Şimdi Ara

Sata2 HDD problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bilgisayarımda ide aracılığyla 1 hdd ( windows xp kurulu ) ve 1 dvdwriter taklı durumda. Anakartımda 6 adet sata 2 girişi var.
    Arkdaşımın 1,5 Tb olan hddsini aldım çünkü içerisinde yaklasık 1tb tutan hd filmleri var ve onları kendi hdd'eme kopyalamak istiyorum. Yeni hdd'yi anakarttaki tüm sata2 girişlerine bağladım ama bir türlü windowsta göremiyorum.

Biosda Satalar için AHCI denen bir özellik vari o ozellik kapalıyken hdd biosta ide hdd olarak gözüküyor ama windows hddyi görmüyor. My computerden disk managemente geldigim zaman 1,5 tb olan yeni hddyi 3 parca halinde ama unpartitoned olarak görüyor, ama windos gormuyor

Biosda AHCI'yi actıgım zaman Bios ide olarak görmüyor ama windows gene hddyi goremiyor. Anakartın cdsinden Raid ve benzeri tum driverlari indirdim ama gene birsey değişmedi. 1,5 Tb olan hddnin içerisi dolu oldugu icin riske girmekte istemiyorum.

Sizce bu sorunu nasıl çözerim, bana yardımcı olabilir misiniz rica etsem ?
    Simdiden tesekkurler

• Arkadaşım anladığım kadarıyla 2. hdd'yi çalıştıramamışsın. Şimdi 2. hdd nin power ve sata kablolarını düzgün takın sonra biostan 2.ci hdd yi slave diye ayarlayın.
  • merhaba Kasap1988,
    Aslında 2.hddyi biosta görebiliyorum, ide olarak yadaq sata olarak görüyorum.
    windows acıldıktan sonra da yeni donanım bulundu uyarısı da geliyor ama bir turlu windowsdayken hdd olarak gorup içine giremiyorum. ne denediysem olmadı. hdd ici dolu oldugu icin silemiyorum da.
    Ne yapabilirim acıkcası bilmiyorum, yardımlarınızı bekliyorum
  • bazı anakartlar 1 tb nin üzerindeki diskleri tanımazlar markaların bazı modelleri için bios update ile bu sorunu aştıklarını biliyorum ama senin anakart eski olabilir veya bios update gerekebilir teferruatlı bi iş yani
  • merhaba zeki1981,

aslında anakartım çok eski sayılmaz, aşağıdaki adresten anakartımı görebilirsin

http://www.vatanbilgisayar.com/productDetails.aspx?I_ID=35379

Bios update olayını nasıl yapabilirim acaba ? Çok mu zor bir işlemdir ?
  • http://www.gigabyte.com.tr/products/mb/bios/ga-ep43-s3l_10.html

burada anakartınızın bios updateleri var isterseniz indirin ama bu anakart için 1 tb hdd ler için bios update yapılması gerektiğiyle alakalı bi bilgi bulamadım isterseniz bios update yapın ama dikkatli olmanız lazım eğer bi aksilik olursa anakartınız kullanılmaz olabilir bide gigabaytın anakartlarının hemen hepsinde dual bios özelliği var yani bios update sırasında bi aksilik olursa dual bios özelliği devreye girip eski biosu otomatik olarak geri yükler bu anakartta varmı bu özellik bilmiyorum
    denemekte fayda var eğer çok lazımsa bu filimler size

• Bios upate de yaptım ama hiçbirsey değişmedi.
    Hdd yi biosta gormeme ragmen windowsta bir turlu goremiyorum ve bu konuda hala yardımlarınıza ihtiyacım var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Harici Hdd kutusu sorunu
    9 yıl önce açıldı
    Ssd/hdd caddy problemi
    6 yıl önce açıldı
    Seagate HDD Garanti
    8 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşım bazı Anakartların Bios'unda şöyle güzel bir özelik var nasıl mı? derseniz sata hdd yi biostan ide olarak tanıtabiliyorsunuz bu yöntemi deneyin yani sata ise 2 hdd nizi ide olarak tanıyın.
  • merhaba Kasap1988,
    Biostan zaten hem ide olarak hem de sata olarak gördürtebiliyorum ama windowsta göremiyorum.
    Windowsda sisteme girdiğim zaman sabit disklerde yeni hddyi görüyorum fakat unpartitioned olarak 3 parca halinde goruyorum ve icerisi dolu oldugu icin formatlamak istemiyorum. Windowstayken bir türlü harddiskin icine giremedim, tanıtamadım. Nasıl çözeceğim onu da bilemiyorum acıkcası.
  • qwerty88zr, arkadaşım acaba 2. hdd yanmış olmasın. Yanmış derken power entegresi çükü sizin bahsetiklerinize göre eğer bios 2.sini de görüyorsa 2.hdd bir problem olabilir. Forumda bir arkadaşımıız bana Özel Mesaj ile ulaşmış bbana dediki benim Hdd yanmış içerisinde bir çok data var ve kurtarmak istiyorum dedi. Pc açılışında bir şey çıkmıyor dedi;ama dediki bios Hdd'yi görüyor dedi sizinkisi de öyle olmuş olmasın takarken yanmış olmasın. Pc'ye sadece 2. Hdd'yi takın deneyin çalışıyor mu?
  • Kasap1988 arkadaşım, umarım yanma gibi bir durum ile karşılaşmam, çünkü 2. hdd 1,5 tb ve içerisinde bircok hd film mevcut ve kendime alabilmek icin hddyi arkadasımdan almıstım, tabii ki son durumu su anda bilmiyorum. Ancak 2. hddnin içerisinde windows kurulu değil, sadece film var içinde, dolayısıyla sadece 2.hddyi takarsam içerisinde windows kurulu olmadıgı icin acılmaz, dos ekranında kalır. Windows cdesi ile acsam bile icindekileri silemeyecegim icin üzerine birsey de kuramam. Arkadasım bu hddyi Popcorn denen mkv oynatıcısının icerisinde dahili hdd olarak kullanıyor, o sebeple icine işletim sistemi kurmadı.
    Su anda ne yapıcagımı hala bilmiyorum maalesef, arkadasıma geri verecegim ve Popcorn'a tekrar taktıgında calısıp calısmadıgını o zaman ogrenecegim ama icindekileri kendime almayaı beceremedim bir türlü.
  • Tam olarak aynı durum vardı bende de. 1 IDE HDD 1 IDE DVD var buna sonradan 1 adet SATA2 HDD ekledim.. Garanti olsun sakatlık çıkmasın diye IDE'yi söküp SATA'ya windows yükledim ve makineyi kapatıp IDE'yi geri taktım. Windows'a girdiğimde daha yeni tek başına xp yüklediğim sata raw göründü. Ben de makineyi kapatıp IDE'yi söktüm ve 1 kez de SATA ile açtım makineyi. Sonra yine kapatıp IDE'yi geri taktım ve öyle açtım. Düzeldi.

