Şimdi Ara

Ryzen 7 1700 - 1 yıllık kullanımdan sonraki izlenimler (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
312
Cevap
9
Favori
17.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: eskibirkurt

Dostum overclock yapmasanda voltaj vermen gerekiyormu corona ve handbrake için ?

Hayır gerekmiyor.
  • 4 Ghz gibi bir değer için soğutucu önerisi olan varmı. Maximum bütçe 300 lira
  • quote:

Orijinalden alıntı: ParaBende

4 Ghz gibi bir değer için soğutucu önerisi olan varmı. Maximum bütçe 300 lira

Noctua full tower serisi.
  • Dün akşam yaşadığım ufak sorunu anlatayım. Sorunun sebebi sanırım bios üzerinden sıcaklıklara göre ince fan ayarı yapmaktı. Amacım daha sessiz bir fan döngüsü sağlamaktı. Amacıma ulaştım ama her biosa girdiğimde ve fan ayarlarına baktığımda örneğin benim %50 diye ayarladığım ayar %49 gibi farklı farklı görünüyordu.

Ghost Recon Wildlands testi yaptığımda sanki 2133mhz ram kullanıyormuşum gibi sonuç çıktı. Bi sorun olduğu aşikardı. Yeniden başlatıp biosa girmek istedim. Yeniden başlatmak istediğimde fanlar tam hız çalıştı ardından elektrik kesilip birkaç kez boot denemesi yapmaya başladı. Ram frekansı 3200'den 2400'e düştü bunla birlikte. Düzeltip yeniden başlatmak istedim. Bir kaç kez tekrarlandı bu sorun. Sonrasında görüntü gitti biosa giremedim. Kasayı açıp baktığımda anakart üzerinde VGA uyarı ışığının yandığını gördüm. Eyvah dedim ekran kartı mı gitti yoksa. Güç kablosunu çıkartıp tüm elektriği kesip ekran kartını çıkartıp tekrar taktım. Bu arada yusuf yusuf tabi. Sırasıyla VGA CPU RAM ve BOOT ışıkları yanıp sönmeye başladı ve devamında F6 biostan F5 biosa resetledi kendini. Bios F5'e resetlendi diye görüntü geldi ve açıldı pc. Bu şekilde windows'a girdim. Yeniden başlatıp BİOS'a girdim.

Tekrar F6 biosa güncelledim Qflash ile BIOS üzerinden. F6 ile yeniden açıldığında BIOS ayarları üzerinde PCI Express Gen2 seçtim. Ram profilini seçip kaydedip başka hiçbir ayara dokunmadan çıktım 3200 olarak sorunsuz açıldı PC.

Bu arada Gigabyte'ın kendi programları da stabilite üzerine pek olumlu etki yapmıyor gibi. Görev yöneticisi üzerinden WMI ile başlayan bir uygulamanın %1-3 arasında sürekli işlemci kullandığını gördüm. Biraz araştırdım internet üzerinden. WMI hatalarına baktığımda hep Gigabyte yardımcı programlarından hatalar görünüyordu. Tümünü sildim. CCleaner ile hatalı registry girdilerini de sildim. Hatta bunlardan dolayı kıllandım acaba virüs benzeri birşey mi var diye Norton Power Eraser agresif tarama tarafını kullandım. O da gitti Steam ve Uplay klasörünü sildi :( Steam ve Uplay orijinal yazılımlar, crack vs benzeri birşey yok. 2 günlük indirme işi çıktı tekrardan.

Şimdi sorun yok gibi duruyor ama sanırım Gigabyte için F7 Biosu gelmeden ufak tefek sorunlar yaşamaya devam edeceğiz.

• Aynı anakartı kullanıyoruz. Bende gigabyte utilitylerden app center, SIV(system information viewer olmalı), Bios Setup yüklü. Sistem boştayken işlemciyi %1 bile kullanan bir uygulama yok. Tek karşılaştığım ilginç durum app center'ın açılmaması. Oda açılsa diğer gigabyte utilitylerini liste olarak gösterecek. O gigabyte utilitylerini direk çalıştırıyorum.

