Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (29. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Alternatörümü boşta çevirirken elle 26v aldım.

Uçlarına köprü diyot bagladım 10A lik.

Sonrasında 24-28v 50w lık bir ampül bagladım. Döndürürken yanıyor lamba fakat çok aşırı zorlanıyor döndürürken.

24V 0.4 amperlik bir fan bagladım. Ampüle nazaran biraz daha iyi döndürebiliyorum flanşı fakat yinede zorlanıyor.

1.2 mm lik telden 80 sarım sardım bu sefer.
    2 flanş arası 18mm stator kalınlığı 12 mm.

Yani 50w lik bir şeyi bile çalıştıramıyorsa oldukça verimsiz bir alternatör oldu sanırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

Alternatörümü boşta çevirirken elle 26v aldım.

Uçlarına köprü diyot bagladım 10A lik.

Sonrasında 24-28v 50w lık bir ampül bagladım. Döndürürken yanıyor lamba fakat çok aşırı zorlanıyor döndürürken.

24V 0.4 amperlik bir fan bagladım. Ampüle nazaran biraz daha iyi döndürebiliyorum flanşı fakat yinede zorlanıyor.

1.2 mm lik telden 80 sarım sardım bu sefer.
    2 flanş arası 18mm stator kalınlığı 12 mm.

Yani 50w lik bir şeyi bile çalıştıramıyorsa oldukça verimsiz bir alternatör oldu sanırım.

Normal bir insan kol gücü ile en fazla 80-100 w. güç çevirebilir. Bu flanşın gücünün 50 w. olduğu anlamına gelmez.
    Başka bir motorla döndürmeyi deneyin, daha fazla güç alırsınız.

saatlik 250w üretmesi gereken alternatör

60dk 250w
    1dk 4watt üretmeli mi demek oluyor.

Yani alternatör uclarına 4 wattlik bir fan bağlansa normal elle çevirirken rahat dönüyor flanş. 1 saat boyunca aynı tempoda döndürdüğümüzde 250 w üretebilmiş oluyoruz yanlışlık varmı?

Birde alternatörü direk şebekeye vermek için nasıl bir cihaz kullanılıyor.

Yani adı nedir, regülatör, inverter vb.

Direk alternatörden 12 ve üzeri voltajı 220 gerilime sabitleyip şebekeyemi gönderiyor.

• quote:

Yaptığınız hesap yanlış.
    Üretilen gücü sabit varsayarsak, anlık üretilen güç ne ise 1 saatte üretilen güç o'dur.
    Yani 250 w. aldığınız bir alternatörden 1 saat boyunca 250w/h güç almış oluruz.

Alternatörü direk şebekeye vermek için ya alternatörümüz sabit 220v. veya 380 v. 50 hz. vermeli ya da düşük gerilimlerde (12-24-48 v gibi ) önce akü şarj edilir, şarj edilen aküden de tam sinüs inverter aracılığı ile şebekeye verilir.

peki şebekeden çekerken cihazımız a göre çekim oluyor.

şebekeye gönderirken nasıl yani hemen 10 saniyede boşalıp akü tüm gücünü şebekeye mi veriyor.

Örnek 12v 100A bir akü 10 saatte felanmi şebekeye gönderir nasıl oluyor bu kısmı.

• şarj regülatörü gibi türbinin ürettiği 13 ve üzeri herhangi bir voltajı 220ye sabitleyebilecek bir sistem yokmu.

Aküden 12v u alıp 220 cevirdigine göre inverter, akü kullanmadan direk invertere türbini baglasak, türbin döndükçe 12 220ye çevrilecek şebekeye gidecek, sonra duracak dönünce bidaha şebekeye verecek vb.

böyle sistem olmazmi akü şartmı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 23 Ocak 2013; 0:38:08 >
  • quote:

İyi de türbin sürekli aynı gerilimde üretmiyorki.
    Rüzgar hızına göre üretilen gerilim devamlı değişiyor.

şarj regülatörü devamlı 13.3 civarında sabit tutmuyormu. Çıkışınıda 12voltluk akü bağlı diyelim.
    Türbin 16 20 v ta üretse bunu 13.3e sabitleyerek aküyü şarj ediyor.

