Şimdi Ara

Sert granit ve anti rez çamaşır makinası altlığı:Yeniden. (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
383
Cevap
11
Favori
35.112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mevcut hoparlorlerim (9,6) uzerinde biraz degisiklik yapmak istiyorum.Hem merak hem hosuma gidecek ugras.

Oncelikle ic kablolama , bind posting ve capasitor degisikligi yapmayi planliyorum.Degisim orani 1% dahi olabilr.Tecrube etmek istiyorum acikcasi.
    Tabiiki icindeki degisiklikler disinada yansiyacak:))

Capasitor secimi konusunda yardima ihtiyacim var.http://www.hificollective.co.uk/components/capacitors.html .Mesela bu link icerisinde cesitler var. Capasitordeki hangi ozellik ne anlama gelmektedir pratikte? Bu konuda arastirma yapmadan once sizlerden basit bir anlatim ,tarif ve yol haritasi rica ediyorum.

• Arkadaşlar merhaba, öncelikle ses olaylarına çok yabancıyım, kaliteli müzik dinlemeyi sevdiğim için geçen hafta eşimi yoğun uğraşlarım sonucu ikna edip, kampanyada yakaladığım Harman-Kardon AVR 360 anfi ve HKTS 16 ses sistemini 2299 liraya aldım. Sistemi kurdum ve lossless müziklerde ve filmlerde denedim, beklediğimden çok daha iyiydi, aldığıma pişman olmadım. Ancak alt kat komşumu rahatsız etmekten çekiniyorum.Forumu biraz araştırdım ancak granit + spike olayını tam çözemedim.Sistemi fotoğraftaki gibi kurdum şimdilik, maalesef anfi ünitenin altına sığmadığı için üste aldım, wooferıda ünitenin yanına koydum. Sizce bu sisteme granit + spike + anti rezonans yapmaya gerek var mı?Yaparsam alt kata inen sesi büyük ölçüde engellemiş olurmuyum?,Ayrıca sadece woofera mı yoksa kolonlarada mı yapmam gerekiyo bu uygulamaları, sonuçta hoparlörler çok büyük boyutlu değil. Ve eğer yapmam gerekiyosa malzemeleri nerden temin edebilirim ve yaklaşık maliyeti ne olur?Artık çok oluyorum ama vaktini ayırabilecek bi arkadaş adım adım uygulamayı anlatabilirse çok sevinirim.Cahilliğimiz mazur görün, dediğim gibi çok yabancıyım bu olaylara.Şimdiden teşekkür ederim.

Sert granit ve anti rez çamaşır makinası altlığı:Yeniden.

• sizin hoparlör setiniz için bu tarz bir uygulamaya ihtiyacınız yok.
  • @devildo,

Front olarak kullanacaginiz hop.leriniz icin ayak temin edebilir ve aralarini acaraka oturma pozisyonunuza gore konumlandirabilirsiniz. Tipleri itibari ile spike kuklanmaniz gerekmez.Zaten spike mevcut degildir.

Sub. Konumu , basarili ses alabilmeniz icin onemlidir.Tabiki alt kata gidecek seside etkileyecektir iyi/kotu. Sesin patlama yaptigi noktalarda en basit olarak bir adet Bauhaus dan temin edebileceginiz akustik sunger uygulayabilirsiniz. Ben uygulamadan son derece memnunum.Acikcasi bir adet tabaka sungerin basarli olabilecegini tahmin etmemistim.
    Anti rezonans denen malzemeyide , camasir mak.altligi olarak yine Bauhaus dan temin edebilirsiniz. Granit icin mermercilere goz atin derim ama hop.lerinizde fark yaratacak bir uygulama olmaz sanirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rdegerli

Mevcut hoparlorlerim (9,6) uzerinde biraz degisiklik yapmak istiyorum.Hem merak hem hosuma gidecek ugras.

Oncelikle ic kablolama , bind posting ve capasitor degisikligi yapmayi planliyorum.Degisim orani 1% dahi olabilr.Tecrube etmek istiyorum acikcasi.

