Şimdi Ara

ŞARJLI MATKABA LİTYUM BATARYA (18650) MONTAJI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
126
Cevap
20
Favori
23.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, 4-5 sene önce aldığım şarjlı matkabım artık şarj tutmuyordu, batarya ölmüştü. Bir süre harici adaptörle kullandım fakat taşıma sıkıntısı olduğundan bir çözüm arayışına girdim ve bu hafta sonu hallettim. Denemek isteyen arkadaşlara fikir olması açısından paylaşmaya karar verdim.

-Öncelikle eski laptop bataryamı parçalayıp içindeki sağlam 18650 lityum pilleri tespit edip çıkardım. Böylece batarya masrafım olmadı.

-En önemli mesele olan bu lityum pillerin seri halde sorunsuz şarj edilebilmesi işini aldığım 4lü lityum şarj kartı ile çözdüm. (Burası önemli, lityum piller ya tek tek ya da seri bağlantıyı bozmadan balans kabiliyeti olan ve dolumun ardından akımı kesebilen özel devreler ile şarj edilmeli)

-Pilleri seri bağlayabileceğim 2 li 2 adet lityum pil kutusu aldım.

-İkinci önemli mesele olan aşırı deşarjı önlemek ve kapasiteyi takip edebilmek için buzzerli ve dijital ekranlı (düşük pil seviyeleri için sesli uyarı veren ve pil kapasitelerini tek tek gösterebilen) ölçüm kiti de aldım.

-Montajlama işlemi için matkabın batarya kasasını açarak içindeki eski ni-cd pilleri çıkardım.

-2li pil yuvalarını sırt sırta sabitleyip seri bağlantı için kablolarını lehimledim.

-Aldığım balanslı seri şarj devresine hazırladığım 4lü pil grubunu lehimledim ve pil kasasının yanına silikonla montajladım.

-Her bir pil hücresinden buzzer devresine ince flex kablo yardımıyla bağlantı yaparak kasa dışına uzattım.

-Şarj kartına dişi jak montajlayıp kasada kesi oluşturup ucunu dışarı çıkardım, batarya artık buradan adaptör yardımıyla şarj olacak.

-Pillerin oluşturduğu 16.8v gerilimi kutuplara dikkat ederek batarya kasasının terminallerine bağladım.

Yaptığım denemeler sonucu şarj kartına dışarıdan max. 17v uygulanması gerektiğini tespit ettim. Daha yüksek voltaj verirseniz kart şarjı kesiyor. İdeal aralık 16.8 - 17 volt...

ŞARJLI MATKABA LİTYUM BATARYA (18650) MONTAJI

ŞARJLI MATKABA LİTYUM BATARYA (18650) MONTAJIŞARJLI MATKABA LİTYUM BATARYA (18650) MONTAJIŞARJLI MATKABA LİTYUM BATARYA (18650) MONTAJIŞARJLI MATKABA LİTYUM BATARYA (18650) MONTAJI

