< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
Merhaba,
Ferdi Tayfur Son Sabah/Elenor Plak albümü bu hafta elime geçti. Ferdi Tayfur Elenor albümlerinin orijinallerinin tamamı bende var ve yeni baskıları da yedek olarak alıyorum. Ferdi Tayfur’77’den bu yana tüm albümlerin orijinal kayıtlarından yapıldığı beyan ediliyor. Gerçekten öyle midir bilmiyorum. Ancak kayıtlar güzel, keyifle dinleniyor. CD’den kayıtlı plaklardaki o rahatsız edici “yavanlık” pek yok. Şarkıları orijinal kayıtlarıyla karşılaştırdım süreleri ve detayları eşleşiyor(bu konuda fecaat bir uygulama: Elenor Plaktan yayınlanan Nisan Yağmuru isimli CD’deki Nisan Yağmuru parçasının ara müziğinin yarısı “kesik”). Ancak yine de bazı detaylar insanı düşündürüyor. Mesela Yüreğimde Yara Var parçasının finalindeki elektro bağlama kısmı, eski versiyonda çift hoparlörün ikisinden aynı anda duyulurken, yeni versiyonda tek hoparlörden ve daha baskın bir şekilde geliyor. Uzman bir arkadaş yorumlarsa daha iyi olur tabii. Eski versiyonda her bir yüzde 6 şarkı o kadar çok yer kaplıyor ki şarkı aralarını görmek zor. Yeni versiyonda ise şarkı araları hepsinde gayet net görünüyor. Daha az alana şarkıları nasıl sığdırmışlar diye düşünüyür insan tabii. Kapakların orijinallerinin kullanılması çok güzel. Ferdi Tayfur’77’deki aşırı parlak fotoshop detayları sonraki kapaklarda giderilmiş. Hatta Son Sabah’ın kapağı orijinaline göre daha doğal bir görüntüye sahip bence. Orijinal kapak künyesinde yapımcı Atilla Alpsakarya görünürken, yenisinde Muheşem Candan ismi yer alıyor. Şarkı isimleri eski versiyonda açılır kapağın iç kısmında yer alırken, yeni versiyonda ilaveten açılır kapağın dış tarafına da yazmışlar. Eski kapağın iç kısmında küçük bir Ferdi Tayfur resmi vardır. Bunu poster olarak vermişlerdi(ben maalesef bu posteri bir arkadaşıma hediye etme gafletinde bulunmuştum!). Yeni kapağın iç kısmında bu fotoğraf yok. İçinde de poster hediyesi yok. Maalesef. İlginç bir başka detay, yeni albümde şarkı sıralamaları değişmiş. Yeni baskı albümlerde bu ilk defa oluyor. İyi de olmuş aslında. Yüreğimde Yara Var gibi efsane bir parça, 5. sıraya konur mu yahu?.. Neyse yeni versiyonda A2-ikinci sırada yer alıyor. Ancak plak üzerindeki etikette parça sıralamaları eski versiyona göre yazılmış(kapakta sorun yok her şey yerli yerinde). Bu da kafa karıştırıyor. Plak göbeğindeki sıralama eski baskı versiyona göre arkadaşlar. Baskı sonrasında farketmiş olabilirler ama yeniden basmaya gerek görmemişler sanırım. Sonuçta Elenor Plak, gençliğimin plaklarını yeniden “mağazalarda bulundurarak” bize müthiş bir nostalji yaşatıyor. Sırf bu sebeple bile müteşekkür olunacak işler bunlar. 90’ların sonunda böyle bir durum olacak deseler masal anlatılıyor sanırdık. Ne mutluluk!... Şimdi Elenor’dan bir isteğimiz var. Ferdi Tayfur(ve diğer sanatçıların) 33’lüklere okunmamış 45’liklerde kalmış parçaları da var. Mesela Ferdi Tayfur’un 9 adet Elenor 45’liği mevcut. Bunları da mümkünse 45’lik, değilse iki adet LP şeklinde istiyoruz. O zaman tadından yenmez olur. Yoksa bir şeyler eksik kalacak. Derbeder olmadan, Yağmur Gözyaşım olmadan Elenor Ferdi Tayfur koleksiyonu olamaz. Selamlar Lami |
Müzik endüstrisi, mp3 çıktığından beri edemediği tatlı karları analog severlerden çıkarmaya çalışıyor. Cd formatında 11 TL'ye satamadığı albümleri 75-90 TL' ye biz analog severlere.... her neyse yapılan iş etik değil ve bu fiyatlara yeni basım plak almayın arkadaşlar, bu plakları dünyanın en pahalı analog sisteminde çalsanız bile alacağınız ses tartışmalıdır.