Capasitor secimi konusunda yardima ihtiyacim var.http://www.hificollective.co.uk/components/capacitors.html .Mesela bu link icerisinde cesitler var. Capasitordeki hangi ozellik ne anlama gelmektedir pratikte? Bu konuda arastirma yapmadan once sizlerden basit bir anlatim ,tarif ve yol haritasi rica ediyorum.

Yorumlariniz,fikirleriniz ?

• Benim derdim tamamen alt kata inen sesi azaltmak, çünkü sub vurdukça koltuklar bile titriyo, alt kata da iniyodur muhtemelen, sub. a damı uygulamaya gerek yok sizce? bu sünger olayını yapmaya kalksam sub için süngeri nereye koymam gerekir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Devildo

Benim derdim tamamen alt kata inen sesi azaltmak, çünkü sub vurdukça koltuklar bile titriyo, alt kata da iniyodur muhtemelen, sub. a damı uygulamaya gerek yok sizce? bu sünger olayını yapmaya kalksam sub için süngeri nereye koymam gerekir?

Bunu tespit etmeniz icin odanızda duydugunuz hisstetiginiz bas sesler sizi cok yanıltır. Cunku bas sesler yapı itibarı ile duvarlardan, kuytu koselerden rahatlıkla gecebilirler.
    Siz istediginiz kadar onlem alın bas frekansların yayılımına engel olamazsınız. Muzik calarken odanın heryerini dolasın yan odaları dolasın bazı noktalarda anormal yogun bas sesler hissedeceksiniz. Dinlediginiz ortamdan cok daha yogun etkili sekilde alt yada yan komsunuza ses gidebilir ve siz bunun farkında bile olmazsınız. Bu dusuk frekansın ozelligidir. Mesela 900 kuralı vardır. Odanızın uzun kenarını 900 e bolun odanızada alabileceginiz dusuk frekans cevabını verir. Odanızın uzun kenarı 10 metre diyelim 900/10=90 Hz alabilirsiniz. Haliyle 30 hz etkin sekilde alt yada yan koomsuya ulasır size ulasmaz. YAnsımalarda var bas sesler koseleri sever cunku birbirleri ustune eklenerek dB artısı olur. Bas hoparloru odanın ortasına koyun birde koseye koyun ciddi bir dB artısı olacaktır. Buda etken unsurlardan. Alt frekansalrı dizginlemek zordur.
    Dısarda yogun bas ses gelen otomobil gorursunuz. Otomobil size yaklastıkca bas sesler zayıflar azalır uzaklastıkca artar. İste sizde farkında olmadan komsularınıza ben duyamıyorum siz nasıl rahatsız oluyosunuz durumu olur. Halbuki komsunuz haklıdır.

• Yani kisacasi herhangi bir uygulama yapmama gerek yok yapsamda hicbir ise yaramaz diyosunuz :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Mevcut hoparlorlerim (9,6) uzerinde biraz degisiklik yapmak istiyorum.Hem merak hem hosuma gidecek ugras.

Tweak oldugundan,ayrica baslik acmadan buradan yanit beklemekteym arkadaslar.

• O hoparlörlerin bence en büyük eksikliği Kabin kolorasyonu.Portakal sandığından hallice . Ben sağlam bir kabin yaptırıp driver ve crossoverları kullanırdım. ama zor iş hiç uğraşmadan üst serileri zorlamak en iyisi bence.
  • quote:

quote:

@Rdeğerli,
    kapasitorler çeşitli materyallerden üretilir. linkte ki mesela en çok tercih edeceğin silver cap ile Audio Note. benim rahatlıkla tercihim olurdu. yahut da oil cap. elimde çeşit çeşitler NOS Sprague VitaminQ oil, Hyrel (Gudeman, Sangamo, Astron, Aerovox, West-Cap) gibi fast kapasitörler. silver kap. de vardı kalmadı. arıyoruz yine bakalım. özüm kötümserem 9.6 için bence elna gibi kapasitörler yeterli. tiz hattına kaliteli bipolar kon. olması sesde iyileştirme yapar. bobinleri hiç elleme derim şahsen. dirençleri ise Dale, Ohmite gibi uygun dirençlerle değişebilirsin.
    sonuç olarak mundorf, elna, jensen ve diğerleri kaliteli malzemeler. ne farkları var dersen toleransları farkediyor. sinyal üzerinde kayıpsız bir şekilde tabi. Paper oil, Oil, Polystyrene, Polylplene kararlılığı yüksek kaliteli kon. üretimi yapılır. ses üzerinde bir sürü etkiye sahipler. uF değeriyle Voltajı arttıkca değeri de katlamakta. bu konuya eğilmişken amplinde eğer AC kuplajlı ise onunda kapasitorunu değişmeni öneririm. (:

• quote:

Orijinalden alıntı: the_cantan

quote:

quote:

@Rdeğerli,
    kapasitorler çeşitli materyallerden üretilir. linkte ki mesela en çok tercih edeceğin silver cap ile Audio Note. benim rahatlıkla tercihim olurdu. yahut da oil cap. elimde çeşit çeşitler NOS Sprague VitaminQ oil, Hyrel (Gudeman, Sangamo, Astron, Aerovox, West-Cap) gibi fast kapasitörler. silver kap. de vardı kalmadı. arıyoruz yine bakalım. özüm kötümserem 9.6 için bence elna gibi kapasitörler yeterli. tiz hattına kaliteli bipolar kon. olması sesde iyileştirme yapar. bobinleri hiç elleme derim şahsen. dirençleri ise Dale, Ohmite gibi uygun dirençlerle değişebilirsin.
    sonuç olarak mundorf, elna, jensen ve diğerleri kaliteli malzemeler. ne farkları var dersen toleransları farkediyor. sinyal üzerinde kayıpsız bir şekilde tabi. Paper oil, Oil, Polystyrene, Polylplene kararlılığı yüksek kaliteli kon. üretimi yapılır. ses üzerinde bir sürü etkiye sahipler. uF değeriyle Voltajı arttıkca değeri de katlamakta. bu konuya eğilmişken amplinde eğer AC kuplajlı ise onunda kapasitorunu değişmeni öneririm. (:

Tesekkur ederim cevap icin.Gerci konuya sifir bilgisi olan ben icin algilamasi zor bir cevap ama az cok yarimci olacaktir baslangic icin

Peki secim yaparken marka OK+ diyelim.Degerleri ve kapasitesi konusunda hangi yolu izlemeleyiyim? Bu deger ve kapasiteyi neye gore belirlemeliyim yada neye gore belirlenmistir secme sansim yoksa?

Birde cap cinsleri arasindaki farklar algilanabilirlik olarak nelerdir?

• quote:

Yani kisacasi herhangi bir uygulama yapmama gerek yok yapsamda hicbir ise yaramaz diyosunuz :)

Hiç işe yaramaz demek pek doğru olmaz bence. Odanın içindeki basların gitmesinin bu yolla engelleyemezsiniz tabi. Ancak sub'ın doğrudan tabana yaydığı titreşimleri engelleyebilirsiniz. Bence subın altına yapmakta yarar var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: vitex

quote:

Yani kisacasi herhangi bir uygulama yapmama gerek yok yapsamda hicbir ise yaramaz diyosunuz :)

Hiç işe yaramaz demek pek doğru olmaz bence. Odanın içindeki basların gitmesinin bu yolla engelleyemezsiniz tabi. Ancak sub'ın doğrudan tabana yaydığı titreşimleri engelleyebilirsiniz. Bence subın altına yapmakta yarar var.

Bahsettiginiz uygulamada sub. icin uygulandiginda fark olmayacaktir.Zira kullanilan malzemelerin sonumleyici ozelligi varsa bile! amaca ulastiracak kadar etkili degil.

Sub. Tabaninin tum yuzeyi temas halinde oldugu surece alt seslerde dizginlemek zor.Yalitim burada onem arz ederki, uygulama konusunda bence o denli masraf yapilmasina gerek yok bu asamada.

