Şimdi Ara

===> Samsung Wave | 3.3' SuperAMOLED - 1GHz - 5MP - 720p - 802.11n <=== (35. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
33.928
Cevap
50
Favori
1.921.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hep donanım veya işletim yönünden bakılmış olaya. Bende pazarlama ve stratejik yönden ele alayım konuyu. Apple'ın ABD'de ve diğer pazarlarda kemikleşmiş bir alıcı kitlesi var (hani şu 2-3 gece önceden dükkan önünde çadır kuran tipler). İşte Samsung yada HTC böyle bir rüzgarı arkasına alamadı. Onlarda Apple gibi bir hayran (daha doğrusu bağımlı) kitlesi yok. Yani en azından dükkan önünde çadır kurduracak kadar. İşte ABD markasının gücü de burdan geliyor. Adamlar ne çıkarırsa çıkarsın deli gibi satıyor. Pazarlama çok önemli. Kalas gibi Ipad çıkardılar usb'si bile olmayan, e-book reader'dan farksız, noldu satış rekorları kırıyor o ne olduğu belli olmayan hormonlu ipod Tamamen tüketim çılgınlığı üzerine kurulu pazarlama stratejisi...
    Samsung'un buna ihtyacı var işte... Reklama ve tüketim çılgını olan alım gücü yüksek genç kesime tanıtıma ihtiyaç var. Apple gibi...

• quote:

Orijinalden alıntı: desx

quote:

Orijinalden alıntı: IRFUN4EVER

Standart cep telefonu kullanıcısı :) hemen donanıma bakıyorsunuz.

Bakın donanım işi önemli değil. Akıllı telefon aldığınızda her ne kadar donanımınız iyi olsun uygulamanız olmayınca aldığınız telefon arama mesajlaşma ve foto çekmekten öteye gidemiyor.

Bada'nın başarısı önemli olan ve bunu zaman gösterecek. Wave kötü bir telefon değil, fiyatına göre çok iyi ama işletim sistemi daha çok yeni. Ha Android olsa içinde süper piyasanın en iyisi diyeceğim çünkü öyle cidden. Uygulama kıyamet kadar. Ama Bada işin içinde ve çok yeni.

Ayrıca ben Iphone cu değilim hemen o gruba ne soktunuz beni :D yiğidi öldür hakkını yeme. Iphone çok şeyleri değiştirdi. Şu anda o dandik donanımı ile bile piyasada en çok uygulaması olan cihaz ve bu konuda fark yaratıyor.

Dikkatli bakın HTC habire telefon çıkartıyor donanım üstüne donanım ama yok 3-4 aya eskiyor cihazları. Android yavaş yavaş geliyor ki geçen sene arkadaşlar arasında bahsettiğim Android 1. olur Nokia'nın Meego işletim sistemi 2. Iphone veya Samsung'un işletim sistemi ise 3. olur. Windows 7'nin şansı yok bana göre hala.

Yok hocam ben senin söylediklerinden yola çıkarak iPhone'dan bahsettim. Söylediklerine katılıyorum özellikle HTC konusunda ancak Android işletim sitemli telefonlar arasında hem tasrımını beğendiğim hem de alınası dediğim tek telefon Nexus One oldu. Hatta hala görünce çok beğeniyorum, bir de i7500 Galaxy modelini sevmiştim ancak ben diyorum ki (hem de bir Samsung hayranı olarak) Samsung alınacaksa ya kendi sabit işletim sistemi ya da Bada alınmalı. WinMo zaten durumu zor toparlar artık, Symbian bir nevi Nokia işletim sistemi oldu çıktı ki bir sürü işletim sistemiyle Nokia neyin peşinde hala anlamış değilim, Android de Nexus One'dan başkasına yakışmıyor. Eğer başkalarına bağlı bir işletim sistemi olan telefon alındı mı işler zora giriyor, her marka için geçerli, bağımsız olmak en güzeli.

türkiyeden android markete girilmiyor hiç getirmesinler o cihazları türkiyeye

• Ayrıca şunu belirteyim o Lansmnada Samsung yöneticisi Bada işletim sisteminin oturması ile daha ucuz ve daha pahalı Bada telefonların çıkacağını ve Samsung'un kendi işletim sistemini geliştirerek maliyetleri düşüreceğini planladığını söyledi.

