250 cm lik şerit led (beyaz) bulunmaktadır ve elimde bir trafo var. Bu serit ledi nasıl çalıştırabilirim. Kaç volt kaç amper ile calısır. adaptör devresi olan varsa yardımcı olabilirmi.
Buda trafo :
10 w az bi enerji değil çalıştırır heralde ama sanırım akımı doğrultman gerekiyor
0 ve 12 den iki kablo cıkarım bir köprü diyot ve kondansatör ile doğrulttun mu devreyi led lerini sağlıklı bir şekilde kullanırsın..
quote:
Orijinalden alıntı: danger11
0 ve 12 den iki kablo cıkarım bir köprü diyot ve kondansatör ile doğrulttun mu devreyi led lerini sağlıklı bir şekilde kullanırsın..
köprü diyot pek sağlıklı olmaz bence 4 tane diyotla yapsa daha iyi olur
Simetrik bağlantı yapabilirsiniz.
Akım kazancı için (üstteki şekilde yer alan ) simetrik dogrultma daha uygun olacaktır,yalnız daha önemli olan sorun bu trafo W olarak yetersiz gelebilir en az 15w uygundur.
Kullanmak istediğin trafo 10 W ' lık ve yaklaşık olarak 800 mA civarı bir akım verebilir. Fakat senin kullanmak istediğin 2.5 metrelik Şerit LED ise yaklaşık 1,25 A civarında bir akım çeker. Ve bu kadar akımı da ancak 15 W lık bir trafo verebilir. Fakat nüve , manyetik alan , bakır tel gibi etkenlerin neden olduğu kayıpları da sayarsan 20 W lık bir trafo kullanman daha sağlıklı olacaktır. Ama şunu da söylim elindeki 10 W ' lık trafoyu da kullansan Şerit LED yanacaktır fakat fazla sağlıklı olmaz , trafoda ısınma problemi falan çıkar. Eğer alabilirsen 20 W ' lık bir trafo almanı öneririm. Ve yapmak istediğin adaptörü de 1 Tane 1,5 - 2 A ' lik köprü diyot ya da 4 Tane 1N serisi diyot 1 Tane 2200 uF ' lık kondansatör ve eğer istersen 1 Tane 7812 regülatör entegresi kullanarak da yapabilirsin. ( 7812 ile çıkıştan regüleli 12 V alabilirsin. ) Ve şöyle bir tavsiye de verim : Eğer o 2,5 metrelik Şerit LED ' in tamamını kullanacaksan , kablo bağlantısını uç kısımdan değilde orta kısımdan lehimlersen daha iyi olur. ( Bir Şerit LED üreticisinin sayfasında okumuştum ve böyle diyordu. )
quote:
Orijinalden alıntı: ErhanDemir
quote:
Köprü diyot zaten 4 adet diyotun birleştirilmiş halidir yani ikiside aynı şeydir.
quote:
quote:
quote:
Köprü diyot zaten 4 adet diyotun birleştirilmiş halidir yani ikiside aynı şeydir.
pardon ben yeni tip tek parça halinde olanları sanmıştım özür
arkadaşlar bi sorum vardı şerit led ve mantar led arasında ışık parlaklık vs. bakımından fark varmı? TEŞEKKÜRLER
zaten köprü diyot tek parça, içinde 4 diyot mevcut
quote:
Orijinalden alıntı: creadatron
arkadaşlar bi sorum vardı şerit led ve mantar led arasında ışık parlaklık vs. bakımından fark varmı? TEŞEKKÜRLER
Şerit ledlerde smd led kullanılır. Smd ledler de mantar ledlere göre daha parlak yanar.
Mutfakta üst dolap altına böyle bir proje uygulanmak istense ışık gözü yorarmı? Yada fazla gelip pavyona çevirirmi acaba? :)
quote:
Orijinalden alıntı: pulvo47
Mutfakta üst dolap altına böyle bir proje uygulanmak istense ışık gözü yorarmı? Yada fazla gelip pavyona çevirirmi acaba? :)
aynısını dayım uygulamıştı mavi ledle pavyonu geçtim başka bişeye benzemişti tavsiye etmem
Orijinalden alıntı: pulvo47
aynısını dayım uygulamıştı mavi ledle pavyonu geçtim başka bişeye benzemişti tavsiye etmem
Peki tamamda şeriti mat kılıfada koysak olmazmı? Gene amacı aşarmı?
quote:
quote:
quote:
quote:
pardon ben yeni tip tek parça halinde olanları sanmıştım özür
Onlarda aynı zaten hocam sadece birleştirilmiş halidir.Yani 4 adet diyot vardır içlerinde yine.
arkadaslar cevaplarınız için Teşekkür Ederim fakat bana bir devre ve malzeme listesi verirseniz daha cok yardımcı olabilirsiniz. Teşekkürler.
4 adet diyot 4001 yada tek parça halinde köprü diyot. 25 v 3300 Mf kondansatör 12 v trafo
quote:
4 adet diyot 4001 yada tek parça halinde köprü diyot. 25 v 3300 Mf kondansatör 12 v trafo