Şimdi Ara

şerit led tam sönmüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
5.505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arabanin tavan lambasindan elektrik alarak kirmizi şerit led ile ayak aydinlatmasi yaptim. Ancak ledler tam sönmüyor. Direnç bağlamam gerekiyor sanirim ama nerden alicam kaç ohm kac watt direnc lazim nasil anlarim?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kapi musurlerini temizlemeyi deneyin. Akimi tam kesmiyor olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Kapi musurlerini temizlemeyi deneyin. Akimi tam kesmiyor olabilir.

Ondan olacagini sanmam. Cunku sönüyor ama nokta kadar yanmaya devam ediyor. Ayrica normal tavan ampulunu taktigimda sönüyor. Akü voltaji 12v tan biraz yuksek oldugu icin 13.6 v mesela sönmuyor bence. Bir direnc isimi gorecek sanki ama nasil dir direnc?

Birkac direnc denedim rastgele ama işe yaramadi.

• quote:

Orijinalden alıntı: notocord

quote:

Ondan olacagini sanmam. Cunku sönüyor ama nokta kadar yanmaya devam ediyor. Ayrica normal tavan ampulunu taktigimda sönüyor. Akü voltaji 12v tan biraz yuksek oldugu icin 13.6 v mesela sönmuyor bence. Bir direnc isimi gorecek sanki ama nasil dir direnc?

Sıkıntı muhtemelen arkadaşın bahsettiği yerde. Taktığın akkor flamanlı lambanın iç empedansı dolayısıyla bu parlaklığı farketmen imkansız. Alıp miliampermetreyi ölçsen; akım aktığını görürsün. Bu akan akım lambayı yakmaya yetmiyor fakat ledlerde ufak bir ışıma oluşturuyor. Arkadaşımın renoda başıma gelmişti. Kapı switch'indeki oksitlenme yüzünden akım sızdırıyor.

• Büyük bir problem yok ise herhangi bir yerden kısa devre veyahut kaçak yok ise

sorun sızıntı akımıdır.

Çözüm:

kapılar kapalı ve ledlerin tam sönmediği anda yani rahatsız olduğunuz parlaklık sırasında led i yerinden sökünüz ve bir multimetre ile gelen gerilimi ölçünüz.

Atıyorum 1,2 volt mu çıktı, kabloya seri olarak 1,5 voltluk zener diyot bağlayınız. Kapılar açılıp 12 volt geldiği anda zener diyot delinecek ve direk 12 volt geçisine izin verecek. Tam tersi durumunda ise sızıntı akımın geçişine izin vermeyecektir.

Saygılar
  • quote:

Orijinalden alıntı: taka8604

Büyük bir problem yok ise herhangi bir yerden kısa devre veyahut kaçak yok ise

sorun sızıntı akımıdır.

Çözüm:

kapılar kapalı ve ledlerin tam sönmediği anda yani rahatsız olduğunuz parlaklık sırasında led i yerinden sökünüz ve bir multimetre ile gelen gerilimi ölçünüz.

Atıyorum 1,2 volt mu çıktı, kabloya seri olarak 1,5 voltluk zener diyot bağlayınız. Kapılar açılıp 12 volt geldiği anda zener diyot delinecek ve direk 12 volt geçisine izin verecek. Tam tersi durumunda ise sızıntı akımın geçişine izin vermeyecektir.

Saygılar

İlginiz için teşekkür ederim. Ledler yanarken gerilimi ölçtüm 11.76v cikti. Kapilari kapattim ledler sonunce 4.62 v cikti. Komple tavan lambasi anahtarini kapattim 0.02 v cikti. Belki serit led bozuktur diye baska ledle denedim onda da ayni sorun devam etti.

Bu zener diyot dediginiz parca nerelerde satilir? Daha once hic boyle seyler almadim. Elektronik tamircilerinde mi satilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi notocord -- 22 Ekim 2014; 16:23:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

quote:

quote:

Sıkıntı muhtemelen arkadaşın bahsettiği yerde. Taktığın akkor flamanlı lambanın iç empedansı dolayısıyla bu parlaklığı farketmen imkansız. Alıp miliampermetreyi ölçsen; akım aktığını görürsün. Bu akan akım lambayı yakmaya yetmiyor fakat ledlerde ufak bir ışıma oluşturuyor. Arkadaşımın renoda başıma gelmişti. Kapı switch'indeki oksitlenme yüzünden akım sızdırıyor.