• Arkadaş, konu hakkında teorik bilgiden öteye gidemediğinizi belirtmek zorundayım. Ben 50'den fazla 12 volt Ni-Cd, Ni-Mh bataryaları 4S lityum batarya haline dönüştürdüm ve hiç birinde en ufak bir sorunla karşılaşmadım. Üstelik 2 yıldır da bu şekilde kullanılmaya devam ediliyor. Ayrıca bilmediğiniz bir nokta da 4.2 volt gerilim, boşta ölçülen gerilimdir. Güce bindiği zaman 3.7 volt olarak güç altında kalır. Yani hiç bir zaman matkaba 16.8 volt gerilim gitmez, en fazla 14.8 volt gider. Hoş 16.8 volt gitse de anlık olacağından hiç bir ehemmiyeti yoktur. Siz hiç, matkabı çalıştırdığınızda ya da güç altında iken çektiği akımı ölçtünüz mü? Ezbere 1 amper veya 1.5 amper çeker demekle bu iş olmuyor maalesef. O amperlerde motor mandreni döndüremez, hatta yerinden bile kıpırdatamaz. Sizin dediğiniz 1 veya 1.5 amper; 12 veya 18 Watt demektir ki matkap motorunu yerinden söküp çıplak halde iken ancak dönmesini sağlayabilirsiniz. Motor matkap üzerinde iken, istediğiniz kadar, sağı-solu, kıyıyı-köşeyi yağlayın paklayın, çok fazla bir faydası olmaz. Teori ile pratiğin her zaman aynı olmadığı, örtüşmediği durumlar vardır. Siz teoriyi anlatıyorsunuz, ben de size pratiği, yani gerçeği, yani uygulamayı, yani fiiliyatı anlatıyorum. Selametle.
    Yukarıda yazmıştım, bendeki matkap yükte 10amper civarı bir akım çekiyor, o sebeple bms kart aşırı akım algıladığından çıkışı kesiyor, bu durumun önüne geçmek için çıkışı doğrudan bataryadan alıyorum, bms kart sadece balans şarj görevini üstleniyor. Yaklaşık 3 yıl oldu bu haliyle yaptığım lityum uygulamasını sorunsuz kullanmaya devam ediyorum. Bilginize...
  • ben ufak tornavidaya 1 tane taktım kendi sarzı ile 1-2 saat sonra çekiyorum.
  • Eline sağlık başarılı bir çalışma olmuş. Ben de lityum pillerle çalışmak istiyorum fakat konuya tam hakim olmadığım için çekiniyorum açıkçası. Sana bir kaç sorum olacak. Aşırı deşarjı önlemek için ölçüm kiti almışsın ya bu tek tek pillerin voltaj değerlerini mi gösteriyor yoksa toplam voltaj değerini mi. Onu nasıl takip ediyorsun tam anlamadım.

Bir de bu şarj devresi kiti ile ilgili olarak, fazla deşarj olayını bu kit çözmüyor mu yoksa yanlış mı biliyorum? Şimdiden teşekkürler.
  • 4 lü balanslı devre varsa, pil ölçer fazlalık olmuş. Pil ölçer çalıştırdığında, 8 ad li-on pili tek tek olçümleyip, sonra 8 pilin toplamını gösterecek şekilde çalışır. Döngü böyle devam eder. 3 pil bağlarsanız, 3 pili tek tek sonra toplam sonucu gösterir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslında bu bms kartlar devreden çekilen akımı ve batarya voltajını takip ediyor ve aşırı deşarjda beslemeyi kesiyor fakat ben matkabı beslerken kartın çıkışını kullanmadığımdan deşarj kontrolü kartta değil o yüzden hücre voltajını kendim göreyim diye almıştım o kiti. Neden karttan besleme almadığıma gelince, biliyorsunuz bu vidalama motorları yüke binince neredeyse 10 amper civarı akım çekiyor bu sebeple kartın çıkış mosfetleri bu akımı karşılayamıyor ve gerilimde anlık çökmeler oluşuyor bu sebeple kart çıkış akımını kesiyor. Bunun çözümü yüksek akımlı bms almak ama o da çok pahalı malesef. O yüzden pillerin şarjı bms ile ancak çıkış ise doğrudan bataryadan yapıldı.

Ancak kullanımı pratik olmadığından yakın zamanda o kiti söktum deşarj takibi yapmıyorum, bilginize...

• Anlık çökmeler Ni-mh/Ni-cd batarya da oluşmuyor muydu? Eski batarya 1A. akımla çalışıyordu. Şarj-deşarj da Bms kiti aktif olarak kullanabilirsiniz. Li-on pillerinizi daha iyi kontrol eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 3 Kasım 2017; 7:45:12 >
  • Hocam bataryadaki saglam pilleri nasil tesbit ettiniz acaba ? ben multimetreyle kontrol edeyim diyorum ama bazi yorumlarda "kesinlikle avometre kullanmayin" diyorlar. Ortada kaldim.

