Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Şimdi Ara

SCOOTER-MOTORSİKLET-MOPED A2 ALIM SATIM İŞLEMLERİ VE ÜCRETLERİ 2.EL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
18.204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ARADAŞLAR BUNU Bİ KONUDA SORAN OLMUŞTU BENDE YAZMIŞIM, SANIRIM MERAK EDENİDE ÇOK, BUNA BENZER KONU, HATTA ÜST KONU OLABİLİR FAKAT KENDİM YİNEDE PAYLAŞMAK İSTEDİM. 1 SENEDE 2 TANE 2. EL SCOOTER ALMIŞ BİRİSİ OLARAK TAMAMEN KENDİ TECRÜBELERİMDİR.

A2 TİPİ MOTOR ALIM-SATIMI 2. ELDE NASIL OLUR, ÜRETLERİ NASILDIR

1) HERHANGİBİR NAKİL VASITA VERGİ DAİRESİNE GİDİYORSUNUZ(NORMAL VERGİ DAİRELERİNDE GENELDE OLUR), VEZNEYE PLAKA VEYA RUHSATI VERİP VADESİ GEÇMİŞ VEYA SON OLARAK DOLMUŞ OLAN (31.01.2009 1. DÖNEM DAHİL, 2. DÖNEM HARİÇ) TÜM VERGİ BORÇLARINI ÖDÜYORSUNUZ.(MANTIKEN BAKILIRSA EĞER 2008 VE ÖNCESİ VERGİ BORCU VARSA VE SATICI BELİRTMEDİYSE ONLARI SATICI VE ŞUANDA DAHA 4. AYDA OLDUĞUMUZ İÇİN 2009 1. TAKSİDİ ALICI ÖDEMELİDİR, BEN ÖYLE YAPTIM)

2) VEZNEYE ÖDEDİĞİNİZ DEKONTLARI ALIYORSUNUZ, GENELDE HEMEN VEZNE KARŞISINDA OLAN GİŞEDEJİ MAMURLARDAN BİRİNE GİDİP DEKONTLARI GÖSTERİP TEMİZ KAĞIDI İSTİYORSUNUZ, ODA SİZ TEK PARÇA BİR KAĞIT ÇIKARIYOR VE DEKONTLARI İLE BİRLİKTE ÜCRETİSİZ OLARAK VERİYOR.

3) TEMİZ KAĞIDINI ALIYORSUNUZ HEMEN YİNE GİŞENİN YANINDA ÖNÜNDE SAĞINDA SOLUNDA HERNERDEYSE, MÜDÜR VS GİBİ KAPALI ODADA BİRİ OLUR ONA BİR MÜHÜR BASTIRIP İMZA ATTIRIYORSUNUZ.(MÜHÜRÜ KESİNLİKLE BASTIRIN YOKSA NOTERE GİDİNCEGERİ DÖNERSİNİZ)

4) MÜHÜRDEN SONRA SATICIYLA ÇIKIP EN YAKIN NOITERE GİDİYORSUNUZ, NOTERE; RUHSAT + TEMİZ KAĞIDI + SATICI + ALICI NÜFUS CÜZDANLARINI UZATIYORSUNUZ VE ALİ(SATICI) ARKADAŞIN ARACINI VELİ(ALICI YADA BEN :)) SATIN ALMAK İSTİYORUM DEVİR İŞLEMİNİ YAPACAKTIK DİYORSUNUZ, NOTERDE 1-2 TEMİZ KAĞIRID RUHSAT NÜFÜS CÜZDANI KONTROLU YAPIYOR VE 5-10 DAKİKA OTURMANIZI SÖYLEYİP İŞLEMCİLERİ BİTİRİYOR VE 2ŞER SURET ÇIKARDIĞI EVRAKLARA İMZALARINIZI ATTIRIP VEZNEYE YÖNLENDİRİYOR VE 150CC MOTOR İÇİN 184TL CİVARI VEZNEYE PARA ÖDÜYORSUNUZ, BURDAKİ İŞLEM BUKADAR

