Şimdi Ara

SES KARTI GERÇEKTEN GEREKLİ Mİ ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
2.094
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar cahilliğimi mazur görün.

Şu sıralar kulaklığıma uygun ses kartı alma/almama konusunun çelişkisi ve ufak bir deneyimimin yaşatmış olduğu şaşkınlık ile sizlerden yardım istiyorum...

Geçen gün arkadaşlarla harici bir ses kartının gerekliliği konusunda girdiğimiz tartışmanın sonucunda, oraya buraya bakmadan - rakamsal değerlerin içerisine girmeden kendi organlarımız ile ufak bir test yaptık. Bir arkadaşımız da Creative'in böyle icili bicili şeker gibi bir ses kartı vardı. Ses kontrol modülü falan bulunan epeyce kallavi bir fiyatı olan cihazdan bahsediyorum (CREATIVE Sound Blaster ZX olması lazım) .

Arkadaşımda iyi denilebilecek bir seviyeye sahip RAZER BlackShark kulaklık vardı bende ise hediye gelen SENNHEISER PC 350 ... Benim kulaklık ga-970 ud3'ün on-board kısmı ile ilişkide

Arkadaşlar film, müzik, oyun ve kaydedilmiş ses dökümanlarının yürütülmesinde benim sistem pek çok kişi tarafından aynı tanılar ile ya daha iyi bulundu yada fark ayırt edilmedi. Kulaklıkları yer değiştirdiğimizde de durum değişmedi. Standart dış hoparlörler ile durum daha da feci. Arada kendini gösteren tını farkı iyice belirginsizleşiyor. Arkadaşımın bu durumda öne sürdüğü argüman ise işlemci üzerinden ses yükünü alması ki bu konu da haklı ( %5 - %9 arası bir işlemci rahatlaması için o kadar para )

Sonuç itibari ile sormak istediğim soru şudur. Bu tür ses kartlarından gerekli verimi alabilmek için şöyle 5.1, 7.1 ses sistemi falan alıp 1000 tl üstü kulaklıklar falan mı takmak gerekiyor ? ( bu durumu işlemci-ekran kartı dar boğaz durumuna benzettim nedense) Bizim testlerimiz de en azından çevresel dış donanımın daha önemli olduğunu gördük. Kalite açısından ufak bir basamak önde olan benim kulaklık işlevini yine gereğince yerine getirebildi.

Kulaklığıma yakışan bir ses kartı alacaktım ancak son deneyimim beni bu konuda düşünmeye itti.

Not: Öyle profesyonel müzisyenler, hardcore gamerlar yada film yönetmeni falan olmadığımızı belirtmek isterim... Standart kullanıcı grubuna dahil olan oyununu da oynayan, filmini de izleyen , amatör müzik ile de haşır neşir olan bir yapımız var.

Cevaplarınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freshmind -- 3 Kasım 2013; 23:24:41 >

• Kaliteli 5.1 bir sistem ile inanılmaz fark yaşarsın hocam müzik ve filmlerde...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pir

Kaliteli 5.1 bir sistem ile inanılmaz fark yaşarsın hocam müzik ve filmlerde...

Kaliteli ses sistemden kastın? biraz daha açar mısın?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Assassino!

quote:

Orijinalden alıntı: Pir

Kaliteli 5.1 bir sistem ile inanılmaz fark yaşarsın hocam müzik ve filmlerde...

Kaliteli ses sistemden kastın? biraz daha açar mısın?

Creative ya da Logitech'in sistemleri diyebilirim...
  • Ses kartı gerçekten gerekli

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: District7

Ses kartı gerçekten gerekli

@District7
    Hangi açıdan gereklidir sizce ? Getirisi nedir mesela ? Almayı düşünüyorum çünkü bir ses kartı.