Ben fan ayarını şöyle yaptım ve memnun kaldım. Biosta quite normal v.s. profiller var yanlış bilmiyorsam manual elle ince ayar fazla yapılmıyor. Quite profil yetmedi. SIV klasörü içinde thermal console var. Onu çalıştırdım. Smart 5 Advanced kısmında profili manuel olarak elle değiştirdim. İşlemci kaç derece olunca fan nekadar devir dönsün bir grafik tablo var. Onda birkaç ufak değişiklik yaptım özellikle sistem boştayken kısmını(35-40 dereceye kadar fan dönme miktarı) yavaşça düşürüp fan'ın tavrını kontrol ettim. İstediğim ayara ulaştım. Normalde fan'ım quite profilde idle da 900 devir yük binince 1150 devir gibi dönüyordu. Şimdi idle'da 400 devir yükte 1150 devirlere çıkıyor. İşlemci fanı işlemci 40 dereceleri görünce dönmeye başlasın gibi bir profile de yaptım ama soğutucu demiri elle hissedilir şekilde ısınıyor onu kullanmadım. Hiçbir işlemci ısınma sorunumda yok. Bu işlemleri yaparkende hiç sorun yaşamadım. Manuel fan profilini ayarladıktan sonra profili bir dosyaya kaydedip sonra yükletebiliyorsun.

• eskibirkurt kullanıcısına yanıt
    Bios içinde fan ayarını Normal, Silent, Full Speed ve Manuel olarak seçebiliyoruz. Manuel seçip dereceye göre istenilen rpm yüzdesi grafik üzerinden ister fare ile ister shift+yukarı aşağı ile 5 noktada ayarlanabiliyor ama anlattığım gibi ayarlanan ayarlarda kalmıyor. Dereceler +-1 ve fan yüzdesi %1 aşağısı olarak görünüyor tekrar bakıldığında. Ayarladığım gayet güzeldi ama sorun tam olarak ondan mı bilemiyorum. Dark Freezer X120 soğutucuyu kullanıyorum. Gayet etkili soğutuyor. Boşta 28-30C, yükte 45C stok hızdayken. 3.9Ghz yapınca yükte 55C oluyordu. VRM sıcaklığının 80 dereceye dayandığını görünce vazgeçtim overclock işinden.

WMI Provider Host işlemciyi sürekli %1-3 arası kullanan. Biraz araştırınca WMI hatalarına nasıl bakıldığına baktım. Orada görünen hep Gigabyte'ın kendi uygulamalarının hataları. Bu akşam tekrar kontrol edeceğim durumu.
  • Demek biostanda manuel ince ayar yapılabiliyormuş. Ryzen anakartlarda biosu biraz kurcalayınca süpriz çıkması sık karşılaşılan bir durum. Ben F3 biosta smt yi kapattım açtım sorun çıkmadı. F6 biosta kapattım denedim. Sonra biosa dönüp açıp kaydedince açılışta çok bekletti. Meğer dual bios F3'e geri almış...

B350'lerde overclock iş değil hele yazın. X370 lerde ne olur henüz net bir veride edinmedim. Sadece crosshair 6 hero kullanan bir arkadaşa sordum. Onda hwinfo64 te bizde pciex, vrm mos, vsoc mos şeklinde gösteren yerde onda temperature 5, 6, 7 gibi şeyler vardı ısıda düşük olup 3 değerde aynıydı. Büyük bir ihtimalle hwinfo64 te vrm mosfetler v.b. anakart bölgelerini göstermiyordu.

İstersen şunu deniyebilirsin tüm gigabyte app'larını kaldırırsın. Sadece App Center ve SIV'i kurarsın. Bakalım sistemde işlemciyi fazla kullanan birşey olacak mı ? Ben SIV'daki thermal console'dan ayarladım her windows açılışında ayarladığım otomatik devreye giriyor.

Sistem idle dayken WMI provider host bende %0 gözüküyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 3 Mayıs 2017; 16:5:46 >

Aklıma geldi, sanırım sizin GTA V ile ilgili performans sorunu vardı.

Oyunun orjinal olması dışında belki pci gen2'yi kullandığınız için performans düşüşü yaşıyor olabilirsiniz. Her ne kadar pratikte fark ettirmediği söylensede bugüne kadar bu ayrımı yapacak bir test gördüğümü hatırlamıyorum.
  • Knisath kullanıcısına yanıt
    GPU-Z raporunda PCIE x16 3.0 olarak gözüküyor.

GTA V de sevmediğim durum performans düşüklüğünden çok şöyle bişi. Diğer rx 470 lerde 60 fps altına düşüyor haritada bazı yerlerde 40-45 yeseviyesine kadar inebiliyor. Oyun vsync'te 60 fps bandında giderken fps birden 45 lere düştüğü yerler gelince stuttering benzeri bir etki yapıyor animasyon akışı garipleşiyor misal araba birden yavaşlayıp hızlanıyormuş gibi oluyor. Biçokları bunu yaşıyordur hatta rx460 la fazlasını yaşıyordur ama takmıyordur. VSYNC'i kapattım bu etki çok azaldı ancak ondada kırılmalar olduğu için oyunkları VSYNC siz hiç çalıştırmam.