• quote:

Orijinalden alıntı: vitex

quote:

Alıntıları Göster
    ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rdegerli -- 2 Mayıs 2012; 10:27:18 >

• quote:

Tesekkur ederim cevap icin.Gerci konuya sifir bilgisi olan ben icin algilamasi zor bir cevap ama az cok yarimci olacaktir baslangic icin

Peki secim yaparken marka OK+ diyelim.Degerleri ve kapasitesi konusunda hangi yolu izlemeleyiyim? Bu deger ve kapasiteyi neye gore belirlemeliyim yada neye gore belirlenmistir secme sansim yoksa?

bu da bir başlangıçtır.
    kon. çeşitlerini okumanı öneririm. internetde haklarında malumat var.
    kapasitor değerlerini ise devre yapıyorsanız devre ihtiyacını siz belirleyeceksiniz. yahut da aradığınız bir değer olacaktır. ne gibi? 9.6 modifiye sözkonusu olduğu için (benim yazma sebebim) filtre devresi üzerindeki kapasitor yavrunun ne olduğunu ve değerlerini tesbit etmeniz gerekli. çünkü crossover devresinin dizaynına sadık kalacağız. artık kaç uF-V değere sahipse. 4.7-250V, 6.8uF, 10uF, 2.2uF vb standart üretim gibi. kapasite ve voltaj değeri birerebir uygun olsun. Karaköy piyasasından bulacağın daha kaliteli kapas.ün 9.6 nın malzemesinden daha iyi olacağını düşünüyorum. filtre resimlerine bakalım. ek olarak linkini verdiğin sitede kapasitorler (audio note, mundorf, jensen vs ) 9.6 için fazlalar. pahalı malzeme almaya gerek yok ayrıca belirteyim.
    sinyal hattında uF değeri ne kadar yüksekse alçak frekansları daha doygun belirgin alırsın. uF değeri ne kadar yüksekse uzayan, dolgun baslar, daha sert 4.7 gibi değerleri seçebilirsin.ama özetle bunun kesin doğrusu yok. bir X kon. ile türlü sonuç alırsın diğer Y türlüsünde başka türlü. sonuç denemeye bağlı. -firmalar ürettikleri hop.ri alanında yetkin kulağa sahip müzisyenlere dinletirler nihai üretim için.- ki bu detay ortadayken affınıza sığınırak yok kablo, yok fincan izolator, yok şu hatta granit felan boş işler...

selamlar.

edit: ''yok'' eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 2 Mayıs 2012; 19:26:24 >

• quote:

quote:

bu da bir başlangıçtır.
    kon. çeşitlerini okumanı öneririm. internetde haklarında malumat var.
    kapasitor değerlerini ise devre yapıyorsanız devre ihtiyacını siz belirleyeceksiniz. yahut da aradığınız bir değer olacaktır. ne gibi? 9.6 modifiye sözkonusu olduğu için (benim yazma sebebim) filtre devresi üzerindeki kapasitor yavrunun ne olduğunu ve değerlerini tesbit etmeniz gerekli. çünkü crossover devresinin dizaynına sadık kalacağız. artık kaç uF-V değere sahipse. 4.7-250V, 6.8uF, 10uF, 2.2uF vb standart üretim gibi. kapasite ve voltaj değeri birerebir uygun olsun. Karaköy piyasasından bulacağın daha kaliteli kapas.ün 9.6 nın malzemesinden daha iyi olacağını düşünüyorum. filtre resimlerine bakalım. ek olarak linkini verdiğin sitede kapasitorler (audio note, mundorf, jensen vs ) 9.6 için fazlalar. pahalı malzeme almaya gerek yok ayrıca belirteyim.
    sinyal hattında uF değeri ne kadar yüksekse alçak frekansları daha doygun belirgin alırsın. uF değeri ne kadar yüksekse uzayan, dolgun baslar, daha sert 4.7 gibi değerleri seçebilirsin.ama özetle bunun kesin doğrusu yok. bir X kon. ile türlü sonuç alırsın diğer Y türlüsünde başka türlü. sonuç denemeye bağlı. -firmalar ürettikleri hop.ri alanında yetkin kulağa sahip müzisyenlere dinletirler nihai üretim için.- ki bu detay ortadayken affınıza sığınırak yok kablo, yok fincan izolator, yok şu hatta granit felan boş işler...

selamlar.

edit: ''yok'' eklendi.

İlgilendigin icin tesekkur ederim.

