Şimdi Ara

Samsung, Galaxy telefonlar için yeni bir işlemci hazırlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Samsung, Galaxy telefonlar için yeni bir işlemci hazırlıyor

Geçtiğimiz yıllarda birçok firma, kendi işlemci ve çip setlerini üretmeye başladı. Google’ın Pixel 6 serisi ile Tensor işlemcisine geçmesi, Apple’ın Mac tarafında M1 serisi işlemcilere geçmesi, sektörü ilginç bir noktaya çekiyor. Uzun yıllardır kendi çiplerini üreten Samsung, Galaxy serisi için yeni bir işlemci hazırlığında.

Exynos’tan farkı ne olacak?

Samsung, uzun bir süredir Exynos işlemcilerini üretiyor ve amiral gemi cihazlarında kullanıyor. Ancak Samsung’un ürettiği Exynos işlemcileri, teknik olarak diğer elektronik firmalarına da açık ve sipariş vermeleri durumunda Exynos işlemcileri kullanabiliyorlar. Ancak görünüşe göre Samsung, sadece Galaxy serisine özel bir işlemci üretiyor. Samsung Mobile başkanı TM Roh, bir basın toplantısında “Galaxy” cihazları için özel bir işlemci hazırladıklarını duyurdu. Bu işlemcinin Exynos serisinden farkı ne olacak bilinmiyor ancak yalnızca Samsung cihazlarında kullanılabilecek.

Samsung, son yıllarda Exynos serisi yüzünden ciddi anlamda eleştiri altında kaldı. Samsung Mobile’ın yeni bir işlemci hazırlığında olması, Exynos’ın problemli yapısını ve ismini geride bırakmaları için iyi bir fırsat olabilir. Samsung’un Exynos işlemcileri, Samsung Electronis LSI tarafından üretiliyor. Ancak Samsung Mobile’ın olası bir işlemci üretiminde daha çok söz hakkına sahip olması, Galaxy cihazları için daha yüksek optimizasyon ve performans sunabilir.

Ayrıca Bkz.Samsung, Galaxy S22 FE ve S23 serisinde MediaTek'e yönelebilir

Geçtiğimiz günlerde Samsung’un, Galaxy S22 FE ve Galaxy S23 serisi için MediaTek işlemcileri kullanabileceği haberi gelmişti. Böyle bir durumda yeni Samsung işlemcileri, yakın zamanda hayata geçmeyecek gibi gözüküyor. Belki de Samsung’un Exynos ve Snapdragon’dan vazgeçmek istemesi, yeni işlemciye harcanan zamanı ve sermayeyi arttırabilir. Bakalım Samsung, Exynos işlemcilerinin gölgesinden çıkabilecek mi.

Kaynak:https://9to5google.com/2022/04/06/samsung-galaxy-exclusive-chipset-tm-roh-report/

• MediaTek çipsetlerin kullanılmama sebebi Qualcomm'un modem konusundaki hegemonisi.

Bakın K. Amerika'daki telefon üreticilerine. Bir tanesi bile üst segmentte Qualcomm kullanmıyor mu?

Qualcomm zamanında patent anlaşmalarıyla yerini sağlamlaştırdı. K. Amerikalı operatörlerle karşılıklı anlaşmaları bulunuyordu. Samsung bile Qualcomm çipsetli cihazı satıyordu sırf K. Amerika'da. 4G zamanının kaymağını yedi diyelim. Şimdi 5G konusunda hem Apple'ın hem Huawei'nin hem Samsung'un hem de Mediatek'in eli sağlam. Bantlar konusunda sıkıntı yaşatmayan modemleri üretmeyi başardılar. Bunun en güzel örneği Pixel 6 serisinde kullanılan Google Tensor çipsetin kullandığı modem. Artık Qualcomm modem konusunda vazgeçilmez değil. Tekel ise hiç değil. Apple Intel'den satın aldığı 5G mobil modem kısmının entegresini 2024 yılında tamamlıyor. Tam bu tarihte de Qualcomm ile olan modem anlaşması sona eriyor. Bundan sonra Apple da Qualcomm modem müşterisi olmaktan çıkacak. Zaten Apple'ın kendine ait olmayan SoC'deki tek kısım modemdi. O da artık Apple modemler ile gelmeye başlıyor.

