Şimdi Ara

RCA mı, Optik mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhaba, eski bir samsung marka cd playerım var ve hem optik hem de rca (kırmızı beyaz renkte olan girişler) ÇIKIŞLARI mevcut. Yeni aldığım Elac marka AKTİF hoparlörde ise yine hem OPTİK hem de RCA girişler var.
    Sorum şu, bu iki bağlantı şekli arasında kalite farkı olur mu, optic bir bağlantıyla ya da rca tipi bir bağlantıyla mesela bir 24/92 ses aktarımı yapılabiliyor mu, yoksa ikisinin de yapabildiği şeyler aynı mı?
    Teşekkürler…

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Optik daha kaliteli. 24/92 rca desteklemez, optik destekler.

• oldbeer O kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, peki cd player ile çalınan bir cd, 16 bit ses verebiliiyor değil mi, 24 bit veremiyor bildiğim kadarıyla ?

• Evet doğrudur 16bit verir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim anladığım şu:

RCA'ler sayısal değil, analog çıkış (Samsung) ve giriş (ELAC). Yanılıyorsam gerisini önemsemeyin. Dolayısıyla, hangi cihazın DAC'ına güveniyorsanız ona göre bağlantı yapın.

Samsung CD player'ın DAC'ına güveniyorsanız (sesini seviyorsanız) RCA ile ELAC'a bağlayın.

ELAC'ın DAC'ına güveniyorsanız optik (TOSLINK) ile ELAC'a bağlayın.

Ek:

Samsung CD player'dak RCA'ları anlatım şeklinize göre onlar S/PDIF (sayısal coax RCA) değil, analog line (hat) seviyesi çıkış.

Lakin ELAC'ın RCA giriş(ler)inin kaç tane ve hangi renk (tek turuncu mu, çift kırmızı/beyaz mı) olduğunu bilmediğim için, ELAC'ın RCA giriş tipi sayısal mı, analog mu benim söylemem mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 21 Şubat 2025; 2:22:59 >
  • Kablonun kalitesine göre değişir alacağınız ses ister optik ister rca olsun

• @cafyon 'un da belirttiği gibi eğer Samsung CD playerın DAC'ı daha iyi ise onun RCA'sından daha iyi ses alırsınız.

Elac'ın optik girişini kullanırsanız dijital sinyali pass-through yaparak hoparlöre yönlendirirseniz bu sefer hoparlörün Dac'ını kullanmış olursunuz, eğer o daha iyiyse daha iyi ses alırsınız.

Yani RCA optikten daha iyidir veya değildir demek tamamen kullanılan DAC ile alakalı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ses Kartı mı, yoksa DAC mı ?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • "RCA mı yoksa optik mi daha iyi" doğru bir soru değil maalesef. Optik mi, koaksiyel mi yoksa HDMI diye sorsanız anlardım ama optik ve analog bambaşka iki alan.

Burada kıyaslanacak olan hangisindeki DAC daha iyi analog ses vermektedir olmalıydı. Eğer CD çalardaki DAC daha iyi ses veriyorsa RCA bağlantısı, hoparlördeki DAC daha iyi analog performans veriyorsa optik bağlantı tercih edilmelidir.

Sonucu deneme-yanılma yöntemiyle anlayabilirsiniz.

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Yanıt için teşekkür ederim, evet denedim ve sanki (sanki diyorum çünkü kulaklarım iyiyle kötüyü ayırt edebiliyor ancak iyi ile çok iyi arasındaki farkı ne yazık ki bir odyofil olmadığımdan yani sıradan bir insan olduğumdan farkedemiyor.) optikten optiğe bağladığımda yani sizin açıklamsnızla ELAC hoparlörün dac ını kullandığımda daha “parlak, ferah, rahat, boğuk olmayan” bir ses veriyor gibi geldi bana.
    Peki şunu sorayım izninizle, Samsung marka cd player belki yaklaşık 8-10 yıllık bir cihaz, hoparlör ise alman marka olup sanırım ilk üretimi 2 yıl önce, yani demem o ki zaten MECBUREN hoparlörün dac ‘ı ,cd playerın dac’ından daha iyi olmak zorunda değil midir?

• cafyon C kullanıcısına yanıt
    Yanıt için teşekkürler, çok açıklayıcı oldu benim için. Her iki cihazdaki rca da kırmızı/beyaz girişli yani sanırım standart RCA. Fotoğraflarını çekip koyacağım ilk fırsatta…

RCA mı, Optik mi?