Burada bir konuya daha değineyim. Eylül ayında Nokia muhtemelen Meego işletim sistemli telefonunu tanıtacak. Meego ya çok dikkat edin 2011 yılı Meego nun olacak. (Umarım Eylülde ben de Nokia World London a gidebilirim. ihtimal dahilinde)

Meego diğer firmaalrın yapmadıklarını yapıyor. İşletim sisteminde evrenselliğe gidiyor.

Cep telefonu-tablet-netbook-televizyn-araba- kiosklar hepsi aynı işletim sistemi ile birbirine bağlı olacak. Yani cep telefonunuzdaki uygulamanızı TV de de kullanabileceksiniz, ya da netbookunuza kurduğunuz bir program aynı zamanda cep telefonunuzda da çalışacak. Düşünün bir yazılımcı Cep telefonu için bir uyuglama yazdığında ufak bir değişikliklerle o uygulamasını TV Netbook Tablet ve Araba sahiplerine de satabilecek.

Meego'nun netbooklar için olan sürümü yayınlandı ve çok hızlı, en dandik netbookda bile çok hızlı çalışıyor.

Şunu söyleyeyim, Bada'nın geleceği size ait. Badalı telefon alarak değil Badalı telefonunuza uygulama satın alarak bunu başaracaksınız. Yoksa işletim sistemi tarihe gider. Gerçi gitmez, Samsung'un şu anda piyasada bulunan touchwiz arabirimi yerine bunu kullansalar süper olur. Çok akıcı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Deniz-KSK

Hep donanım veya işletim yönünden bakılmış olaya. Bende pazarlama ve stratejik yönden ele alayım konuyu. Apple'ın ABD'de ve diğer pazarlarda kemikleşmiş bir alıcı kitlesi var (hani şu 2-3 gece önceden dükkan önünde çadır kuran tipler). İşte Samsung yada HTC böyle bir rüzgarı arkasına alamadı. Onlarda Apple gibi bir hayran (daha doğrusu bağımlı) kitlesi yok. Yani en azından dükkan önünde çadır kurduracak kadar. İşte ABD markasının gücü de burdan geliyor. Adamlar ne çıkarırsa çıkarsın deli gibi satıyor. Pazarlama çok önemli. Kalas gibi Ipad çıkardılar usb'si bile olmayan, e-book reader'dan farksız, noldu satış rekorları kırıyor o ne olduğu belli olmayan hormonlu ipod Tamamen tüketim çılgınlığı üzerine kurulu pazarlama stratejisi...
    Samsung'un buna ihtyacı var işte... Reklama ve tüketim çılgını olan alım gücü yüksek genç kesime tanıtıma ihtiyaç var. Apple gibi...

%100 katılıyorum. Sen kalkıp N78'in önüne i550w koy N95'in önüne 3x optik zoom yapabile G810'u koy ama reklam namına hiç bir şey yapma, olur! Reklam sayesinde ne kadar çok gereksiz ürün satıldığını hepimiz biliyoruz. Zaten gereksiz ürünleri alanlar çok zengin oluyor, mühim değil. Gereksiz olmayıp gerekeni araştırarak alanlar da biziz ve zaten araştırma yapan kesimiz, tartışan, ilgilenen, fikir alış-verişi yapan kesimiz. Reklam yapıldıkça diğer kesim alacak ve gören de beğenecek böylelikle Apple'daki gibi kemikleşmiş alıcı oluşacak.

quote:

Orijinalden alıntı: vipergts

Ek olarak Android için Samsung Türkiye kendi çabalarıyla sadece Samsung kullanıcılarına değil tüm Android kullanıcılarına uygulama dükkanı hizmeti vermeye başladı. Boşuna demiyoruz Samsung Application Store olayını diğerlerinden daha iyi kavradı diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desx -- 6 Haziran 2010; 23:44:14 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: deagle100

Vay desx hocam nasılsın yav görüşmeyeli?
    Hatırlamışsındır beni.

