Şimdi Ara

s6500 Ölü piksel ve noise.. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
3.498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • s6500 olan arkadaşlar,birkaç kişi daha koyabilir mi uzun pozlu resimlerden.3 örnek var yukarıda üçü de aynı noiseli...

En azından daha fazla örnek olursa biz de sorun bizim makinalarda mı anlarız...
  • Aşağıdaki adreste Fujifilm Finepix S6500FD ile 8 saniye pozlamayla çektiğim bir fotoğraf mevcut:
    http://www.flickr.com/photos/yasar/502689229/

Bu da 0.7 saniye:
    http://www.flickr.com/photos/yasar/487022596/

Not: Fotoğraflar üzerinde oynama yapılmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 19 Haziran 2007; 10:49:15 >
  • http://img341.imageshack.us/img341/563/dscf4333ys4.jpg
    4-5snden sonra böyle oluyor.
    s9500 ile çektim.lensin önündeki kapağıtaktım noktalar gözüksün diye.
    30sn pozladım.
    aldığımdan (şubattan) beri böyle.acaba yalçınlara geri mi götürsem.
    üstüne biraz koyup d40 alayımkabul ederler mi acaba?
  • Arkadaşlar, bu arızayı tespit etmek için, nasıl bir çekim yapıp anlıycaz. Nasıl uzun pozlamalı ve ne ayarlarda, bir çekim yapmamız lazım.
    Bi arkadaş açılarsa,makinamı bu konuda denemek istiyorum. Ben de yeni aldım çünki. Arıza varsa değiştirme şansım olur.
  • Arkadaşlar,

Sayfaya soru sorduktan sonra ancak yeni dönebildim. Durum çok ilginç, akla gelmeyecek bişey. Daha önce kullandığım Canon a80, 610, 620, S2, Sony w5 gibi makinalarda böyle bir sorunla karşılaşmadım hiç, istersem 15 saniye yapayım.

Sanırım makinayı almış her kişinin (normalde ihtiyaç olmadıkça uzun 6, 8, 15 saniye gibi enstantaneler kullanma olasılığı az) şimdi makinayı uzun enstantane ile kontrol etmesi gerekecek. Ve maalesef böyle bir durum (hele ki yaygınsa) foto kalitesini kabul edemez derecede etkiliyor bence. Olmadı şimdi...
  • erdenbey, gece balkondan veya pencereden şehir fotoğrafı çekerek deneyebilirsin.. yada tamamen karanlık bir odanın fotoğrafını çekebilirsin.. enstantaneyi 10-15 sn civarına çıkartman gerekiyor manuel ayarlardan..
  • Yok mu arkadaşlar 6500 kullanıp başka fotoğraf yükleyecek olan?
    M modunda ,15 sn enstantane ve is0 100 kullanın , makineyi bir yere sabitleyin ve zamanlayıcı kullanın.

Gerçekten merak ettim.
  • En kolay test yöntemi lens kapağını kapatın ve 30sn lik bir foto çekin.Normalde simsiyah çıkması gerekiyor ama bir sorun varsa noktalar ortaya çıkar..
  • Arkadaşlar,
    Bu konuyu gereksiz yere boşuna uzattık.
    Bu makine zaten malumunuz bir dslr deil. Bu nedenlede bu kadar çok şey beklememek gerek. Ben şahsen beklemiyorum.
    Ayrıca bu şekilde 15 saniye üzeri bir pozlamayı ancak zifiri karanlıkta fotoğraf çekmek ve çektiğiniz fotoğrafın çok aydınlık olmasını istediğiniz zaman kullanırsınız ki bunu pek tercih etmeyiz. Çünkü geceyi gece gibi çekmeniz gerekir gündüz gibi deil.

