|
Şahıs şirketi üzerine araba alıp gider göstermek (5. sayfa)
-
-
Evet abiler hazır olun konuyu tekrar hortlatıyorum şuan hafif ticari bir araç almayı düşünüyorum.sonra arkasından şahıs firması kurup bazı firmalarla anlaşıp kargo işi yapacağım. sormak istediğim şuan şahıs firmasına sahip değilim önce firmayı kurup sonra arabamı alayım yoksa fark etmez mi. Birde aracı alırken %18 kdv limi alayım yoksa normal mi alayım hangisi benim için avantaj dezavantaj olur? inanın bu vergi işlerinden hiç anlamıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
-
Bende böyle surece girme aşamasındayım. Tecrübeli arkadaşlardan bilgi rica ederim. Eşim serbest meslek sahibi kendi aracimi satıp onun üzerine sifir bir arac alip vergi avantajı sağlamak istiyoruz. Şu an için çok bir geliri yok ama ileride daha çok kazanma şansı var. Ben normalde 2-3 yılda bir arac değiştiriyorum bu durumda bu yeni alacağımız araci satarken %1 kdv ve gelir vergisi çıkacak deniyor. Böyle bir işe girişmek mantıklı oluruz sizce? -
Merhaba,
Kargo işi için kullanacağınız aracı binek otomobil kapsamına girmeyen bir araç seçerseniz ve bunu işletmeyi açtıktan sonra sıfır olarak alırsanız veya fatura kesecek birinden alırsanız %18 KDV sini kullanabilirsiniz ve herhangi bir gider kısıtlamasına (Binek araçlar %70-30 gider kısıtlamasına tabidir) tabi olmazsınız.
Ancak aynı aracı ileride satarken, satış bedeli üzerinden %18 KDV hesaplamanız gerekir. İşletmenizi açmadan aracı alırsanız bu sefer araç alımında ödediğiniz KDV'yi kullanamazsınız ama aracı yine işletmenize kaydettirip, giderlerinden faydalanabilirsiniz.
-
Merhaba, eşiniz serbest meslek sahibi (Doktor, Avukat, SMMM) ise binek otomobil alabilirsiniz. İster kendi aracınızı eşinize devredin, ister sıfır alın, araç alımındaki KDV yi indirim konusu edemezsiniz. Ayrıca binek otomobiller gider kısıtlamasına tabi olduğundan 2. El olarak aldığınız aracın değeri ne olursa olsun ancak 430 bin lira üzerinden gider kaydedebilirsiniz. (Amortisman bu tutar üzerinden ayrılır)
Sıfır olarak alırsanız aracı İster ÖTV ve KDV dahil 430.000,00 liralık kısmından amortisman ayırabilir veya isterseniz 200,000 liraya kadar olan ÖTV + KDV yi doğrudan gider yazabilir ve kalan 230.000 lira üzerinden amortisman ayırabilirsiniz.
Aracı satmak istediğiniz zaman %1 KDV + araç satış karı (İşletme karı/zararı ile cem edilerek) üzerinden vergi ödemeniz gerekir.
-
quote:
Orijinalden alıntı: MÜŞAVİRMerhaba, eşiniz serbest meslek sahibi (Doktor, Avukat, SMMM) ise binek otomobil alabilirsiniz. İster kendi aracınızı eşinize devredin, ister sıfır alın, araç alımındaki KDV yi indirim konusu edemezsiniz. Ayrıca binek otomobiller gider kısıtlamasına tabi olduğundan 2. El olarak aldığınız aracın değeri ne olursa olsun ancak 430 bin lira üzerinden gider kaydedebilirsiniz. (Amortisman bu tutar üzerinden ayrılır)
Sıfır olarak alırsanız aracı İster ÖTV ve KDV dahil 430.000,00 liralık kısmından amortisman ayırabilir veya isterseniz 200,000 liraya kadar olan ÖTV + KDV yi doğrudan gider yazabilir ve kalan 230.000 lira üzerinden amortisman ayırabilirsiniz.
Aracı satmak istediğiniz zaman %1 KDV + araç satış karı (İşletme karı/zararı ile cem edilerek) üzerinden vergi ödemeniz gerekir.
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Belirttiğiiniz gibi eşim avukat ve binek bir otomobil alacağız. Aracın ortalama fiyatı 800 bin bandında. Bu durumda ben sıfır da alsam ikinci el de alsam maksimum 430 bin üzerinden vergi avantajından yararlanacağız. Anladığım kadarı ile sıfır ya da ikinci el almamız bizim acımızdan çok bir fark yaratmayacak çünkü şu an çok bir gelirimiz yok. Bu 430 bini amortismana ayırıp 5 yıl kullanmak istiyoruz. Doğru yorumluyor muyum sizce? Sıfır veya ikinci el bizim için çok farketmiyor gibi anladım.
-
Hocam ikinci paragrafta ki 200 bin ÖTV +KDV yi doğrudan gider yazarsak bu ne kadar süreli bir kısımda yazılabilir.Aylık KDV denmi düşer
-
ÖTV+KDV yi gider yazabilirsiniz (200 bin tl ile sınırlı), varsa dönem kazancınızdan indirim olur, yoksa zarar haneniz artar. Bu zararı da 5 yılı aşmamak kaydıyla, takip eden yıllar gelirinizden indirebilirsiniz. Binek otomobilin KDV sinin indirim (KDV den indirim) olarak kullanamazsınız.