İsmi hatırladım tabi ki hocam ama i550w'umu G810 mu orada karıştırım İyiyim Allah'a şükür hocam sen nasılsın? Diyorum ama konuya saygıdan ötürü PM bekliyorum hocam, görüşelim, çok sevindim

Tabii ki PM atıyorum.

• quote:

quote:

Hep donanım veya işletim yönünden bakılmış olaya. Bende pazarlama ve stratejik yönden ele alayım konuyu. Apple'ın ABD'de ve diğer pazarlarda kemikleşmiş bir alıcı kitlesi var (hani şu 2-3 gece önceden dükkan önünde çadır kuran tipler). İşte Samsung yada HTC böyle bir rüzgarı arkasına alamadı. Onlarda Apple gibi bir hayran (daha doğrusu bağımlı) kitlesi yok. Yani en azından dükkan önünde çadır kurduracak kadar. İşte ABD markasının gücü de burdan geliyor. Adamlar ne çıkarırsa çıkarsın deli gibi satıyor. Pazarlama çok önemli. Kalas gibi Ipad çıkardılar usb'si bile olmayan, e-book reader'dan farksız, noldu satış rekorları kırıyor o ne olduğu belli olmayan hormonlu ipod Tamamen tüketim çılgınlığı üzerine kurulu pazarlama stratejisi...

%100 katılıyorum. Sen kalkıp N78'in önüne i550w koy N95'in önüne 3x optik zoom yapabile G810'u koy ama reklam namına hiç bir şey yapma, olur! Reklam sayesinde ne kadar çok gereksiz ürün satıldığını hepimiz biliyoruz. Zaten gereksiz ürünleri alanlar çok zengin oluyor, mühim değil. Gereksiz olmayıp gerekeni araştırarak alanlar da biziz ve zaten araştırma yapan kesimiz, tartışan, ilgilenen, fikir alış-verişi yapan kesimiz. Reklam yapıldıkça diğer kesim alacak ve gören de beğenecek böylelikle Apple'daki gibi kemikleşmiş alıcı oluşacak.

quote:

Orijinalden alıntı: vipergts

Ek olarak Android için Samsung Türkiye kendi çabalarıyla sadece Samsung kullanıcılarına değil tüm Android kullanıcılarına uygulama dükkanı hizmeti vermeye başladı. Boşuna demiyoruz Samsung Application Store olayını diğerlerinden daha iyi kavradı diye.

Bizim arkadaşa Nexus One ı ile giriyor Android markete. Sadece bedava uyuglsamalar görünüyor ama. ben denedim baktım.

• quote:

Ha Android olsa içinde süper piyasanın en iyisi diyeceğim çünkü öyle cidden.

Şimdi hem bu yorumu yapıyorsunuz, hem de bu telefon standart telefondur diyorsunuz.. İşletim sisteminin bada olması bu kadar büyük yorum farkı getirmemeli bence..
    Açıkçası ben çok anlamsız buldum, bu işlerin içinde olan bilgili bi kişi olduğunuz da aşıkar.. aynı donanımı sadece pazarlama dehası nokia yapsaydı bu telefona 1200-1500 arası fiyat belirlerdi.. Sizin de dediğiniz gibi donanımı dandik Iphone bu telefonu kaça satardı acaba :)

@aydink_1903 hoca, donanım yönünden gerekenleri yazmış zaten ben ufak ekleme yapayım ilk DivX HD sertifikası alan telefon bu, flash destekli wep browserı olan.. ve görünen O ki bu donanım kağıt üzerinde değil hakkını da veriyor :)

Uygulama desteği tabii ki çok önemli, 6 ay 1 yıl sonra telefondan sıkılmamızı sağlar :) Kendi adıma, saçma sapan coluk çocuk işi binlerce uygulama oyun olacağına adam gibi kaliteli uygulama olsun bunu terch ederim.

Bu telefonun bu fiyattan çıkması kimseyi yanıltmasın, hele hele hiç standart tel.değildir.. ben üst seviyeye yaklaşan çok sağlam donanımı olan akıllı bir cihaz diyorum.

İyi forumlar..

