Şimdi Ara

Sammi 38 cm Bas Hoparlör İçin Kabin Yardımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
811
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle herkese iyi günler dilerim..
    Ben müzik dinlemeyi seven, müzikte ayrıntı, sahne ve detaya önem veren bir dinleyiciyim. Ayrıca eski bir elektronik teknikeri olarak boş zamanlarımda, elimden geldiğince, kendi evimde nacizhane amatör DIY projeleri ile uğraşmaktayım. Evimde okul yıllarından bu yana düzdüğüm mütevazi bir hi-fi setim ve buna ilave olarak kendim yaptığım STK 4241’li bir adet de handmade power amplifikatörüm var.

Geçenlerde bir arkadaşımla elimizdeki malzemeleri takas ettik ve arkadaşımdan emektar bir çift 38 cm (15 inch) çaplı, 300 Watt gücünde, alüminyum şasi SAMMİ marka hoparlör aldım.

Ufak tefek bakım, körük ve göbek değişiminden sonra, evde müzik dinlemek için, bunlara güzel bir çift full range kabin yapmak istiyorum. 38 cm bas hoparlörden kabin yapmak istememin sebebi ise alt frekansları ayrıntılı duyabilmek. Yaklaşık 42 m2 dikdörtgen bir salonumuz var. Elimde bu bas hoparlörlerle kombine edebileceğim çok kaliteli yaklaşık 100 Watt gücünde Rus malı 12 cm çaplı bir çift medyum ve 8 cm çaplı 1 çift ipek dome tweeter hoparlör var. Tabi bunların kesim frekanslarına uygun ebay’den bir çift crossover devresi de almayı düşünüyorum.
    Konuyla ilgili forumda biraz araştırma yaptım ve aşağıdaki iki topiği ayrıntılı okudum. Çok ayrıntılı ve eşsiz bir çok bilgi öğrensem de tam olarak istediğim yanıtları pek bulamadım. Elimde ne yazık ki Thiele Small parametrelerini kullanabileceğim bir kabin hesap programı veya şeması yok.

https://forum.donanimhaber.com/m_10708083/mpage_2/tm.htm

https://forum.donanimhaber.com/m_8206021/tm.htm

İşin üstadlarından bu bas hoparlörleri en verimli şekilde (detaylı) dinleyebileceğim kabin ölçüsü, kabin tipi (kapalı, bas refleks v.s.), olası kabinin ağaç türü (MDF, ham sunta, kontra), kabin içi yalıtım malzemesi (Cam yünü, yumurta sünger v.s.), eğer olursa port tipi, genişliği ve uzunluğu ile kabin imalatında dikkat edilecek püf noktaları ile ilgili görüşlerini almak isterim. Yukarıda bahsi geçen medyum ve tweeter hoparlörlerin hepsi kapalı (arkası kapalı) tip hoparlörler olup derinlikleri ihmal edilebilir seviyededir (hacim bakımından). Söz konusu 38 cm SAMMİ baslara ait internetten bulabildiğim parametreleri ise aşağıda yer almaktadır. Konuyla ilgili Hi-fi sever arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum. Saygılarımla..

SAMMİ ME 15A 300G
    Specifications:

*Power handling: 300 watts RMS
    *VCdia: 2.5"
    *Le: 0.70 mH
    *Impedance: 8 ohms
    *Re: 5.2 ohms
    *Frequency response: 40-4,000 Hz
    *Fs: 44.2 Hz
    *SPL: 100 dB 1W/1m
    *Vas: 6.42 cu. ft.
    *Qms: 9.2
    *Qes: 0.38
    *Qts: 0.36
    *Xmax: 2.5 mm
    *Dimensions: A: 15.24" B: 13.62" C: 6.18"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeotamer -- 7 Kasım 2016; 19:16:46 >

• T&S parametrelerini kullanabileceğiniz hesaplayıcılar için şuradan yararlanabilirsiniz:
    http://www.mh-audio.nl/spk_calc.asp

Örneğin elinizdeki sürücünün ne tür kabin için uygun olduğunu hesaplamak için:
    http://www.mh-audio.nl/CalculateEnclosures.asp

Delikli (ported) kabin hesabı için:
    http://www.mh-audio.nl/ReflexBoxCalculator.asp

Kolay gelsin.

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim.. :) Elinize sağlık..