-
Aslında merak ettiğim 230 bin amortisman sanırım 3 aylık geçici vergilerden iniyor.Peki 200 bin doğrudan hangi vergiden iniyor.Çok anladığım birşey olmadığı için netleştiremedim.Zamanında ben tamamını amortismana ayırdım.Tekrar araç alacak olsam dediğiniz şekildemi yapsam yoksa hepsini amortismanamı ayırsam kararı için belirleyici olacak.
-
Binek otolarda amortisman kıst dönem ayrılır, yani aracı 01 ekim tarihinde aldıysanız o yıl için Araç bedeli * 0,20 (Normal amortisman) / 12 * 3 = şeklinde ayrılır. Ama Sıfır araç alır, ötv+kdv yi gider yazmayı seçerseniz, aracı hangi ay alırsanız alın 200 bin liraya kadar ötv + kdv yi gider yazarsınız. Hem ötv, kdv hem de amortisman dönem giderinize eklenir ve gelirlerinizden indirilir.
Bu işlemler için avukat dahi olsanız bir mali müşavir ile çalışmanızı öneririm, daha 10-11 gün önce kendi defterini tutan bir avukat geldi, vermeyi unuttuğu bildirim ve beyannameler nedeniyle 8 bin tl cezalı işlemi oldu.
-
Mali müşavirle çalışıyorum.Birkaç kez sordum hep anlamadım Hangisi sizce daha avantajlı.Sanırım çıkan vergi miktarına göre değişiyor.
-
Aracı aldığınız yılın gelir (Kâr) durumuna göre planlanmalı hangi yöntemin seçileceği.
-
Teşekkürler
-
Ben de şöyle bir soru sorayım;
Eşim amcasının şirketinde çalışıyor. Evin aracını kullanıyor, araç benim adıma kayıtlı.
Amcası bize yakıt alıp, gider göstermek istiyor ancak yapamıyoruz. Şirkette dizel araç var, hani taşıt tanımada falan diğer dize araca alır gibi alıp, buna yakıt alma şeklinde işler yapılabiliyor istasyon da tanıyınca falan ancak bizim araba benzinli olduğu için yapamıyoruz
1-2 arkadaşıma sordum ancak bazı detayları tam tatmin edici şekilde berraklaştıramadık.
Deniliyor ki, benimle firma arasında kiralama sözleşmesi imzalanacak, arabayı kiralamışım gibi göstereceğiz, şirket de bana aldığı yakıtı gider gösterecek.
Hatta mevzuata göre bu arabaya yapılan sigorta, OGS, bakım vs. tarzı harcamalar da gider gösterilebiliyor deniliyor.
Ancak iş benim tarafımda biraz patlıyor, onun hesabını yapmak lazım diyorlar.
Vergi mükellefi değilim, ben de çalışanım. Kiralamadan para alırsam stopaj falan çıkar deniliyor. Ancak ben para mara istemiyorum Maksat yakıtı aldırıp firmanın da gider gösterebilmesi.
Hatta bu sözleşme ücreti de belirli bir rakamı geçerse, maaşımla beraber yani, bana da vergi çıkması ihtimali var. O yüzden astarı yüzünden pahalıya gelmemesi adına hesap yapın diyorlar.
Bunda dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır, nasıl çözeriz?
-
Merhaba,
Kiralayacağınız firma ile araç sahibi arasında araç kiralama sözleşmesi yapılacak, kiralayan tarafından %20 stopaj kesilecek, %18 KDV nin tamamı sorumlu sıfatıyla beyan edilecek.
Kiraya veren kişi ise kira geliri elde ediyormuş gibi beyanname verecek. (2022 için beyan sınırı 70 bin lira ve üzeri)
Bu şekilde kiralayan kişi araçla ilgili giderleri ve kira ödemesini kayıtlarında kullanabilir.
-
Bu enflasyonist ortamda şirket üzerindeki arabanın satışında artan kasko değerlerinden dolayı çıkacak kdv ve gelir-geçici vergi makası durumunu da düşünüyorsunuz değil mi? -
Şuan özellikle bundan 1-2 yıl önce şirkete araç alıp hala elinde tutanlar patlamış durumda, araç değerleri çok arttığı için ne yaparsanız yapın, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın baba bir vergi çıkacak.
-
Aynen öyle.Kasko değerinin %30 un altında bile fatura kesilse büyük rakam çıkıyor.Sırf bu yüzden yenilemiyorum aracı.
Yanlız bilanço usulüne göre defter tutan şirketler yenileme fonu ile bu işten yırtıyor.Olan yine küçük işletmelere oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemy -- 15 Temmuz 2022; 1:1:29 > -
yeni alinan arac ,eski aracin satis bedeli kadarsa yine vergi mi çıkacak;ornegin 400 e alinan arac 700 e satıldı 700-800 e yeni arac alindi sifir olarak ...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X