Merhaba, yakın zaman içinde kendime sıfır bir araç almak istiyorum. Şahıs şirketim üzerine alıp gider göstermek istiyorum. Mali müşavirimle görüşmedim yinede merakımdan konu açmak istedim. Tecrübesi olanlar belki cevap verir diye. Şimdi 360bin tl lik bir araç alsam. Bunu ne şekilde gider gösterebilirim? Ay ay mı yıl sonu mu yoksa tek sefer de mi oluyor? Benim derdim o para her türlü çıkacak vergiye vereceğime arabaya vermiş olayım... nasıl hesaplanır ve ay ay gider girebilir miyim yardımcı olursanız sevinirim. |
Şahıs Şirketine Araba Almak ve Gider Göstermek
Şahıs şirketleri, ticari faaliyetlerini yürütebilmek için araç ihtiyacı duyabilirler. Araç alımı, şahıs şirketleri için hem bir yatırım hem de gider olarak değerlendirilebilecek bir konudur.
Şahıs Şirketi Araç Alımı
Şahıs şirketleri, şirket adına araç alabilirler. Aracın şirket malı olması için şirketin ticari sicilinde kayıtlı olması ve faturasının şirket adına kesilmesi gerekmektedir.
Araç Gider Gösterme
Şahıs şirketleri, satın aldıkları araçların giderlerini vergilendirmede dikkate alabilirler. Ancak, bunun için aracın şirketin ticari faaliyetlerinde kullanılması gerekmektedir.
Araç Giderleri Olarak Kabul Edilebilecek Masraflar
- Araç satın alma bedeli (amortisman yoluyla)
- Yakıt masrafları
- Bakım ve onarım masrafları
- Sigorta masrafları
- Yol vergisi ve harçları
Önemli Hususlar
- Aracın şirketin ticari faaliyetlerinde düzenli olarak kullanıldığını kanıtlamak önemlidir.
- Araç giderleri, şirketin defterlerine kayıt edilmelidir.
- Aracın kullanımıyla ilgili tüm belgeler (fatura, makbuz vb.) saklanmalıdır.
Sonuç
Şahıs şirketleri, ticari faaliyetleri için ihtiyaç duydukları araçları satın alabilir ve gider olarak gösterebilirler. Ancak, aracın şirket malı olması, ticari faaliyetlerde kullanılması ve giderlerin deftere kayıt edilmesi gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edilerek yapılan araç alımı ve gider gösterimi, şahıs şirketlerinin vergi yükümlülüklerini yerine getirmelerine ve işletmelerinin verimliliğini artırmalarına yardımcı olabilir.