5) DAHA SONRA EN GEÇ 1 AY İÇİNDE ADRES OLARAK ALICININ VERDİĞİ EN YAKIN TRAFİK TESCİL ŞUBESİNE VEYA ARACIN KAYITLI OLDUĞU TRAFİK TESCİL ŞUBESİNE GİDİYORSUNUZ, RUHSATI KENDİ ÜZERİNİZE YAPTIRIYORSUNUZ(EĞER EHLİYETİNİZ YOKSA HİÇ VAKİT GEÇİRMEDEN ÜZERİNİZE ALIN). ARKADAŞLAR BU İŞLEM KARIŞIK GİBİ GÖRÜNSEDE İMKANI OLAN ARKADAŞLAR KENDİLERİ YAPARLARSA 30-40 TL FİLAN Bİ PARA CEPLERİNDE KALIR.

BEN 5. MADDEYİ İKİ ŞEKİLDE AÇIKLAYABİLİRİM

5A) ÖNCE GİTMEK İSTEDİĞİNİZ TRAFİK TESCİL BÜROSUNU BULUN VE SAĞINDA SOLUNCA BİTANE MUAMELECİ BULUN, TRAFİK SİGORTASI YAPILIR EK-1 FORMU DOLDURULUR VS YAZAN YERLER MUAMELECİLERDİR, İÇERİ GİRİP BEN ŞU PLAKALI ARACIMA SİGORTA YAPTIRACAĞIM BİRDE RUHSAT İÇİN EK-1 FORMU ALACAĞIM DİYİP RUHSATI VERİN 5 DAKKADA YAZIP VERİYORLAR, HATTA NOTER DEVİR RUHSAT FALAN FİLAN HEPSİNİ SİZİN TESCİL BÜROSUNA TESLİM EDECEĞİNİZ ŞEKİLDE BİRBİRİNE ZIMBALAYIP SİZE TESLİM EDİYORLAR, İŞİN EHLİ OLMUŞLAR. SİGORTA ÜCRETİ (45TL) + EK-1(15TL) = 60TL Yİ MUAMELECİYE VERİP ÇIKIYORSUNUZ VE TESCİL BÜROSUNA GİRİYORSUNUZ FAZLA SIRA OLMAZ ZATEN ORDA, ORAYADA 35-40TL CİVARINDA OLAN RUHSAT ÜCRETİNİ ÖDÜYORSUNUZ VE ERTESİ GÜN VEYA İKİ GÜN SONRA GELİP ALABİLİRSİNİZ DİYORLAR, SİZ ÇIKARTIRSANIZ RUHSATI SİGORTA(45)+EK-1(15)+RUHSAT)40=100TL YE O İŞİDE HALLEDİYORSUNUZ.

5B) YOK NE UĞRAŞCAM TESCİL BÜROSU ANASININ NİKAHINDA, BEN ÜMRANİYEDE ORUYUORUM ÇALIŞIYORUM TESCİL BÜROSU GÖNGÖRENDE KİMÖ GİDECEK DİYORSANIZ;
    SİGORTA(45)+EK-1(15)+RUHSAT(40)+MUZEMELECİ ÜCRETİ(30)=130TL Yİ MUAMELECİYE VERİYORSUNUZ VE ERTESİ GÜN RUHSAT TAK ÇIKIYOR O GÜN KARGOLANIYOR İKİNCİ GÜN RUHSAT ELİNİZDE, HEPSİ BUKADAR, EHLİYETİNİZ VARSA ARAÇTADA SORUN ÇIKMAZSA ZAMANLA SİZE SATANI UNUTURSUNUZ...

BEN;

850TL YE MOTORU ALIRKEN 2009 1. DÖNEM DAHİL 4 TANE GEÇMİŞ VERGİSİNİ ÖDEDİM BİRİ BENDEN ÜÇÜ SATICIDAN OLDUĞU İÇİN 850-115 DÜŞÜP=735TL SATICIYA VERDİM.. GEÇMİŞ VERGİLERİ ONA 2009 BANA AİT OLDU YANİ ÖYLE ANLAŞTIK DİYEBİLİRİZ OLMASI GEREKENDE BUDUR, 2009UDA ONA ÖDE DEMEK YANLIŞ OLUR.

