Şimdi Ara

Sabah Gazetesinde Cıkan YAZI ! 02.09.2007 (Ko İle İlgili)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

02.09.2007

Anne-babanın, arkadaşın ve okulun yerini garip yaratıklar aldı. Dersmiş, gelecekmiş, hiçbir şey umurunda değildi; tek derdi oyun oynamaktı! Ailesi 15 yaşındaki bir genci internetkolizmden kurtarmak için zorlu bir mücadele verdi ama tehlike bitmedi. Okullar açılırken aileler için endişe de büyüyor!..
    Obir baba. Adının başharfleri O.D. Çocuğunun yaşadıklarını başka babalara örnek olsun diye anlatmak istedi. Yaz tatilinin tümü, internet bağımlısı olan oğlunun peşinde geçmiş. Anadolu Lisesi'nde okuyan 15 yaşındaki oğlunun bütün hayatı son altı ay içinde değişmiş. Okuldan kaçmış. 'Knight Online' adlı oyun nedeniyle onu internet kafelerden toplamışlar. Tüm bunların karşılığı, zayıflarla dolu karne ve bu karne için hiç üzülmeyen bir oğul! Anne ve baba yaz boyunca terapistler, doktorlar ve özel dersler arasında oğulları için koştururken yorgun düşmüş. O.D. şu günlerde korkuyor; oğlunu bu yıl kurtarmış ancak okullar açılınca yine sanal dünyanın onu tutsak etmesinden ürküyor. İşte bir babanın yaşadıkları:

* Oğlunuzun internet bağımlısı olduğunu nasıl anladınız? Oğlum 15 yaşında. Yedi yaşından beri odasında bilgisayarı var. Bilgisayarla oynamayı seviyordu ama geçen yıl internete neredeyse yapıştı. Önceleri ondaki değişimi ergenlik dönemine bağladık. Odasına kapandı, evin içinde varlığı ile yokluğu anlaşılmıyordu. Öyle bir-iki saat değil, yedi-sekiz saati rahatlıkla internet başında geçiyordu. Oyuna oturduğunda ancak susuzluğu dayanılmaz olunca ara veriyordu; o da suyu alıp koşarak masasına geri dönüyordu! Önlem aldık, evdeki interneti kapattırdık. Kurtuluruz zannettik. Ama bir ay sonra okuldan 'oğlunuzun 18 gün okula devamsızlığı var' diye haber geldi.

HİPNOTİZE OLMUŞ GİBİYDİ

* Okuldaki devamsızlığını öğrenince ne yaptınız? Şok oldum. Anadolu lisesinde okuyan son derece başarılı çocuk bir anda değişti. Zayıflarla dolu karneye üzülmedi bile. Ergenlik döneminde olduğu için kulağından tutup alabileceğimiz dönemi de geçmişti. Kontrolü kendi kurması gerekirdi, ama kuramadı. 'Okula gidiyorum' diye çıkıp evin hemen yanındaki internet kafede geçirmiş günlerini. Knight Online' diye bir oyun, oğlumu bağımlısı yapmış.

* İnternet bağımlılığı oğlunuzun davranışlarını, yaşamını nasıl değiştirdi? Hiç dışarı çıkmamaya başladı, bir tane arkadaşı kalmadı. Tek faaliyeti internet, tek gitmek istediği yer internet kafe! Oğlum hipnotize olmuş gibiydi.

* Daha önce hiç böyle bir bağımlılık olabileceğini duymuş muydunuz? İnternet bağımlılığıyla ilgili bir şeyler okuduk ama hayatımıza o kadar girebileceğini düşünmedim. Uzak bir durum gibi geliyordu.