@Pir
    Bende öyle düşünüyorum. Gerçek manada verim almak için güçlü bir sistem şart gibi ? Sizde var mıdır bu tür donanımlar, deneyim edinme şansınız oldu mu ?
  • kaliteli bir anakart var ise çok da gerekli değildir
    bende uzun senelerdir creative in pahalı ses kartlarından kullandım
    orta kalite anakart üzerindeki ses kartlarından daha iyi olduğu kesin
    fakat üst kalite veya ses kartı üst düzey olan bir anakart olunca kaliteli ses çıkarabiliyor
    benimde böyle bir deneyimim oldu ve ses kartını sattım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Minimum bir asus d2 veya d2x alıp denerseniz ses kartının ne derece sesi değiştirdiğinizi anlarsınız. Creative den sonra asus ilaç gibi geliyor. Çok pahalı kulaklıklara veya ses sistemine ihtiyacınız yok ama tutup 10 liralık kulaklıkla da fazla birşey beklememek lazım. Onboard kartlardan da her ne kadar üst model anakart da olsa iyi bir harici ses kartıyla kıyaslanamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: burbarian

Minimum bir asus d2 veya d2x alıp denerseniz ses kartının ne derece sesi değiştirdiğinizi anlarsınız. Creative den sonra asus ilaç gibi geliyor. Çok pahalı kulaklıklara veya ses sistemine ihtiyacınız yok ama tutup 10 liralık kulaklıkla da fazla birşey beklememek lazım. Onboard kartlardan da her ne kadar üst model anakart da olsa iyi bir harici ses kartıyla kıyaslanamaz.

amaç kıyaslamak değil
    onboard ile harici ses kartı zaten kıyaslanmadı
    gerekli mi değil mi
    kimi insan için bu para farkını vermeye değer kimisi için değmez
  • quote:

Orijinalden alıntı: MuratTURAN1977

quote:

Minimum bir asus d2 veya d2x alıp denerseniz ses kartının ne derece sesi değiştirdiğinizi anlarsınız. Creative den sonra asus ilaç gibi geliyor. Çok pahalı kulaklıklara veya ses sistemine ihtiyacınız yok ama tutup 10 liralık kulaklıkla da fazla birşey beklememek lazım. Onboard kartlardan da her ne kadar üst model anakart da olsa iyi bir harici ses kartıyla kıyaslanamaz.

amaç kıyaslamak değil
    gerekli mi değil mi

Sayın arkadaşım kıyaslamazsan ihtiyacın olup olmadığını nasıl anlayacaksın? Elinde bir tane varken daha iyisini almak tamamen zevk işidir, o artık ihtiyaç olmaktan çıkmıştır. Elinde 86 model şahin vardır, "beni götürüp getiriyor, yetiyor" diyen de var "porsche olsun ama bilmem ne özelliksiz olanını almam" diyen de var. Biraz uçuk bir örnek oldu ama olay tamamen zevk ve maddiyet işi.

• şimdi bu sistemi asus m5a97 ile kullansak birde x-fi surroun 5*1ile kullansak fark çok fazla olurmu veya nekadar olur. sistem alacağım z906 almayı düşünüyorum almışken zorlayıp ses kartı aliyimmi ?param tam sınırda ama zorlayabilirim
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: MuratTURAN1977

quote:

amaç kıyaslamak değil
    gerekli mi değil mi

Sayın arkadaşım kıyaslamazsan ihtiyacın olup olmadığını nasıl anlayacaksın? Elinde bir tane varken daha iyisini almak tamamen zevk işidir, o artık ihtiyaç olmaktan çıkmıştır. Elinde 86 model şahin vardır, "beni götürüp getiriyor, yetiyor" diyen de var "porsche olsun ama bilmem ne özelliksiz olanını almam" diyen de var. Biraz uçuk bir örnek oldu ama olay tamamen zevk ve maddiyet işi.

kıyaslamak ile ihtiyacın ne ilgisi var
    bak kendin yazmışsın zevk ve para işi diye
    ses özelliği iyi bir anakart kullanıyor isem ses kartına gerek yoktur
    bu benim görüşümdür
    zaten anakartların ses kartlarından daha iyi olduğunu kimse söylemedi değil mi
    yani bir kıyas olmadı

• MuratTURAN1977 M kullanıcısına yanıt
    Onboard kullandım zamanında. Harici ses kartı kullanınca aradaki farkı kıyaslama imkanım oldu. Daha çok hoşuma gideni aldım. Hiç çikolata yememiş birine, "şeker mi güzeldir çikolata mı" diye sorarsanız anlamsız olur. Ama bir kere tadına baktıktan sonra karar verebilir. "Şeker bana yeter, çikolataya gerek yok" da diyebilir, "çikolata daha güzelmiş, param da var neden şekerle yetineyim" diyen de olur.

