Şimdi Ara

Şehit Cenazesi Neden Yıkanmaz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
155.315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Araştırdım ama çok fazla bir detay bulamadım.Günümüzde şehit cenazesi yıkanıyormu yıkanmıyormu onuda bilmiyorum ?

quote:

A) Yıkama ve Kefenleme: Hakîkî şehitler, yıkanmaz, üzerlerindeki kanları yıkanıp temizlenmez ve elbiseleri çıkarılmaz. Şehidin kefeni, sırtındaki elbisesidir. Kandan başka necaset bulunursa, o pislik giderilir. Namazları öylece kılınarak defnedilirler. Ancak, üzerlerinde bulunan ve kefen cinsinden olmayan palto, kalpak, ayakkabı ve silah gibi başka şeyler çıkarılır. Elbisesi, örtülmesi gereken yerlere eksik gelirse ek kefenle tamamlanır. İbn Abbas'ın nakline göre, Hz.Peygamber (s.a.) Uhud Savaşı şehitlerini yıkattırmamış ve teyemmüm ettirmemiş, fakat cenaze namazı kılmıştır. (İbn Mâce, cenâiz, 6/28, no:1513)

Şehitlerin yıkanmadan cenaze namazlarının kılınıp elbiseleriyle gömülmeleri (kâmil şehitlik) için, altı şart aranır: 1) Müslüman olmak, 2) Akıllı olmak, 3) Ergenlik çağına gelmiş bulunmak, 4) Cünüp, ayhali, ve loğusa olmamak (hades-i ekberden taharet üzere bulunmak), 5) Ölümüne sebep olan yarayı aldıktan sonra hayattan yararlanmadan hemen ölmüş olmak, 6) Öldürülmesinden dolayı kısas gerekmek. Diyet gerektiren hatalı öldürmelerde, kâmil şehitlik olmaz. Bu şartlardan biri eksik olursa, şehit yıkanır, kefenlenir ve cenaze namazı kılınır

• Yapay Zekanın Yanıtı

Şehit Cenazesi Neden Yıkanmaz?

Şehitler, vatanları ve inançları uğruna canlarını feda eden kahramanlardır. İslam inancında, şehitlerin cenazelerinin yıkanmasının uygunsuz olduğu kabul edilir.

Şehitliğin Anlamı ve Yıkanmaması

Şehitlik, İslam'da en yüce mertebelerden biridir. Şehitler, Allah katında özel bir konuma sahiptir ve günahları affolmuştur. Şehitlerin cenazelerinin yıkanmaması, bu yüce mertebenin bir göstergesi olarak kabul edilir.

Geleneksel Türk Uygulamaları

Günümüzde şehitlerin yıkanması uygulaması yaygın olsa da, Türk geleneğinde şehitlerin yıkanmadığı görülür. Bu gelenek, şehitlerin bedenlerinin kutsal kabul edilmesinden kaynaklanır.

Cenaze Töreni

Şehitlerin cenazeleri, özel bir törenle defnedilir. Şehitler, Türk bayrağına sarılı olarak tabutların içinde taşınır ve yürekleri başları ucunda olur. Şehitlerin yüzleri açık olarak defnedilir, böylece halk onları son kez görebilir.

Sonuç

İslam inancına göre, şehitlerin cenazelerinin yıkanmaması, şehitliğin yüce mertebesini temsil eder. Türk geleneğinde de şehitler yıkanmaz ve özel bir törenle defnedilirler. Şehitlerin cenazelerinin yıkanmaması, onların kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını onurlandırmanın bir yoludur.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • www.sorularlaislamiyet.com
  • şehit yıkanmaz ...onlar ölü degil çünkü
  • o sitede arama yaptığımda şu başlık dikkatimi çekti;

quote:

Soru:
    Ben özel harekat polisiyim. Hep belki Allah şehitliği nasip eder diyerek girdim böyle bir işe. Çok şükür imani yönden bır sorunum yok. Fakat birkaç farklı kişiden birşeyler dinledim. Bundan dolayı çok sıkılıyorum. Onlara göre ölürsem şehid olamazmışım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Fetih

o sitede arama yaptığımda şu başlık dikkatimi çekti;

quote:

Soru:
    Ben özel harekat polisiyim. Hep belki Allah şehitliği nasip eder diyerek girdim böyle bir işe. Çok şükür imani yönden bır sorunum yok. Fakat birkaç farklı kişiden birşeyler dinledim. Bundan dolayı çok sıkılıyorum. Onlara göre ölürsem şehid olamazmışım.

şehitlik mertebe mertebedir.Allah yolunda cihad edip öldürülenlerin dışında müslüman olup vatanı uğruna ölenler de şehittir.bunun yanı sıra boğularak,yüksekten düşerek,göçük altında kalarak vs. ölenler de şehittir.ama bunları doğru anlamak gerekir

• aslında yıkanmaz deniliyor ancak yıkanıp kefenleniyorlar onlar da.

olması gereken bu mudur bilmiyorum fakat birkaç şehit cenazesine şahit oldum, hepsi yıkanıp kefenlenmişti.