Ancak makinenin sensorunu gercek anlamda test etmek istiyorsanız hızlı bir enstantene ile zifiri karanlık bir fotoğraf çekersiniz. Bu fotoğrafta eğer parlak nokta bulabiliyorsanız işte o sorundur. Eğer o nokta sayısı 3 üzerinde ise biraz endişelenebilirsiniz. Eğer garantinizde varsa değiştirme yoluna gidebilirsiniz.

Son olarak 30sn de çekilmiş fotoğraf bekleyen arkadaşlar içinde soft ve hard keskinlik ayarlarıyla bu dengenin nasıl değiştiğini acıklamak için 2 örnek fotoğraf ekliyorum.
    Ayrıca durumu sensör arızası olarak görmüyorum. Çünkü takip ettiğim bir çok fotoğraf oldu. Hepsinde bu durum mevcut.Bilginize...
    Saygılar.

Keskinlik ayarı Yumuşak(Soft): %100 crop
     s6500 Ölü piksel ve noise..

Keskinlik ayarı Sert(Hard): %100 crop
     s6500 Ölü piksel ve noise..

• @FuatTanrikulu;

Öncelikle yapmış olduğunuz test için teşekkürler. Fakat ben biraz daha farklı düşünüyorum. Makina dSLR değil elbet ancak bugüne kadar birçok makina ile yaptığım çekimlerde (hatta geçenlerde yıldırım çekimi ile ilgili topic açıp fotoğraflar yüklemiştim 15 saniye süreli) buna benzer bir durumla karşılaşmadım. Bu şekilde noise almadım, hatta bunlar noise mu, ondan bile emin değilim açıkcası.

Pek çok makina ile fotolar çektim ancak bu şekilde olmaması lazım - bana göre.
  • @armored,
    Pazar günü bu topiğini okuyunca yanımda olan 3 ayrı makine ile dün akşam belki herbir makine ile ve 100-800 ISO aralığında ve 4-30 saniye aralığında toplam 300' e yakın fotograf çektim. Ve bu gün hepsini teker teker incedim.
    Makinelerim. Fuji S6000fd - Canon A-520 ve komşumun Pentax K-10D
    Sonuç:
    Manuelde eğer histogram grafiğini veya pozometreleri takip eder aydınlanmayı tam yaparsanız (Pozlamayı)hiç bir makinede bu fototransistör hataları söz konusu değil.
    Ancak bu fotografları benim elimde olan AcdSee ile Gama ışımasını açtığımda her 3 makinenin çektiği fotolarda koyu zeminlerde en az benek Fujide olmak üzere Canon' da daha sık benekler ve Pentax'ta ise felaket sık sık benekli.
    Eğer, pozlamayı örneğin 8 sn yerine 15 sn. veya 15 sn yerine 30 sn yaparsanız bu defa koyu zeminler örneğin siyah görünen gökyüzü açık lacivert oluyor ve bu fototransistörlerin yarattığı benekler, hiçbir işleme tabi tutmadan kendiliğinden ortaya çıkyor ve bu defa zemine göre daha aydınlık objeler üstünde de beliriyor.
    Kanımca bu olay sensör üzerinde bulunan ve her bir pixel'i meydana getiren foto transistörlerin aynı kazanç faktörüne sahip olmamasından kaynaklanan bir olay. Her bir beneği 6 misli defa büyüttüğümde zemine benzer ama daha aydınlık bir obje farkediliyor. Bunu farkettiğimde gelişi güzel, farklı ışık ortamlarında çektiğim eski fotograflarımda da gama' yı iyice açarak incelediğimde aynı beneklerin olduğunu gördüm.
    Yine kanımca bunun bir ölü pixsel olmadığı kesin.Çünkü ölü pixel alıcı değil gösterici birimlerinde söz konusudur. Ve yinede bu olayın imalat hatasıda olduğunu veya ISO' ya bağlı bir olay da olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü bu olay ISO'ya bağlı olmaksızın 100-800 ISO aralığında aynı miktarda ve aynı yerlerde mevcut ve sensör yapısından kaynaklı ancak olayda gizli veya aleni bir imalat kusuru mevcut değil.
    Arkadaşlar ellerinde mevcut resimleride gama'yı iyice açarak baksımlar, bu beneklerin az veya daha sık olduğunu farklı model markalara göre sık veya seyrak göreceklerdir. Hatta Dpreview'den örnek fotoları indirin ve gama'yı açın aynı olay bila istisna her bir markada mevcut...
    Bence kafayı takmayın derim....

