Şimdi Ara

RX 5700 XT sistemde yüksek FPS’de bile oyunlar takılıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
3
Favori
4.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, başlıkta da belirttiğim gibi ilginç bir problemim var yüksek FPS alıyorum ama hiçbir şey pürüzsüz değil gözüme çok batıyor Overwatch üzerinden örneklendireceğim ama birçok oyunda aynı problemi yaşıyorum.

Konuya geçmeden önce sistemim;

- ASUS B450M Dragon BULK Anakart

- AMD Ryzen 5 3600 (4.00 GHz sabitledim)

- Sapphire Radeon™ RX 5700XT Pulse GDDR6 8 GB 256Bit (OC veya Undervolt yok) (20.8.1 Driver sürümü)

- ASUS TUF 16 GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM ( 3000 MHz'de çalışıyorlar)

- Sharkoon SHP650 V2 650W 80+ 120mm Fanlı PSU

- Sharkoon TG5 ATX RGB USB3.0 4xLed 5 Adet Fanlı Kasa.

- AOC 24" C24G1 144Hz 1ms FreeSync monitör (DisplayPort ile bağlı, VA Panel)

Bu sistem ile Overwatch oyununda Ultra ayarlarda sabit 141 FPS ve daha fazlasını alabiliyorum ama 141'e sabitledim ki FreeSync çerçevesinden çıkıp yırtılma veya stutter yaşamamak için ve V-Sync kapalı. Sorunun başladığı yer tam da burası 141 FPS pürüzsüz hissettirmiyor mouse ile hızlıca hareketler yaptığımda 141'de olduğunu hissedebiliyorum ama bir nesneyi yavaşça takip etmek ya da boş bir yerde sağa sola çok yavaşça hareketlendirmek kasma hissiyatı veriyor. Örnek vermek gerekirse hani Call of Duty trailerların da olur ya üstten helikopter geçerken kamera helikoptere sabitlenmiş gibi olur ve uzaklaşana kadar onu takip eder işte bunun daha basit halini düşünün oyundayken karşımdaki karaktere aim tutturmak için yavaşça onu takip ediyorum mouse hareketlerimle ve sanki oyun 60 FPS'den bile daha az gibi tepki veriyor (killcam izlerken 144 Hz pürüzsüzlüğünde izliyorum ekran ne kadar yavaş hareketse bile) oyundayken biraz daha hızlıca sağa sola çevirirsem 141 FPS pürüzsüzlüğünü alabiliyorum. Ne yaptıysam çözemedim ta ki bir şey dışında; oyunu 125 FPS'ye sabitlemek sanki YouTube'da 60FPS video izlersiniz ya tereyağı gibi aynı o şekilde oluyor ama 125'den 144'e kadar olan tüm sayıları denedim 125'in aşağısını da denedim 100'e kadar hiçbiri 125 pürüzsüzlüğünü vermiyor 124 veya 126 bile 

şimdi 125'de oyna diyenler olacaktır zaten öyle yapıyorum ama nedenini merak ediyorum ve bu sistemle 125'e sabitlemek kötü hissettiriyor buraya kadar anlattıklarımı tüm oyunlar için düşünün ama 125 değil bu bazı oyunda 130 oluyor bazı oyunda 128 veya 137 ama hiçbir zaman 141 veya 144 kullanamıyorum 141 ve 141 üzeri zaten yırtılma ve kasma hissiyatı veriyor ekranı hareket ettirirken video atacağım ama video 60FPS olduğu için aradaki fark anlaşılmıyor gözle görüp hissetmek gerekiyor umarım anlatabilmişimdir.

Denediğim çözümler;

-Temiz kurulum yapıldı Windows 10 Pro ve diğer tüm Windows'lar.

-Tüm Driver'lar, chipsetler güncel ( hatta güncel olmayan eski sürümleri bile denedim sırasıyla )

-BIOS Güncellendi ( aynı şekilde tüm BIOS sürümlerini denedim güncel ve güncel olmayanlar )

-RTSS İle Tüm FPS kapakları denendi V-Sync açık kapalı tüm kompozisyonlar denendi en stabil görünen 125FPS sanki 144 FPS gibi hissettiriyor, 144FPS ise 100 FPS gibi.

-HDMI ve DP Kabloları ile denendi HDMI 1.4 ile 144 Hz alındı yine aynı sorun.

-Tüm FreeSync kompozisyonları denendi (FreeSync kapalı - V-Sync açık ve bunun tam tersi ve aklınıza gelen tüm olasılıklar denendi.)