|
O mantık belki yıllarca esnaflık yapmış olsalar da, üç günlük esnaf olsalarda “müşteri memnuyeti”nin manasını bilmiyorlarsa ne üzücü, ne moral bozucu sadece sinir bir durum oluyor.
N11den pc kasası bakıyorum, satıcının dükkanı evime çok yakın çıktı. Gittim dükkana, kasanın fiyatı n11’de ki fiyat, peşin vericem indirim olur mu yok diyor, e sen n11’e komisyon veriyorsun onu düş olmazmış. Sanarsın yılların kurumsal firması, dükkanın arkası internet kafe yani. Forumdan aldığım çek ile onun yapmadığı indirimden daha ucuza ve bedava kargo ile aldım. Kargo masrafını da düşünmüyor, demek çok kazanıyorlar. Beş para etmez esnafa denk gelmemek dileğiyle. |
Merhaba,
İlhan İrem senfonik rock üçlemesi setini satın aldım yakın zamanda. Hiç bir yerde inceleme bulamadığım için burada almayı düşünen arkadaşlar için gözlemlerimi paylaşmak istedim. box set olarak büyük sayılacak bir kutunun içinde geliyor. kutunun ambalajı baskısı gayet kaliteli. Kutuyu açtığınızda içinde önü ve arkası baskılı bir t-sirt, bir adet sticker, bardak altlığı olduğunu düşündüğüm bir parça çıkıyor. Plaklar her biri tek tek ambalajlanmış baskılı plak kabının içinde. Plak kapları üzerindeki baskı kalitesi açıkçası yeterli bulmadım. düşük çözünürlükte kalmış baskılar. plaklar beyaz şeffaf arası bir renkte basılmış. her biri selefonlu zarf içine koyulmuş. Plak ses baskı kalitesi oldukça tatminkar. Tınılar oldukça gerçekçi geldi bana. Dinlediğim en iyi yeni baskı kalitesine sahip plaklardan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Plak zarfının üzerinde emi türkiye ve rainbowrecord işbirliğiyle yurt dışında basılmıştır gibi küçük bir açıklama var. İlk gözlemlerim bu şekildedir. |
Su an gazi almis durumdayim :) kollari sivayip ortaya bir seyler cikarinca herkese beta surumu yollayip fikir alacagim.