Yapacagim modifikasyonda temel olarak fark algilama istegim on planda iken ayni zamanda bu farkin ust seslerde daha belirgin hale getirebilmek amacim var.

Kapasitor secimindeki degerler , orjinaline sadik kalinarak ayni olacak.Fakat daha kalitelileri ile degistirilecek.OK.Peki internet sayfasindaki markalara ait iyi birsey alsam diye dusunuyorum.Hani aralarindaki fark ornegin ; siteden alacagim 1 adet kap. Fiyatina karakoyden 2 yada 3 adet alabileceksemde tercihimi iyisinden yana kullanmayi secmek isterim tabiki.

İc kablolamada gumus kablo tercih etmek istiyorum.Ayni sekilde binding post larda gumus tercihim olacak.Fakat ic kablolamada DHLabs T14 , Van Den Hul The CS-122 Hybrid gibi modeller asiri fazlami gelir sizce? Yani metre fiyati daha uygun bir secim yapmak ile arasinda cok farklar olurmu.Zira ic kablolamada speaker kablosu gibi degisim yapmak kolay degil.

• quote:

Yapacagim modifikasyonda temel olarak fark algilama istegim on planda iken ayni zamanda bu farkin ust seslerde daha belirgin hale getirebilmek amacim var.

yapacağın modifiyenin hem alt hem üst frekansları kapsadığını-kapsayacağını belirteyim. fark olacak.

quote:

Kapasitor secimindeki degerler , orjinaline sadik kalinarak ayni olacak.Fakat daha kalitelileri ile degistirilecek.OK.Peki internet sayfasindaki markalara ait iyi birsey alsam diye dusunuyorum.Hani aralarindaki fark ornegin ; siteden alacagim 1 adet kap. Fiyatina karakoyden 2 yada 3 adet alabileceksemde tercihimi iyisinden yana kullanmayi secmek isterim tabiki.

öncelikle mevcut filtrenin neye ihtiyacı var? nasıl bir şey onu bir öğrenelim. sonra karaköy piyasasında şansımızı deneriz. pektabi mundorf, obligato, ERO, Auri Cap, Jensen de uygun fiyatlı kap. var; silver cap. gibi uçuk noktalara çıkmak gerekli değil. psikolojik bence. 9.6 ya bakalım birde silver cap e.

quote:

İc kablolamada gumus kablo tercih etmek istiyorum.Ayni sekilde binding post larda gumus tercihim olacak.Fakat ic kablolamada DHLabs T14 , Van Den Hul The CS-122 Hybrid gibi modeller asiri fazlami gelir sizce? Yani metre fiyati daha uygun bir secim yapmak ile arasinda cok farklar olurmu.Zira ic kablolamada speaker kablosu gibi degisim yapmak kolay degil.

DH Lbs t14 fazla kaçar bence. boşuna fazla para verilmiş olur. sadece süs olarak işe yarar. aksilik olmasaydı eğer bir kablo topiğinde saf gümüş kaplama kablo alacağımdan bahsetmiştim.-military grade- olmadı. ondan gönderirdim. bulunursa EMG, ECG %99 saf gümüş kablo kullanabilirsin. -hospital grade-. önerim bas-mid bas hop. için bakır kablo, tizler için gümüş kablo. saf gümüş kabloya gerek yok. alçak ve üst frekansları farklı üstünlükle taşıyan bakır ve gümüşü ayrı almak yerine; tüm kablolamada hybrid yani gümüş kaplama bakır kablonu kafi olduğunu ve X markanında kafi geleceğini düşünüyorum şahsen. cs122 uygun güzel bir şey takılacaksa. cs122 bakır üzeri gümüş kaplamamıydı, kurşun üzeri gümüş mü? neyse.
    gümüş tizleri daha iyi, bakırda bas frekansları daha iyi taşır.kabul gören düşünceyi paylaşıyorum. ayrıca binding post ben WBT den başka bilmiyorum.onu tercih ederim. başka iyisi avrdır bilmem. yanında gümüş alaşımlı lehim teli ihmal edilmemeli.
    diğer türlüsü sanki alınacak bir meta gibi, mal gibi psikolojik değer yüklenmiş mal alımı olacaktır. o kadar masrafa gireceksek wharfedale portakal sandığına uygun Seas tiz bakarım şahsen... ((((:

• Tabiki once mevcut parcalar nedir,acip ogrenip burada paylasacagim.