-Google'da (yüksek FPS ama pürüzsüz değil, yüksek FPS kasıyor, 141 FPS but not smooth gibi Türkçe ve yabancı kaynaklarda çok arama yaptım bir sonuca varamadım)

-Geç saatte yazdığım için denediğim daha birçok şey aklıma gelmiyor ama yine de önerisi olan varsa dinlemek isterim

Şüpheler;

-Monitör bozuk veya monitörle ilgili herhangi başka bir olasılık?

-CRU İle FreeSync aralığımı düşürsem düzelir mi acaba veya tam tersi yükseltmem mi gerekir FreeSync aralığını, ekranı yavaş hareket ettirdiğimde az kare çizdiği için FreeSync aralığından mı çıkıyorum?

-FPS oyun olduğu için daha da göze batıyor olabilir mi? Ama üstte yazdığım gibi öldüğümde killcam izlerken her şey pürüzsüz

-Afterburner ile aldığım verilere göre darboğaz, FPS düşmesi, stutter yaşamıyorum(7.0ms frametime alıyorum) ama MSI Afterburner'in gösterdiği değerler mi yanlış?

-Ve aklınıza gelebilecek tüm şüpheleri, çözümleri dinlemek isterim saygılarımla.

• Bunu yazmak için mi geldiniz derken ne bekliyordunuz buraya kuantum fiziği veya izafiyet teorisi hakkında tezlerimi paylaşmamı falan mı ? :D diğer bir olasılık ise sanırım bu bir otomatik mesaj konu içeriğini okumadan yaptığım herşey tekrar söylenmiş psu haricinde. profilimi ekran görüntüsü olarak paylaşmanızdaki amacı da anlamadım siz foruma başladığınızda 10000 mesajla başladınız sanırım.
    Konu sahibi iğneleyici bir üslupla konuşup mesajını sildiyse alttaki mesajları görmezden gelebilirsiniz.

Yeni üye olduğu için adamın yaşadığı soruna inanmamak da ayrı bir kafa. Yaşadığı sorunu çözmek için buraya konu acmis. Resmen amd fanboylugu yapıp adamın söylediklerine bile inanmayacak seviyeye gelmişsiniz. Bu kafalara erişmek için zenginler milyonlar döküyor. Forum ne hale gelmiş be..
    pardon da ne yardımcı olması yaptığım herşeyi söylemiş zaten? konuda açıklamış olmama rağmen. Bak yukarıdaki mesaja 120hz optimizasyonu ile ilgili bir fikrini paylaşmış arkadaş güzelce. Fikrin yoksa neden yazıyorsun konuma ve kimseyi eleştirme yeri değil burası konu içeriğinde fikriniz ve bilginiz yoksa yazmayın lütfen
    Bırakın artık şu fanboyluk saçmalıklarını. Adam problemini anlatıyor sen çıkıp nvidia da çok kötü gibi saçma sapan şeyler söylüyorsun.
    Senin gibi insanları anlamak mümkün değil. Sen müşterisin, Amd avukatı değil, ne bu saçma sapan hareketler. Hayatta amd’den daha değerli bir şeyin yok mu senin? Bıktım ben bu forumda her konuda bi fanboy görmekten. Oyun konusuna girersin ps4 vs Xbox, buralara gelirsin amd nvidia, işlemciye gidersin intel amd, yeter ulan defolun gidin şuradan artık.

15 yaşında çocuk musunuz fanboyluk yapıyorsunuz. Nasıl çalışıyor bu beyin anlamıyorum, gerçekten anlayamıyorum. Adam müşteri ama firmayı öyle bir savunmaya çalışıyor ki firmanın avukatı gelse önünde ceket ilikler.
  • Tebrikler hoşgeldiniz dh ye "Windows oyun modunu kapatıp" ddu ile eski sürücüyü silip 20.4.2 whql kurun ve gelişmiş senkranizasyonu kapatın.. Psu malesef her 5700xt modelini tam tamına her şekilde sağlıklı besleyecek kadar kaliteli değil bu bilgide kulağınıza küpe olsun.

Anakart biosu güncelleyin ve cmos clear jumper reset yapın. Sonra anakart sürcünüzü güncelleyin ve oyunları farklı diske kurmayı deneyin.