• ben deneme yanılma mantığıyla telefon alacağımızı ve memnun kalmayacağımızı düşünmüyorum aksine irfun4ever arkadaşımızın birtakım çıkarları olduğunu düşünüyorum, madem bu kadar bastıra bastıra paralı uygulamalardan almamızı, bunları hacklemeyle bi yere varamayacağımızı defalarca söylüyor...
  • quote:

valla ipad getirttim yurtdışından söylemesi ayıp alındım kalas demenize. kendine göre güzel alet yani. jailbreak de yaptım ki süper oldu bana göre. ama kalas gibi değil hiç de ne fiziksel ne de ruhsal olarak.
    ha bir de apple uygulamalarıda acaip hacklenmiş heryerde bol bol jailbreakli tele uygun uygulamalarla çoşmuş internet (bunu da ipadden sonra gördüm.) Ama sanırım kaçak oranı düşük. sybiyandaki gibi neredeyse %100 değil türkiye de olduğu gibi.
    saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lk1973 -- 7 Haziran 2010; 1:36:14 >

• Komik bir soru olabilir ama bu tel 16:9 ekran mi yoksa 16:10 mu yoksa hicbirimi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

Komik bir soru olabilir ama bu tel 16:9 ekran mi yoksa 16:10 mu yoksa hicbirimi.

tam olarak 16:9.6 şaka yapmıyorum net oranı bu.
  • Bu arada IRFUN4EVER arkadaşımızın Bada işletim sistemine bu denli çemkirmesine de anlam veremiyorum. Hayır Bada App Store'da 165464851015632 uygulama olsa ne olacak? İnsanlar tüketim çılgınlığıyla abuk sabuk uygulamaları almaya ve yüklemeye itiliyor ondan sonra telefon gereksiz yere istediği kadar hızlı da olsa yavaşlıyor. Eğer son kararımı verip Wave alırsam Bada OS'un sadeliği ve öz uygulamaları barındıran bir altyapısı olması tercihimi en çok etkileyen etmenlerden biri olacak. İnşallah çok fazla insanın haberi olmaz Bada'dan da gereksiz çöp uygulamalarla dolmaz, elit bir uygulama çeşitliliğiyle dolar App Store.
  • tel güzel gibi ama mesaj yazma kısmındaki tuşlar bana küçük geldi iphone kadar geniş değil gibi birde tepkime iphone kadar iyimi yani dokunmatiğin hassasiyeti?
  • Anlaşılan o ki burada ticaretten anlayan bir kişi yok.

Ben uygulama geliştirici değilim, çevremde pek çok uygulama geliştirici var. Şu anda çoğunun ilgisi Android veya Iphone için uygulamageliştirmekte.
    Ha kaçak Bada uygulaması kullanmak isteyenler de kullanabilirler. Kendi bilecekleri bir iştir. Kaçak uygulama işletim sistemini öldürecek tek silahdır.

Ayrıca burada Bada yı web sitelerinde görsellerde veya videolarda görenler var ve eminim ki bir kişi alıp eline Wave incelememiştir.

Uygulamalar çöp veya değil siz Samsung da hala adam akıllı bir işletim sistemi ve mağaza görmediğinizde uygulama deneyiminiz pek yok gibi. Ama her gün uygulama mağazasına girince 4-5 tane uygulama görmek isteyeceksiniz yeni olarak. Eğer yayınlanmazsa da göreceğim ben sizi :)

Hala donanımdır gidiyor yok ilk bilmem ne ilk bilmem ne, yahu ilk olsa ne olmasa ne. Bunun ne önemi var? Evet ilk SuperAMOLED ekranlı samsung telefon ama hemen ikinci bir Super AMOLED ekranlı galaxy s tanıtıldı peşinden. Nedir bu ilk lere duyulan heyecan? Cep telefonu sektöründe ilk dediğiniz olay 1 ay sürüyor peşinden bir sürü çıkıyor.

Önümüzde 2 ay içerisinde bir firma Çift Çekirdek Snapdragon işlemcili üstelik 1.2ghz lik bir cep telefonu çıkartacak. Bu cihaz 1080p video oynatabilme kapasitesinde olack. Buyurun size ilginç bir haber. Ne oldu 1 ghz wave? Şunu artık kafanıza sokun. Uygulama olmadan ne iphone bu ilgiyi çekerdi ne de başka firmalar.