* Nasıl önlem aldınız? Psikiyatriste götürdük. Terapi gördü. Ardından dağılan hayatını birlikte toplamaya çalıştık. Eve internet bağlattık ancak oyun oynayıp oynamadığını denetledik. Yıllık iznimin tümü onun peşinde geçti. Bir yıllık çalışmasını 20 günde tamamlatmaya çalıştık. Derslerini verebilmesi için hoca tutuk, ben hocanın kapısında bekledim; aynen ilkokul öğrencisi gibi hocaya götürüp getirdik. Hep gözetledik onu; bu hem onun hem bizim için çok zordu. Eşimle nöbet tuttuk. Bir saat yok olsa 'yine mi internet başında' diye korktuk ki çoğunlukla öyle bulduk.

OYUN ONLAR İÇİN PRESTİJ

* Şimdi okullar açılıyor, sizce bu dönemde hastalığı tekrarlayabilir mi? Açıkçası net bilmiyorum ama korkuyorum. Tekrarlayabilir. 'Umarım ders almıştır' diye dua ediyorum. Onun geleceğinin bir anda elinden kaydığını görmek öyle kötü bir durum ki... Bu sırada sinirlerime hakim olabilmek için ben de destek tedavi aldım.

* Sizce oğlunuzun etrafında ve arkadaşlarında da böyle bir bağımlılık var mı? Sorun olduğuna inanıyorum. Çünkü bu oyun onlar için bir prestij. Bir grubun yöneticisi olmakla hava atıyorlar ki; bunu sağlamak için zamanlarının çok büyük bir bölümünü internet başında geçirmeleri gerekiyor. Kim daha fazla vakit harcarsa o kadar yükseliyor. Sanal bir hayat kurmuşlar kendilerine.

* Ailelere neler önerirsiniz? Bu hastalıktan çocukları korumanın en iyi yolu spor. Kızım spor yapıyor ve bilgisayara uzak yaşıyor. Ama oğlum çok zor bir sorunun pençesinde ve hala çok endişeliyim.

--------------------------------------------------------------------------------------

Geçen yıl sanal dünyada yaşadım

02.09.2007

İnternet bağımlılığı nedeniyle tedavi gören 15 yaşındaki C.D. ile babasından ayrı konuştuk. Geçen yıl onun için tek önemli olan şey 'Knight Online'da level atlamak olmuş. Şimdi terapi programlarıyla sanal dünyadan gerçek hayata dönmeye çalışıyor. Anlattıkları ders gibi:

* İnternet bağımlısı olduğunu kabul ediyor musun yoksa sence bu durum ailenin gereksiz bir korkusu mu? Olmuş olabilirim, bunu yeni anlıyorum.

* Ne kadar zamanını internet başında geçiriyordun? Son bir yılda bilgisayar başında geçirdiğim zaman giderek arttı. Çünkü ben bilgisayarla eğlenmeye başladım. Düşünün saatlerce aynı şeyi oynasam bile hiç sıkılmıyordum. Beni bıraksalar uyumam, yemem, içmem! Oyundan uzaklaşınca kendimi huzursuz hissediyordum.

* Senin oynadığın Knight Online nasıl bir oyun, neden bu kadar bağlandın? Bu oyun sanal dünyada bir savaş. 'Yüzüklerin Efendisi' filmindeki gibi karakterler var. Çoğu insan değil. Onlardan biri olup oyunda level'lar atlıyorsunuz. Benim içimde kazanma hırsı var. Kaybetmeyi sevmiyorum. Bu oyuna başladığımda, kazanmak için daha çok uğraştım. Ne kadar zaman harcarsanız başarılı olma şansınız o kadar yükseliyor.

* Bu oyunun çok bağımlısı var mı sence? Bu oyun uzun yıllardır oynanıyor, bilgisayar başındaki her on kişiden altısı bilir. Okulda da benim gibi bunu oynayan çok var. Yalnızca beni etkilediğini düşünmüyorum.

* Oyunda başarılı olduğun zaman içindeki duygu, hangi başarıya eşit? OKS sınavını kazandığımı hissediyordum. Her level'da büyük bir mutluluk yaşıyordum.

