Hedeflediğim kariyer yollarından birine ulaşmış, top ceng + başka bir top ceng'te yüksek lisans yapmış, iyi bir firmada çalışan 15 yıllık yazılımcıya (şu an yönetici) bir şeyler sordum. Sektör ve kayıtlı olduğum bölüm bilkent ctis hakkında. Cevabı bu oldu. Benim anlamadığım yazılımcı olmayan bilgisayar mühendisleri ne yapıyor. "selam, ctis'i biliyorum hatta 3 arkadasim var oradan. ikisi erp yazilimcisi oldu, birinin yasi 40 olunca erp mimari oldu kodu birakti digeri hala erp yazilimcisi. 3. kisi once testciydi, sonra kendi kendine image processing ogrendi, python ogrendi simdi otonom arac kodluyor. ctis biraz kolpa bir bolum ama ne fark eder ki. bilgisayar muhendisliginin amaci yazilimci olmak mi saniyorsun. ben 15 sene once okurken, yazilimci olmak isteyenle hocalar dalga gecip asagiliyordu. amele misiniz, teknisyen misiniz, yazilim 2 yilliklarin isi diyordu. . zaten bilgisayar muhendisliginde dogru duzgun yazilim dersi bile yoktu. 4 senede 3 ders anca almisimdir. yani demek istedigim ctis,mis,cs ne mezunu olursan ol is bulmak ve yapacagin isi secmek sana bagli. kimse sana gel web ogreteyim, mobil ogreteyim demeyecek. ben mezun oldugumda en zayif yanim yazilimdi. ıs bulamayinca yazilimci oldum. bakma simdi parasi pandemiyle yukseldi diye itibar goruyor. yazilim son 2 seneye kadar iyi bir meslek degildi, hala degil ama sadece parasi duzeldi o da soylenen kadar degil. boyle bir kariyer cizdiysen nereden mezun oldugun cok da onemli degil. yazilim o kadar zor da degil, sadece motive olmak zor. bizim bolumden %5 anca yazilimci olmustur. ben sahsen, adam alirken 4 yillik mi diye bakarim, uniye bakarim ama cok takilmam, bir de hevesine bakarim. ısterse doktora mezunu olsun hevesi yoksa almam, 2 yilliklari da hayatta almam. onlarin ego sorunuyla ugrasamiyorum. he bir de odtu ve boun mezunu asla almam. onlar da basa bela. ıstatistik matematik mezunlarina da mesafeliyim. geriye adam birakmadim" neyse ben de data science, computer vision vs. bir şeyler sordum yanıt olarak bu geldi "o dedigin seyler hardcore yazilim isleri, onlari ayri tutuyorum. mesela benim kuzen vhdl diye bir dil yaziyor dili yaziyorsun, cikan sonuc program degil bir devre semasi. bunu da alip alet yapiyorsun. bunlar beni de almazlar seni de almazlar :) ben genel piyasadan bahsediyorum konusurken. biz su an sirkette roket yollamiyoruz, depodaki keko isciye ekran yaziyoruz. piyasanin %95'i boyle zaten. amacini tam belirlemen gerekiyor. ıdealist misin, para mi ariyorsun, mesleki tatmin mi? hepsinin ortak kesisimi yok bizim meslekte. akademisyen olsan kod yazamazsin, kod yazsan para kazanirsin ama makale yazamazsin, cok guzel arge isleri yapsan evde para kazanamazsin" < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 2 Temmuz 2023; 22:52:36 > |
Bildirim