• Olur ya bir çatışmada şehit olursam arkamdan yas tutmayın.
    Bırakın toprağımda rahat içinde yatayım.
    Bedenimden komando kıyafetini çıkarmayın onlar benim onurumdur.Onlar kefenim olacak.
    Başımdan mavi bereyi çıkarmayın o benim şerefim olacak.
    Ayağımdan botları çıkarmayın onlar nice yollar aşacak.Sırat Köprüsünden geçecek.
    Elimden tüfeğimi almayın o benim namusumdur. Ölünce mezarıma sembol olacak.
    Yaramın kanını silmeyin ahirete hesabı sorulacak.
    Göğsümden kör kurşunu çıkarmayın o benim madalyam olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oğuz. -- 11 Kasım 2007; 23:00:46 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sehit olduklari belli olsun diye kanlari yaralari vb yikanmaz, uniformalariyla gomulurler ve direk cennete giderler
  • elbisesi şahitlik etsin diye yıkanmazlar ve elbiseyle defnedilir.
  • Şehitler ölmediği için yıkanmaz askeri kıyafetleriyle ve üzerlerindeki kanla gömülürler.Çünkü ölmemeişlerdir.
  • kanlarıyla diğer dünyaya gitsinler diye yıkanmazlar
  • Canını verdiği andaki kanlı durumu korunsun, şehit olduğu anlaşılsın diye. Ölü sayılmazlar, kanıyla cennet giderler.

İstiklâl Marşı'nda vardı bununla ilgili bir dize.

quote:

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı!

Altında yatan ==> Toprağa gömülmüş şehitler
    Kefensiz ==> Burada sorulan durum oluyor galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 11 Kasım 2007; 23:07:13 >
  • quote:

bunun yanı sıra boğularak,yüksekten düşerek,göçük altında kalarak vs. ölenler de şehittir

Neden?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ABSOLUT

quote:

bunun yanı sıra boğularak,yüksekten düşerek,göçük altında kalarak vs. ölenler de şehittir

Neden?

Lisedeyken bizim din hocamızda bununla ilgili bir açıklama yapmıştı ama üzerinden çok zaman geçtiği için unuttum.

Şehitlik sadece vatan savunması sırasında hayatını kaybederek kazanılan bir mertebe değildir arkadaşlar.

Konu hakkında detaylı bilgisi olanlar bizi aydınlatırsa sevinirim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: fofo

şehit yıkanmaz ...onlar ölü degil çünkü

• Birde duyduğuma göre şehitlerin bedenleri çürümezmiş... Ne derece doğru bilmiyorum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Orcunsau

Birde duyduğuma göre şehitlerin bedenleri çürümezmiş... Ne derece doğru bilmiyorum...

diyarbakır'da bir şehit yatırı var...ayakları camekandan görülebiliyor ve çürümemiş...görülebilir bir kanıtı var, yalan diyenler çıkabilir...
  • quote:

Orjinalden alıntı: ABSOLUT

quote:

Neden?

1-Şehid Kimdir?

Allah yolunda canını feda eden bir müslümana şehid denir.

Şehidlik, İslâm'da en büyük mertebedir. Şehidlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin Peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehidlerin üzerlerinde bulunan kul hakkından başka bütün günah ve kusurları Allah tarafından afvedilmektedir. Âyet-i Kerîme'de şehidlerle ilgili şöyle buyurulur: "Sakın Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanma! Doğrusu onlar Rableri katında diridirler ve Cennet meyvelerinden rızıklandırılırlar. Onlar Allah'ın kendilerine verdiği ihsandan (şehidlik rütbesinden) dolayı neş'eli haldedirler." (Âl-i İmrân, 169-170). "Allah yolunda öldürülmüş olanlar için ölüler demeyiniz. Belki onlar diridirler. Fakat siz anlamazsınız." (el-Bakare, 154). Hadîs-i şerîflerde ise şöyle buyurulur: "Cennete giren hiçbir kimse, dünyadaki her şey'in kendisinin olması karşılığında dünyaya dönmek istemez. Yalnız şehid olan, kavuştuğu şehidlik rütbe ve nimetlerinden dolayı dünyaya dönüp 10 kere daha öldürülmeyi temenni eder..."

Böyle büyük ve ulvî makam ve yüce rütbeye her müslüman kavuşmayı cân ü gönülden arzu eder, bütün varlığıyla Allah'tan temenni ve niyazda bulunur. Ancak kalbinde küfür ve nifak bulunanlardır ki, böyle yüce bir nailiyete kavuşmak azim ve şevkinde bulunmazlar. Hadîs-i şerîf'te şöyle buyurulur: "Şehâdete nailiyeti Allah Teâlâ'dan sıdk ile isteyen kimseyi, Allah şehidler mertebesine ulaştırır. Velev ki döşeğinde vefat etsin." Allah'ın rahmetinin genişliği ne kadar büyük...