Aküyü bağlamayıp invertere verdik diyelim invertere devamli 13.3 sabit gerilim gönderecek inverterin çıkışı 220ye sabitlenecek

elektrik konusunda cok bilgim yok bu şekilde olabilirmi diye sordum

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 23 Ocak 2013; 8:02:38 >

• benim uygulamam şöyle elimdeki 750w swich mod beslemenin içindeki köprü diyot un + ve - uclarından dışarıya uç çıkardım dc voltajı buraya uyguladım besleme çıkışını istediğiniz voltaja ayarlanıyor dc 60-380v aralığında çalışır dezavantajı 60v altında çalışmayışı ve düşük voltajda akımın fazla oluşu
  • 3 fazı dcye çevirdim bugün.

elimden geldiğince (elle) çevirmeye çalıştım ve 45v gördüm.

24v 50w bir ampül baglayınca çok zorlanıyorum :)

acaba rüzgar çevirebilirmi şüpheleri var yani ilk defa yaptığımız için.

şimdi kiminiz diyecek oho o zorlanma nedirki rüzgar rahatlıkla çevirir ama bana kalırsa çok zor dönüyo gibi flanş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

3 fazı dcye çevirdim bugün.

elimden geldiğince (elle) çevirmeye çalıştım ve 45v gördüm.

24v 50w bir ampül baglayınca çok zorlanıyorum :)

acaba rüzgar çevirebilirmi şüpheleri var yani ilk defa yaptığımız için.

şimdi kiminiz diyecek oho o zorlanma nedirki rüzgar rahatlıkla çevirir ama bana kalırsa çok zor dönüyo gibi flanş.

Çevirir emin bey tabi yeterli rüzgar olursa bende aynen senin gibi düşündüm ama rüzgarın gücünü hafife alma
  • quote:

Kaçlık telle kaç sipir sarmıştınız ?
    Şayet ince telle çok sipir sardıysanız, boşta iken yeterli gerilim alırsınız ama yüke binince zorlanır.
    Böyle yaptıysanız ve de kabloların 6 sını da dışarı çıkardıysanız bağlantıyı üçgen yapın derim.
    Bu durumda aldığınız gerilim düşerken akım artar. Ya da başka deyimle 24 v. 50 w. ampülü yakmak için daha az güç harcarsınız.

Alternatörü bir de 48 v. olarak deneyin bakalım gene zorlama olacakmı ?

1.2 telle 80 tur sardım.
    bobin kalınlığı 10mm oldu.

48v olarak deneyin derken ne demek istediğinizi anlamadım.

Bunların dışında flanşa kanat baglı şekilde üstten baktığımızı düşünün.
    buradaki açı ortalama kaç olmalı
    45 30 20 gibi.

teşekkürler

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Edit:
    dediğinizi uyguladım. Üçgen bağladım ve 24v 50w bir ampülü rahat yakabiliyorum. Voltaj düştü tabiki

üçgen bağlantının zararı varmıdır
    neden hep yıldız bağlıyoruz, üçgende bağlanır volt amper olayını değiştirmek içinmidir
    Teli daha kalın kullansaydım fakat az sarım olsaydı dolayısıyla düşük voltaj oluşacak fakat zorlanmam azalacakmıydı?

bir ara aklımda kalmış üçgen vuruntu yapar felan diye yanlış mı hatırlıyorum flanş sanki çok hafif kasıntılı dönüyordu.

Son olarak deneme kanat yapacağım cok ayrıntılı olmayacak fakat kanat uzunluğunu nasıl seçmeliyiz. Yani 1.2 metrelik bir kanat yapmalımıyım yoksa,
    "hayır bukadar büyük kanat torku güçlü olur fakat yavaş döner, küçük kanat yap" felanmı dersiniz. yarın kanatları yapacağım yönlendirmelerinze göre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 25 Ocak 2013; 17:42:09 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Drokya

Yukarıda ki şemayı incelediğiniz de bazı noktaları daha rahat kavrayacaksınız.

Yukarıda ki şema 48 oyuklu 16 kutuplu 3 fazlı bir asenkron motor el sarım şeması.
    Şema altında ki hesaplamalara göz attığınızda bazı değerlerin flanş alternatörde uygulamada sorunlar çıkardığını göreceksiniz.

Flanş alternatörlerimizi yukarıda ki şemada ki gibi hazırlayabilsek çok sorun olmuyacaktı belki,

Görüldüğü gibi bir bobin arasında yukarıda ki örneğimizde diğer iki bobin kenarımız var.
    Bu sistemi flanşta uygulamak için bir çok değerin bir arada bulunması gerekiyor.

Bobinler asenkron motor sarımında ki gibi iç içe olduğunda ,
    N S arasında ki mesafe çoğalıyor bu da gerilim kaybı demek.

Ayrıca 3 fazlı alternatörlerde <C> değeri yani renk sayısının minumum 1 çıkması için
    kutup sayısının, bobin kol sayısının 3/1 değerinden fazla olmaması gerekiyor.

Fazlar arası giriş açısı <alfa> nın maksimum 60° olması gerekmekte.

Bobin bağlantılarının yapılması esnasında kutuplandırmayı dikkate almanız gerekmekte.

Şimdi diyeceksiniz ki mıknatıs sayısı bobin sayısı arasında ki 3/4 oranı ne olucak.

Bu oran Hug pivotun sistemlerinde bazı kolaylıklar nedeneniyle benimsenmiş,
    ancak uygulamada ciddi problem yaratacak bir seçim.

Hayır ben 3/4 oranını kullanmak istiyorum derseniz;
    Dikkat etmeniz gereken nokta diyelim ki 18 bobin 24 mıknatıslı (toplamda 48 mıknatıs) flanş alternatörde
    herhanhi bir faza ait bobinlerin tümünün aynen 1. bobinin durumunda olması ya da nötr durumda olmasıdır.

Açacak olursak 18 bobin 6 bobini bir faza gelecek şekilde sıralanıyor.
    O faza ait 1. bobine N - S mıknatıs çifti etki ediyorsa,
    o fazın diğer bobinlerinede Mutlaka N - S mıknatıs çifti etki etmeli ya da o an için mıknatıs sız alanda kalmalı.

Çünkü bu sistemi karşılayamazsanız 1. bobinde oluşan gerilimi diğer bobinlerdeki ters emk ile oluşan gerilim nedeniyle yok edersiniz.

ahh aahh!
    3 gündür düşünüpte kafa patlatıp cevabından artık tamamen artık emin oldugum bilgi burda.
    off keşke daha önce okusaydım!
    mıknatıs diziliminde ters emk ile ilgili bu aciklayici bilgiyi verdiginiz için teşekkür ederim sn Drokya.
    Harikasınız.
    saygılar...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Üçgen bağlantının bir zararı olmaz. Hatta büyük amperli araba şarj dinamoları üçgen bağlıdır.
    Yıldız bağlantıda 2 faza ait bobinler birbirine seri bağlıdır. Bir faz bobinleri diyelimki 50 mt. tel uzunluğu var. Seri bağlı olduğu için bu tel uzunluğu 100 mt. olur. Haliyle 100 mt.lik telden elde edeceğimiz gerilim 50 mt.ye göre daha fazla olur. Ya da aynı devirde dönerken, 50 mt.lik kablodan 20 v. alıyorsak 100 mt.lik kablodan 40 v. alırız.

Halbuki üçgen bağlantıda her faz bobinleri birbirine paralel (aslında tam paralel değil, üçgen şekilli ) bağlı olduğu için biz tek faza ait bobin telinden, yani 50 mt.lik telden gerilim alıyoruz. Bu durumda da aldığımız gerilim azalır ama aradaki fark bize akım olarak döner.

Şimdi soracaksın, peki ben neden 24 v. 50 w. ampülü yakarken zorlandım ?
    Çünkü senin alternatör 45 volta göre sarılmış hatta daha yüksek devirlerde bu gerilim daha da artacaktır. Kendi voltajında kullanmış olsaydın, mesela 48 v. 72 v. gibi çok rahat dönderebilecektin. 48 v. bağla derken aynı ampülden 2 tanesini birbirine seri bağlayıp deneyebilirsin. Bu durumda 2 tane ampülü çok rahat yakabilirdin.

1,2 mt.lik kanat çok ta büyük sayılmaz. Deneme yapacağın için bu ölçüde kanat yapabilirsin. Daha sonra gözlemleyip küçükmü, büyükmü yapacağına karar verirsin. Kanat açısı da 20 derece civarı olur. Şayet yapacağın kanatın açısını değiştirilebilir yaparsan istediğin gibi oynarsın.

teşekkürler

bu bilgilerle yola devam :)

ben bi çizip göreyim dedim de 1.2 çok büyük gözüktü gözüme. çapta flanşla birlikte 3 metre civari yapıcak belki cok agır döner düşüncesiyle danışayım dedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 26 Ocak 2013; 1:40:04 >

• Planlarımı yaptım yazın ben de projelerime başlayacağım işten istifa edip .

Malzemeleri şimdiden halledeyim de sonradan sıkıntı olmasın

Şu şebeke bağlantısı hala sıkıntı gördüğüm kadarıyla
  • 1.05m (1050mm)

bir adet kanat boyu
    toplam 3 adet kanat

+ kanatların monte edileceği flanş

toplamda kg olarak nekadar olmalı.

sanki benim kanatlar bayağı ağır oldu gibi :)

3 kanat + flanşı = ortalam kaç kg?
  • quote:

Kanatların bağlanacağı flanşın çok ağır olması sorun değil, hatta volan görevi görür, alternatörün titreşimsiz dönmesini sağlar.
    Ama kanatların ağırlığı ne kadar, yazmamışsınız. Onun için birşey diyemeyeceğim. Kanatları hangi malzemeden yaptınız.
    Bir de sizin yaptığınız alternatör kaç mıknatıslı ?

quote:

220 derece ısıya dayanıklı epoxsy levha. Plakalar astbest içermez. Darbelerden, sudan, sürtünmeden ve elektrikten etkilenmez.
    Santimetre karede 1800 TON basınca dayanıklıdır.
    Enj kalıplarda ısı dağılımını engellemek için plaka aralarında yada makina bağlantı plakası ile kalıp arasında kullanılır.

Teknik veriler,
    Gerilim; 600 N mm2
    Termal İletkenlik;
    0.21 W / mK
    230 derecede
    Mukavemeti; 600 N/mm2

bundan yaptım.
    alternatörüm 16x2 32 miknatisli.

tam olarak tartmadım kanatlari fakat sanırım 3 kanat toplamda 2kg felan geliyor. tam değeri tarttıktan sonra yazarım

• Sn WebFaresi kanatları hangi malzemeden yaptığınız görünmüyor.Rica etsem tekrar yükleyebilirmisiniz.

Selam ve Dua ile
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinkro

Sn WebFaresi kanatları hangi malzemeden yaptığınız görünmüyor.Rica etsem tekrar yükleyebilirmisiniz.

Selam ve Dua ile

kanatlar tam olarak bitmedi henüz önümüzdeki hafta bitirdikten sonra resimlerini koyacağım.

10mm lik bir levhanın arka kısmında radyüs ön kısmına ise keskin köşe yapacağız cnc de.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fullmanvectra

quote:

Orijinalden alıntı: Drokya

Yukarıda ki şemayı incelediğiniz de bazı noktaları daha rahat kavrayacaksınız.

Yukarıda ki şema 48 oyuklu 16 kutuplu 3 fazlı bir asenkron motor el sarım şeması.
    Şema altında ki hesaplamalara göz attığınızda bazı değerlerin flanş alternatörde uygulamada sorunlar çıkardığını göreceksiniz.

Flanş alternatörlerimizi yukarıda ki şemada ki gibi hazırlayabilsek çok sorun olmuyacaktı belki,

Görüldüğü gibi bir bobin arasında yukarıda ki örneğimizde diğer iki bobin kenarımız var.
    Bu sistemi flanşta uygulamak için bir çok değerin bir arada bulunması gerekiyor.

Bobinler asenkron motor sarımında ki gibi iç içe olduğunda ,
    N S arasında ki mesafe çoğalıyor bu da gerilim kaybı demek.

Ayrıca 3 fazlı alternatörlerde <C> değeri yani renk sayısının minumum 1 çıkması için
    kutup sayısının, bobin kol sayısının 3/1 değerinden fazla olmaması gerekiyor.

Fazlar arası giriş açısı <alfa> nın maksimum 60° olması gerekmekte.

Bobin bağlantılarının yapılması esnasında kutuplandırmayı dikkate almanız gerekmekte.

Şimdi diyeceksiniz ki mıknatıs sayısı bobin sayısı arasında ki 3/4 oranı ne olucak.

Bu oran Hug pivotun sistemlerinde bazı kolaylıklar nedeneniyle benimsenmiş,
    ancak uygulamada ciddi problem yaratacak bir seçim.

Hayır ben 3/4 oranını kullanmak istiyorum derseniz;
    Dikkat etmeniz gereken nokta diyelim ki 18 bobin 24 mıknatıslı (toplamda 48 mıknatıs) flanş alternatörde
    herhanhi bir faza ait bobinlerin tümünün aynen 1. bobinin durumunda olması ya da nötr durumda olmasıdır.

Açacak olursak 18 bobin 6 bobini bir faza gelecek şekilde sıralanıyor.
    O faza ait 1. bobine N - S mıknatıs çifti etki ediyorsa,
    o fazın diğer bobinlerinede Mutlaka N - S mıknatıs çifti etki etmeli ya da o an için mıknatıs sız alanda kalmalı.

Çünkü bu sistemi karşılayamazsanız 1. bobinde oluşan gerilimi diğer bobinlerdeki ters emk ile oluşan gerilim nedeniyle yok edersiniz.

ahh aahh!
    3 gündür düşünüpte kafa patlatıp cevabından artık tamamen artık emin oldugum bilgi burda.
    off keşke daha önce okusaydım!
    mıknatıs diziliminde ters emk ile ilgili bu aciklayici bilgiyi verdiginiz için teşekkür ederim sn Drokya.
    Harikasınız.
    saygılar...

Yararlı olabildiysem ne mutlu bana.

İzin verirseniz yıllar öncesinden bahsedeyim.
    1976 yılında okuduğumdan beri benimsediğim ve önerilerine uymaya çaba gösterdiğim,
    çağımızın OZAN YUNUSU,
    HALİL CİBRANIN yazdıklarını sizlerle paylaşayım bu kez.
    (Kalın yazılara dikkat lütfen)

VERMEK ÜZERİNE

Malınızdan mülkünüzden verirken pek fazla bir şey vermiş sayılmazsınız.
    Gerçekten vermek kendinden vermektir.
    Çünkü mal mülk, bir gün gerekir endişesiyle alıkoyup sakladığınız şeylerden başka nedir ki?
    Ve yarın, yarın ne getirir, kutsal kente giden hacıların peşine düşmüşken,
    iz tutmaz kumlara kemikler gömen aşırı tedbirli köpeğe?
    Yokluk korkusu yoksunluğun bizzat kendisi değil midir?
    Kuyunuz suyla doluyken susuz kalmaktan korkmak, asıl giderilemez susuzluk değil midir?

Çok şeye sahip olup çok azını verenler vardır –bunu şan olsun diye yaparlar ve bu gizli arzu hediyeleriniz yoz eder.
    Bir de aza sahip olup hepsini verenler vardır.
    Bunlar yaşama ve yaşamın cömertçe verilmiş bir ödül olduğuna inananlardır ve onların sandığı hiç boş kalmaz.
    Sevinçle verenler vardır ve o sevinç onların ödülüdür.
    Ve acıyla verenler vardır ve o acı onları arındırır.

Ve veren ve verirken acıyı bilmeyen, sevinç aramayan, faziletli olmayı düşünmeden verenler vardır;
    Şu vadideki mersin ağacının kokusunu havaya saçması gibi verirler.
    Tanrı böylelerinin elleri aracılığıyla konuşur ve onların gözlerinden dünyaya gülümser.

İstenince vermek iyidir fakat istenmeden, ihtiyacı anlayıp da vermek daha iyidir;
    Ve eli açık olanlar için, alacak olanı aramak vermekten daha büyük bir sevinçtir.
    Sanki alıkoyabileceğiniz bir şey var mı?
    Tüm sahip olduklarınız bir gün verilecek;
    Öyleyse şimdiden verin de, size ait olsun verme mevsimi, mirasçılarınıza kalmasın.

‘Veririm ama sadece hak edenlere’ dersiniz sık sık.
    Ne meyve bahçenizdeki ağaçlar böyle der ne de çayırlarınızdaki sürüler.
    Onlar yaşayabilmek için verir, çünkü vermekten kaçınmak yok olmaktır.

Günler ve geceler bahşedilmeye değer bulunmuş olan, sizin vereceklerinizi almaya da layıktır kuşkusuz.

Ve hayat ummanından içmeyi hak etmiş olan, sizin küçük derenizden tasını doldurmayı hak eder.
    Ve bir şeyleri alma cesaretinden ve güveninden, hatta hayırseverliğinden büyük fazilet var mıdır?
    Önünüzde göğüslerini bağırlarını yırtıp itibarlarından soyunmaya, böylece size çırılçıplak değerlerini
    ve gizlisi saklısı kalmamış gururlarını sergilemeye kim adına zorlayabilirsiniz insanları?

Siz önce bakın, veren olmaya ve vermenin aracı olmaya layık mısınız bakalım.

Çünkü aslında hayata bir şeyler vermek hayata mahsustur – kendini bağışın kaynağı olarak gören sizler sadece birer tanıksınız.
    Ve siz alanlar – ve hepiniz alıcısınız- minnetin ağırlığını yüklenmeyin, yoksa kendinize ve verene boyunduruk takmış olursunuz.
    Tam tersine verenle birlikte hediyelerinin üzerinde yükselin kanatlanırcasına;
    Çünkü borcunuz konusunda aşırı titizlik, anası eli açık toprak ve babası Tanrı olanın cömertliğinden kuşku duymak demektir.

Bu sayfayı açan sevgili Mehmet,
    işte yukarıda yazdığım ve birçoğunuzun şahadet edeceği şekilde karşılıksız verdi bildiklerini.

Başka sayfalarda aykırı seslerin ninnisini kananlara uğurlar olsun.
    Haksızlık karşısında susanlar dilsiz şeytandır.

Bizimle burada hasbahal olanlara selam olsun.

Bu yazımı bile şikayet edecek dostlara da helal olsun

Sizi tenzih ediyorum sayın fullmanvectra
    onlar kendini bilir.

Sevgi ve saygıyla içten olan tüm dostlara......

• Estahfurullah hocam.
    Doğru söze anca şapka çıkarılır.
    İnsan kendini biliyorsa, başkalarına
    zarar vermek yerine , bilgisini
    can-ı gönülden paylaşıp bundan
    harika mutluluk duyuyorsa bu
    insan benim gözümde çok değerli
    hatta insanlıktan nasip almış
    gözüyle bakıyorum
    sadece kendi kanaatimce değil,
    gidin dünyanın her neresine, orda
    bile durum aynıdır, bu insanlar
    sevilir
    paylaşan insan değerlidir
    ama taşlanır,meyve verdiği için,
    dahası balık satmak yerine balık
    tutmayı ögrettikleri için.
    Neyse, hocam aranıza yeni
    katılmış sayılmam aslında
    tam tamına 3 yıldır bu forumun
    520 küsur olan Rüzgar jeneratörü
    ile ilgili sayfalarının tamamını ara
    ara foruma ziyaretçi olarak girip
    okumayı bitirdim derken geçen ay
    olan o talihsiz kazanın şaka
    oldugunu sandım, yok yav olmaz
    öyle şey dedim, yazdıklarından bi
    çok şey öğrendiğim hayatımda hiç
    görmediğim soru dahi
    sormadıgım, hep göz önünde en
    çok yakından takip ettiğim
    kişilerden biri olan Sn Mehmet
    kardeşim artık hayatta olmadıgını,
    bunun şaka değilde
    gerçek oldugunu ögrenince ister
    inanılsın ister inanılmasın
    gözlerim dolu dolu oldu,
    kendisine kardeşim diyorum
    çünkü kardeş gibi paylaşmasını
    bilen yardım etmek adına çıkarı
    olmadıgı halde başkalarının da
    yanlış yapmaması için öneri
    verdiği konulara rastlamıştım
    Allah gani gani rahmet eylesin.
    Toprağı bol olsun...
    offf ya gece gece hüzünlendim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• şimdi diyelimki çok ince telden yüzlerce sarım yaptık ufacıcık döndürmede alternatör 150v veriyor boşta.

buna bir yük baglayınca frenlenmiş gibi çok zormu döner.

milin daha rahat dönmesini sağlayan (yükte) faktörler nelerdir

bakır kesitini arttırmak akım geçmeseni kolaylaştırırken milin dönmesini demi kolaylaştırıyor

diyelim benim alternatörüm 1.2mm 80 sarım 45 volt felan üretiyor şu anda.

bu alternatöre 12voltluk 1 amperlik bir yük bagladıgımda kasarak zorlanarakmı dönecek

ille alternatörü 45 volt verecek hızlarda mı çevirmem gerekiyor
    hani ben şunu düşünüyordum. ufak hareketlerde alternatör 12volt üzerine çıkıyor yaklaşık 80d/dk civarlarında.
    Hafif rüzgarlarda bile aküyü şarj eder diyordum fakat yine tosladık galiba :)
    çünkü ufak yük baglayinca bile cok zorlaniyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 31 Ocak 2013; 12:24:02 >

• 
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.