Yani durum özetle şu:

1) Tek hdd IDE (sorun yok)
    2) Tek hdd Sata (temiz format ve xp)
    3) IDE SATA birlikte (IDE ile açıldı SATA raw göründü)
    4) Tek hdd Sata (sorunsuz açıldı windows)
    5) IDE SATA birlikte (SATA ile açıldı sorun yok)

Tuhaftır ama durum bu... Biraz tak çıkart yapmayı deneyebilirsin...

NOT: Olmazsa idareten DVD'yi sök... Aynı IDE kablo üzerinden iki IDE aygıt bağlama bu SATA Hdd'yi takarken.. Ne alaka? diye sorma. Hayat gizemlerle doludur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thunderwatcher -- 9 Şubat 2009; 6:20:52 >

• qwerty88zr, aklıma başka bir şey geldi siz dediniz ki arkadaştan aldığım hdd nin içerisinde windows yok. Peki bu hdd bölümleri formatlanırken hangi dosya biçimiyle formatlandı(NTFS, FAT32 ve FAT16) dosya formatlarınız farklı olursa Sistem 2. Hdd yi görmeyebilir. Mesela siz Pc nizi NTFS dosya biçimiyle formatladınız arkadaşınızın Hdd sinin sistem dışındaki bölümleri FAT32 ile formatlamışsa sizin sistem 2.HDDYi görmeyebilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kasap1988

qwerty88zr, aklıma başka bir şey geldi siz dediniz ki arkadaştan aldığım hdd nin içerisinde windows yok. Peki bu hdd bölümleri formatlanırken hangi dosya biçimiyle formatlandı(NTFS, FAT32 ve FAT16) dosya formatlarınız farklı olursa Sistem 2. Hdd yi görmeyebilir. Mesela siz Pc nizi NTFS dosya biçimiyle formatladınız arkadaşınızın Hdd sinin sistem dışındaki bölümleri FAT32 ile formatlamışsa sizin sistem 2.HDDYi görmeyebilir.

ne alaka canım olurmu öyle şey ben tek hdd de bi tarafı ntfs bi tarafı fat olan iki bölüm kullanıyorum
  • zeki1981, arkadaşım size yazdığım yazıda 'olabilir' ibaresini kulandım. Yani belki ondan kaynaklanıyor diye düşündüm. Birde ben şuna şahit oldum internet cafede tüm makineleri formatladım sadece birini yanlışklıkla FAT32 dosya biçimiyle formatladım diğerlerini ise NTFS dosya biçimiyle formatlamıştım; ancak o FAT32 ile formatladığım pc ağlar içersinde görünmüyordu ee bu nasıl oluyor madem çok biliyorsanız bu bahsetiğim şeye cevap verin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kasap1988

zeki1981, arkadaşım size yazdığım yazıda 'olabilir' ibaresini kulandım. Yani belki ondan kaynaklanıyor diye düşündüm. Birde ben şuna şahit oldum internet cafede tüm makineleri formatladım sadece birini yanlışklıkla FAT32 dosya biçimiyle formatladım diğerlerini ise NTFS dosya biçimiyle formatlamıştım; ancak o FAT32 ile formatladığım pc ağlar içersinde görünmüyordu ee bu nasıl oluyor madem çok biliyorsanız bu bahsetiğim şeye cevap verin.

çok bildiğim filan yok ntfs ve fat iki dosya sistemi de windows işletim sistemleri tarafından desteklenen dosya sistemleridir
    fat ın açılımının türkçesi Dosya Yerleşim Tablosu dur
    ntfs dosya sisteminin türkçe açılımı da Yeni Teknoloji Dosya Sistemi dir ve
    Microsoft'un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur
    yani ntfs nin de tabanı aslında fat dosya sistemine bağlıdır bunun için de çakışmalarına imkan yoktur

senin yaşadığın sorun a gelince ntfs ile formatlayınca o makina ağda göründümü hiç değişiklik yapmadan

• zeki1981 arkadaşım benden bu kadar madem bir şeyi tam bilmiyorsunuz olabilir bilmemeniz doğaldır Ancak bir şeyi bilmeden yorumlamak yanlıştır bakın kendi ağzınızla söylüyorsunuz ben bu dosya biçimlerini bilmem diye.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.