2-Şehîd-i Kâmil Kime Denir?

Hem dünya hem de âhiret itibariyle şehid sayılan kimselere, şehîd-i kâmil denir. Bunlar muharebede öldürülenler, yahut âsiler, eşkıyalar, anarşistler veya evinde hırsızlar tarafından gadren ve zulmen öldürülen kimselerdir. Bir müslümanın şehîd-i kâmil sayılabilmesi için 6 şart lâzımdır:
    1 - Müslüman olmak.
    2 - Akıllı olmak.
    3 - Bâliğ olmak.
    4 - Cünüp olmamak, hayız ve nifas hâlinde bulunmamak.
    5 - Vurulmanın akabinde hemen ölmüş olmak. Vurulduktan sonra, ölmeden önce, yeyip içer, tedavi görürse, vurulduğu yerden başka tarafa taşınırsa veya üzerinden bir namaz vakti geçecek kadar yaşarsa, kâmil şehidlik kısmından çıkar. Uhrevî şehîd olur.
    6 - Öldürülmüş olmasından dolayı, öldüren kimseye kısas icab etmek. Yani, kasden öldürülmüş olmak. Hatâen öldürülme durumlarında, katile kısas vâcib olmadığı için, maktûl şehîd-i kâmil kısmına girmez. Şehîd-i kâmiller, yıkanmadan kanlı elbiseleri ile gömülürler. Hz. Ömer ile Hz. Ali'de bu şartlardan biri bulunmadığı için yıkandılar; Hz. Osman ise, yıkanmadan gömüldü.

3-Şehîd-i Uhrevî Kime Denir?

Dünya itibariyle şehid sayılmayan, yani, yıkanıp kefenlenmiş olarak gömülen, fakat âhirette şehid muamelesi gören kimselere şehîd-i uhrevî denir. Şehîd-i kâmil olmanın şartlarından birini kaybeden kimseler, bu kısma girerler.

Bundan başka şu kimseler de âhiret şehîdi sayılır:
    * Suda boğulanlar.
    * Ateşte yananlar.
    * Enkaz altında kalanlar.
    * Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.
    * Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.
    * İlim yolunda ölenler.
    * Ciğer hastalıklarından ölenler.
    * Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.
    * Baş ağrısından ölenler.
    * Karın ağrısından ölenler.
    * Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.
    * Cuma gecesi ölenler.
    * Gurbet ilde vefat edenler.
    * Akrep, yılan sokması gibi sebeblerle vefat edenler...

4-Şehîd-i Hükmî Veya Şehîd-i Dünyevî Kime Denir?

Bunlar münafıklardır. Bunların kalblerinde bulunan nifak emaresini sadece Cenâb-ı Hak bildiği için, dünya itibariyle şehid muamelesi yapılır. Çünkü bunlar, dış görünüşleri itibariyle müslümanlardırlar, fakat kalbleri itibariyle kâfir...

5-Şehidlerle İlgili Bâzı Hadîs-i Şerîfler:

"Malını müdafaada öldürülen şehiddir, ırz ve nâmusunu müdafaa ederken öldürülen şehiddir, nefsini müdafaada öldürülen şehiddir..."
    "Şehidleri kanları ile sarın. Zira Allah yolunda açılan bir yara kıyâmet günü mahşere geldikte, o yara, rengi kan rengi, kokusu misk kokusu olarak kanar..."
    "Şehidler cennetin kapısında, nehrin parlak zinetinde, yeşil çadırdadır. Sabah - akşam rızıkları Cennetten onlara gelir."
    "Ma'rûfu emr ve münkeri nehiyden dolayı katledilen şehiddir."
    "Kim Cuma günü vefat ederse şehiddir."
    "Kim hayvanından düşüp ölürse o kimse şehiddir."
    "Suda boğulan şehiddir, ateşte yanarak ölen şehiddir, gurbette garip ölen şehiddir, zehirli hayvan sokmasından ölen şehiddir, karın ağrısından ölenler şehiddir, bina yıkılıp altında kalarak ölen şehiddir, evinin üstünden (damdan) düşerek boynu kırılıp ölen şehiddir, üzerine büyük taş düşüp ölen şehiddir..."
    "Din kardeşini müdafaada katlolunan şehiddir, mâsum olan komşusunu savunurken öldürülen de şehiddir..."
    "Şehidin borçtan başka bütün günahları mağfiret olunur." (Müslim) Bâzı âlimler denizde şehid olmanın, kul borcuna dahi keffaret olacağını ileri sürmüşlerdir. "Şehid, ehl-i beytinden (aile ve akrabasından) 70 kişiye şefaat eder, şefaati kabûl edilir." (Ebû Dâvud, Tirmizî).
    "Kıyâmet gününde 3 sınıf şefaat edecek: Peygamberler, sonra âlimler, sonra şehidler..." (Tâc)
    Selam ve dua ile...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.