Windows güç profilini yüksek performans seçerek deneyin.

https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450

Cpu - Ram da undervolt yada oc varsa iptal edin. Ve isterseniz ram voltajını +0.3v arttırarak deneyin bazı ramlerde stok voltaj yetersiz kalıyor

Oyunların ve işletim sisteminin olduğu harddisk yada ssd ye defrag yapın.

Ve açılışta gerek olmayan programları ve oyuna girerken antivirüs programlarını kapatın.

Visual C++ Redistributable Paket halinde güncelleyin
    https://www.techpowerup.com/download/visual-c-redistributable-runtime-package-all-in-one/

Directx Runtime güncelleyin
    microsoft download center
    Download and Install DirectX9 End User Runtime | Install DirectX, DX9
    https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35

Psu kaliteli olacak ve çift kablo beslemesi ile bağlayıp kullanacaksınız tabi eğer psu da 2 adet 8+8 yada 8+6 pin güç kablosu varsa yoksa zaten o psu 650w mıdır değilmidir şüpheli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 10 Ağustos 2020; 22:9:31 >

• Timeguard T kullanıcısına yanıt
    Bunu yazmak için mi geldiniz derken ne bekliyordunuz buraya kuantum fiziği veya izafiyet teorisi hakkında tezlerimi paylaşmamı falan mı ? :D diğer bir olasılık ise sanırım bu bir otomatik mesaj konu içeriğini okumadan yaptığım herşey tekrar söylenmiş psu haricinde. profilimi ekran görüntüsü olarak paylaşmanızdaki amacı da anlamadım siz foruma başladığınızda 10000 mesajla başladınız sanırım.
  • Bu monitor hakkinda yorumlar okurken optimum hz performansi 120hz diye okumustum ama bilemiyorum. Baska 144hz monitor varsa onunla deneyebilir misin? Veya dedigim olaya internetten arastirip bak belki cikar. Bana hz uyusmasi sorunu gibi geldi sanki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam sisteminiz gayet iyi büyük ihtimalle monitörde sıkıntı var

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheArmy32

Bu monitor hakkinda yorumlar okurken optimum hz performansi 120hz diye okumustum ama bilemiyorum. Baska 144hz monitor varsa onunla deneyebilir misin? Veya dedigim olaya internetten arastirip bak belki cikar. Bana hz uyusmasi sorunu gibi geldi sanki.
    hocam çevremde 144hz monitörü olan birisi yok ama çalıştığım ofiste olabilir oraya bir bakıp gerekli testleri yapıp sana geri dönebilirim önerin için sağol bir de c24g1 120hz optimum ve 120 hz optimum gibi aramalar yaptım ama bir sonuca varamadım mümkünse bulabilir misin bana okuduğun konuları şimdiden teşekkürler
    Böyle adamlara yardımcı olmayı bırakmalısın Reis

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • over.watch O kullanıcısına yanıt
    Va panellerde ki 1ms biraz tn de ki gibi değil onun açıklaması uzun asus tuf 1ms va monitör incelemerinde var..

Siz 1ms açtığınızda yani boost bu işte yeni denenen va ya özel teknoloji devreye giriyor yanlış hatırlamıyorsam 1 frame kendi ekliyor araya gibi bir durum tekrar bakacağım ona , onu yani monitörün overdrive ayarını medium yapın.

Boost açarsanız freesync , gelimiş senkranizasyon her monitörden sürücüden türlüsü kapalı olmak zorundaymış ayrıca.

Ayrıca panel özünde 6bit+frc ile 8bit yani hiçte kaliteli değil.

Eğer monitördense bunları dene.

Dp ayarını 1.2 ye getirmeyi overdrive medium ken monitörden low input lag , freesync ve lfc açmayı dene.

http://www.aocmonitorap.com/upload_files/manual/g1series/C24G1%20English%20manual.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 7 Ağustos 2020; 11:55:39 >

• Kadir59 kullanıcısına yanıt
    Ryzen işlemcilerin zamanından artık her yeni üyelikte ilk mesaj direkt herşeyi yaptım acayip sorun yaşıyorum tarzı konulara ihtiyatlı yaklaşıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 7 Ağustos 2020; 11:13:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kadir59

Böyle adamlara yardımcı olmayı bırakmalısın Reis
    pardon da ne yardımcı olması yaptığım herşeyi söylemiş zaten? konuda açıklamış olmama rağmen. Bak yukarıdaki mesaja 120hz optimizasyonu ile ilgili bir fikrini paylaşmış arkadaş güzelce. Fikrin yoksa neden yazıyorsun konuma ve kimseyi eleştirme yeri değil burası konu içeriğinde fikriniz ve bilginiz yoksa yazmayın lütfen
  • quote:

Orijinalden alıntı: Timeguard

Va panellerde ki 1ms biraz tn de ki gibi değil onun açıklaması uzun asus tuf 1ms va monitör incelemerinde var..

Siz 1ms açtığınızda yani boost bu işte yeni denenen va ya özel teknoloji devreye giriyor yanlış hatırlamıyorsam 1 frame kendi ekliyor araya gibi bir durum tekrar bakacağım ona , onu yani monitörün overdrive ayarını medium yapın.

Boost açarsanız freesync , gelimiş senkranizasyon her monitörden sürücüden türlüsü kapalı olmak zorundaymış ayrıca.

Ayrıca panel özünde 6bit+frc ile 8bit yani hiçte kaliteli değil.

Eğer monitördense bunları dene.

Dp ayarını 1.2 ye getirmeyi overdrive medium ken monitörden low input lag , freesync ve lfc açmayı dene.

http://www.aocmonitorap.com/upload_files/manual/g1series/C24G1%20English%20manual.pdf
    dp ayarı 1.2 seçili ve gelişmiş senkronizasyon her daim kapalı, overdrive high seçiliydi medium hiç denemedim bunu ve diğer seçenekleri deneyip geri dönüşümü bildireceğim teşekkürler. ve bana tn panel 144hz 1ms bir monitör önerisinde bulunur musunuz bütçe max 2500 tl bantlarında olacak şekilde.

Yeni üyesin yardım arıyorsun ama yıllarını bu işe vermiş gibide çatır çatır karşıdakinin bilgisini eleştiriyorsun helal .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 8 Ağustos 2020; 22:9:33 >
  • Konu sahibi iğneleyici bir üslupla konuşup mesajını sildiyse alttaki mesajları görmezden gelebilirsiniz.

Yeni üye olduğu için adamın yaşadığı soruna inanmamak da ayrı bir kafa. Yaşadığı sorunu çözmek için buraya konu acmis. Resmen amd fanboylugu yapıp adamın söylediklerine bile inanmayacak seviyeye gelmişsiniz. Bu kafalara erişmek için zenginler milyonlar döküyor. Forum ne hale gelmiş be..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erkka -- 7 Ağustos 2020; 12:30:31 >
    Hocam sizi tebrik ediyorum. AMD kartlarda sorun yaşayan insanlara üşenmeden aynı şeyleri yazıyorsunuz :) Ama tüm bu yazdıklarınızın aslında AMD kartlarıyla ilgili bir sorun olduğunu bir türlü kabul etmiyorsunuz. Siz de yılacaksınız en sonunda 😀

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erkka

Konu sahibi iğneleyici bir üslupla konuşup mesajını sildiyse alttaki mesajları görmezden gelebilirsiniz.

hiçbir mesajımı silmedim insanları anlamakta güçlük çekiyorum bana psu'mun kötü kalitede olduğunu söylüyor ben istemez miyim herşeyim en üst kalite olsun ama bütçem buna yetmiş demek ki bunu eleştirmek yerine bana psu yetersiz kalıyo olabilir dese anlarım ama adamın üsluba bak "bunu yazmak için mi üye oldun, psu e tier, yıllardır işin içindeyim beni eleştiriyorsun (eleştirmedim)"

tartışmak istemiyorum konu hakkında bilgisi ve fikri olan varsa yazsın yok ise neden yazar ki bi insan gerçekten anlamıyorum

CRU ile FreeSync aralığımı düşürsem şu an (48-144) veya arttırsam ne gibi bir getirisi veya götürüsü olur bunu hiç denemedim bilen var mı

• quote:

Orijinalden alıntı: over.watch

hiçbir mesajımı silmedim insanları anlamakta güçlük çekiyorum bana psu'mun kötü kalitede olduğunu söylüyor ben istemez miyim herşeyim en üst kalite olsun ama bütçem buna yetmiş demek ki bunu eleştirmek yerine bana psu yetersiz kalıyo olabilir dese anlarım ama adamın üsluba bak "bunu yazmak için mi üye oldun, psu e tier, yıllardır işin içindeyim beni eleştiriyorsun (eleştirmedim)"

tartışmak istemiyorum konu hakkında bilgisi ve fikri olan varsa yazsın yok ise neden yazar ki bi insan gerçekten anlamıyorum

CRU ile FreeSync aralığımı düşürsem şu an (48-144) veya arttırsam ne gibi bir getirisi veya götürüsü olur bunu hiç denemedim bilen var mı

Alıntıları Göster
    PSU'dan olabilir doğrudur. Üye doğru söylemiş ama yanlış üslup kullanmış. Bu tür üst seviye parçaları kullanırken belki de en önemli birimlerden biri de güç kaynağıdır. İnsanların en az bütçe ayırdığı iki birim, anakart ve psu. Aslında bunlara iyi bütçe ayırmak stabilite ve performans açısından faydalı olabilir. PSU'dan olmayabilir de olabilir de. Deneme yanılma ile çözülecek bir durum.

• Kesinlikle donanımsal bir şey olduğunu düşünmüyorum monitör haricinde çünkü nasıl olur da 125 fps mükemmel hissettirir ama 141 fps nasıl 70-80 gibi olabilir anlayamadığım çok ince bir sorun var monitör gibi duruyor eve gideyim üstteki bir kaç tavsiyeyi deneyeceğim hemen başka fikiri olan varsa lütfen yazsın
  • Evt hocam yeni mimariye geçişte başta sıkıntılar oldu bu gerçek lakin şuanda sorunların %90 ı kullanıcı hatası, sistem parçalarından birisin arızası stabilite problemi veya psu gibi bir parçanın yetersizliği, kurulum püf noktalarına dikkat etmemek vs gibi genel geçerli her bilgisayar parçası için geçerli sebepler yani olağan durumlardan kaynaklı örnek çok;

Mesela aldığı hatalara bakın psu değiştirince reset vs kesildi ama arkadaşımızın şansına kartıda arızalıymış ekstrada o da garantiye gidecekti en son.

https://forum.donanimhaber.com/ekran-karti-pc-ye-reset-attirir-mi-5700-xt-ve-sorunlar-cozuldu--144220034

Mesela 5500xt siyah ekran arkadaşımızın sorunu meğer güç kablosunu tam oturtamamış olmasıymış.

https://forum.donanimhaber.com/rx-5500xt-isinma-ve-siyah-ekran--144576580

Mesela bir çok sorun yaşamış sadece anakart biosu sıfırlama yaparak çözmüş

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/144701300

Mesala arkadaşımız 5700xt ile 700w 12v single rail cougar psu kullanırken 5700xt de sorunlar yaşıyordu. Psu değiştirip 750 hydro g pro aldı ve bütün sorunları bitti sorunlu psu yı da ekliyorum ilk bakışta her türlü yeter sanarsınız..

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/144748187

Sorun çıkaran psu

Mesela arkadaşımızın kartı bozukmuş değişim ile sorun çözülmüş sürücü vs uğraşmak ile bir yere varılmaz bunun gibi durumda pek tabi arızalı kart ürün her firmada olabilir.

https://forum.donanimhaber.com/sapphire-rx-5700-xt-pulse-garanti-sureci-siyah-ekran-ve-oyundan-atma-nedeniyle--143447542

Yani kısaca sorunların hemen hemen hepsinin neredeyse %90 bu tarz sebeplerden kaynaklandığını gördüğünüzde sizde benim gibi düşünürsünüz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 7 Ağustos 2020; 13:22:40 >

Yine basit bir oneri olacak ama su ayarin 144Hz de oldugunu kontrol ettiniz mi?

https://prnt.sc/tvmmbn

Overdrive modunu en fazla medium yapin, high - extreme gibi ayarlar yaparsaniz inverse ghosting gibi etkiler yaratabilir. Performans icin gorsellikten taviz vermis olursunuz. Gerek yok. Deneme sansiniz varsa baska bir monitor ile deneyin, boyle bir sansiniz yoksa monitorun belki on ayarli modlari vardir, FPS, RTS gibi bu ayarlarda deneyin bakalim, belki yaptiginiz bir ayar etkilemistir. Son olarak oyun ile alakali bir sorun da olabilir, ozellikle overwatch da yasadiginizi belirtmissiniz, imkan varsa yuksek FPS deneyimleyebildiginiz baska oyunlara da bakin derim.
    Hocam şu resimdeki olay ilgimi çekti, bende güç kaynağı olarak Seasonic FOCUS PLUS 850W 80+ Gold Tam Modüler Güç Kaynağı (SSR-850FX) var ekran kartı benim msi rtx 2070 super trio , güç bağlantısını tek kablo ile 8 + 8 yaptım, acaba iki kablo ile bağlasam daha mı iyi olur ?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.