Benim arabada kapi swiçi yok. fiat punto evo. muhtemelen kapi kapaninca farkli bir sekilde kapinin kapandigini algiliyir. Yani klasik olarak kapi acilip kapaninca acilip kapanan bir anahtar sistemi yok gorunurde.

• quote:

quote:

sorun sızıntı akımıdır.

Çözüm:

Saygılar

İlginiz için teşekkür ederim. Ledler yanarken gerilimi ölçtüm 11.76v cikti. Kapilari kapattim ledler sonunce 4.62 v cikti. Komple tavan lambasi anahtarini kapattim 0.02 v cikti. Belki serit led bozuktur diye baska ledle denedim onda da ayni sorun devam etti.

Bu zener diyot dediginiz parca nerelerde satilir? Daha once hic boyle seyler almadim. Elektronik tamircilerinde mi satilir?

Bu arada abimin aracıda grande punto. Tavan aydınlatmasını ben yapmıştım 3 erli grup halinde alt alta 3 tane. Güzel ışık veriyor.
    Aynı şekilde bagaj aydınlatmasınıda yaptım, sağ ve sol tarafa arabaya paralel yarım metre kadar döşemiştik.

Aşağıdaki linkte zener diyotun çeşitli tipleri var.

http://www.bilgivideo.com/uploads/articles/cb284749.jpg

Elektronik malzeme satan yerlerde bulabilirsin.

Nerde ikamet ediyorsun bilmiyorum ama.

İstanbul - Karaköy
    Ankara - Ulus
    İzmir - Kemer Altı
    Antalya - Konya sokak

Aklımda kalanlar bunlar :)

Bunun yanında kullanacağın zenerin watt değeride önemli. Örnek olarak bağlamış olduğun led çalışırken 1 Amper çekiyorsa 12 Voltta; 12/1 = 12 watt yapar

Yani alacağın zener 5 volt 12 watt olması gerekir.

Zener almadan önce bunun hesabınıda yapıp öyle almalısın zener i.

Extra olarak birkaç adet alabilirsin. Fiyatları çok komik rakamlardır. 5 V , 10 V ,8.1 V, 7V, gibi çeşitli miktarda alıp deneme yapabilirsin tabiki bahsettiğim watt hesabını kayda almak şartı ile.

• Tavan lambasının gecikmeli kapanmasını sağlayan bir özelliği mevcutsa ledin tam olarak sönmemesi normal.
    Çözüm olarak lambanın orjinal ampulu kadar akım çeken led takılabilir yada wattlı bir direnç lede bağlanır.

• quote:

quote:

quote:

sorun sızıntı akımıdır.

Çözüm:

Saygılar

Bu arada abimin aracıda grande punto. Tavan aydınlatmasını ben yapmıştım 3 erli grup halinde alt alta 3 tane. Güzel ışık veriyor.
    Aynı şekilde bagaj aydınlatmasınıda yaptım, sağ ve sol tarafa arabaya paralel yarım metre kadar döşemiştik.

Aşağıdaki linkte zener diyotun çeşitli tipleri var.

http://www.bilgivideo.com/uploads/articles/cb284749.jpg

Elektronik malzeme satan yerlerde bulabilirsin.

Nerde ikamet ediyorsun bilmiyorum ama.

İstanbul - Karaköy
    Ankara - Ulus
    İzmir - Kemer Altı
    Antalya - Konya sokak

Aklımda kalanlar bunlar :)

Bunun yanında kullanacağın zenerin watt değeride önemli. Örnek olarak bağlamış olduğun led çalışırken 1 Amper çekiyorsa 12 Voltta; 12/1 = 12 watt yapar

Yani alacağın zener 5 volt 12 watt olması gerekir.

Zener almadan önce bunun hesabınıda yapıp öyle almalısın zener i.

Extra olarak birkaç adet alabilirsin. Fiyatları çok komik rakamlardır. 5 V , 10 V ,8.1 V, 7V, gibi çeşitli miktarda alıp deneme yapabilirsin tabiki bahsettiğim watt hesabını kayda almak şartı ile.

Ben tavan aydinlatmasinin ampullerini de cikarip 3 er serit led kesip baglamistim. Onlari söküp sari isik veren orjinal 12V 5W lık akkor ampulleri geri taktim. Ampulun duyundan da elektrik alip ledlere bagladim. Su anda ledler tam sönuyor. Bu sekilde bir sorun olmaz saniyorum.

Acaba akkor ampulun direnci fazla oldugu icin ledlere giden akim dustu ve o yuzden mi artik tam sönüyor?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.