elektronik konusunda amatorun de amatoruyum. Lisede sosyalciydim yani, o kadar diyeyim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    6v ışıldak şarj devresi
    15 yıl önce açıldı
    Şarjlı pil ve voltaj
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Avometrenin ampermetre bölümü pile paralel ölçüm yapmak tehlikeli olur onu yapmayın ama en basit yöntem laptop bataryasını laptop üzerinde şarja tabi tutup dolumdan sonra parçalayın ve çıkan pillerin tek tek voltajlarını ölçün, sağlam pil tam dolumdan bir gün sonra 4v civarı kalabilir ama bozulanlar baya düşük çıkacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: nighty

Hocam bataryadaki saglam pilleri nasil tesbit ettiniz acaba ? ben multimetreyle kontrol edeyim diyorum ama bazi yorumlarda "kesinlikle avometre kullanmayin" diyorlar. Ortada kaldim.

elektronik konusunda amatorun de amatoruyum. Lisede sosyalciydim yani, o kadar diyeyim

Alıntı yapmadan cevap yazmışım da...

• konuya hakim biri olarak bu tür pilleri bir bms ve bmsnin hücre ve amper değerlerinde pillerle rahatlıkla ona uyugn şarj cihazı iel şarj edilir
    burda arkadaş 4 s hücre kullanmış sanırım 4 s bms ve 4s charger alması yeterli
    pile gelecek olursak yani dolumu boşmu ömrü nasıl varsa güçlü bir motor ile boşta 2 A çekmesi sağlanır bu sırada ölçüm yapılır pilin voltajı 3.5 civarlarında ise güzell 3.3 eh işte dahada aşasında ise zaten çok dayanamz ve kendini salar bunun illede bir mtoor olamsına gerke yok taş dirençde olabilri 2ohm civarlarında 10 wattlık bişey işinizi görecektir
    benim yaptığım :
    Random.Rangeyoutube
    Li-ion pil kapasite hesaplama şarj devresi ve şarj aletleri
    https://www.youtube.com/watch?v=BY9hyrEm_sg

bu arada son olarak bende bu pillerden 2. el var
    Ürünlerin hepsi tek tek kontrol ediliyor toplu alımda indirim uygulanır

extra olarak farkı görmeniz amacıyla daha güçsüz 1000mAh lik 1 pil hediye olarka gönderilir

2 sinide deneyip aralarındaki farkı görün diye çin malı pilim yok sizde varsa kıyaslıyarak aradaki uçurumu görebilirisiniz

pillerin en kötüsü 2000mAh üzerindedir(çoğunluğu 2400mAh-2200mAh) bu ölçüm 4.2V ve 3V aralığında yapılmaktadır pillerin üzerleriden yazan değerler

örn sıfır samsung 2200 mAh 18650ler (3.5$) yaklaşık 1.8 - 1.9 mAh verir bu voltaj aralıklarında 10 20 şarjdan sonra bu duruma düşer ve 4.2 yi aşmadan 3V a düşmeden kullanırsanız

uzun süre gider. bunlar çinden 3.5 dolara alınırken ben daha kalitelilerini burda 11 tlye satıyorum özelden mesaj atarsanız diğer konularda yardımcı olabilirim.

• Merhaba,
    Konuyu hortlatacağım ama :)

4s bms devresi 16.8v ile sarj edilmesi gerekiyor. 24v bir adaptör ile bu bms devresini beslersek ne olur acaba ?
  • muratkeskinist kullanıcısına yanıt
    Yüksek voltaj girerseniz şarjı kesiyor

• quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Yüksek voltaj girerseniz şarjı kesiyor
    Peki bir uçurum olmadan mesela 18v versekte aynı şekilde kesermi?
  • muratkeskinist kullanıcısına yanıt
    Ben voltaj ayarlı bir DC converter ile denedim, 17volttan sonra kart ısınıyor ve şarj kesiliyor.

