Şimdi Ara

Satranç kaç olasılıklıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
33
Cevap
1
Favori
12.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okuduğum bir yazıdan hareketle kendimi bu sorunun içinde buldum. Yazıda satrancın sonsuz olasılıklı olduğu belirtilmişti. Bu bana kabul edilebilir bir önerme gibi gelmedi. Satrancın belirlenebilir bir kombinasyon sayısı olduğunu düşünüyordum. Bu durumda ilk ulaştığım bilgi, Shannon sayısı oldu. Ancak Shannon sayısı kesin bir rakam vermiyor, yalnızca alt sınırı çiziyordu. (Shannon sayısı, 10^120, olası satranç oyunlarının toplam sayısına dair tahminin alt sınırı olarak kabul edilir.)

Google üzerinden Türkçe araştırma yaptığımda bu sorunun pek fazla sorulmamış olduğunu gördüm. İngilizce arama sonuçlarında ise doğruluğundan emin olmadığım birtakım rakamlara ulaştım. İşte konu ile ilgili güvenilir olmayan kaynaklardan topladığım bazı istatistiki bilgiler:

-Satrançtaki olası hamle kombinasyonu sayısının, evrendeki yıldız sayısından fazla olduğu söylenir. Diğer bir rivayete göre toplam atom sayısından fazladır.
    -Satrancın ilk dört hamlesindeki kombinasyon sayısı 318,979,564,000'dir. İlk on hamlesindeki kombinasyon sayısı ise 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000'dir.

Bu soruyu sorduktan bir süre sonra cevabının henüz bulunmamış olmasının çok enteresan olduğunu da düşündüm. (Belki de bulunmuştur. Yetersiz kaynak sıkıntısı yüzünden bilgiye ulaşamamışımdır. Belki Antik Mısır'daki kütüphanede yok olan kitapların içinde kesin bir ifadeyle yer almıştır.) Yeniden vurgulamak istiyorum; mantığım bu sayıyı bulabileceğimizi öngörüyor.

Bir şeyler eklemekten, düzeltmekten, sonuçlandırmaktan ya da yalnızca konu hakkındaki taslak düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baymühendis -- 14 Şubat 2015; 21:52:17 >

• Hmm dusundurucu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harold Finch reis alır.

• Saçma

• ya bunu hiç matematiğe bile dökmeniz gerekmiyor satranç sonsuz olasılıklıdır oyun istenilirse hiç bitmeden sonsuza kadarda devam eder
  • Bence üzerinde düşünmeye değmez oyna gitsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Satranç Bilgisayarları var onları araştır. Böyle bir bilgisayar, Kasparov'u yenmişti.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    imkansız satranç bulmacası
    geçen hafta açıldı
    Daha Fazla Göster
  • baymühendis kullanıcısına yanıt
    sonsuza kadar devam edebilir ama sonsuz pozisyon olurmu ?

bence hayır pozisyonlar sınırlıdır , ama dediğim oyun sonsuz devam edebilir
  • Eğer oyuncular aynı hamleleri tekrar edip durursa sonsuza kadar devam eder. Bırak olasılık sayısını, hamle sayısı bile sonsuza gider. Farklı hamlelerden bahsediyorsak sınırlı sayıya ulaşabiliriz ama dediğin gibi çok büyük bir sayı olacağı kesin. Ben de şu ünlü satranç tahtası-buğday problemini araştırmıştım küçükken kağıt üzerinde hesaplamaya çalışmıştım, tıkanmıştım tabi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Andres Escobar

ya bunu hiç matematiğe bile dökmeniz gerekmiyor satranç sonsuz olasılıklıdır oyun istenilirse hiç bitmeden sonsuza kadarda devam eder

Çok mantıklı!
    Kesinlikle sonsuz olasılık var. Çünkü her ileri, geri hamleden sonra oynanan oyun farklı bir kombinasyondur ve sonsuz olasılık oluşur.

• Hamlelerin sürekli tekrarlanarak sürdürülmesi oyun kuralları içinde tanımlı bir beraberlik durumu olsa da olmasa da mantıksal açıdan baktığımızda bir beraberlik durumudur. Bu yüzden hamle sayısının sonsuz olma durumunu gerçekçi bulmuyorum.
  • Aynı hamleleri tekrar ederseniz sonsuza gitmez, bir de 50 hamle şeysi var yani sonsuzluk yok

• Sonsuz olasılık yok. Aynı hamle 3 defa tekrarlanınca oyun berabere sayılıyor. Hamle sayısı sınırlı ama çok fazla.
  • 3 olasılık; yenmek, yenilmek ve beraberlik diye biliyorum.

• Satrançta olasılık söz konusu değildir.
  • ben 12 tur sonrasını hesaplayabiliyorum
  • hocam iyi hoş diyorsun da cevabını yanlış yerlerde arıyorsun. Burası konu dışı ve yaş ortalaması 8-10, ne dediğini kimse anlamamıştır zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: Jordan Henderson

Aynı hamleleri tekrar ederseniz sonsuza gitmez, bir de 50 hamle şeysi var yani sonsuzluk yok

50 hamle şeysi tek Şah olunca olur rakipler isterse oyun sonsuza kadar devam eder ve satranç kesinlikle sonsuz olasılıklıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kırmızı Kırlangıç

hocam iyi hoş diyorsun da cevabını yanlış yerlerde arıyorsun. Burası konu dışı ve yaş ortalaması 8-10, ne dediğini kimse anlamamıştır zaten

Yaş ortalaması 8 - 10, sanmıyorum.
  • İnsanın şu an yettiği zekası ve yarattığı teknolojiye göre sonsuz diye bir şeyin matematiksel olması imkansız. Geometri de var ama sadece açıklanamadığı, çözülemediği için sonsuz. Ama tanımsız var örneğin 0/0. Zaten sonsuz olamaz yani.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.