1 ay önce yeni bir bilgisayar aldım probleminden önce özelliklerini yazıyorum:
P4 2.0 GHZ 512 MB DDR Ram ECS P4VXASD Mainboard Seagate Barracuda 80 GB 7200 Rpm Hard Disk Tornado GeForce 4 440 MX Ekran Kartı Creative Live 5.1 Ses Kartı Creative Inspire 5200 5.1 Hoporlor Creative ModemBlaster Pioneer 16X DVD Rom LG 48x16x48 CD Writer Windows XP Professional + Service Pack 1
Problemim bilgisayarın durup dururken kendisini resetlemesi. Bütün driverlarımın updatelerini yaptım, biosumu update ettim ve içindeki via chipsetinde son sürümünü download etmeme rağmen problemi çözemedim. Problem süreklilik göstermediği için yani devamlı aynı sebeplerden resetlemediği için şunu yaparken bunu yaparken diyemiyorum. Bazen 2, 3 gün resetlemediği oluyor ama genelde bilgisayarı ilk açtığımda windowsu yüklerken bir kere reset atıp öyle yüklüyor windowsu. Başka bir problemimde oyunları ilk yüklediğim konfigürasyonda oynayamıyorum windows hata komutu veriyor ve oyunun bütün konfigürasyonlarını maximum seviyeye getirmem gerekiyor (ekran, görüntü ve ses ayarlarını). Genelde bu olayın tam tersi gerçekleştiği için benim sorunum bana garip geliyor. Bu konular hakkında bana yardımcı olabilecek, benzer sorunlar yaşamış arkadaşların acil yardımlarını bekliyorum ve şimdiden ilgileri için teşekkür ediyorum.
Eklemeyi unuttum. DirectX 8.1 yüklü makinemde fakat 9 yüklemeye çalıştığımda Windows un Logo Testini geçemediği için yüklemeyi yapamıyor. Benim oğlanı biraz daha ders çalıştırıp testini geçmesi için ne yapmam gerekiyor.
Forumda şimdiye kadar kaç tane arkadaş yazdı bunu ama ben hala tam olarak çözemedim.Ben acaba güç kaynağından veya power kontrollerinden midir diye düşünüyorum.Ram problemi de olabilir,çünkü ram sakat olduğu zaman çok sorun yaşatır.Ki bir de OEM yani markasız ram kullanıyorsan bundan da olabilir(karışık cevap yazdığım için kusura bakma).Bu arada biraz alakasız ama avatarını beğendim :))
+1 Elbruz Yalnız eklemek istediğim birşey varki oda board un...Bu güzel konfigürasyona ECS yimi makbul gördün.İğrenç ötesi bir anakart.Ben satış+teknik servis ve internet cafeden oluşan bir işletmenin teknik servis sorumlusuyum ve bu kadar problem yaşadığımız ve performans fakiri olan bir board hiç görmedim.İlk defa 1 ay önce bu board lardan 3 tane geldi elimize ve 2 si iade biri şu anda teknik serviste ense yapıyor.Hem DDR hem SDR Ram olayından dolayı cazip gibi gösteriliyor kullanıcıya ama madalyonun diğer yönü bambaşka.Ha bu arada bizim serviste yatan PC nin de sorunu aynı seninki gibi reset olayı...bence anakartında sorun var gibi görünüyor ama power ını değiştirip denemedim eğer sorun devam ederse yarın en son onu yapıp garantiye göndereceğim anakartı çünkü değiştirip denemediğim parçası kalmadı konfig..in
Dx eradicator programıyla dx 8.1'i kaldır.(Google'dan arat bulursun)Ondan sonra 9'u kurup dene belki senin oğlan bu sefer başarır :)
directx 8.1 den dll sorunu olabilir yapacagin işlem windows format at ekran karti sürücüsü direct x 8.1 dektanoktör kuracaksan en sona diretx8.1 kur benim makinada oyun kendi içinde directx 8.1 kurdu makinamada cakişma oldu reset atiyor
Formata gerek yok.Dx Eradicatorı kullanırsa anında görüntü :)
Yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkür ederim. DirectX ten önce şu reset problemimi çözmem lazım sonrası zaten kolay. Mainboard umu değiştirsem problem düzelirmi acaba yoksa sorunla hiçmi alakası yoktur. Bana konfigürasyonumla uyumlu çalışacak bir kaç mainboard tavsiye ederseniz sevinirim.
Hatta diyorum hazır boardumu değiştirmişken RD RAM emi terfi etsem. Benim ECS Board + 512 MB DDR RAM imin üzerine ne kadar koysam 512 RD RAM ve benim konfigürasyonla iyi gidicek bi board alabilirim.
Not: Bende beğendim Elbruz
Re Selam... Dostum eğer değiştirme şansın varsa boardunu kesin değiştir.Elinde de canavar gibi DDR ların var mesela bir GA-8.... serisinden DDR olanından özellikle alabilirsin hem çok pahalı değildir hemde performanslıdır gigabyte.Eğer tam model istiyorsan GA-8IE533 derim.80 ila 85 dolar+KDV fiyatı.Reset sorunun kesin board tandır demiyorum ben yanlış anlama sakın benim daha önce bahsettiğim reset sorunu olan PC power ını değiştirdikten sonra düzeldi.Seninkide böyle olabilir.Board hakkında sana söylediklerim sadece performansınla ilgili bir öneridir...
Ha bu arada unutmadan reset problemleri RAM lerden de kaynaklanabilmektedir.Eğer 256+256 kullanıyorsan tek tek değiştirip dene derim.Tek 512 lik se RAM bi yerden temin etmeye çalış.