Donem baski ilerleyen gunlerde olabilir ama yabancinin altindan kalkamayiz. Aklimdaki sablonu biraz cizittiriyim yine bi beyin firtinasi yapalim |
Merhaba,
Değişik türden yeni plaklar basılmaya devam ediyor. Şöyle bir inceleyelim; Nesrin Sipahi-Aşk Mevsime Bakmaz: Plak iyi güzel.. de, yahu Nesrin Sipahi deyince akla 70’lerde doldurduğu birbirinden güzel Yeşilçam fantazi şarkıları plakları geliyor. Durum buyken 85 tarihli bu en son doldurduğu plağa neden karar verdiniz anlayamadım… Olmasın demiyorum ama öncelik daha başka olmalıydı. Ayten Alpman & Asu Maralman-Türk Pop Tarihi: Ada Müzik Türk Pop Tarihi adı altında 45’lik toplaması plaklar basmaya başladı. Asu Maralman, Ayten Alpman güzel örnekler. Plaklar kaliteli açılır kapaklı olarak basılmış. Günümüzde 45’lik veya toplaması şeklinde plak pek basılmıyor. Sırf bu açıdan bile çok kıymetli bu plaklar. Dönem baskısı 45’liklere servet öde(ye)meyenler için biçilmiş kaftan. Keyifle dinliyorsunuz. Keşke “Bir Zamanlar Serisi”ndeki gibi birazda editoryal bilgiler koysalardı içlerine. Bizde “kayıt” anlamında arşivcilik maalesef geliş(e)miyor. Plaklara editoryal ekler konulmuyor. Yazılan kitap sayısı da çok sınırlı. O yüzden diskografiler ve koleksiyoncuların internet sitelerindeki bilgilerle yetiniyoruz. Her bir plak basıldığında da bu olasılık ilelebet silinip gidiyor. Hüner Coşkuner-Yeşilçam Klasikleri: Hüner Coşkuner’in bildik yorumlarıyla keyifli bir plak olmuş. Baskı standart sıfır baskı kalitesinde. Yeşilçam şarkılarının orijinal yorumlarını bulup temizleyip piyasaya vererek rekor kırabilecekken, bunu yapmayan yapımcılara örnek olur umarım. Vedat Çetinkaya’dan da böyle bir örnek var şu anda piyasalarda. Ama insan filmlerdeki yorumları arıyor ister istemez (bknz girişteki Nesrin Sipahi notum). Aklıma gelmişken Cahit Berkay’ın film müzikleri albümü için de aynı şeyleri yazmak mümkün. Dönemin filmlerindeki müzikal yorumlar olmayınca çok yavan geliyor. Almadım bile plağı. İbrahim Tatlıses-Mavi Mavi: Dönem baskısının zarf usulü düşük kaliteli kapağını, fotoğrafları çiftleyip açılır kapak haline getirmişler çok güzel olmuş. Ben arşivimdeki dönem baskısından Yalnızım’ı dinlerken kasetlerde olup plakta olmayan girişteki makaslanmış bölüm için üzülürdüm. Yeni baskıda bu eksiği gidermişlerdir diye düşünüp aldım. Ancak aynı kaydı yeniden basıvermişler. Boşuna almışım. O nedenle dönem baskısı bende olan Gülüm Benim’i alma gereği duymadım. Bir yenilik getirmiyor çünkü. Mavi Mavi plağı Standart yeni baskı kalitesinde ve çok rahatsız etmiyor. Dönem baskısı örneklerini pahalı bulanlar için tavsiye ederim. Gönül Yazar-Dertleri Zevk Edindim: Sanatçının sanırım ilk uzun çalar plağı, ancak kapak farklı. Orijinal kapağı çok daha güzel nostalji doluyken bu kapak pek tatmin etmedi beni. Kağıt ve baskı kalitesi güzel ama, işte… Plak baskısı güzel. Sanatçının klasik türk sanat müziği yorumlarını keyifle dinliyorsunuz. Erkut Taçkın: Nedendir bilmiyorum sanatçının bu tek plağının sadece kapağı 2700 küsur liraya nette alıcı bekliyor. Plağının satıldığı bir yer görmedim ama, ortaya çıkarsa kaç para isterler harbiden merak ediyorum. Neyse, plağı aldım 90liraya!!.. Orjinalinin aynısı zarf kapak ile piyasaya verilmiş. Baskı