Fakat linklerde, benimde bilmediğim çok farklı parametreler var ve açıkçası İngilizcem de çok yeterli değil, anladığım kadarıyla söz konusu sitede kapalı sistem (portsuz) bir kutu tavsiye ediliyor. Fakat net kabin ölçüleri hakkında bir sonuca ulaşamadım. Var mı acaba yardımcı olacak biri?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeotamer -- 10 Kasım 2016; 12:51:18 >
  • jeotamer J kullanıcısına yanıt
    Sürücünün açık hava rezonans frekansı: Fs=44.2 Hz.
    Qes=0.38
    Sürücünün EBP'si (Efficiency Bandwidth Product) aşağıdaki link'ten
    http://www.mh-audio.nl/CalculateEnclosures.asp
    EBP=116.3 => "This driver is better suited for VENTED enclosures." Yani bu sürücü delikli/port'lu kabinlerde kullanmaya uygundur.
    EBP <50 ise -kapalı kabinler
    50>=EBP<90 ise -hem kapalı kabinler, hem de delikli/port'lu kabinlerde kullanmaya uygundur.
    EBP>90 ise -delikli/port'lu kabinlerde kullanmaya uygundur.

Demek ki delikli kabinler için hesap tablolarına bakacaksınız...
    Bunun için daha önce size delikli kabinler için kullanacağınız hesap tablosunun link'ini vermiştim.
    http://www.mh-audio.nl/ReflexBoxCalculator.asp
    Burada,
    Dia (cm) sürücünüzün çapıdır. Daha doğrusu sürücünün koni çapı + her iki taraftan süspansiyon körük/kauçuk halkasının genişliğinin yarısının her iki taraftan eklenmesi ile bulunur.
    Sizin verdiğiniz T/S parametrelerinden
    fs=44.2
    Qms=9.2
    Qes=0.38
    Qts=0.36
    Vas=6.42 cu.ft. Link'teki hesapta kullanabilmeniz için size litre değeri gerekiyor. Vas=6.42 cu.ft. => 181.80 litre.
    Bu değerleri yukarıdaki link'teki abağa uygulayınca önerilen kabin hacmi, delik çapı ve bass-reflex boru uzunluğu, vs bilgilerini alacaksınız.

Ancak şunu da unutmamanız gerekiyor, hoparlör kabin tasarımı bir bilimdir. İngilizce'niz yeterli değilse gerekli bilgilere ulaşamazsınız.

Merhaba,
    Yardım için teşekkür ederim ama EBP değerini nasıl buldunuz? Bende 0,1 çıkıyor?

• jeotamer J kullanıcısına yanıt
    :)

Öncelikle şunu söyleyeyim, Qes yerine Qts değerini yazmışsınız. Qes'niz 0.36 değil, 0.38

Şimdi gelelim aldığınız neticenin hatalı olmasının asıl nedenine...
    Türkiye'de ondalık sayı ayracı "," virgüldür.
    Ama batı dünyasında ondalık sayı ayracı "." noktadır...
    Dolayısı ile Fs hanesine 44.2 yazıyorsunuz (Qes'ye de 0,36 değil 0.38), 44,2 değil.
    (Qes'de de nokta/virgül sorunu var.)

Bu arada daha önce yazmayı unuttum, şimdi yazayım:
    Hesapların geri kalanı uzun, karışık formüllerden oluşur. Ama EBP bulmak için esasında abak kullanmak zorunda değilsiniz. Zira formülü basittir.
    EBP = Fs/Qes :)
    EBP = 44.2 / 0.38 = 116.316

Bu arada EBP'ye ilişkin daha önce verdiğim bilgileri unutmayın:
    EBP=116.3 => "This driver is better suited for VENTED enclosures." Yani bu sürücü delikli/port'lu kabinlerde kullanmaya uygundur.
    EBP <50 ise -kapalı kabinler
    50>=EBP<90 ise -hem kapalı kabinler, hem de delikli/port'lu kabinlerde kullanmaya uygundur.
    EBP>90 ise -delikli/port'lu kabinlerde kullanmaya uygundur.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür tekrar teşekkür ederim.. Bu arada basların basların omajları arasında fark dikkatimi çekti. Hoparlör tamiri için götürdüğümde komple sargılarda değişti. Şimdi ilk hallerinden daha kararlı çalmaya başladılar. Bakalım güzel bir dizayn yapabilirsem inşallah çalışmaları da burada paylaşacağım...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.