Aynı Qualcomm tekeli Windows 11 for ARM kategorisinde de devam ediyordu fakat MediaTek Kompanio çipsetlerini hem Windows 11 hem de ChromeOS için geliştirmeye devam ediyor.

Öte yandan Samsung'un üretim süreçleri TSMC'den daha sıkıntılı. Üstüne tasarımlar konusunda da Exynos'un son durumu ortada. Mongoose özel çekirdek gelişiminden vazgeçti Samsung.

Radeon Mobile diye reklamını yaptığı GPU Dimensity'nin referans Mali GPU'suna fark bile atamadı.

MediaTek şahane bir giriş yaptı. Samsung bile MediaTek'e geçişi ciddi ciddi düşünüyorsa bu hem Samsung-Qualcomm birliğinin bozulması anlamına geliyor hem de Kuzey Amerika pazarında bile MediaTek çipset satışlarının yavaş yavaş orta ve üst segmente kaydığını gösteriyor.

Bkz. Motorola G Pure, Galaxy A12, Galaxy A32 K. Amerika pazarında en çok satan MediaTek çipsetli cihazlar. iPhonelardan sonra.

Üstüne T-Mobile'ın Dimensity 700 5G çipsetli operatör telefonları da tuttu. Mediatek alt ve orta segmentin tartışmasız söz sahibi.

Qualcomm şu an sadece BBK ile ilişkileri gayet iyi durumda. Oppo-Vivo-Oneplus henüz Qualcomm'u gözden çıkarabilmiş değil. Realme konusu farklı, Realme GT serisinde bile Dimensity'e yer veriyor.

Bir de algı operasyonu yapıldı uzun bir süre Dimensity 9000 ısınıyor diye. Mediatek'in tek hatası Helio X10 idi. Zaten o yüzden de 5 yıl boyunca üst segment için çipset geliştirmeye ara vermişlerdi.
  • Qualcomm son çıkardığı 8xx serisiyle fena mıçtı. Çok fena ısınma sorunu var bu işlemciyi kullanan telefonlarda. Telefonlar ısınmaktan kendini yavaşlatıyor. Öbür yandan Mediatek hatalarından ders aldı gümbür gümbür geliyor.

Qualcomm 2014'lü yıllara geri döndü. LG G3-G4, Sony Xperia Z3 zamanlarına yani. O dönemlerde Snapdragon işlemcili telefonların arkasında yumurta pişerdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0537 -- 8 Nisan 2022; 16:44:58 >
  • 0537 kullanıcısına yanıt
    Bence gümbür gümbür gelemedi maalesef. Ben Dimensity ile gelen bir telefon hala göremedim. İşlemci kağıt üstünden öteye hala geçemedi. Skor var kendi yok...

Edit : Sanırım işlemciyi gömdüğümü sanmış arkadaşlar ama öyle bir durum yok.. K50 dışında bu işlemci ile gelen telefon yok ortada demek istedim. Bi model daha varmış onu görmemiştim ama ne fark eder? Sonuç olarak bu işlemci ile gelen 2-3 telefon varken şu an piyasada olan onlarca SD 8 G1 telefon var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 10 Nisan 2022; 14:15:4 >
  • erdem552 kullanıcısına yanıt
    Ben de senin gibi düşünüyordum taa ki Dimensity ile gelen telefonlar piyasaya çıkana kadar.

Bknz: Redmi K50, Redmi K50 Pro, Oppo Find X5 Dimensity, vs vs.

MediaTek çipsetlerin kullanılmama sebebi Qualcomm'un modem konusundaki hegemonisi.

Bakın K. Amerika'daki telefon üreticilerine. Bir tanesi bile üst segmentte Qualcomm kullanmıyor mu?