Benim problemimle aynı sorunları yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilmek için yabancı bir sitenin forumundan birinin bana göndermiş olduğu cevabı aynen paste ediyorum. Türkçeye çevirmekle uğraşamadım, ama çok merak edenler olursa bana bi mesaj atsın boş bi zamanımda çeviririm.
You have a hardware problem. Most likely, the culprit is your GEForce video card. If you breeze through the board, you will see about fifty posts that I have responded to in the past regarding this issue. There is no fix...unless you get a new video card.
However, most cases this issue involves an AMD Thunderbird processor and a VIA chipset. I guess I am seeing a few other Pentium cases now as well.
I would start by obtaining the most current copy of the video driver from NVidia's website. Reinstall the video card driver. If you have access to another video card, install it and run awhile to see if you have problems.
Also, I would check out your IRQ's. Let me know if you are unfamiliar with this procedure. It is possible that you have recently installed a USB device or additional device that has decided to share an IRQ or memory address with another hardware device and they are not getting along. Typically, Windows will freeze or restart if serious enough. Many motherboards BIOS are programmed to restart if it detects a power issue. Make sure to check the simple things, such as faulty wiring, loose plug (in computer AND wall), and be sure it is on a surge protector.
Going a little more difficult...
Some additional devices that you may have recently added in your computer may be bad or is causing problems as far as power spikes. If you have recently added a device, remove it and try running without it for awhile.
A hint to what hardware device is having conflicts might be what you are doing when the restart/freeze occurs. For example, if you are dialing up to the internet, you probably have a modem conflict. Getting back to the GeForce video card issue...
I have seen similar displays with video card problems. I would definitely narrow in on this.
Hope this helps and feel free to post back.
Computerpilot
ekran kartın dan yazıryor yukarıda. eğer başka bir ekran kartın varsa onunla dene diyor. bide ırq lerini kontrol et diyor. bide tam olarak : birçok anakart biosları eğer power da bir sorun çıkarsa resetlen meye programlanmıştır. diyo..
Bilgisayarımı sağ tıkla özellikler>Gelişmiş kartı altında Başlangıç ve Kurtarmaya gir.
Orada Otomatik yeniden başlatın işaretini kaldır. Sonra bilgisayarını resetlemeyecek ve aynı hata oluştuğunda Mavi ekran göreceksin orada yazanları buraya yaz o zaman yardım edebiliriz. Eğer nv4_disp.dll isimli dosyadan hata kaynaklanıyorsa ekran kartınla ilgili bir problem var demektir.
Bilgisayarımı sağ tıkla özellikler>Gelişmiş kartı altında Başlangıç ve Kurtarmaya gir.
Orada Otomatik yeniden başlatın işaretini kaldır. Sonra bilgisayarını resetlemeyecek ve aynı hata oluştuğunda Mavi ekran göreceksin orada yazanları buraya yaz o zaman yardım edebiliriz. Eğer nv4_disp.dll isimli dosyadan hata kaynaklanıyorsa ekran kartınla ilgili bir problem var demektir.
Arkadaşım bence senin sorunun anakartının bios undan kaynaklanıyor anakartının kitapcıgı yardımıyla biosunu ayarla sanırım sorunun çözülecek vede bence otomatik yeniden başlat olayını uygulama çünkü bilgisayarına zarar verme riski doguruyor tavsiye etmiyorum Birde ses ve görüntü sorunlarına gelince bence ses kartının riverını tamamen sil ve tekrar yükle elran kartı nı da en son driverını indir asagıda adresi var. http://download.nvidia.com/Windows/41.09/41.09_win2kxp.exe
ve birde win XP ye service pack kurmanı tavsiye etmiyorum bence sen bi de services pack olmadan dene.
yardım edebildiysem ne mutlu bana :))
Computerpilot tam bir fanATIc,ekran kartını değiştirmezsen çözüm yok diyor alakaya çay demlemek lazım bunun için.
24.Ocak.2003 Saat 10:30 Günlük sabah raporu :) Akşam arkadaşımın ram leriyle benim ramleri değiştirdik. Problem çözülmedi malesef. Gene reset atarak açtı Windows u.
-=X-s-@-r-i-o=-: Söylediğin herşeyi yapmıştım zaten genede tavsiyelerin için teşekkürler.
maxpain: Senin söylediklerinide yapınca 0x00000001x(0x0000000F, 0x00000002+.....) tipinden bi error mesajı verdi mavi ekranda. Bana sayılardan başka bişey ifade etmedi, sana???
Kesker: DirectX 9 u yüklememekte inat etti makine. Windows logo testini geçemiyor benimki. Ümitlerimi kesiyorum benim oğlan salak çıktı.
Ne problemmiş buda böyle ya. Bunun sayesinde hem onbaşı olduk hemde topicim hot topicler arasına girdi. İnşallah general olmadan problemime hepberaber bi çözüm buluruz. şimdi eve gidiyorum ekran kartımla power supply ı değiştiricem bakalım hala çözülmesse en son anakartı değiştiricem. Bana şans dileyin. Siz genede beni değişik çözümlerinizle update edin belki birini tutturabiliriz.
modemi sök ve makinanı bu şekilde dene xp de aynı problemle karşılaştım modem değiştirince çözüldü
ya benimkide yapıyor apic i düzelttikten sonra 1 az daha iyi ama hala bazen esiyor *****e neyse voltajdandır büyük ihtimal benimki ne zaman anlık azalmalarda bile reseti basıyor şakam yok ha der gibi