Bunu muhasebeciye tekrar sorayım. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Şahıs şirketi üzerine araba alıp gider göstermek (3. sayfa)
-
-
Süper artık her şey gayet net oldu. Her ay ben sadece arabadan 5bin küsür gider yazacaksam benim toplam giderler ortalama 9-10bin tl olacak fakat ödemem gereken vergi o kadar bile değil 4-5 bin tl yani bu bana zarar mı yazacak nasıl oluyor ki...
-
O şekilde düşünmeyin. Atıyorum Ocak-Mart arası toplam geliriniz 50 bin gideriniz 40 bin siz bu 10 bin karın %15i olan 1.500TL yi vergi olarak ödüyorsunuz.
Eğer dediğiniz rakamlar ödediğiniz tutarlarsa kar ödemeye devam edersiniz.
Yani amortisman bedeli olan 5bin tl'yi net kardan çıkarmayacaksınız. Orada yanılmayın.
-
Tamam doğru o kısımlarla muhasebeci ilgilenecek artık anladım ama çok teşekkürler. Bu arada geçici vergi %10 a düşürüldüydü pandemi sebebiyle
-
Geçici Vergi %10'a düşürülmedi. Hangi sektörde faaliyet gösteriyorsunuz?
-
Pardon kira stopajı %10 a düştüydü
-
Bir şey sormak istiyorum, sıfır aracı babam kendi şirketi üzerine alsa, krediyi de kendi şirketi üzerinden çekse (-ki zaten aracı veren firma veriyor krediyi) aracın kredisi bittikten sonra aracı bana devretse ona vergi çıkar mı? Bedelsiz bir şekilde bana devredecek diyelim ki.
-
quote:
Orijinalden alıntı: R a v e NBir şey sormak istiyorum, sıfır aracı babam kendi şirketi üzerine alsa, krediyi de kendi şirketi üzerinden çekse (-ki zaten aracı veren firma veriyor krediyi) aracın kredisi bittikten sonra aracı bana devretse ona vergi çıkar mı? Bedelsiz bir şekilde bana devredecek diyelim ki.
Bedelsiz devir diye bir durum söz konusu değil. Gerçekten bedelsiz devretse dahi babanız şirketinden emsal bedelinden fatura kesmek zorunda.
-
Yani ona vergi çıkar mı? -
Evet çıkacaktır. Detayları mali müşavirinizle görüşürseniz iyi olur. Belki size bir kaç fikir verir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tamam teşekkürler -
çok karışık bir konu ya cidden kafam karıştı. ama tek gerçek şu ki sanırım araba alsan bile sen eninde sonunda o vergiyi ödeyecen, böyle yaparak sadece ötelemiş oluyorsun ödeyeceğin vergiyi. biz hayal ediyoruz ki, net karım 200 bin tl, gelir vergisi öderken düşük vergi dilimine gireyim, araç alaayım atıyotum %15lik dilime gireyim. sonra ilerde aracı da satarım arabanın fiyatı bana kar kalır. tam kafam almadı ama bu devlet kolay para yedirmez, eninde sonunda alır burası vergiler ülkesi
hadi ticaret faliye yapandan bir nebze anlıyorum, ülkenın adamına mal satıyor vs ama ulan google adsene geliri olan gençlerden alma bari. benim youtubeda video çekip kendimçe para kazanmamdan tefeci gibi nasıl hayvan gibi vergi alıyorsun. bana ne katkın var. bana teşfik mi veriyorsun, kamera mı veriyorsun, telefon mu veriyorsun. senin vatandaşına mal mı satıyorum. en iyisi ingilterede vs şirket açmak, adamlarda 12bin sterlin kazan hiçbişe ödemiyorsun ki o bile tl ile zaten çok para yapıyor. daha yüksek kazansan alsalarda helali hoş olsun. hiç olmazsa daha az ödemiş olursun. burası tefeci ya iyice.
-
Fakir fakirliğinde boğulurken zengin vergi vermekten kaçınıyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Arkadaşlar bir şey danışmak istiyorum, muhasebecim farklı başkaları farklı bir şey söylüyor. Kendi üzerime aracım var 5 senedir kullandığım, aynı zamanda tek ortaklı %100 tek hisseli yine adıma limited şirketi var. Aracım şahıs (benim) üstüme kayıtlı. Ben aracımın yakıt masraflarını gider olarak göstermek istediğimde, aracımı şirketim üzerine kiralamam gerektiğini söyledi muhasebeci. Şirket benim üzerime, araçta benim üzerime, ben aracımı şirketimin üzerine geçirmeden yakıtlarını gider gösterebilir miyim gösteremez miyim ?
Gösteremezsiniz muhasebeciniz haklı. Limited şirketin tüzel kişiliği vardır. Bağımsız bir kişi gibi düşünün. Yani ya ruhsat şirket üzerine olacak. Ya da söylendiği gibi bir sözleşme ile aracı şirkete kiralayacaksınız.