Qualcomm zamanında patent anlaşmalarıyla yerini sağlamlaştırdı. K. Amerikalı operatörlerle karşılıklı anlaşmaları bulunuyordu. Samsung bile Qualcomm çipsetli cihazı satıyordu sırf K. Amerika'da. 4G zamanının kaymağını yedi diyelim. Şimdi 5G konusunda hem Apple'ın hem Huawei'nin hem Samsung'un hem de Mediatek'in eli sağlam. Bantlar konusunda sıkıntı yaşatmayan modemleri üretmeyi başardılar. Bunun en güzel örneği Pixel 6 serisinde kullanılan Google Tensor çipsetin kullandığı modem. Artık Qualcomm modem konusunda vazgeçilmez değil. Tekel ise hiç değil. Apple Intel'den satın aldığı 5G mobil modem kısmının entegresini 2024 yılında tamamlıyor. Tam bu tarihte de Qualcomm ile olan modem anlaşması sona eriyor. Bundan sonra Apple da Qualcomm modem müşterisi olmaktan çıkacak. Zaten Apple'ın kendine ait olmayan SoC'deki tek kısım modemdi. O da artık Apple modemler ile gelmeye başlıyor.

Aynı Qualcomm tekeli Windows 11 for ARM kategorisinde de devam ediyordu fakat MediaTek Kompanio çipsetlerini hem Windows 11 hem de ChromeOS için geliştirmeye devam ediyor.

Öte yandan Samsung'un üretim süreçleri TSMC'den daha sıkıntılı. Üstüne tasarımlar konusunda da Exynos'un son durumu ortada. Mongoose özel çekirdek gelişiminden vazgeçti Samsung.

Radeon Mobile diye reklamını yaptığı GPU Dimensity'nin referans Mali GPU'suna fark bile atamadı.

MediaTek şahane bir giriş yaptı. Samsung bile MediaTek'e geçişi ciddi ciddi düşünüyorsa bu hem Samsung-Qualcomm birliğinin bozulması anlamına geliyor hem de Kuzey Amerika pazarında bile MediaTek çipset satışlarının yavaş yavaş orta ve üst segmente kaydığını gösteriyor.

Bkz. Motorola G Pure, Galaxy A12, Galaxy A32 K. Amerika pazarında en çok satan MediaTek çipsetli cihazlar. iPhonelardan sonra.

Üstüne T-Mobile'ın Dimensity 700 5G çipsetli operatör telefonları da tuttu. Mediatek alt ve orta segmentin tartışmasız söz sahibi.

Qualcomm şu an sadece BBK ile ilişkileri gayet iyi durumda. Oppo-Vivo-Oneplus henüz Qualcomm'u gözden çıkarabilmiş değil. Realme konusu farklı, Realme GT serisinde bile Dimensity'e yer veriyor.

Bir de algı operasyonu yapıldı uzun bir süre Dimensity 9000 ısınıyor diye. Mediatek'in tek hatası Helio X10 idi. Zaten o yüzden de 5 yıl boyunca üst segment için çipset geliştirmeye ara vermişlerdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 8 Nisan 2022; 17:29:14 >

• Hala Qualcomm'un Samsung yüzünden işlemcilerinde ısınma sorunu olduğunu anlamak istemeyenler var.

• Samsung yakinda Galaxy Note diye ayri bir seri cikarirsa sasirmam. Adamlar kendilerini yineleyip basarisiz olmaktan oteye gidemiyor.

https://www.donanimhaber.com/Samsungun-ozellestirilmis-cekirdegi-Mongoose-adini-alabilir--74039

https://www.donanimhaber.com/samsung-ozellestirilmis-cekirdek-calismalarini-rafa-kaldiriyor--125032

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    2-3 tane video izlemen bile yeterli. Bu yorumu nasıl yapabiliyorsun ciddi ciddi ya :d

• 0537 kullanıcısına yanıt
    800-801 ve 810 dan bahsediyorsun sanırım

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dostum ben işlemciyi gömmedim ki, gümbür gümbür gelemedi dedim çünkü 2-3 model dışında ortada bu işemci ile gelen telefon yok... SD ile gelen 10larca model var. Zaten yorumumun net olduğunu düşünüyorum skor var kendi yok ile bunu kastettim.

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Kastımda bu idi ama tam anlaşılmadı maalesef. 2-3 model var sayabildiğimiz ve bu durumda gümbür gümbür gelmiş olmuyor. Öyle olması için en azından SD'li kadar telefon modeli belki daha fazlası ile gelmesi gerekirdi.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.