Şimdi Ara

Savaşın devamını sağlayabilme kapasitesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
27
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Modern savaş(endüstriyel) hakkında ilginç bir şeyler farkettim:
    >Ayni ülkeler aynı anda inanılmaz derece güçlü hem de gülünç derecede zayıf olabiliyor.
    >Silahlar,sistemler, personel ve bazen bütün ordular tabiri caiz ise tek kullanımlık
    20.yy esas olmak üzere büyük savaşlara baktığımda bunları görüyorum. Mesela 1.dunya savaşında her kes "dünya süper gücü" ama hic kimse ekonomisini topyekûn batirmadan, altın standardından çıkıp inanılmaz borçlara ve kayıplara girmeden savasamadi. Almanya mesela dış borca giremediginden kendi halkını soyarak savaşı finanse etti. Amerika bir okyanus boyunca hiç bir ordu olmamasına rağmen tayin sistemi yürürlüğe koydu. Yine almanya savunma taktiklerini ancak somme muharebesinden sonra ordularının bir taaruz daha savaştığında eriyecegini düşündüğü için kurdu. Ki ordulari doğu cephesinin ilavelerine ragmen kendi taaruzlarinda 1 aya bicildi ve koskoca alman ordusu çöktü. İngilizler kendileri somme muharebesinin etkisini 2.dunya savaşında hatta tartışılır şekilde su an bile çekiyorlar. İnsan düşünüyor Rusların 2022 taarruzu da böyle tek seferlik bir ordu muydu? Bütün o tanklar, uçaklar ve füzeler tek seferde başarısız olunca bütün ülkenin kudreti hic bir belirleyici güç gösteremez oldu gibi. Bütün diğer sınırları zayıf,rezervleri düşük, imalat ve finans kabiliyetleri düşük, insan gücünü ise parali askerinden tutun kuzey kore bölüklerine kadar kullanmak zorundalar ve bütün uğraşlarına rağmen başladıklarındaki bir kaç bölükleri kadar belirleyici olamadılar. Ukrayna Rusya'nın küçük bir versiyonu olmasına ragmen ise hala cepheye hatti tutacak adam ve ekipman yetistirebiliyor ve vasfini rusyanin eforunun sadece bir fraksiyonu ile koruyor. Daha ilginc olarak Vietnam ordusu, Amerikalı eski milis ordu sistemi, 11 yıl savaştaki türk ordusu ya da 1941 sovyet ordusu beklenmedik bir şekilde bu konuda başarılı midir? Bu orduların güçleri, ekipmanları ve kadrolari kayıplarına rağmen vasiflarini nasıl korudular? Şimdi bir savaş çıksa hangi ordular ne kadar vasıflı olur hangi ordular tek kullanılımlik olur, coker ve ülkeleri teslim olur?
    Ben derim çin, hindistan, avrupa ve amerikan ordusunun belli kısımları kendi sebeplerinden ötürü su an tek kullanımlıktır ve buna göre hareket ederler, aksine ise İsrail, bütünlüğünü koruyabilecek kadar bir Amerikan ordusu herhangi bir savaşı tek büyük bir muharebeden sonra da devam ettirebilir, kendilerini yenileyerek korkunç bir vahset ve direniş gösterebilirler. Düşünceleriniz nelerdir?
    Aklıma geldiğinden beri konu üzerinde fazla durmadım o yüzden biraz dağınık görünebilir kusura bakmayın

• insan kaynağı

hammadde

enerji

bu üçü savaşın devamlılığı için şarttır.

üçünden biri eksik olursa o savaş devam ettirilemez.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.