fena değil ama şarkılar çok güzel. Romantik ortamlarda gider bir şekilde. Tavsiye ederim. Müslüm Gürses-Mahzendeki Şarkılar: Elenor Plak sanatçının bu hiç bir yerde yayınlanmamış şarkılarını yayınlamakla güzel bir hizmet veriyor. Dönem baskısı olmadığı için çok kıymetli bir plak bence. Bu plakta daha bir 90’lar tarzı şarkılar yer alıyor ve kayıtlarda güzel. Kapağın aynısı fotoğrafının yer aldığı bir poster hediye olarak çıkıyor. İçinden çıkmazsa bayinizden ısrarla isteyin! Heh hee… Zülfü Livaneli Plakları: Sanırım pek çok kişinin beklediği bu hizmeti sonunda Seyhan Müzik yerine getirdi. Fiyatlardaki abartı nedeniyle Nazım Türküsü dışında dönem baskılarına el sürmediğim bu plakların Günlerimiz dışında tamamını aldım. Kapak tasarımları orijinaliyle aynı. Baskılar güzel. Kulağı rahatsız etmiyor. Livaneli plaklarının çok kıymetli bir özelliği plak kapaklarındaki editoryal bilgilerdir. Onlar aynen korunmuş. Plaklar keyifle dinlenebiliyor. Ancak nedendir bilinmez plaklar orijinal kronolojiye uygun olarak yayınlanmıyor. Mesela Gökyüzü Herkesindir’den önce Zor Yıllar olmalıydı. Umarım onu da basarlar. Gökyüzü Herkesindir’i öğrenciliğim zamanında harçlığımla kaset olarak almıştım ve 32 yıldır arşivimde duruyor. Şimdi emeklime yakın plağını da bastılar ve onu da aldım. Albüm böylece benim hayatımın iki ayrı dönemine eşlik etmiş olacak. Bilmeyenler için, bu albüm daha önce sadece kaset ve CD formatında basıldı. Plak olarak ilk kez piyasaya verildi. Umarım Saat 4 Yoksuni Crossroads, Yol ve Film Müzikleri’ni de bizi çok bekletmeden piyasaya verirler. Cem Karaca-1 Mayıs (İşçi Marşı): Piyasada öylesine bir Cem Karaca enflasyonu var ki akıl alır gibi değil. Bazı şarkılar üç yeni baskı plakta ayrı ayrı yer alıyor (Tamirci Çırağı, Parka vs…) Bende olmayan tek plağı 1 Mayıs 45’liği olduğu için bu plağın basıldığı haberi beni sevindirmişti. Ancak plaktaki kalan 9 şarkının tamamı şu anda piyasada olan sıfır baskı Cem Karaca plaklarındaki şarkılar. Yani bir tek şarkı için LP hazırlamışlar ve 160TL ödüyorsunuz almak için. Yine de dönem baskısı döküntü haldeki 45’liklere de servet istedikleri için gittim aldım sevinçle. Eve gelir gelmez koydm pikabıma dinledim. …ve üzüldüm. Son zamanlarda aldığım plakların içindeki en kötü kayıt bu olmuş. Hani CD’den apartma dediğimiz kayıtlar var ya. Yavan mı yavan, detayları duyulmayan kulağın algılamak için çok çaba sarfettiği türden kayıtlar. Ahanda öyle işte. Hayal kırıklığı yaşadım. Yine 1 Mayıs hevesim kursağımda kaldı. Keşke bozuk br kayıt ta olsa dönem baskısı bir kasetten filan apartıp çıtırtılı da olsa 45’lik olarak bassalarmış. 1 Mayıs işçi mitinglerinin bu sembol marşı daha iyi bir baskıyı ve kapakta editoryal yazıyı hakediyor. Edip Akbayram-1985: İşte umutla beklediğim bir başka plak. Dönem baskısı ben de olmayan bu plak nihayet arşivimdeki yerini aldı. Henüz dinlemedim ama kapağı açılır kapak ve çok kaliteli. Orijinal tasarımına uygun basılmış. Selamlar Lami Tiryaki |
Merhaba belki birilerinin işine yarar. Bu ay fazla açıldım ama dayanamayıp 5 albüm daha aldım. Yetişemiyorum yeni baskılara. Önceden bu kadar sık albüm basılmazdı, sanırım Türkiye'de plak basım fabrikasının açılmasının da bu olayda payı var.