Lehim teli olarak Mundorf 9,5% silver solder supreme , binding postlar icinde WBT 0710 AG (gumus) karar kildim.Alternatif azligindan en kolay belirlediklerim

Cap. İcin mundorf yanma surecinin min.300 saatlerde hatta 1000 saat olduklarindan bahsediliyor.Jensen in hop.crossover larda en tercih edilenin oldugu ve ust frknslar icinde silver cap. lerin uygun olabilecegi yonunde yorumlar okudum.Genel anlamda dogrulugunu bilemem.Cap. İcin mevcut parcalarin ne oldugunu gormek gerekiyor oncelikle

Kablolamada cs 122 ve dh labs T 14 fiyatlarini baz aldigimda uc noktalardaki fikrimdi. Sinerji anlaminda hop.kablosu olarak kullandigim Chord Carnival Silver Screen i ic kablolamadada kullanmayi dusunuyorum.Sizce uygun mudur? Cunku kullanmaya basladigim anda acikligi farkettim ve hosuma gitti.Ani zamanda fiyat olarak makul seviyede. Alternatif olarak fiyatini henuz bilmedigim VDH breeze ve Chord ile emsal VDH wind olumlu yorumlar okudugum kablolar.Hatta gercek mi bilmem VDH breeze icin referans kabul edildiginden bahsetmisti birisi forumlardan birinde.

Birde tum parcalarin silver olmasi, eksikligini zaman zaman hissettigim ve pariltisini aradigim ust frekanslarda patlama yapacakmis ve iste budur diyecegim izlenimini uyandirmakta.Bu ne denli olasi yada gercek?

Genel anlamda 9,6 lar ile dogru orantili bir butce ile fayda saglayabilmek, konunun cercevesi tabiki.

• quote:

quote:

yapacağın modifiyenin hem alt hem üst frekansları kapsadığını-kapsayacağını belirteyim. fark olacak.

quote:

öncelikle mevcut filtrenin neye ihtiyacı var? nasıl bir şey onu bir öğrenelim. sonra karaköy piyasasında şansımızı deneriz. pektabi mundorf, obligato, ERO, Auri Cap, Jensen de uygun fiyatlı kap. var; silver cap. gibi uçuk noktalara çıkmak gerekli değil. psikolojik bence. 9.6 ya bakalım birde silver cap e.

quote:

DH Lbs t14 fazla kaçar bence. boşuna fazla para verilmiş olur. sadece süs olarak işe yarar. aksilik olmasaydı eğer bir kablo topiğinde saf gümüş kaplama kablo alacağımdan bahsetmiştim.-military grade- olmadı. ondan gönderirdim. bulunursa EMG, ECG %99 saf gümüş kablo kullanabilirsin. -hospital grade-. önerim bas-mid bas hop. için bakır kablo, tizler için gümüş kablo. saf gümüş kabloya gerek yok. alçak ve üst frekansları farklı üstünlükle taşıyan bakır ve gümüşü ayrı almak yerine; tüm kablolamada hybrid yani gümüş kaplama bakır kablonu kafi olduğunu ve X markanında kafi geleceğini düşünüyorum şahsen. cs122 uygun güzel bir şey takılacaksa. cs122 bakır üzeri gümüş kaplamamıydı, kurşun üzeri gümüş mü? neyse.
    gümüş tizleri daha iyi, bakırda bas frekansları daha iyi taşır.kabul gören düşünceyi paylaşıyorum. ayrıca binding post ben WBT den başka bilmiyorum.onu tercih ederim. başka iyisi avrdır bilmem. yanında gümüş alaşımlı lehim teli ihmal edilmemeli.
    diğer türlüsü sanki alınacak bir meta gibi, mal gibi psikolojik değer yüklenmiş mal alımı olacaktır. o kadar masrafa gireceksek wharfedale portakal sandığına uygun Seas tiz bakarım şahsen... ((((:

@the_cantan, benim emektar evo40 lara da bir el atsanız .

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.