Merhabalar, 2 hafta önce sistemime 5600x+3060 güncellemesi yaptım. Daha önce r5 3600 ve rx570 nitro+ 4gb kullanıyordum. 2 haftadır sorunsuz oyun oynuyordum (tek oyun pubg 1080p rekabetçi ayalarlarda geneli very low). Bir kaç gündür valorant oynuyorum bu sabahtan itibaren bir süre sonra pc kendini kapatmaya başladı. İlk başta ne olduğunu anlamadım sıcaklıkları kontrol ediyorum occt stres testinde işlemci 65 66 civarında seyrediyor. (Artic 34 esports duo hava soğutucu var.). Acaba güç mü yetersiz dedim. İşlemci ve ekran kartını ayrı ayrı yüke bindirdiğimde sorun yok. İkisi aynı anda yüke binince 5 6 dk sonra sistem kapanıyor. Reset de atmıyor kapatıyor ve prizi aç kapa yapmadan tekrar açamıyorum bilgisayarı. Kullandığım güç kaynağı cooler master masterlite dı sanırım 500w 80+ 12v kanaldan 456w güç veriyor. Sanırım değiştirmem lazım. Eğer sorun güç yetersizliği ise bu sisteme tavsiye edebileceğiniz (2000-2500TL max) güç kaynağı önerilerinizi bekliyorum. 1 adet m2 ssd 1 adet normal ssd falan filan var sistemde. |
ryzen 5 5600x+rtx 3060 12gb+ 6 adet fanlı sistem için güç kaynağı
-
-
https://forum.donanimhaber.com/power-supply-onerileriniz--156456817
Bu konuda oneriler var
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
peki benim sorunum %90 %100 güç yetersizliği mi acaba ? başka sorun da gözükmüyor gerçi ama boşuna para vermek istemem
-
Pekde onceki sistemden farki yok gibi psu mu eski
2018 sonu gibi almıştım 5 sene falan oldu. Sıcaklıklarda da sorun yok ekran kartı furmarda 77 78derece civarı işlemci occt de 65i geçmiyor bile. Güçte sorun olsa 2 haftadır hiç yaşamamış olmam garip değil mi? pubgyi oynadım 2 haftada 50 60 saate yakın
-
Orasida ayri sorun aynen 2 haftadir bisey olmayip simdi olmasi
ayarlar düşük olduğu için fazla güç çekmemiş olabilir mi ? Şimdi girip yüksek ayarda deneyeceğim bakalım ne olacak
-
Bu pubg 1080p ultra ayarlardaki durum. Bu civarlarda seyrediyor
Valoranta girdim ss alamadım ama GPU 115-140W arası CPU da 60-70w arasında seyrediyor. Neredeyse fark yok hatta valorantta daha az tüketiyor olmasına rağmen bilgisayarım kapandı. Anlayamadım garip bir durum.
-
Windows olay görüntüleyicisine bakınız, kırmızı ünlemli hata kayıtlarının ayrıntısına bakınız. Kernel power 41 hatası varsa psu yetmiyordur.
2000-2500 arası en f/p psu budur.akakce.comNZXT C750 Bronze PA-7B1BB-EU Power Supply Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçehttps://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-nzxt-c750-pa-7b1bb-eu-bronze-semi-modular-atx-kasa-psu-yok-fiyati,1806462693.html
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Sanırım hata bu, saatler uyuyor olay 6008 psu kaynaklı hatalarmış dediğiniz gibi sanırım değiştirmem gerekiyor psu yu
Bu arada oyun içinde fpsi sabitledim bu şekilde hem güç tüketimi düştü hem de şimdilik bir kapanma yaşamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi proxnary -- 5 Ağustos 2023; 18:11:38 > -
Şu da olabilir. Havalar sıcak, millet klimalara abanınca voltajlar düşüyor. Sizin muhit de sıkıntılı ise belki pik saate denk gelmiş olabilirsiniz. Düşük voltajı tölere edemeyip kapanmış olabilir.
5 yıllık, 500w psu da masum sayılmaz. Masterwatt lite serisi de çok iyi sayılmaz. Tier listelerde Tier F olarak görünüyor.google docsPSU tier list sources & info [cultists.network]https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eL0893Ramlwk6E3s3uSvH1_juom7SMG5SCNzP2Uov8w/edit#gid=1529225916
Ayrıca güç kaynağı da çok ısınıyorsa güç mosfetlerinde performans düşüklüğü olabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
anladım hocam attığınız psu baya hoşuma gitti sipariş ettim kafam rahat olsun teşekkürler :)
-
Teorik olarak o psu'nun yetmesi lazım ancak sorun PSU kaynaklı gibi duruyor.
Belki de PSU düzgün hava alamıyor ve havalar çok sıcak olduğu için yüksek yük altında ısınıp kapanıyor.
PSU kasanızın altında ve aşağıdan hava alacak şekilde ise havayı kasa içinden alacak şekilde ters çevirip dener misiniz? Rahat hava aldırmamız lazım o güç kaynağına. Yine kapanırsa o zaman düşünmek lazım yeni güç kaynağını.
80+ bile olsa yüksek yük altında ciddi bir ısı üretimi oluyor, güç kaynağının ısınması çok doğal, bu ısıyı tahliye edebilmek lazım.
Sorunun kök nedeni bu ise yeni güç kaynağından da mucize beklememek gerekir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dampierre -- 6 Ağustos 2023; 9:33:19 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Genelde yük altında kapanmalar psudan olur. Wattının yeterli gelmesi her zaman önemli değildir. Psunun içinde bir sorun varsa 1000 watta olsa sıkntı çıkarır.
Bazen eski sistemle yeni sistem birbirine yakın watt çekse de parçalar, sisteme bir kaç daha performanslı parça takıldığımda eski psular da sorun veya yetmemezlik olabilir.
Ve de psunuz 5 yıllık mış birde alt sınıf bir psu. Coolermaster iyi marka olsa da eldeki model alt sınıf. Daha önceki parçalarla sıkntı olmayıp yeni 2 parça ile sorun çıkarması biraz da onu işaret ediyor.
Yukarda benden önce yorum yapan arkadaşımıznda dediği doğru Kasanın içinde psu iyi hava alabiliyormu ve kasa hava akışı iyimi... gibi şeylerde önemli.
a f h nickli arkadaşımızn önerdiği psu siznkine göre güzel bir model düşünülebilinir.
Son ve düşük ihtimal psunun anakarta ve ekran kartına takılan kabloları tam takılmış diye kontrol edlimeli özellikle ekran kartı bağlantı kabloları.
Ama bu son dediğim düşük ihtimaldir.
-
o psu yeterli isterseniz hiç açmadıysanız bir açın temizleyin geri toplayın şans verin derim devam ederse başka psu
-
Cevaplar için sağolun, psuyu aldığımdan beri 1 kere temizlemiştim kasayı da düzenli olarak ytemizlerim hava akışında sorun yok. bilmiyorum bakalım yeni psu ile ne olacak
-
Ekleme: Mardinde yaşıyorum daha önce daha sıcak havalarda böyle bir sorunla karşılaşmadım hava akışında da sorun yok psu ufaktan ömrünü dolduruyor heralde,
dün fpsleri sabitledim rahat oynayabileceğim bir değere ve herahngi bir sorun yaşamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi proxnary -- 7 Ağustos 2023; 0:18:38 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X