RCA mı, Optik mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Archi33tect -- 24 Şubat 2025; 10:46:42 >

• Archi33tect kullanıcısına yanıt

Daha iyi olmak zorunda değildir, eski cihaz olup çok iyi DAClara sahip playerlar var ve kullandığınız Elac giriş seviyesi bir cihaz, çok da bir şey beklenemeyeceği için üretici burada üst düzey bileşeni maliyetten dolayı kullanması zor. Zaten öyle bir şey olsa kullandığı çipi sitesinde markasına modeline kadar belirtir. Kulağınız daha iyi olduğunu söylüyorsa, direk optikten bağlantı yapabilirsiniz.

• General Daimos kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler bilgi için. 👍

Yalnız bu paylaştığınız "phono" girişi, "line" girişi değil. CD çaların analog çıkışını hoparlörün phono girişine bağlayamazsınız. Hoparlörünüzde analog line girişi yok. Phono girişi ise özel bir giriştir ve arkasında phono amfisi vardır. Phono amfisinin görevi, pikaptan gelen zayıf sinyali yükseltmek ve RIAA eğrisini uygulamaktır. Phono giriş hassasiyeti 2,5-5 mV civarındayken, bir line çıkışı 150-300 mV civarındadır. Yani 5 mv'a kadar sinyal kabul eden bir girişe en az 200 mv'luk bir sinyal gönderiyorsunuz. Bu durum hem hoparlördeki phono amfisinin aşırı yüklenmesine neden olur hem de uygulanan RIAA eşitlemesi nedeniyle sinyal orjinalliğini kaybeder.

Siz zaten mecburen CD çalarınızı optik veya HDMI üzerinden hoparlörünüze bağlamak zorundasınız. CD çalar üzerindeki analog çıkışları unutun, onlar sahip olduğunuz Elac aktif hoparlörlerde bir işe yaramaz.

Hoparlörünüzün arkasındaki phono girişi sadece pikap bağlayabilmeniz içindir. Pikap harici bir şey bağlayamazsınız.

Bir üstteki mesajımda açıkladığım gibi hoparlörün üzerindeki phono girişini kullanamayacağınızdan, size sadece optik veya HDMI bağlantı seçeneği kalıyor. Mecburen optik veya HDMI kablo ile hoparlörünüzü CD çalara bağlayacaksınız.

Öte yandan, DAC teknolojisin temeli uzun süredir değişmedi. Geçmişin kaliteli DAC'ları bugünün giriş seviyesi dac'larından daha iyi ses verir. Sizin örneğinizde ise hangisi daha iyidir anlamanın muhtemelen tek yolu, cihazlarınızda hangi marka model DAC çipleri kullanılmış bilmekten geçiyor. Bunun için de - eğer internette yazmıyorsa - cihazları açıp içine bakmak lazım.

Yalnız Samsung'taki DAC'ın dijital tarafı 16 bitlik çözünürlüğe sahipken, Elac'taki DAC en az 24 bitlik çözünürlüğe sahiptir. Bu bir şey ifade eder mi? Cevaplaması güç bir soru ama muhtemelen etmez.

Kemal Bey,
    Sunduğunuz farklı bilgi ve bakış açısı için teşekkür ederim.Zaten her iki cihazda da optik giriş ve çıkış bulunması, optik bağlantıyla elde edilen sesin kulağıma daha bir güzel gelmesi sebepleriyle Elac cihazın “rca phono” girişini kullanmama gerek kalmıyor ancak buna rağmen sırf bilgilenmek ve bu sayede de başkalarının bilgilenmesini sağlamak amacıyla bu konuya bir itirazım olacak.
    Ürünü almadan evvel yerli pek yoktu ama yabancı kanallarda belki 100 tane video izlemişimdir. Bu videoların hemen hepsinde, Elac’ın phono girişinden bahsederlerken bu girişe pikap ta bağlanabileceği gibi, eğer istenirse cd/dvd player ve hatta arkasında rca çıkışı olan herhangi bir cihazın bağlanabileceğini, eğer pikap BAĞLANMAYACAKSA phono katındaki ON/OFF düğmesinin Off’ a getirilmesinin yeterli olacağı belirtiliyorlardı.
    Zaten bu konuyu distribütör yetkilileriyle konuşurken de sordum onlara, ben bu RCA girişine cd player bağlayacağım sorun olur mu diye, sorun yok dediler. Şimdi sizin dediklerinizi de göz önüne aldığımızda, hani diyorsunuz ya çok fazla akım verilmiş olur diye, acaba diyorum o bahsi geçen on/off düğmesini off a getirdiğimizde, dikkat çektiğiniz tehlikenin önüne geçmiş oluyor muyuzdur?
    Teşekkürler…

RCA mı, Optik mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Archi33tect -- 25 Şubat 2025; 12:20:36 >

Merhaba,

Cihazınızın kullanma kılavuzunu okumadığım için bilmiyorum ama phono girişinin yanındaki on/off anahtarını şimdi gördüm. Evet, phono girişiniz çift amaçlı bir giriş olabilir bu durumda. Anahtarı "on" konumuna getiriseniz, sinyali phono amfisine gönderiyor, "off" konumunda ise doğrudan ana amfiye gönderiyor olabilir. Böyle çift amaçlı konnektör tasarımları mevcut. Maliyetten veya yerden tasarruf için yapılabiliyor böyle tasarımlar.