Hadi madem öyle Samsung devam etsin bakalım cep telefonu üretmeye içinde msn programı facebook ve twitter programı bir de divx oynatsın. Olur mu? Olmaz, geçti o devir. Samsung şu anda piyasada işletim sistemi adına en çok bocalayan firma. Ne Android ne windows mobile ne symbian da istediğini bulamadı. Şimdi Bada ile deniyor.

• Arkadaşlar bu Topic'de lütfen bu cihazı Nokia-Mokia, iPhone-MyPhone, HTC-MTC ve vesaire ile kıyaslama yapmayalım yapılmasına da müsade etmeyelim Bada yepyeni bir platform konuşulacak çok daha doğru şeyler olacak çok yakında. Bırakın mukayese edenler etsinler kendi kafalarına, mantıklarına ve teknik bilgilerine göre yorumlasınlar dursunlar.

Telefon çıkınca ve ellerine alıp kurcaladıklarında üst segment mi, zart segment mi, zurt sekment mi, HAS SEKTÖR mü her ne ise anlamış olacaklar zaten! Ama bu topic'de kıyaslama olmasın lütfen.

Saygılar
  • Wave'de DivX sertifikası var bir sürü formatı destekiyor ama kafama takılan altyazı desteği var mı?

Bilen eden? deneyen?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Justhink

quote:

Orijinalden alıntı: killnOd

Komik bir soru olabilir ama bu tel 16:9 ekran mi yoksa 16:10 mu yoksa hicbirimi.

tam olarak 16:9.6 şaka yapmıyorum net oranı bu.

Su durumda 16:10 diyebiliriz.
  • Arkadaşım hala ticaretten anlayan yok diye eleştiriyorsun tüketici olan bizleri. Yahu biz zaten ticaret peşinde değiliz ki? Şu kaçak mevzusuna sürekli vurgu yapmana da anlam veremedim, biz kaçak da uygulama olsun onu kovalayalım da demiyoruz. İcabında az olsun öz olsun yeter diyoruz.

Evet, ben de eminim ki Wave'e ilgi duyan benim gibi çoğu kişi ürünü eline alıp incelememiş olabilir ama şu sayfaya yazan okuyan her Wave heveslisi onlarca tanıtım-test videosu izlemiş, fazlasıyla fikir edinmiştir.

Çeşitlilik elbette güzel şey, ama 150 binden fazla uygulama var Iphone App Store'da bildiğim kadarıyla ve 150 bin uygulama arasından değil bin tane yüz tane bile uygulama yüklemeyeceksen telefona, geri kalan uygulamalar benim için çöptür, o yüzden varsın her gün onlarca uygulama eklenmeyeversin Bada için, dert değil. Her gün deli gibi bugün ne uygulama çıkmıştır diye tırmalayan almaz zaten bu telefonu, zira değil Bada Android'in dahi Apple'ı uygulamada yakalaması zor. Aklı başında adamın telefonudur Wave bence kanımca. Hem tamamen firmware dışında hiç esnemeyen sabit bir işletim sistemsiz telefon değildir, hem de tam kıvamında esneme payını bırakacak yeterli zenginlikte bir Bada gibi işletim sistemini biz kullanıcılara sunmaktadır.

Kim demiş biz telefonun ilklerine hayran olduk diye? Biz bilmiyor muyuz bu işin sonunun olmadığını, her teknoloji pazarı gibi akıllı cep telefonu pazarının da sürekli inovasyon döngüsü çerçevesinde her gün yeni özellikler sunacağını? Ama Wave'i gerçekten uzunca bir süre kullanıcısını götürebilecek bir model olduğu için beğenip takip ediyoruz. Bunu da anlayabilmen lazım. Yoksa yarın değil 1080p 3500p video oynatan telefon çıksa şu anki koşullar içerisinde neye yarar? 3.3 inçlik bir ekranda 800*480 çözünürlükte 1280x720 video izlemek bile anlamsızdır, bunu da biliyoruz.

Klavye başına oturup ben Nokia World London'a gitmiş adamım siz ne anlarsınız telefondan, Samsung adam değil (Ahmet Çakar tarzı sataşmak) mealinde cümleler sarfetmek bizim gibi iyi bir telefon modeli bulmuş olmanın hevesini taşıyanlara karşı oldukça agresif yaklaşımlar.