Bulduğum en iyi çözüm oyun içinden tazeleme frekansını 60 tan 50 ye düşürmek. Max fps 50 oluyor ve bu halde oyun akışı güzel. Ayrıca 50 den 45 lere düştüğünde fps okadar yüksekten düşmediğim için dediğim stuttering animasyon garipleşmesi minimize oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 3 Mayıs 2017; 18:0:2 >

Bu dediğiniz vsync nin yan etkisi ve her sistemde oluyor. Freesync bunu çözüyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarımda hata payı olabilir freesync hakkında aklımda kalanları paylaşayım. Freesync'i monitör destekleyip aktif edildiğinde monitör'ün desteklediği bir freesync tazeleme frekansı ayarı oluyordu. misal 60 ile 75 arası gibi. Şimdi bende oyun 60 fps'nin altına düşmese istemediğim durum hiç olmuyor. AMD nin açıklamalarında freesync'in etkisini 60 ve üstü fps gibi bir rakamın üstünde gösterdiği fps 30 lara gerilediğinde ise etkisini yitirdiği gibiydi. Misal 60 ila 75 arasında yada 50 ile 75 arası bilemiyorum monitörün tazele frekansını o anki fps ye göre ayarlıyor ve tam uyum sağlıyor. Ancak fps düşünce etkisi azalıyordu. Bide freesync ve bilmemne özelliği gibi birşey vardı o fps düşünce freesync etkisini arttırıyordu. Ama o ekstra özellik her freesync monitörde yoktu. Yani özetle freesync tam istediğim şey olmayabilir.

Birde ilk dönem nvidia gsync'i çıkardığında epey bir bugla uğraşmıştı. AMD de her driverın şu oyunla freesync sorunu var v.b. açıklamalar yapıyor çözdüm yada şunları yapabilirsiniz diyor.

Freesync lfc dediğiniz özellik. Freesync in çalıştığı minimum hz ile max arasında 2.5 kat fark olması lazım bu özelliğin devreye girmesi için. Bazıları 40-75 falan oluyor bunlarda yok mesela ama bazılarında 35-144 gibi geniş bir aralıkta çalışıyor Freesync. Bunlar daha iyi.

Temiz format attım sırf bu WMI'dan kıllandığımdan. Hem daha stabil olur dedim sistem. WMI'yı kullanan programı da buldum format sonrasında. MSI Gaming APP yardımcı programı WMI Provider Host adı altında %1-2 arasında işlemciyi kullanıyor. Bu programla ekran kartı led ışıkları kontrol ediliyor ve 3 performans modundan biri seçilebiliyor.

Temiz kurulum sonrasında gigabyte programlarını hiç yüklemedim. Fan sesi için de hiç ayar yapmamama rağmen gayet sessiz durumda. Aman nazar değmesin.

Yeniden başlatırken elektriğin kesilip biosun birkaç kez yüklenmeye çalışması Ryzen ek güç ayarlarını yükledikten sonra oldu sanki. Bu yüzden o ayarları da yüklemedim normal windows güç ayarlarından dengeli seçeneği ile kullanmaya devam edeceğim.

İyiki Steam Uplay ve Origin D sürücüsündeki oyunları direkt olarak görüyor da format sonrasında tekrar indirmek gerekmiyor.

• Bu üç performans modu ilgi mi çekti. Overclock mu yapıyor yoksa amd control paneldeki wattman gibi kartın çekebileceği wattı mı arttırıyor. Yüzde 1-2 işlemci kullanmasıda kötüymüş. Programı yüklemessek hangi performans modunda oluyor acaba.

• Wildlands bekliyoruz.

OC modunda frekansları yükseltiyor biraz. Oyunlarda %1-2fps artışı oluyor. Standart modu Gaming olması lazım. Bir de Silent sessiz mod var.
    Pire için yorgan yaktım ama pirenin ne olduğunu da öğrenmiş oldum.