1- Adamlar,Rüyalarda Buruşmusuz: Bu albüm aslında grubun ikinci albümü ama plak olarak ilk basılan albümü. Açılır kapak olarak basılmış, klasik içindeki zarf selefonlu değil.Ben bu duruma çok takıyorum bence plağı çiziyor bu sert zarflar. Açar açmaz da değiştiriyorum zarfları. Gelelim kayıt kalitesine, albüm fena değil en azından bazı albümlerde başıma gelen pıtlama vs yok ama ben plak derinliği hissedemedim baskıda, o yüzden şahsi puanım. 7/10 2- Adamlar, Eski Dostum Tankla Gelmiş: Bu albümü ben çok dinlemişimdir ve bence bu tarz müziklerden hoşlanıyorsanız siz de seversiniz. Sanırım bu albüm biraz basılmış olmak için basılmış. Dediğim gibi albüm iyidir ama bu da derinlik mağduru, üstüne açılır kapak bile değil. Zarf yine kötü. Ama ben albümü sevdiğimden aldım. Şahsi puanım 6/10 3- Kesmeşeker, Kadıköy: Bu albüm Kesmeşeker'in ilk plak olarak basılan albümü. Ben baskı ve kayıt kalitesi olarak Ada Müzik'in baskılarını seviyorum. Rainbow gibi olmasa da belli bir kaliteleri var. Albüm güzel Kadıköy şarkısı da çok özel bir şarkıdır benim için. Bu da klasik sert zarflı direk değiştirdim. Şahsi puanım 8/10 4- Hüsnü Arkan, Kırık Hava: Bu albüm ikinci defa basıldı. İlk baskı tükendi hatta bayağı fahiş fiyatlara da satılmaya başlanmıştı. Albümü daha önce dinlememiştim dinleyince albümü sevdim. İçinde Birsen Tezer, Cem Adrian gibi isimlerle düet de var. Bu tarz müzikleri seviyorsanız arşive katılsa güzel olur. Zarf malesef sert karton yine ama dediğim gibi bu da Ada Müzik'ten çıkma o yüzden şahsi puanım 8/10 5- Bosporus Bridges 3: Bu albüm aslında bazı sitelerde halen ön siparişte ve bayağı da pahalıya satılıyor. Biraz araştırırsanız daha uyguna bulursunuz. 200 TL'den fazla vermeyin bence. Albüm karışık bir albüm, serinin üçüncü plağı keşke diğerlerini de bulabilsem ama. Bu plağı dinleyince baskı kalitesinin ne olduğunu, plak derinliğinin ne olduğunu çok daha iyi anlarsınız en azından ben de öyle oldu. Plak arşiv ve koleksiyon için basılmış. Şahsi puanım 9/10 Kapağının baskı kalitesini çok sevmedim bir puanı ondan kırdım. Dinlediğim Sistem: Marantz 2226B amfi, Audio Technica LP-120, Celestion Ditton 33 hoparlör ve AT95E iğne. Herkese iyi günler. |
Yanlış takip etmediysem bu konuda zihni sorunlarını derinlemesine ilk yazanlardanım. Hatta yazarken kendimi bile sorguladım bu kadar eleştiri ağır kaçar mı diye. Fakat o mesajdan sonra maşallah derya oldu aktı zihni hakkındaki eleştiriler.
Kesinlikle esnaflık bu değil. Eskiden beri haz etmediğim satıcı şekli. Her an kızabilecek, köprüleri atabilecek ve çok sağlam tartışabileceğiniz profil. Bunların 1 lirası da çok kıymetlidir. Pazarlık teklif edince surat asarlar. Sözümüzün arkasındayız derler ama sizi de kasti uğraştırmaktan çekinmezler. Ben senin yerinde olsam o kadar eve gittim geldim yol masrafımı ver derdim. Böyle esnafa böyle müşteri (bunun daha güzel anlatımı da vardı). Ne sattığını bilmiyorsa bu onun suçu. Kalkmış birde komisyon kesmiş onu da üste yuvarlamış. Umarım o iki tl onları çok zengin etmiştir ve haklarını yedirmemelerinin haklı gururu ile omuzları kabarık kabarık tezgah arkasında takılmışlardır. |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aydinsakaryali -- 19 Şubat 2016; 22:55:58 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PCkopat065 -- 28 Şubat 2016; 22:56:33 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|