• Merhabalar, konu hortladığı için ben de aklıma takılan bir soru sorayım bari. 12 voltluk bir şarjlı matkaba 3S BMS kartı ile batarya değişimi yaptığımızda 3 tane 18650 pil boşta iken 12,6 volt, güce bindiğinde 11,1 volta düşüyor ki, bu pilin normal tepkisidir, Ama bu durumda matkabın gücü de düşüyor tork sınırlamasına gelmeden matkap duruyor, dönmüyor. 4S BMS kartı ile yaptığımızda 4 tane 18650 pil kullanıyoruz o zaman da boşta 16,8 volt, güce bindiğinde de 14,8 volt oluyor. Aklıma takılan nokta da burası.
    1. Normal 12 voltluk bir matkaba 14,8 volt verdiğimizde fazladan 2,8 volt verdiğimiz için motorunda ısınma ve devamında yanıp bozulma olur mu? Olursa bu sorunu başka nasıl çözebiliriz?
    2. Aynı durum 9,6 voltluk matkaplar için de geçerli. Bunlar için hazırlayacağımız 3S BMS kartı ile boşta 12,6 volt güce bindiğinde 11,1 volt ile çalışırken fazladan verdiğimiz 1,5 volt ısınma ve bozulmaya neden olur mu?
    Teşekkürler.

• dc motorlarda voltajı 1/3 oranında aşmanız sorun yaratmaz diye bir yazı okumuştum. kaynağı bulamadım :/
  • Arkadaşlar bosh marka 12v şarjlı matkabım var, pillerini 3seri 2 paralel lion pillerle değiştirdim, 3s 20amper BMS devrre kullandım. Piller laptop pillerinden çıkma.
    Matkabın tetiğine hızlı basınca, matkap birden kalkış yapamıyor. Yavaş yavaş sonuna kadar basınca gayet güçlü çalışıyor.
    40 amperlik Yeni BMS devresi sipariş edeceğim ancak iki model var birisi BALANCE diğeri ise ENHANCE olarak geçiyor.
    Youtube de yabancı bir kanalda aynk sorunu yaşayan ve ENHANCE modeliyle sorunu halleden var.
    Benim merak ettiğim Balance modelinden teknik olarak farkı nedir. Bilen varsa yazarsa sevinirim. ENHANCE pilleri korumadan, Allah ne verdiyse akımı direk gönderiyor mu?
  • veezy V kullanıcısına yanıt
    Laptop pilleri anlık çok düşük akım verdiklerinden dolayı 3S olarak ne yaparsanız yapın randıman alamazsınız. Çünkü 3S lityum bataryanın boştaki değeri 12.6 volt, güce bindiğinde ise 11.1 volt olduğundan dolayı matkabınıza yeterli güç veremeyecektir. Size tavsiyem 4S yapmanızdır. 4S bataryanın boştaki değeri 16.8 volt, güce bindiğinde ise 14.8 volt olur. Sizin matkap 12 volt olduğundan fazladan gelecek 2.8 voltun matkabınıza bir zararı olmaz merak etmeyin. 4S olarak da 40 amperlik balance modelini tercih edin. Çünkü piller arasında dolum esnasında farklılıkları gidererek(hepsini eşit doldurarak) pillerin daha uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlar. Enhance modelinde böyle bir özellik olmadığından, özellikle farklı üretim ve farklı kullanım ömrü kalmış laptop pillerinde çok çabuk batarya arızası yaşarsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: coskunismail

Laptop pilleri anlık çok düşük akım verdiklerinden dolayı 3S olarak ne yaparsanız yapın randıman alamazsınız. Çünkü 3S lityum bataryanın boştaki değeri 12.6 volt, güce bindiğinde ise 11.1 volt olduğundan dolayı matkabınıza yeterli güç veremeyecektir. Size tavsiyem 4S yapmanızdır. 4S bataryanın boştaki değeri 16.8 volt, güce bindiğinde ise 14.8 volt olur. Sizin matkap 12 volt olduğundan fazladan gelecek 2.8 voltun matkabınıza bir zararı olmaz merak etmeyin. 4S olarak da 40 amperlik balance modelini tercih edin. Çünkü piller arasında dolum esnasında farklılıkları gidererek(hepsini eşit doldurarak) pillerin daha uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlar. Enhance modelinde böyle bir özellik olmadığından, özellikle farklı üretim ve farklı kullanım ömrü kalmış laptop pillerinde çok çabuk batarya arızası yaşarsınız.
    Yukarıdaki mesaj da yanlış bilgilendirmeler var.
    Konu hakkında, bir kaç hatırlatma yapayım;
    Ni-MH / Ni-CD piller şarjlı matkaplar da seri bağlantılı kullanılır. Bu şarjlı pillerin voltajı 1.2 Vdc dir. En fazla verebileceği güç 1- 1.5 Amperdir.
    Batarya haline getirilmiş 10 ad.seri bağlantılı pilin verebileceği gerilim 12Vdc ve 1 veya 1.5 amper güçtür.
    Şarjlı matkaplar motoru için, 20-40 Amper güç 3S BMS devre nedir arkadaşlar. Ne kadar gereksiz israf...
    Ayrıca 4S bms devre öneren arkadaş 18650 ler tam şarjda 4 X 4V2 = 16V8 gerilime çıkar 12V motora bu gerilim gönderilir mi?
    Yukarıdaki konuya yazan arkadaş kendisi böyle kullanır mı?

