Bu Cümlede Altı Çizilen Ses Olayının Benzeri Aşağıdakilerden Hangisinde Vardır ?
A- Sözcükte değil ,cümleyle düşündüğümü fark ettim ben. B- Atakule'den baktığımızda bütün Ankara ayaklarımızın altındadır. C- Kadıncağız kahrından deliye döndü. D- Bu eserin,çile,ıstırap ve alın teriyle yoğrulduğu söyleniyor. E- Şiddetli fırtınalardan direkler devrilmişti.
Cevap anahtarı : D
İkinci Sorum :
Yaş ilerliyor... Artık geçti bizden Kişi ev bark edinmeli vakitten Gün gelince biz değil miyiz ölen Cenazemiz yerde kalmasın dostlar
Bu dizelerde,aşağıdaki ses olaylarından hangisinin örneği yoktur ?
A- Ünlü Düşmesi B- Ünsiz Benzeşmesi C- Ünlü Daralması D- Ünsüz Yumuşaması E- Ünlü Türemesi
Cevap Anahtarı : E
Üçüncü Sorum:
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte kaynaştırma ünsüzü kullanılmıştır ?
A- Sevgiyle yaşamanın umudunu yitirmişsen,yaşamından zevk alamazsın. B- Senin sesini her tarafta duyacağım. C- Hissini herkese açmasan nasıl olur ? D- Yıllardır kendi evimizle ilgilenmiyorduk ; yeni yeni ilgileniyoruz. E- Kendi erkekarkadaşını bile iyice terslemişsin.
Cevap Anahtarı : A
Dördüncü Sorum :
Aşağıdaki dizelerin hangisinde daha çok ses olayı vardır ?
A- Gönlüm bir güneş gibi ufuktan battı. B- Beni anlamıyorlar bugün sevdiklerim de. C- Oysa Ben kendimden başkasını sevmedim yeryüzünde. D- Dudaklarından geçen bu sevinç sözlerini söyleyemem. E- Bu yorgunluktan sonra kendimi de unutuum.
Cevap Anahtarı : C
Soruların Çözümü Hakkında Yorumlarınızı Bekliyorum. Teşekkürler.
birinci soru a değilmi ya
Ben bu Türkçe sorularını yaparken konuya hakim olmadığım için mantıkla çözüyorum. Gene o şekilde aktarmaya çalışıcam sana cevap D neden D çünkü "yalnızlığımdan" derken sözcüğün kökü yalın ve yapım eki alınca ünlü düşmesi olmuş kahrından derkenki kahırdaki ı da ünlü düşmesine maruz kalmış ama orada yapım eki yok. Ancak yoğrulduğundaki "yoğur-mak" kökü de yapım eki alarak "yoğrulmak" olmuş yani yapım eki alarark ünlü düşmesine uğramış.
ünsüz benzeşmesi geçtide var. ünlü daralması ilerle-yor ilerliyor olmuş orda var. yumuşama etmek edinmek olmuş sanırım orada var.
ünlü düşmesi ileri'den ilerliyorda var diyeceğim ama ilerlemekten türemiş bu sözcük.
A ile E arasında kaldım.
3. soru da a şıkkı. Kaynaştırma ünsüzleri "Y,Ş,S,N"
"yaşamak"a "-ın" eki getirilmiş araya n kaynaştırma ünsüzü kaynaştırılmış. Sen, herkes, ilgilenmek ve iyi sözcüklerine getirilen eklerde bi kaynaştırma ünsüzü yok.
Diğer soruya bakmaya üşendim ona da başkası baksın :D Kolay gelsin...
İlginiz için Teşekkürler Arkadaşlar Yardımlarınızı Halen Bekliyorum.
Güncel.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme