Şimdi Ara

sanal bellek mi yoksa ram mi daha hizli???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar bilindigi üzere windows hdd üzerindeki bir kismi kendine sanal bellek olarak ayiriyor....
    ve bizim bazi programlarimiz ve oyunlarimizi bu sanal bellek üzerinden oynatiyor (bir nevi ram görevi yapiyor)
    eger oyunlardan ciktiginiz zaman hdd den gelen gürültüyü hepiniz fark etmissinizdir, masa üstüde biraz gec geliyor..
    buda oyunun bir kismini sanal bellek (veya sanal ram) üzerinden oynatiyor gibime geliyor....
    benim merakim bu sanal ram mi daha hizli yoksa para verip aldigimiz ram mi.... bunu sormamin sebebi. ben islemler yaparken ram im hic dolmuyor dolmamasina ragmen windows bu sanal ram i de kullanma ihtiyaci duyuyor. eger sanal ram bizim normal ram den daha yavassa oyunlarda veya diger programlarda yavaslama yapabilirmi...
    sanal ram yerine normal ram i kullansa daha hizli olmazmiydi....

sanal ram in hizi budurumda hdd nin hizi ile orantili olarak artiyor galiba...

eger bizim ram imiz hizli ise bütün program va oyunlarda normal ram i kullanmak daha fazla performans anlamina gelmezmi???

ben bir kac defa sanal rami kapattim. ve pc sanki birazdaha hizlandi... ama bazende sorunlar ile karsilastim. oyunlar baslarken bazen oyun birden kapaniyor....

son olarak bu konudaki yorumlarinizi bekliyorum.. mümkünse bilgili arkadaslar yazarsa iyi olur derim.... bizde bilgi sahibi olalim bu konuda...

• Sanal Bellek, fiziksel hafızanın (RAM) yetersiz olduğu durumlarda, windows'un uygulamaları çalıştırabilmesi için ihtiyaç duyduğu hafıza birimi. Günümüz bilgisayarlarında en büyük hız darboğazını yaratan unsurlar harddiskler dir. Öyleki bir hafıza birimi(RAM) anakartla saniyede milyarlarca kez haberleşebilirken, bu SCSI de olsa bir harddiskte çok daha düşük. O yüzden sanal bellek denilen şeyin minimal kullanımı iyidir. Ama bunun ayarını kendin belirlemen gerektiğini söylemiyorum tabi. Sistemindeki ram yetersiz kalmaya başlarsa mecburen windows harddiskten bir bölümü pagefile.sys diye sanal belleğe ayıracaktır.

Gelelim sorularına:

//eger sanal ram bizim normal ram den daha yavassa oyunlarda veya diger programlarda yavaslama yapabilirmi...//
    Evet, kesinlikle. Daha fazla ram'e ihtiyacın var demektir

//sanal ram in hizi budurumda hdd nin hizi ile orantili olarak artiyor galiba...//
    Doğru ama öyle yüksek miktarlarda bir artış yok...

//eger bizim ram imiz hizli ise bütün program va oyunlarda normal ram i kullanmak daha fazla performans anlamina gelmezmi???//
    Evet

//ben bir kac defa sanal rami kapattim. ve pc sanki birazdaha hizlandi... ama bazende sorunlar ile karsilastim. oyunlar baslarken bazen oyun birden kapaniyor....//
    Sen 256 ile kapatmaya cesaret etmişsin, ben 512 ile edemedim. Sanal bellek gerekli birşey

• Windows nedense yeterli Ram olsa bile sanal belleği kullanmakta ısrar ediyor. Sistemin yapısı ile ilgili bir şey olsa gerek.
  • Win98 de registry ayarları ile biraz oynayarak ram bitmeden sanal bellek kullanımını engelleyebiliyorduk. Ben yapmıştım ve sanal bellek kullanımım gerçekten ram bitmediği takdirde hep 0 olarak kalıyordu. Ama bunu XP'de başaramadım. Bazı oynamalar ile bunu minimuma indirmeyi başardım. Ama sıfırlayamadım.

System Mechanic programında "improve system performance in windows NT/2000/XP by minimizing pagefile use" diye bir secenek gördüm. Aktif hale getirdim. Oldukça işe yaradığını söyleyebilirim. Mesela Full detaylar ve 1280*1024,32 ayarları ile Max Payne 2 oynadıktan sonra bile Sanal bellek kullanımım 30 mb civarında kaldı. Ben buna da şükür diyorum. Çünkü bazen 200 mb'dan fazla ram boşta olmasına rağmen 100 mb civarlarına yaklaşan sanal bellek kullanımım oluyordu.
  • arkadaslar bunun profesörü yokmu yaa bizi sanal bellekten kurtarabilecek bir arkadas....
  • bu xp salak yaaa
    ulen iptal ediyorum sanal bellegi... sanal disk yok ayarla diyrum... aciyorum kapatiyorum.. sonra tekrar 383mb sanal disk diyor....
    en sonunda sanal diski özele getirdim.. minimum 2 max 50 mb yaptim ayarini.. nasil iyimi...

performans artti.. oyulari kapatirken sak diye hemen kapatiyor makina... daha önceki gibi hdd den tokrrrrrr tokrrrrrrrrr diye ses gelmiyor artik... bundan sonra böyle kullanicam...
  • Bilgisayarim -> Sag tikla : Ozellikler -> Gelismis -> Sanal Bellek -> Sanal bellek ayarlarini ben yoneteyim -> Ayarla : Sanal bellek 0 MB.
    Ayrica bazi yazilimlar bakiyor win'de sanal bellek acik mi kapaliysa 10 terabayt ramin de olsa hata veriyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zaten XP'nin en kötü özelliği bu bence. Bazı özelliklere müdahele hakkı vermiyor. Siz kurcalayıp kendinize göre ayar yapsanız bile o kafasına göre takılmaya devam ediyor. Norton Systemworks'ün bile kabiliyetleri XP'de 98'e göre oldukça kısıtlanmış. Aynı CD'den yüklediğim Systemworks 2003'ün 98'de mevcut olan bazı özellikleri XP'de yok olmuş! [:(!]

Yine Norton ile speed disk yaparken 98'de hiç sorunsuz tüm dosyaları taşıyabiliyordu. Ama XP'de başımıza bir de taşınamaz dosyalar çıktı. 98'de Norton'u kullanırken sanal bellek dosyalarını diskin hızlı olan dış bölümüne taşıtabiliyordum. Xp'de aynı seçeneği işaretliyorum ama pek bir sonuç alamadım doğrusu. Çünkü Sanal belleği göremiyorum bile.
  • sanal ram i kapatinca oyunlarda bir süre sonra kitliyor.....
    ve pes ettim. sonunda rami sistem yönetimliye getirdim....
    sanirim xp ile sidik yaristiramayiz.....
    :((
  • Keskinlikle Microfost halt yemesi...
    Makina aslıdna sanal belleksiz çok daha hızlı çalışıyor ama daha önce de söylendiği gibi 1 terrabayt ram olsa da hdd deki sanal belleksiz XP çalıştırmak mümkün dğeil bununla birlikte,

1 terrabayt ram de (tabii bu da AMD64 serisi ile mümkün) sanal hdd yaratıp sistemi ona yükler ve online güç kaynağı kullanarak ya da flash ram hdd kullanarak bu performansın 300 katına çıkılabilir :)
    Tabii bu başka bir soruyu akla getiriyor;
    Sistemlerimizin en yavaş parçası hdd bunu hızlandırmak fakat bunu hızlandırmak çok pahalı, biraz da gereksiz, sadece oyundan erken çıkmak yada programların hızlı yüklenmesini sağlamak gerçekten önemli mi?
    Tabii ki sanal belleksiz çalışabilmenin güzelliğini bir tarafa koyuyorum bu kesinlikle gerekli en azından zorunluluk halinden çıkarılması gereken bir durum.
    ... Keşke Linux biraz daha temellenebilse de MS batsa...

• Ham-Solo söylediklerine gerçekten katılıyorum ama yeterince belleğin var ise Windows 98 ile sanal belleksiz çalışılabiliyor. Sadece registry'ye bir satırlık ilave ekleyerek. Ben denedim ve gördüm. Siz manuel olarak mesela minimum 128, max 128 olarak sabitliyorsunuz sanal belleği. (Çünkü bazı uygulamalar sanal belleksiz sistemde çalışmayı reddediyor) Ama dediğim gibi registry ayarlarını yaptığınız zaman ram miktarınız yeterli gelirse sanal bellek kullanılmıyor. Nedense XP'de bir yararını görmedim ben bu komutların. (Sözkonusu komutları da şuanda unuttum zaten, chip dergisinde yayınlanmıştı bir zamanlar)
  • Katılmana katılıyorum :)
    Söylemek istediğim Windows XP de de sanal belleksiz çalışabilmeliydik, yoksa DOS, hatırlayanınız varsa Win 3.0, Win 3.1 de Sanal belleksiz çalışabiliyorlardı...
  • [bgdnc2] XP yazdığın gözümden kaçmış... Bu da benim halt yemem sanırım... [wand]
  • Estagfirullah
    Microsoft yüzünden birbirimizi yemeyelim değmez...
    [frndsp]
  • Ya arkadaşlar bu sanal bellek ile ilgili bir sorum var benim de.
    Aşağıda everst programından aldığım değerler mevcut. ve 111mb normal ram boşum olmasına reğmen 886 mb sanal bellek kullanıyor makinem. Xp nin değerlerine baktığım da ise minimum 768mb maximum ise 1536 mb gözüküyor. oysa everest programı ise 1759 mb sanal bellek olduğunu söylüyor.

Bu sanal bellek olayı makinemi çok kasıyor ne yapabilirim.

[ Bellek ]--------------------

Fiziksel Bellek:
    Toplam 511 MB
    Kullanılan 399 MB
    Boş 111 MB
    Kullanım 78 %

Takas Alanı:
    Toplam 1248 MB
    Kullanılan 486 MB
    Boş 762 MB
    Kullanım 39 %

Sanal Bellek:
    Toplam 1759 MB
    Kullanılan 886 MB
    Boş 873 MB
    Kullanım 50 %

Physical Address Extension (PAE):
    İşletim Sistemi Destekli Evet
    İşlemci Destekli Evet
    Etkin Hayır

• bildiğim kadarı ile xp'de sanal belleği devre dışı bırakmamız mümkün değil
  • bende yukarıda arkadaşın yaptığı sistem mechanic ile daha iyi bir performans almaya çalışıyorum
  • yani sanal belleği 2 ve 50mb seçsek yeterli oluyormu problem çıkarmazmı

bi senesi chip dergisinde 1024 e 1024 yapın diyodu bende hep öyle yapıyodum

gerçi o zamanlar ramler bu kadar hızlı değildi ve bu kadar çok değildi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.