Muhtemelen durum budur ancak CD çaları bu şekilde bağlarsanız anahtar kesinlikle "off" konumda olmalıdır. Anahtarın "on" konumunu sadece pikap bağladığınızda kullanın ve pikabınızın dahili phono amfisi olmadığından da emin olun.

Saygılar.

dcb41-manual-english-updated-10-13-22.pdf

Yukarıdaki Elac hoparlörün kullanma kılavuzuna baktım. Evet, kullanma kılavuzunda da yazdığı üzere phono girişi aynı zamanda line girişi ve hangi amaçla kullanılacağını yanındaki anahtarın konumuyla belirliyorsunuz. Burada sorun cihazın arkasındaki girişin sadece phono olarak etiketlenmiş olması. Oraya sadece "phono" yazacaklarına "phono/line" veya "phono/aux" yazsalardı daha doğru bir iş yapmış olurlardı. Böylece yanındaki anahtarın da ne işe yaradığı kullanma kılavuzuna bakmadan anlaşılabilirdi. Ufak bir eksiklik ama kafa karışıklığını gidermek açısından önemli.

Bu durumda arkadaki analog girişi şöyle kullanmanız lazım:

Anahtar: on iken pikap girişi

Anahtar: off iken CD çalar/FM tuner/deck vb. gibi diğer cihazların girişi

İyi dinlemeler.

Herşey için teşekkür ederim.Çok bilgilendirici ve sonuç alıcı bir sohbet oldu benim açımdan. 👍

Rica ederim, saygılar.

• Phono ON/OFF karmaşası çözülmüş. Benim tekrar karıştırmama gerek yok.

Samsung'da Stereo (2.0) içerikli medya kullanmıyorsanız, yani çevresel sese sahip (örneğin 5.1) medya çalarsanız, analog RCA ile ELAC'a bağlayınca (yani Samsungun DAC'ı kullanımda) sadece bağladığınız ön ya da arka kanal sesi ELAC'a taşınır. Eğer durum buysa, ELAC ile Samsungun DAC sesi karşılaştırması doğru olmayacaktır. Bir ihtimal, Samsung'un menüsünde 5.1 sesi, 2.0'a indirge (downmix) bulunabilir. Bu bir çare olabilir.

Bilmediklerim:

Samsungun 5.1 dışında salt stereo analog çıkışı var mı? Muhtemelen yoktur. Muhtemelen Front L/R kullanın demiştir.

Çevresel ses içerikli (örneğin 5.1) medya ile mi dinleme testini yaptınız acaba?

Çare ne?

- Sadece stereo (iki kanal) içerikli medya dinlerken, Samsung ile ELAC DAC testi yapınız yeniden. Zaten öyle yaptıysanız, kulaklarınıza güvenin ama, kablo ve kablo-uç sonlandırması da önemli.

.

Yeni DAC, eski DAC, çöünürlüğü, örneklemesi büyük/az DAC olayı çok su götürür.

Ben 24 bit DAC'ın 16 bit DAC'tan daha iyi ya da kötü olduğunu, ya da 96 kHz DAC'ın 44.1 kHz DAC'tan daha iyi ya da kötü olduğunu asla söylemem. Bu tamamen kullanılan çip ya da devrenin, parçaların, topolojinin sonucudur.

Naçizane, vakit varken varın vazgeçin hi-fi olayından. Kafa sağlınıza yazık. Neden? Tek bir örnek, ki milyonlarca örnek bulabilirsiniz: NOS (non-oversampling DAC, örneklemeyi yukarı katlayan mı desek, yani 16 bit 44.1 kHz gelen CD verisini hop -örneğin- 96 kHz'e oversample edip ardından analoğa çeviren) DAC meraklıları ve yapanlar var ki, değme 24 bit 96 kHz pahalı DAC'ları çöpe attırır. Misal. RCA mı, Optik mi? 

İyi yolculuklar hi-fi dünyasında...

Bu arada Samsung'un modeli nedir?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.