Bu arada rami 3200mhz yapınca sistemi yeniden başlatmak istediğimde sanırım aşırı yüklenme oluyor anakartta ve elektriği kesiyor, kendi kendine bir kaç denemeden sonra pc açılabiliyor. Ramleri 2933'e çektim sorun düzeldi.
    Stabilite için F7 Biosu gelene kadar 2933 olarak kullanmak daha mantıklı görünüyor. Oyunlarda 2933mhz ile 3200mhz arasındaki fark %1-3 arasında.
  • quote:

Orijinalden alıntı: darkangelevo

OC modunda frekansları yükseltiyor biraz. Oyunlarda %1-2fps artışı oluyor. Standart modu Gaming olması lazım. Bir de Silent sessiz mod var.
    Pire için yorgan yaktım ama pirenin ne olduğunu da öğrenmiş oldum.

Bu arada rami 3200mhz yapınca sistemi yeniden başlatmak istediğimde sanırım aşırı yüklenme oluyor anakartta ve elektriği kesiyor, kendi kendine bir kaç denemeden sonra pc açılabiliyor. Ramleri 2933'e çektim sorun düzeldi.
    Stabilite için F7 Biosu gelene kadar 2933 olarak kullanmak daha mantıklı görünüyor. Oyunlarda 2933mhz ile 3200mhz arasındaki fark %1-3 arasında.

Aynen. Katılıyorum.
  • Arkadaşlar merhaba,

kısa süre içerisinde Ryzen 7 1700 ve MSI GTX 1070'li bir sistem toplayacağım. Bu iki parçayı aldım ancak anakart ve ram konusunda kararsızım. Anakart konusunda b350 anakart, ram olarakta corsair vengeance lpx düşünüyorum. Ancak uyumlu olabilecek her öneriye açığım bütçem her iki parça için maksimum 1300 1400 tl civarı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HimoteK

Arkadaşlar merhaba,

kısa süre içerisinde Ryzen 7 1700 ve MSI GTX 1070'li bir sistem toplayacağım. Bu iki parçayı aldım ancak anakart ve ram konusunda kararsızım. Anakart konusunda b350 anakart, ram olarakta corsair vengeance lpx düşünüyorum. Ancak uyumlu olabilecek her öneriye açığım bütçem her iki parça için maksimum 1300 1400 tl civarı.

Aynı işlemciyi kullanıyorum. Ram olarak kesinlikle Anakartın QVL listesinde yazan ramlerden birini seçin ki, sonunda başınız ağrımasın. Samsung çipli ramler pek sıkıntı çıkarmıyorlar. Gerçi şu an hali hazırda Ryzen platformu 3200 Mhz ve üstü bellekleri resmi olarak desteklemiyor!
    Risk alıp, çeşitli Overclock ayarlarını deneyince o hıza ulaşanlar var ama bu yol oldukça riskli.

• HimoteK H kullanıcısına yanıt
    Anakarttan çok doğru ram'i seçmek ryzenda milleti en çok uğraştıran konu.

AMD resmi açıklamalarında ram hızının 2666 olması için şu gerekir demiş. İki tane ram olacak bunların her biri single rank(tek taraflı) ram olacak hızlarıda 2666 olacak. Bu özellikte ram bulursan büyük ihtimalle sorunsuz kullanıyorsun.

Ancak ram hızının özellikle oyunlarda ciddi etki yaptığı ortaya çıktı. Millet 3000-3200-3600 hızlarına yelken açtı.

3000 ve üstü çalışan grup yüksek hızda en uyumlu ram'ler samsung b-die çiplerini kullananlar.

Liste burda:http://www.overclock.net/t/1627555/ryzen-memory-ic-collection-thread

X370 anakartları tavsiye ederim vrm çipleri bol olup az ısınıyorlar. İki parçaya ayırdığın rakamı biraz arttırman gerekebilir hem ryzen uyumlu yüksek hızlı ram bulmak hem düzgün bir x370 seçmek zor oluyor. Anakart Asus Prime x370 pro olabilir. Asrock Fatal1ty X370 Gaming K4 olabilir. Asrock'un özellikleri daha hoşuma gidiyor ama asus'un kullanıcılarını bulup bu ram sende çalıştı mı diye sormak iyice emin olmak daha kolay. Ryzen uyumlu yüksek hızlı ram'i bul gerisi kolay.

Sonradan edit: 3000 ve üstü hızlar için samsung b-die lar şart değilmiş. Genelde samsung b-die lar uyumlu diyorlar. Verdiğim linkteki tüm ramler ryzen uyumluymuş.
    Soradan edit: 3200 üzerindeki ramler için uyum sıkıntısı doğabilir. 3000 ve 3200 lük samsung b-die single rank olanlar en güvenlileri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 7 Mayıs 2017; 0:44:27 >

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.