Şimdi Ara

Rolanti sorunu zaman ile (kendiliğinden) düzelir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Belki forum içerisinde cevabı var ama konu başlığını bilemeyince yaptığım aramalardan da pek bi sonuç çıkaramadım.

Sorunum; geçtiğimiz haftalarda hareket halinde triger kopması sonucu subaplara kadar değiştirtmek zorunda kaldım 1500 tl kadar da masraf açtı. Yalnız araç ısındıktan sonra (otomatik jigle devreden çıkınca sanırım) vites boşta iken araç titriyor neredeyse stop edecekken toparlıyor ancak bu durum salınım çeklinde devam ediyor.(bir düşüyor bir topluyor) . Bunların hepsi benzinde iken oluyor (lpg yi kapatıyorum). Aynı durumda ise lpg de araç stop ediyor. Bahsettiğim tamiri yapan usta ise şunu dedi ;

" aracın boğaz kelbeği de sökülüp takıldığı için ayarı bozulmuştur. Aracında LPG olduğu içinde servis o ayarı yapmaz. Bir kaç hafta sonra kendiliğinde düzelir" dedi.

Bu bana pek mantıklı gelmedi.Görüş ve önerilerinizi rica edecektim. teşekkürler ( Kırşehirden yazıyorum, aracım 2000 model polo (6n2/comfortline)

• quote:

Orijinalden alıntı: müfit kiper

Arkadaşlar merhaba,

Belki forum içerisinde cevabı var ama konu başlığını bilemeyince yaptığım aramalardan da pek bi sonuç çıkaramadım.

Sorunum; geçtiğimiz haftalarda hareket halinde triger kopması sonucu subaplara kadar değiştirtmek zorunda kaldım 1500 tl kadar da masraf açtı. Yalnız araç ısındıktan sonra (otomatik jigle devreden çıkınca sanırım) vites boşta iken araç titriyor neredeyse stop edecekken toparlıyor ancak bu durum salınım çeklinde devam ediyor.(bir düşüyor bir topluyor) . Bunların hepsi benzinde iken oluyor (lpg yi kapatıyorum). Aynı durumda ise lpg de araç stop ediyor. Bahsettiğim tamiri yapan usta ise şunu dedi ;

" aracın boğaz kelbeği de sökülüp takıldığı için ayarı bozulmuştur. Aracında LPG olduğu içinde servis o ayarı yapmaz. Bir kaç hafta sonra kendiliğinde düzelir" dedi.

Bu bana pek mantıklı gelmedi.Görüş ve önerilerinizi rica edecektim. teşekkürler ( Kırşehirden yazıyorum, aracım 2000 model polo (6n2/comfortline)

Manifold hava alıyorsa titreyebilir. Contaları kontrol etmek lazım.

Motorda güç kaybı çok fazla ise araçta silindir başına 1 bobin varsa bobin arızası olabilir.

Saygılar...

• Kardeş bizimde eski aracın giderken triger kopmuştu kötü durum 2500tl gitti arabanın motoru bir daha stabil olmadı bizde sattık

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güç kaybı yok , sadece motor ısındıktan sonra rolanti deviri "düşüyor-toparlıyor" sürekli şekilde ya da düştükten sonra motor stop ediyor. Sanırım adaptasyon ayarı gerekiyor ancak tamirci bunu ancak yetkili servisin lpg siz araçlara yaptığını söylediği için zamanla kendi düzelir demesi benim garibime gidiyor hatta pek aklıma da yatmıyor ... ???
  • quote:

Güç kaybı yok , sadece motor ısındıktan sonra rolanti deviri "düşüyor-toparlıyor" sürekli şekilde ya da düştükten sonra motor stop ediyor. Sanırım adaptasyon ayarı gerekiyor ancak tamirci bunu ancak yetkili servisin lpg siz araçlara yaptığını söylediği için zamanla kendi düzelir demesi benim garibime gidiyor hatta pek aklıma da yatmıyor ... ???

Emme manifoldu contalarına bakmak lazım hava alırsa rölanti dengesizliği olur. Yüksek devirde takılı kalıyorsa rölanti ayar motoruna baktırmak lazım. Kendi kendine düzelmez. Ancak çözülmesi zor bir arıza değil.

Saygılar...
  • aracınızda rölantiyi ayarlayan IACV-idle air control valve denen bir valf vardır. bir çeşit step motordur. ECU, motorun çalışma durumuna bakar ve aracın rölantisi uygun rölantide kalacak şekilde bu valfe hükmeder.

siz gaza basmıyorken, gaz kelebeği kapalı pozisyondadır. bu durumda motora hava emilemez ve hava emmeyen motorda çalışmaz. dolayısıyla gaz kelebeği kapalıyken aracın rölanti devrini tutturabilmesi için, rölanti havası kadar havanın içeri alınması gerekir. işte bu durum bu valf sayesinde halledilir. gaz kelebeğinin önünden bir hava hattı gelir, bu valfin önünden geçerek kelebeğin arkasına, emme manifolduna uzanır. bir çeişt kelebek için by-pass hattı gibi...