850+35TL 2009 1. TAKSİT = 885TL + 184 NOTER = 1069 TL

1069TL + 130 MUAMELECİ = 1199TL...

1200TL OLSA NASI ÖDERDİK

GERÇİ ONDAN SONRA

DEBRİYAJ BALATASI(50) + YAĞ(15TL) + KAYIŞ(25TL) + AYAK MARŞ DİŞLİ(10TL) + İŞÇİLİK(20TL) =120TL DAHA VERDİK ETTİ 1320TL + MOTORDA AKÜYE ŞASE BAĞLAMIŞISZ ÇALIŞMIYORDU DİYE USTAYA VERDİK 10TL = 1330 TL NAKİTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT...

1330-850=480TL, MOTORA YAPTIĞIM MASRAF İLE CEBİMDEN EKSTRA ÇIKAN.

MOTOR YADA ARAÇ ALACAKLARA TAVSİYEM UCUZ DİYE FİYATLARA KANARLARSA ALDANIRLAR, ALACAKLARI MOTORUN EN AZ 250TL DAHA NOTER+RUHSAT++SİGORTA GİBİ MASRAFINIDA EKLEYİP DÜŞÜNÜP ÖYLE ALSINLAR, BUNLAR MECBURİ...

NOT: ALINTI DEĞİLDİR, AÇIK AÇIK KENDİM YAZDIM...

• arkadaşlar noterden satışı aldım, muayenem tam. ruhsatı uzerime almak için başka ne gerekiyor?

1 - Trafik sigortası deniyor: kendi adıma yeni mi yaptırmalıyım?

2 - Ek-1 diye bişey çıkarmışlar 3 adet istiyorlar?

1 ve 2 hakkında bilgi verirmsiniz nerden alınırlar kaca alınırlar?
    ayrıca başka bişeye gerek varmıdır?
    şimdiden teşekkürler.
  • Arkadaşıma motosiklet aldık 600cc, sanırım motorlar küçük dahi olsa dahi aşağıdaki ücretler değişmiyor.
    İşlemleri kendimiz yaptık:

AŞAĞIDAKİ İŞLEMLER AĞUSTOS 2009 da yapılmıştır.

YER ANKARA, Trafik tescil şubesi: ANKAMALL yanındaki yer.

1- Aracın satışını noterden 189tl karşılığı ilk mesajda anlatılan şekilde yaptık(aracın temiz kağıdı ve nufus cüzdanları ile aracın ruhsatı). Alıcı ve satıcı noterde hazır bulunmalıdır. Not: Motosiklet ücretini noter belgeleri hazırladıktan sonra imza aşamasına gelince noter yazısını hazırlayanlardan izin istedik ve satıcıya verdik oda parayı cebine koydu ve imzayı attık.

NOTERDE DİKKAT edilecek nokta: Yazıları tek sayfaya sığdırmalarını isteyin. Son 2-3 satırı 2. sayfaya yazarlarsa 30-40tl arası fazla para ödersiniz.

2-ARACIN MUAYENESİ GEÇMİŞTİ, önce adresimize en yakın trafik tescil şubesine gittik, girişte danışmanın solundaki yerden 1(bir)TL karşılığında ek-1 belgesi aldık. (aklıma takılan ise bu ek-1 belgesine karşılık verdiğimiz 1tl ye karşılık bize herhangi bir makbuz verilmedi) , daha sonra ek-1 belgesini aldığımız yerin solundaki yere makbuz karşılığı bir 10tl daha ödedik ve bize sıra numarası verdiler.
    10tl PArayı ödediğimiz yerdeki yerin solundaki yere, ek-1 belgesi, noter satış, ruhsat, ve kimlik verdik adamlar orada bize adres ve telefon sorarak 5dk içinde ek-1 belgesini doldurulmuş şekilde verdiler. Bunun için herhangi bir ücret ödemedik. Yani şimdiye noter masrafı189tl ve 11tl ödemiş olduk.