TERAPİDE AİLEMİ ANLADIM

* Nasıl tedavi gördün, artık hayatını bu sorunun etkilemeyeceğine inanıyor musun? Terapi gördüm. Zaten pişmanlık duygusu ondan sonra oldu. Babamın bana söylediklerini orada da söylediler. Terapide de duyunca; hem onları anladım, hem beni anladıklarını fark ettim. Yoksa ailemin bana koyduğu kuralları gereksiz yasaklar olarak görüyordum.

* Bu konuda benzer sorunu yaşayanlara neler önerirsin? Şu anda öneride bulunabilecek bir dönemde değilim; bir yılımı son anda kurtardım, bir şeyler söylesem de çok inandırıcı olmaz.

* Okullar açıldığında yine bağımlılık oluşur diye korkuyor musun? Yeniden oyun oynama imkanım olsa kendimi tutmaya çalışırım. Ama doğrusunu isterseniz ne kadar tutarım bilmiyorum. Korkuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VictoryAssasian -- 1 Aralık 2007; 23:45:53 >

• bunlar sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler oyun bu sonuçta ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: MuRaT

bunlar sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler oyun bu sonuçta ...
    quote:

Orjinalden alıntı: GiVeNcHi

Ama yinede Zaman kaybı Çok zman alıyo hilesiz 80lwl bi car meydana getirmek
    Cok zaman kaybı oyun sonuçda aama giripde cs oynamıyoz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gilindere

quote:

Ama yinede Zaman kaybı Çok zman alıyo hilesiz 80lwl bi car meydana getirmek
    Cok zaman kaybı oyun sonuçda aama giripde cs oynamıyoz.

Alıntıları Göster
    vaybe bunlari ogut olarak alirim eyw kardeş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jusko

vaybe bunlari ogut olarak alirim eyw kardeş

Alıntıları Göster
    cok uzucu olaylar gencecik beyinlerin hayatlarin solup gittigini gormek bir kocaman HIC ugruna
  • quote:

Orijinalden alıntı: X_Lostdream_X

cok uzucu olaylar gencecik beyinlerin hayatlarin solup gittigini gormek bir kocaman HIC ugruna

Alıntıları Göster
    Uzun zamandır oyun oynarım ve bu foruma da uzun zamandır üyeyim ve ilk defa bugün, bu saatte KO forumlarına bakma gereği hissettim. İlk gördüğüm mesajda bu oldu.

Dediğim gibi uzun zamandır oyun oynarım ama bu tip oyunları oynamaktan hep kaçınmışımdır, bir ara SW:Galaxies oynarım diye aklımdan geçmişti ama zamanımı çok alır diye vazgeçmiştim. Bence bu tip oyunlar oyun olmaktan çıkmış, insanı kendine esir eden ve hırs dolu oyunlar. Oyun oynamak başka, sanal alemde "başka" bir hayat yaşamak başka.

Kimse gerçek değil ve ilişkilerde tamamı ile yalan. Muhakkak arada kişilikli ve dengeli insanlar vardır, ama genele bakınca maalesef; bu yazıları okuyanlar tarafından hakaret olarak algılanacak sözlerim gerçek. Dilerim bu oyundan en kısa zamanda yakanızı kurtarırsınız. Alınan ve yanlış anlayanlardan da şimdiden özür dileyelim... Söylediklerim sadece iyi niyetle söylenmiş şeyler.