quote:

Orjinalden alıntı: armored

Fuji s6500 fotoğraf makinem var gece çekimlerinde iso 200 de bile çok fazla noise oluyor ki bu makinenin artılarından olarak yüksek iso performansı gösterilir.

Aşağıda fotoğrafı yükledim sağdan 2.binanın üzerine bakarsanız bir noktacık görüceksiniz bu ölü piksel midir ve bu kadar noise normal midir?

http://www.niptucktr.com/a.jpg

• "@bipekkan" hocam sizede çok teşekkürler,
    Çok yardımcı oldunuz. Yoksa bu konu uzayıp gidecekti böyle.
    Ayrıca artık sizinde geri dönüp foruma daha çok fayda sağlamanızı dört gözle bekliyoruz.
    Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: buffalo

Yok mu arkadaşlar 6500 kullanıp başka fotoğraf yükleyecek olan?
    M modunda ,15 sn enstantane ve is0 100 kullanın , makineyi bir yere sabitleyin ve zamanlayıcı kullanın.

Gerçekten merak ettim.

Yukarıda 8 saniyelik bir örnek adresi vermiştim.
  • @bipekkan o zaman bu noktaların normal olduğu ancak benim makinamda ortalamadan biraz daha fazla oluştuğu sonucuna ulaşlıyoruz
  • http://forum.donanimhaber.com/m_12135088/mpage_11/key_/tm.htm
    burada 30 sn ve 15 saniyelik pozlamalar koymuştum, fullsizeda da kesinlike boyle noktalar yok,
    sonuçta arkadaş ayarlarını yapmış ve çekimini çekmiş(iso+pozlsüresi+diyafram+standart keskinlik), pc müdahaleleriyle bi alakası yok, o makine kesin sorunlu bence.
    yukarda örnek foto koyduğum mintonun uyduruk sensörüyle aynı durumda :)
    ama ilginç bişiy var:
    bir arkadaş yukarda bahsetmişti.
    kapak kapalı iken 20 sn pozladımm-supermacroda-ne farketcekse :)
    cekim bitti, cekimin şu 2 saniye görünüp kaybolan ön görünümü simsiyah, temiz.
    sonra resme geri dönüp baktıgımda o noktalardan ben de gördüm. bu farkı anlamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 20 Haziran 2007; 1:10:36 >

• quote:

Orjinalden alıntı: gimmeluck

cekimin şu 2 saniye görünüp kaybolan ön görünümü simsiyah, temiz.
    sonra resme geri dönüp baktıgımda o noktalardan ben de gördüm. bu farkı anlamadım.

tamam sorun anlaşıldı....
  • + uzun pozlamalarda 200 iso'ya gerek yok sanırım; zaten noise oluşturucu bi faktör uzun pozlama, üstüne iso arttırmak gereksiz Ne noise ne gren sanırım, işlem sırasında oluşmuş olabilir. Isınmadan kaynaklansa farklı olurdu, hot pixel de değil bunlar...
  • Raw olarak çektiğim de de birşey farketmiyor,işlem sırasında olsa raw çekerken olmaması gerekmez miydi.
  • İşlem sırasında derken "sensör-> işlemci" sırasında gibi düşünüştüm, eğer öyleyse rawda da fark etmez.. Gündüz yüksek enstantanelerle yapılan çekimlerde karanlık kısımlarda ortaya çıkıyo mu aynı sorun ?
  • Hayır enstantane 1-2sn den fazlaysa olmaya başlıyor...
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.