MUAYENE İÇİN ZORUNLU TRAFİK SİGORTAMIZIN OLMASI GEREKİYORDU BUNUN İÇİN (tescil işlemi içinde sigorta yaptırmanız mecburidir, eski ruhsat sahibinin sigorta yaptırmış olması bir şey ifade etmez, sigorta devirleri vs. oluyormuş ama bilgim yok, sigortadan kasıt zorunlu trafik sigortasıdır, diğer özel kasko sigortası ile karıştırmayın).

3-TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMAK İÇİN binadan çıkıp 200metre yandaki dükkanlarınolduğu yere girdik, 90tl-35tl arası fiyatlar verildi.
    İSVİÇRE SİGORTADAN 35TL karşılığı zorunlu trafik sigortamız yaptırdık.

4-MUAYENE TARİHİMİZ GEÇTİĞİ İÇİN http://www.tuvturk.com.tr/ adresinden muayene için gerekenleri, ücretleri, ve muyaene istasyonlarını öğrendik. Az yoğun ve şehir içi trafiğinden uzak olduğunu düşünerek gölbaşındaki yeri seçtik.
    SADECE KASK olması muayene için gerekiyordu ve KASK ALDIK. ilkyardım yangın söndürücü vs istenmiyor, sadece kask gerekli.

Yolda 2 radar çevirmesindende 170km hız ile nasıl kurtulduğumuzun sevinci ile muayene merkezine vardık... Muayene istasyonu, konya istikametinde devam ederken, gölbaşı merkezi geçtikten yaklaşık 8km ileride idi(daha az yada fazlada olabilir tahminidir). Konya yolunda karşımıza çıkan ilk ışıklardan U çekip 300metre ileride sağda kalan benzin istasyonunun yanından yukarı çıkınca karşınıza çıkıyor.

MUAYENE merkezinde girişteki görevli bizi MOTOSİKLET için direklerin önünde durmamızı söyledi, parkettik ve hemen oradaki büroya girerek soldaki numartörden aracın plakasını girerek sıra numarası aldık 5dk bekleme ile sıra bize geldi, muayene ücretini ödedik. Her geçen ay için yüzde5 gecikme faizi ödendi. Tüm belgeleri verdik,(noter satış ,ek-1 vs.) Ruhsatı aldı, yeni alıcı adına fatura kestikten sonra kalan belgeleri bize geri verdi.

ÖNEMLİ: MUAYENEYİ EK-1 belgesine değilde motorun eski sahibinin adına olan ruhsata işlettirdik, böylelikle ruhsatın diğer sayfasının değişmeyeceğini ve trafik tescilde daha az ücret ödeyeceğimiz söylendi.

Muayenede, koca hangarın önünde dikildik 30dk sonra adımız okundu ve arka tarafa dolanarak motosikletinizi getirin dediler, gittik, adamcağız far ölçücü cihazı tutarak kısa yak dedi, uzun yak dedi, sonrasında sinyal ver korna çal dedi, stop ışıklarını kontrol etti, lastikleri kontrol etti, giderken fren yap dedi lastikleri kilitle dedi önce arka sonra ön dedi!! önü nası kitleyelim dedik he hı dedi arkayı kitledik, sert ön fren yapıp geçtik.
    5dk bekledik muayeneden geçme belgemizi ve ruhsata işlenmiş muayene tarihi kontrol ettik. 2006model motosikletin muayenesinin, muayene yaptırdığımız tarihten itibaren 2 sene geçerli olduğunundan emin olup yola çıktık.

DİKKAT: BAzı muayene istasyonlarında 1sene olarak işleniyor. Tebliğe göre motosikletler 2senede bir muayeneye gelecek. 1 sene ise bunu düzelttirmeniz gerekiyor. Olması gereken 2 senedir. tebliğ 2004 yada 2005 te yayınlanmış.