• bende 9-10 saat yeri gelince oynuyorum aslında ama bunu bu 15 yaşındaki çocuk gibi abartmamak lazım
    bide okulu asıyormuş yazık şu gençliğe
  • quote:

Orijinalden alıntı: NidderuN

bende 9-10 saat yeri gelince oynuyorum aslında ama bunu bu 15 yaşındaki çocuk gibi abartmamak lazım
    bide okulu asıyormuş yazık şu gençliğe
    Bende 15 yaşındaım yani lise1 e gidiorum.Fakat kendimi artık fazla oyuna kaptırmıyorum.Geçen sene knight yüzünden oks i kazanamadım 334 puan oldu istediğim yeregiremedim.Aklım başıma geldi.Bu sene derslerime daha ağırlık veriyorum.Allaha şükür hiç zayıfım yok bi matematik 2 edebiyat 3 öbürleri 70-90 arası nese yeter bu kadarZamanı gelinde ders zamanı gelince knight.Bunlar için diyecek bir sözüm yok resmen knightkolik olmuslar allah bilir ne durumdadırlar.Tmm itiraf edeyim yazın bende en az 14-15 saat oynuodum fakat aklım başıma geldi(yukarda dediğim gibi)Bu oyun için değmes bu kadar zaman.Knight artık benim gözümde sadece hafta sonları stres amak için oynadıgım bir oyun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VagranTR -- 2 Aralık 2007; 8:43:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: VagranTR

Bende 15 yaşındaım yani lise1 e gidiorum.Fakat kendimi artık fazla oyuna kaptırmıyorum.Geçen sene knight yüzünden oks i kazanamadım 334 puan oldu istediğim yeregiremedim.Aklım başıma geldi.Bu sene derslerime daha ağırlık veriyorum.Allaha şükür hiç zayıfım yok bi matematik 2 edebiyat 3 öbürleri 70-90 arası nese yeter bu kadarZamanı gelinde ders zamanı gelince knight.Bunlar için diyecek bir sözüm yok resmen knightkolik olmuslar allah bilir ne durumdadırlar.Tmm itiraf edeyim yazın bende en az 14-15 saat oynuodum fakat aklım başıma geldi(yukarda dediğim gibi)Bu oyun için değmes bu kadar zaman.Knight artık benim gözümde sadece hafta sonları stres amak için oynadıgım bir oyun...

Alıntıları Göster
    böLe yapcaksan hiç oynama ben düzenLi oLarak Basket oynuyorum Sonra gidim 2 saat oturuorum knıght oynuyorum ardındanda evde Msn ChatLaşiyorum yani düzenLi oynuyorum etkisi oLmuyo

• quote:

Orijinalden alıntı: Eren

böLe yapcaksan hiç oynama ben düzenLi oLarak Basket oynuyorum Sonra gidim 2 saat oturuorum knıght oynuyorum ardındanda evde Msn ChatLaşiyorum yani düzenLi oynuyorum etkisi oLmuyo

Alıntıları Göster
    Eskiden bende öyleydim ama artık öyle değilim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ekvador

Alıntıları Göster
    Bizim küçüklüğümüzü anlatıyorla.Şimdi haftada 1 ya oynuyorum ya da oynayamıyorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ekvador

Alıntıları Göster
    e yuh yani bende anadolu lisesindeyim sınıfta 5 10 tane arkım var hepsininde dersleri iyi benimde idare eder ama bu bence kodan kaynaklanmıyor eskiden beri bir tembellik var bende düzeltmeye çalışıyorum

ayrıca sizde irade yoksa cs 1.6 bağımlısıda olabilirsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-DBADFA1C8

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    (işim şakası tabi bu)bunların aynısı benim hala başıma gelio o kadar para döktüm bırakamıom

şaka maka 3 gün boyunca hiç durmadan bowl döner boss bakardım ex kasar charı kardeşime bırakır okula giderdim (sonra ölürdüm ex'e yatardım bende onu öldürdrdm )
    yaşım 14 seneye oks war artık bırakmaya çalışıorum ama haftada en azından 6 saat oynuorum(cumartesi pazar)

• quote:

Orijinalden alıntı: SonArtikBuİsim

(işim şakası tabi bu)bunların aynısı benim hala başıma gelio o kadar para döktüm bırakamıom

