enteresan şekilde ,
güncelleme gelmeyen sürüm 5.5.5 idi
şimdiki sürüm 5.5.17-3
Neden güncelleme gelmediğini anlamadım , sistemde bi sorun vardı zaten
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
komutları da çalışmıyordu
bu arada şu tek çekirdeğe yüklenme olayını çözersen haber et hocam ,
ben de aynı zamanda OMV yüklü RPİ yi Hotspot olarak kullanmak istiyorum ama bununla ilgili yaptığım denemelerin hiçbiri çalışmadı internette gördüklerimden ,
cihazım salonda çalıştığı için orda bir yandan da wifi in yetmediği yerde internet erişim noktası olarak da kullanmak istiyorum ama olmuyor
eğer farklı bir SBC alsaydım Armbian arayüzünden Hotspot açabiliyordum ama bunda yapamadım bir türlü
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 30 Kasım 2020; 18:54:47 >
-
update alamama sorununu çözdüm , dns server ayarlarını omv nin ağ ayarlarına yazmamışım bundan kaynaklıymış
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Şimdi Open Media Vault'un en güzel özelliklerinden birine geldik, 'Docker', peki nedir bu docker? Docker kısacası sanallaştırma platformu diyebiliriz. Bu şekilde çok fazla yazılımı sistemimize kurabiliyoruz. Ben torrentlerimi yönetmek için transmission kurmayı tercih ettim. Siz docker hub kısmında olan çoğu yazılımı kurabilirsiniz ama arm mimari destekli olmasına dikkat edin. Şöyle bir liste örnek olarak paylaşılabilir. Peki neden transmission derseniz, deluge ve rutorrent'i de denedim. Fakat deluge belli bir sürede artarak ram kullanmaya başlıyordu, rutorrent ise sistemdeki tüm ram'i kurulduğu gibi tüketti. O yüzden en son transmissionda kaldım, o da zaten ram tüketmiyor desek yeridir. Çünkü sistemin ram kullanımı genelde 350-380 mb arasında değişiyor. Şimdi kuruluma başlayalım.
Web tarayıcı üzerinden openmediavault'u açıyoruz, sonra bu kısma geliyoruz. Sisteme girdikten sonra tranmission yazılımını yüklemek kaldı, onu da şu şekilde yapacağız. Simdi kodları görebilmeniz için docker hub'dan linki ekliyorum. linuxserver/transmission Buradan bizim yazacağımız kodlara bakabilirsiniz. Portainer açılınca bu kısım gelecek Sonrasında ise ve karşımıza böyle bir sayfa çıkıyor Bu kısımda torrent dosyalarını indireceğiniz harddisk'e appdata diye bir klasör açalım. Bu işlemi windows üzerinden yapabilirsiniz. İsterseniz raspberry pi'nin kendi dosya sistemine de açabilirsiniz. Yukarıdaki sayfaya geri dönecek olursak ve az daha üstündeki linuxserver linkini açtıysanız. Bu kısmı doldurabiliriz. Açtığımız linkte aslında sırasıyla doldurmamız gereken her şeyi vermiş fakat bazı ayarlamalar yapmamız gerekmekte. Üstteki ekran görüntüsüne dikkat edin, image ve name kısmı gördüğünüz gibi dolu bu kısmı atlamayın. İkinci ekran görüntüsünde bahsettiğim pgid ve puid sayısını öğrenmek için Kurulum tamamlandıktan sonra, transmission arayüzüne girebilmek için
Ve mutlu sona ulaşıyoruz. Görüldüğü şekilde transmission açılıyor, başka bir uygulama eklemek isterseniz yine bu adımlardan yardım alabilirsiniz. Özellikle linuxserver paylaşımları detaylı şekilde verilmiş oluyor. @GuGuuuK hocam NextCloud kurulumunu anlatmis, rahat bulunsun diye buraya mesajin linkini ekliyorum. NextCloud Kurulumu |
Benzer içerikler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X