bu hattın üzerinde de bu valf bulunur. ECU sensörlerden bilgi aldıkça bu valfi duruma göre açar ve kapatır. mesela motor soğuksa biraz daha yüksek devirde çalışmşası için bu valfi biraz daha açıp daha fazla hava alır manifolda ve akabinde devir yükselir. motor ısındıkça valfi yavaş yavaş kapatır (otomatik jikle fonksiyonu). mesela klima vs. gibi motordan güç çeken bir ünite açtığınızda bu devri düşüreceği için düşen devri dengelemek üzere bir parça bu valfi açar, devri yükseltir vs. gibi...

bu valfin, kelebek üzerinde bir de ayar vidası olması gerekir. o vida ile rölantide kelebeğe çok az bir açıklık verilip valfin çalışması için biraz marj sağlanır. eğer bu valf bir şekilde sökülürse bu ayar bozulur ve o vida ile yeniden yapılması gerekebilir. yalnız bu ayar, göz kararı değil, bir OBD cihazı bağlanarak, step motor olması, atması gereken adımlar ne ise, o adımlara ulaşacak şekilde ayarlanır.

sizin sorunuzunda sadece devir düşüklüğü olsa bu ayar bozulmuştur derdim. ancak devrin dalgalanması, inme çıkma yapması, bu valfin ömrünün sonuna gelmesi ve çalışma performasını kaybetmesinden kaynaklanıyor da olabilir, ayar bozulduğu için değişimlere geç tepki vermesine sebep oluyor da olabilir.

tavsiyem, uygun bir serviste cihaza bağlayarak rölanti valfi için step ayarı yaptırmanızdır. eğer düzelirse ne ala, düzelmezse, bu valfin değişimi de gerekebilir...

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

Güç kaybı yok , sadece motor ısındıktan sonra rolanti deviri "düşüyor-toparlıyor" sürekli şekilde ya da düştükten sonra motor stop ediyor. Sanırım adaptasyon ayarı gerekiyor ancak tamirci bunu ancak yetkili servisin lpg siz araçlara yaptığını söylediği için zamanla kendi düzelir demesi benim garibime gidiyor hatta pek aklıma da yatmıyor ... ???

Emme manifoldu contalarına bakmak lazım hava alırsa rölanti dengesizliği olur. Yüksek devirde takılı kalıyorsa rölanti ayar motoruna baktırmak lazım. Kendi kendine düzelmez. Ancak çözülmesi zor bir arıza değil.

Saygılar...

Sanayideki tamicilerden birisi de benzer bir tahmini yaptı. (Gerçi kendisi bilgisayar ile bağlanamadıktan sonra bu yorumu yapmıştı). Motor soğukken ( yani otomatik jigle devrede iken) devir ile bir sorunum yok , contalarda bir sorun olsa motor soğukken de aynı sorun olması gerekmez miydi ? (Çalışma düzeneğini tam bilmediğim için soruyorum)

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

Saygılar...

Sanayideki tamicilerden birisi de benzer bir tahmini yaptı. (Gerçi kendisi bilgisayar ile bağlanamadıktan sonra bu yorumu yapmıştı). Motor soğukken ( yani otomatik jigle devrede iken) devir ile bir sorunum yok , contalarda bir sorun olsa motor soğukken de aynı sorun olması gerekmez miydi ? (Çalışma düzeneğini tam bilmediğim için soruyorum)

İncelemeden bir yorum yapmak zor sadece motorun soğuk olmasından kaynaklı değil. Ancak bilgisayar ile bakıldığında elektronik bir arıza bulunamazsa mekanik kısımlara bakmak lazım. Sizin verdiğiniz arıza şikayetine göre manifold contası değişimi gerekiyor. Ama öncelikle bilgisayara bağlamak lazım.

Saygılar...

• Arkadaşlar bugün nihayet araca bilgisayar ile bağlanabilen çevrece iyi bilinen birini buldum ve gittim. Adam araca bağlanabildiğini ama adatasyon için ilgili yerin ayarı almadığını söyledi. Önerisi boğaz kelebeğini temizlemek olmaz ise yeni bir boğaz kelebeği takmak olduğunu önerdi.

Birde avans ayarı ile ilgili yapılması gereken birşeyler de olabilir mi ?

Bu durum hakkındaki görüşlerinizi rica edeceğim, şimdiden teşekkürler ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi müfit kiper -- 17 Ağustos 2013; 17:57:55 >
  • müfit kiper M kullanıcısına yanıt
    Merhabalar ben artık ufaktan boğaz kelebeği arayışlarına başladım.

Aracımın motor nosu AHW ile başladığı için sanırım boğaz kelebeği ararken de buna dikkat etmem gerekiyor. Ancak fark ettiğim birşay varki AEE serisi kelebekler çok daha ucuz ve AHW motorlu araçlara uydurulabildiğini okudum başka bir forumda. Sizlerin de görüşlerini almak istiyorum ...

AHW için boğaz kelebeği

AEE için boğaz kelebeği

Uygulama fotoları;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi müfit kiper -- 21 Ağustos 2013; 17:19:12 >

• Konuyu hortlatmak istemezdim ancak geçte olsa bilgilendirmek istedim ;

Boğaz kelebeği değişti ve sorun kalmadı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.