Konuyu açan arkadaş, 2 'li paralel 3 lü seri batarya kurmuş 5A. civarı güç, 12V6 civarı gerilimli batarya hazırlanılmış yeterlidir.
    3S BMS devre ile batarya şarjı tamamlandığında kullanıma hazırdır.
    Örnekteki BMS devre yeterlidir. Devre de 4407 mosfet kullanılmış devre 10A kadar güç sağlayabilir. Şarjlı matkap için uygundur.

Şarjlı matkabın başlangıçta ağır ağır dönmesinin nedeni;
    Şarjlı matkabın mandren kısmındaki dişlilerin bakımının yapılmamış olmasıdır.
    Yağlanmamış dişliler, kurumuş, paslanmış zor dönen bir mandren...

El becerisi olanlar için;
    Matkap güzelce sökülecek tüm parçalar ve dişliler WD 40 /tiner / benzin gibi herhangi bir çözücü ve fırça yardımı ile dişliler güzelce yıkanacak. Parçalar toplanıp montaj yapılınca, bolca kaliteli gress yağı ile yuvanın içerisi yağlanacak.
    Sonra bataryayı takın matkabı sorunsuz kullanın,
    Ayrıca
    Bazen şarjlı matkaplar da uzun süre kullanılmadığında, tetik hatası da olur. Tetiğe bir kaç kez bas/çek yapılırsa, oluşan korozyon, pas, temassızlık gibi sorunlar giderilir.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 23 Ocak 2020; 3:18:41 >

• muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    Arkadaş, konu hakkında teorik bilgiden öteye gidemediğinizi belirtmek zorundayım. Ben 50'den fazla 12 volt Ni-Cd, Ni-Mh bataryaları 4S lityum batarya haline dönüştürdüm ve hiç birinde en ufak bir sorunla karşılaşmadım. Üstelik 2 yıldır da bu şekilde kullanılmaya devam ediliyor. Ayrıca bilmediğiniz bir nokta da 4.2 volt gerilim, boşta ölçülen gerilimdir. Güce bindiği zaman 3.7 volt olarak güç altında kalır. Yani hiç bir zaman matkaba 16.8 volt gerilim gitmez, en fazla 14.8 volt gider. Hoş 16.8 volt gitse de anlık olacağından hiç bir ehemmiyeti yoktur. Siz hiç, matkabı çalıştırdığınızda ya da güç altında iken çektiği akımı ölçtünüz mü? Ezbere 1 amper veya 1.5 amper çeker demekle bu iş olmuyor maalesef. O amperlerde motor mandreni döndüremez, hatta yerinden bile kıpırdatamaz. Sizin dediğiniz 1 veya 1.5 amper; 12 veya 18 Watt demektir ki matkap motorunu yerinden söküp çıplak halde iken ancak dönmesini sağlayabilirsiniz. Motor matkap üzerinde iken, istediğiniz kadar, sağı-solu, kıyıyı-köşeyi yağlayın paklayın, çok fazla bir faydası olmaz. Teori ile pratiğin her zaman aynı olmadığı, örtüşmediği durumlar vardır. Siz teoriyi anlatıyorsunuz, ben de size pratiği, yani gerçeği, yani uygulamayı, yani fiiliyatı anlatıyorum. Selametle.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.