5- Trafik tescil şubesine gittik, girşten sağ tarafa devam ederek numaratörlerden plakayı girip sıra numarası aldık sıra hızlı ilerliyordu,ortalama 30sn de 1 kişi alıyorlardı. Belgeleri verdik, hiçbir fotokopi istenmedi, aracımız şahıs Lüstünde olduğu için ve alıcıda şahıs olduğu için noter satış, zorunlu trafik sigortası, eski ruhsat ek-1 belgesi kimlik verdik ve 45TL ödedik. Ruhsatı alabilmemiz için aynı gün için randevu kağıdı verdiler (3-4 saat sonraya)ancak gittiğimizde hazır değildi. Sonraki gün alacağımız söylendi...

Alım satımda ödediğimiz tüm para miktarları aşağıdadır:
    189TL noter masrafı
    1TL ek-1 belgesi (buna makbuz verilmedi??)
    10TL ek-1 belgesi yazım ücreti(şöförler odası tahsilatıdır, makbuz karşılığı)
    35TL sigorta için (isviçre sigorta).
    45TL tescil belgesi için (bu para içinde bize belge verilmedi, yukarıda arkadaşımız 40yazmış bizden 45 aldılar??)
    ödedik
    toplamda:280TL verdik.
    Muayene bizde extra çıktığı için dikkate almayın.

Muamelecilerin yaptığı bir şey yok herşeyi kendiniz yapabilirsiniz,
    91TL tutan MOTOSİKLET tescil işlemi için sizden 150tl ye kadar para istiyorlar. En azından mecbursanız buna göre pazarlık yapmanızı öneririm.

Yuıkarıdaki bilgiler az çok yardımcı olsun diye verilmiştir, atlamış olduğum noktalar olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr5454 -- 28 Ağustos 2009; 23:49:14 >

• özetliyorum :)

SIKÇA MOTOR DEĞİŞTİRMEYİN.. HATTA ALMAYIN, SATMAYIN ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tulgacan

4) MÜHÜRDEN SONRA SATICIYLA ÇIKIP EN YAKIN NOITERE GİDİYORSUNUZ, NOTERE; RUHSAT + TEMİZ KAĞIDI + SATICI + ALICI NÜFUS CÜZDANLARINI UZATIYORSUNUZ VE ALİ(SATICI) ARKADAŞIN ARACINI VELİ(ALICI YADA BEN :)) SATIN ALMAK İSTİYORUM DEVİR İŞLEMİNİ YAPACAKTIK DİYORSUNUZ, NOTERDE 1-2 TEMİZ KAĞIRID RUHSAT NÜFÜS CÜZDANI KONTROLU YAPIYOR VE 5-10 DAKİKA OTURMANIZI SÖYLEYİP İŞLEMCİLERİ BİTİRİYOR VE 2ŞER SURET ÇIKARDIĞI EVRAKLARA İMZALARINIZI ATTIRIP VEZNEYE YÖNLENDİRİYOR VE 150CC MOTOR İÇİN 184TL CİVARI VEZNEYE PARA ÖDÜYORSUNUZ, BURDAKİ İŞLEM BUKADAR

İnsallah bu noter saçmalığı yakında kalkacak

quote:

Orijinalden alıntı: Tulgacan

5) DAHA SONRA EN GEÇ 1 AY İÇİNDE ADRES OLARAK ALICININ VERDİĞİ EN YAKIN TRAFİK TESCİL ŞUBESİNE VEYA ARACIN KAYITLI OLDUĞU TRAFİK TESCİL ŞUBESİNE GİDİYORSUNUZ, RUHSATI KENDİ ÜZERİNİZE YAPTIRIYORSUNUZ (EĞER EHLİYETİNİZ YOKSA HİÇ VAKİT GEÇİRMEDEN ÜZERİNİZE ALIN). ARKADAŞLAR BU İŞLEM KARIŞIK GİBİ GÖRÜNSEDE İMKANI OLAN ARKADAŞLAR KENDİLERİ YAPARLARSA 30-40 TL FİLAN Bİ PARA CEPLERİNDE KALIR.

bu ne demek ??
    ehliyetim varsa?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ciko44 -- 2 Eylül 2009; 16:54:44 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Engelliden 2. El Araç Alımı
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.