Şimdi Ara

Samsung Laptop DC kısa devre sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
975
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Samsung NP370 model laptopun dc soketi kırılmış temessızlık yapıyordu. bir kez soketi değiştirdim kullandım. Düşme sonucu soket tekrar kırılmış temassızlık halindeyken sürekli oynatılması sonucu yanma kokusu ile birlikte kısa devreye düşmüştür.
    Biraz da hobi amaçlı elektroniğe eğiliyorum. Adaptörü bağladığımda adaptör üzerindeki led yanıp sönüyor. Devreyi kontrol ettiğimde soket üzerindeki + ve gnd noktaları kısa devre veriyor. Sadece dc soketi ısınıyor. hiçbir elemanda ısınma söz konusu değil.
    DC soketi daha önce tahrip ettiğim için hiç bir elemana geçiş yapamadan dc + ve gnd üzerinde kısa devre yaptığından şüphe ediyorum.

Sorum şu herhangi başka bir adaptörle 5v 1a civarı akım versem o adaptörde akım korumasına düşer mi? Yada düşündüğüm gibi kısa devre ilk girişteki + ve gnd üzerinde oluştuysa bunu nasıl tepit edebiliriz?

• 3,3 ve 5v bobileri üzerinden varirseniz arızalı devre elemanı ortya cıkabilir.

yada bir uzamana verin yapsın cıhazınızı
  • Böyle arıza takibi olmaz.

Öncelikle anakartta soketten itibaren malzeme ölçümleri yapmalısınız. Aktif-pasif malzemeler ölçülecek, arızalı olan bulunacak.
    Başka türlü işlem yapmayınız.
  • 19 volt + girişten voltaj regülatörü ne giden mosfetleri 2 adet olması lazım söküp tekrar soket kısa devre mi diye ölçün.bu işler için sıcak hava üfleme ve ısı ayarlı havya ayrıca amacrox lehim pastası olmazsa olmaz.tabi kontrolü de multimetre ile yapmalısınız.mosfetler sokulmusken kısa devre varsa bord kısa devre olmuş demektir.eger soket kısmı kısa devre ise + kutbu mosfetlere kablo ile bağlayıp bordun üzerindeki yolu da kazıyarak açık devre edersiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hepinize teşekkürler. Daha önce dediğim gibi hiçbir elemanda enerji söz konusu değildi. Dolayısıyla devre elemenalarının kontrolü söz konusu değildi.

anakart üzerinde dc soketinin bulunduğu yerde kartın devre yolunda kısa devre meydana gelmiş, + ucu takip edip ilk devre elemanı olan kapasitörlere kadar devreyi kazıdım ve gnd ile olan kısa devre ortadan kalktı. Kapasitör ayağına kablo lehimleyerek + ucu buraya bağladım. Şuan pc sorunsuz çalışıyor.
  • Hocam aynı sorunu yaşıyorum , samsung nb300 serisi , anlattığınız gibi gelişti olaylar , bulunduğum yerde teknik servis vb yok,soketi değiştirdim ,ne yapabilirim , yönlendirebilirseniz sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atonalite -- 4 Şubat 2018; 0:34:31 >
  • Atonalite A kullanıcısına yanıt
    Bendeki durum soketin lehimlendiği yerde anakart üzerinde kısa devre oluşmuştu. Bu nedenle hiçbir devre elemanı zarar görmemiş. Ben soketi karttan söküp soketin + ve - ayaklarına birer kablo bağladım. - ucunu karta lehimleyip + ucu kartta gerekli noktaya değdirdiğimde kıvılcım çıkıp duman çıktı. Bu da anakart üzerinde + ve - yolların bir şekilde birbirine kaynamış olduğunu gösterdi. Ama bu işlem anlatmayla başkasına aktarılabilecek bişey değil. Soketin + ayağının lehimlendiği noktadan itibaren devre yolunu karttan kazıdım taaki kapasitör ayağına kadar. Kapasitör ayağına + ucu lehimlediğimde kısa devre ortadan kalkmıştı.

Ama ben zaten bu işi hobi olarak yapıyorum yani bilgisayarı zaten gözden çıkarmıştım karta zarar vermeni sana önermem.Elektronik bilginin ne derece olduğunu bilmiyorum ama öncelikli olarak sorunun kısa devre olup olmadığının kısa devre ise hangi elemanın buna yol açtığının tespit edilmesi gerekir.

• Aynı dertten muzdaribim lehim pompası siparişi vereceğim hangi marka model tavsiye edersiniz bu iş için kullanacağım

• slyyy34 S kullanıcısına yanıt
    Ben lehim pompası kullanmadım. Pompalar hakkında da fikrim yok. Havalı havya olmadan ankarttan eleman sökmek pek mümkün değil eğer yoksa girişmenizi tavsiye etmem.
    Ben ilk soket değişimini basit havya ile yaptım ama karta epey zarar verdim işlerin bu kadar büyümesine de basit havya ile sökmeye çalışmam yol açtı.
    Hava üflemeli havya ile 5 dk da kolayca değiştirilebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.