Biz her şeyden önce tüketiciyiz ya da amiyane tabirle "satıcı değil yiyiciyiz, tam yiyorduk siz geldiniz."

quote:

Anlaşılan o ki burada ticaretten anlayan bir kişi yok.

Ben uygulama geliştirici değilim, çevremde pek çok uygulama geliştirici var. Şu anda çoğunun ilgisi Android veya Iphone için uygulamageliştirmekte.
    Ha kaçak Bada uygulaması kullanmak isteyenler de kullanabilirler. Kendi bilecekleri bir iştir. Kaçak uygulama işletim sistemini öldürecek tek silahdır.

Ayrıca burada Bada yı web sitelerinde görsellerde veya videolarda görenler var ve eminim ki bir kişi alıp eline Wave incelememiştir.

Uygulamalar çöp veya değil siz Samsung da hala adam akıllı bir işletim sistemi ve mağaza görmediğinizde uygulama deneyiminiz pek yok gibi. Ama her gün uygulama mağazasına girince 4-5 tane uygulama görmek isteyeceksiniz yeni olarak. Eğer yayınlanmazsa da göreceğim ben sizi :)

Hala donanımdır gidiyor yok ilk bilmem ne ilk bilmem ne, yahu ilk olsa ne olmasa ne. Bunun ne önemi var? Evet ilk SuperAMOLED ekranlı samsung telefon ama hemen ikinci bir Super AMOLED ekranlı galaxy s tanıtıldı peşinden. Nedir bu ilk lere duyulan heyecan? Cep telefonu sektöründe ilk dediğiniz olay 1 ay sürüyor peşinden bir sürü çıkıyor.

Önümüzde 2 ay içerisinde bir firma Çift Çekirdek Snapdragon işlemcili üstelik 1.2ghz lik bir cep telefonu çıkartacak. Bu cihaz 1080p video oynatabilme kapasitesinde olack. Buyurun size ilginç bir haber. Ne oldu 1 ghz wave? Şunu artık kafanıza sokun. Uygulama olmadan ne iphone bu ilgiyi çekerdi ne de başka firmalar.

Hadi madem öyle Samsung devam etsin bakalım cep telefonu üretmeye içinde msn programı facebook ve twitter programı bir de divx oynatsın. Olur mu? Olmaz, geçti o devir. Samsung şu anda piyasada işletim sistemi adına en çok bocalayan firma. Ne Android ne windows mobile ne symbian da istediğini bulamadı. Şimdi Bada ile deniyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: QuexSeeL

Wave'de DivX sertifikası var bir sürü formatı destekiyor ama kafama takılan altyazı desteği var mı?

Bilen eden? deneyen?

Forumdaki ilk Wave sahibi ".Turkish" arkadaşın 11. sayfadaki ekran görüntülerini verdiği mesajından alıntıdır.

"Bu arada vidyonun yanina alt yazisini koyunca sorunsuz taniyor ancak türkce karakterleri göstermiyor.. Umarim bu sorun da düzelir.. Iyi forumlar.."
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: QuexSeeL

Wave'de DivX sertifikası var bir sürü formatı destekiyor ama kafama takılan altyazı desteği var mı?

Bilen eden? deneyen?

Forumdaki ilk Wave sahibi ".Turkish" arkadaşın 11. sayfadaki ekran görüntülerini verdiği mesajından alıntıdır.

"Bu arada vidyonun yanina alt yazisini koyunca sorunsuz taniyor ancak türkce karakterleri göstermiyor.. Umarim bu sorun da düzelir.. Iyi forumlar.."

i8910'da da Türkçe altyazı sorunu vardı fakat bu sorun, altyazıyı note pad ile açıp, kodu UTF-8 yapınca düzeliyordu. Sanıyorum bunda da öyle bir uygulama yapılarak düzelebilir. Keza, piyasada satılan WD Medya Playerlar var. Onda da TR altyazı sorunu vardı. Kodu UTF-8 yapınca Türkçe karakterleri göstermeye başladı.

• 
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.