Gösterebilmek için şahıs şirketi olması lazım.
LTD.olursa ruhsat da o şirket üzerine olmalı.
-
Güncel bir konu olduğu için hortlatıp müsadenizle ben de kafamı karıştıran bir soru paylaşmak istiyorum. Aslında amacım bir ev almak ama, istediğimiz bölgede oturabileceğimiz evler maleseef 1 milyon sınırını zorluyor. Eşim de çalıştığı halde bu tutarda bir krediyi zorlayamayız. En azından vergisel yükü azaltmak için aşağıdaki plan sizce mantıklı ve doğru mudur?
Bireysel kayıtlı 2020 model bir aracım var. Piyasa değeri 250 bin lira cıvarı.
Aynı zamanda home-ofis olarak çalıştığım tek ortaklı bir limited şirketim var. Yaptığım işin tamamı yurtdışına. Yazılım ihracatı olduğu için KDVli fatura kesemiyorum.
Aylık gelirim 18-22 bin TL arasında. Çok ekstrem durumlarda 30 bin TL olabiliyor.
Beni en çok zorlayan kurumlar vergisi oluyor. Bu sene de bildiğiniz gibi %25'e çıkartıldı.
Şahsi aracımı satıp 0 bir araç almak mı sizce mantıklı olur? Yoksa aracımı sözleşme ile şirketime kiralayarak bazı giderleri düşürmek mi?
Aracımı satarsam üzerine 50 bin TL (belki 100 bin TL) daha ekleyip kredi kullanarak bir araç alabilirim.
Mesela spesifik bir örnek üzerinden gidersek:
Almak istediğim araç için:
Anahtar Teslim liste fiyat: 568000 TL
ÖTV: 213000 TL
KDV: 87000 TL
Vergi Toplam: 300000 TL
KDVli fatura kesemesem de benim için en optimal yöntem hangisi olur?
300 bin liranın tamamını gider olarak göstermek mümkün mü? 5 yıla yayarak?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi greenflash -- 8 Eylül 2021; 13:14:57 >
-
568 bin liralık araçta 150.000 TL' ye kadar KDV+ÖTV -tercihe göre- ilk sene, kalan rakam üzerinden en fazla 170 bin tl' ye kadar kısım da 5 yıla yayılmış halde; kurumlar vergisi matrahından düşmüş olur.
Ancak sattığınızda da satış fiyatı üzerinden tamamı tek dönemde kar görünecektir. Toplamda 320 bin TL gider gösterdiğinizden, 320 bin TL de gelir yazacaktır sattığınızda olarak bakabilirsiniz; ilerisi için bunu düşünmek gerekir. Araç fiyatlarının da dolar / euro ile fiyatlandığını düşünürsek, satış rakamınız bu fiyatın altında zaten olmayacaktır, hatta alış rakamının üstünde olmasını beklemek gerek.
Binek bir araçta zaten KDV' yi doğrudan düşemiyorsunuz bu yüzden kdv' li fatura kesip kesmemenizin bir önemi olmuyor.
Eğer şirketiniz üzerine ticari ruhsatlı bir araç satın alırsanız, hiç kdv faturası kesmediğiniz durumda KDV alacağınız çıkar. Alabilir misiniz, bilmem.
Kiralama yapmanız durumunda gider gösterebileceğiniz tutar limiti 2021 senesi için aylık 6.000 tl + KDV' dir. Bu tutara kadar her ay kdv ve kurumlar vergisi matrahından düşebilirsiniz; üzeri KKEG olur. Sizin durumunuzda kiralama yaparsanız yine KDV alacağı çıkacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kalsiyum 17 -- 8 Eylül 2021; 17:10:10 >
-
Ortak noktamız çok fazlaymış. Ben de yazılım yapıyorum kendi ltd şirketim üzerinden. Aracınızı neden şirket üzerine almadınız ki? Yakıt, bakım vs hepsi gider olurdu.
Sıfır araç almak daha avantajlı oluyor. Ben de aracı sırf bu nedenle sıfırlamak istiyorum ama istediğim gibi araç bulamıyorum. Ancak 568bin'lik araçla 320binlik sıfır araç arasında pek fark olmuyor maalesef. 320bine kadar olan kısım kadar vergi indirimi oluyor.
Aracınızı doğrudan şirketinize geçiremiyorsunuz. Eşinize vs devredip öyle şirketinize alabilirsiniz maalesef. İki defa noter ücreti oluyor. İkinci el olarak alırsanız sadece gelir vergisi avantajı oluyor. Kdv muafiyeti vs olmuyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi commandx -- 9 Eylül 2021; 15:32:56 > -
satarken kdv keseceksiniz onu unutmayın. bir de fark çok çıkarsa yine vergi ödersiniz
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X