şaka maka 3 gün boyunca hiç durmadan bowl döner boss bakardım ex kasar charı kardeşime bırakır okula giderdim (sonra ölürdüm ex'e yatardım bende onu öldürdrdm )
    yaşım 14 seneye oks war artık bırakmaya çalışıorum ama haftada en azından 6 saat oynuorum(cumartesi pazar)

Alıntıları Göster
    herkeste böyle degil ama

• quote:

Orijinalden alıntı: Rantr

herkeste böyle degil ama

Alıntıları Göster
    Böyle çocuklara ve anne babalarına acıyorum nasıl böyle birşey yapıyorlar ... Bende oynuyorum ama herzaman başka aktivelerim var örneiğin lisanslı basketçiyim yani demek istediğim bir oyun için niye kendimi ziyan ediyim çok saçma ya :S
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hey Jude.

Böyle çocuklara ve anne babalarına acıyorum nasıl böyle birşey yapıyorlar ... Bende oynuyorum ama herzaman başka aktivelerim var örneiğin lisanslı basketçiyim yani demek istediğim bir oyun için niye kendimi ziyan ediyim çok saçma ya :S

Alıntıları Göster
    saçmalık ya ben oyunda oynuyorm üniv okuyorum derslerimde ii dgsde hazırlanıorm kız arkımda war bırakn sacma sapan şeyler insanın bir iradesi olmalı
  • quote:

Orijinalden alıntı: MuRaT

quote:

Evet katılıyorum hayattan zevk almayanlar yada hayatta umduğunu bulamayanlar ancak böle bağlanıyor...
    bu çocukların piskolojik sorunları olmasa zaten bu oyuna bukadar bağlanmazlar ...
    Ama eve 10-15 saat kapanıpda oyun oynamak sosyalleşmeyi engelliyor dersleri etkiliyor...

Burda oyun kötü deil bence o cocuklara okuldan çıkışta yabancı maddeler verseler dahamı iyi olurdu...

bunları yaşıyoruz bence anne babalara birde onu sormak lazım bu maddelerin kaç yaşa kadar düştünü herkes biliryor bence bu oyun en kötüsüne göre bile daha iyi çocuklarımızı bunlardan KORUYOR...

• quote:

Orijinalden alıntı: XScale

quote:

Evet katılıyorum hayattan zevk almayanlar yada hayatta umduğunu bulamayanlar ancak böle bağlanıyor...
    bu çocukların piskolojik sorunları olmasa zaten bu oyuna bukadar bağlanmazlar ...
    Ama eve 10-15 saat kapanıpda oyun oynamak sosyalleşmeyi engelliyor dersleri etkiliyor...

Burda oyun kötü deil bence o cocuklara okuldan çıkışta yabancı maddeler verseler dahamı iyi olurdu...

bunları yaşıyoruz bence anne babalara birde onu sormak lazım bu maddelerin kaç yaşa kadar düştünü herkes biliryor bence bu oyun en kötüsüne göre bile daha iyi çocuklarımızı bunlardan KORUYOR...

Alıntıları Göster
    oynu oynamak güzeldir ama abartmamak şartıyla ben abartıyorum ama olsun

onlarda çok fazla oynuyo oda çok zararlıdır

günde 2 saat yeterli bence ama ben 5+ oynuyom

• quote:

Orijinalden alıntı: BLoodRunsCoLD

oynu oynamak güzeldir ama abartmamak şartıyla ben abartıyorum ama olsun

onlarda çok fazla oynuyo oda çok zararlıdır

günde 2 saat yeterli bence ama ben 5+ oynuyom

Alıntıları Göster
    öyle bağımlı olmama notlarımın kötülüğü izin vermiyor ister istemez lisede kalmamak için çalışıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Isbara ALP

öyle bağımlı olmama notlarımın kötülüğü izin vermiyor ister istemez lisede kalmamak için çalışıyorum

Alıntıları Göster
    asırıya kacmamak lazım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.