Şunu konuya direkt olarak yazsaydım çok mu mantıklı olacaktı: "Evet kesinlikle harici ses kartı gerekli, onboard kartlar yetersiz, tat vermiyor." Bu cevap bana özel olacaktı ve herkes için geçerli olmayacaktı. (En azından benim gibi düşünmeyenler için. ) Aynı soruyu ekran kartı için cevapladığımızı düşünürsek sayısal değerleri göz önüne koyar, saniyede çizebildiği kare sayısı, saat hızı vs. sayısal değerlerle karşılaştırabiliriz ve son çıkan bir oyunu tüm ayarlar sonda oynatıp oynatmayacağına karar verebiliriz. O zaman gerekli mi değil mi tartışmasına son noktayı koyabiliriz. Ancak ses kartlarında belli bir kaç değer dışında sayısal karşılaştırma yanlış olur. Çünkü her sesin her insanda bıraktığı etki sayısal değerlerle ölçülemez. Bana çok güzel gelen bir ses tonunu, başkası gürültü olarak algılayabilir. Kısaca zevkler ayrıdır ve biraz da paraya bakar. Kulaklık konusunda da hep söylediğim bir şey var. "Tavsiye ile kulaklık alınmaz, gidip dinleyeceksin, beğenirsen alacaksın."

Aslında bir parça kinaye yapmıştım ancak aynı konudan bahsettiğimi farketmemişsiniz. Cümlemin sonuna alaycı bir gülümseme koysaydım muhtemelen farkına varacaktınız. Bu konuda gelecek her cevap öznel yaklaşımda olup, genele hitap edecek nesnel bir yargıya ulaşılamayacak.

Konuyu açan arkadaşa vereceğim cevap şu: Her ikisini de dinleyin, karşılaştırın. Kafanızda bir fikir oluşacak zaten. Fazla bir değişiklik farketmediyseniz onboard, çok değiştirdiyse de maddi duruma göre harici. Saygılar.

• quote:

Onboard kullandım zamanında. Harici ses kartı kullanınca aradaki farkı kıyaslama imkanım oldu. Daha çok hoşuma gideni aldım. Hiç çikolata yememiş birine, "şeker mi güzeldir çikolata mı" diye sorarsanız anlamsız olur. Ama bir kere tadına baktıktan sonra karar verebilir. "Şeker bana yeter, çikolataya gerek yok" da diyebilir, "çikolata daha güzelmiş, param da var neden şekerle yetineyim" diyen de olur.

Şunu konuya direkt olarak yazsaydım çok mu mantıklı olacaktı: "Evet kesinlikle harici ses kartı gerekli, onboard kartlar yetersiz, tat vermiyor." Bu cevap bana özel olacaktı ve herkes için geçerli olmayacaktı. (En azından benim gibi düşünmeyenler için. ) Aynı soruyu ekran kartı için cevapladığımızı düşünürsek sayısal değerleri göz önüne koyar, saniyede çizebildiği kare sayısı, saat hızı vs. sayısal değerlerle karşılaştırabiliriz ve son çıkan bir oyunu tüm ayarlar sonda oynatıp oynatmayacağına karar verebiliriz. O zaman gerekli mi değil mi tartışmasına son noktayı koyabiliriz. Ancak ses kartlarında belli bir kaç değer dışında sayısal karşılaştırma yanlış olur. Çünkü her sesin her insanda bıraktığı etki sayısal değerlerle ölçülemez. Bana çok güzel gelen bir ses tonunu, başkası gürültü olarak algılayabilir. Kısaca zevkler ayrıdır ve biraz da paraya bakar. Kulaklık konusunda da hep söylediğim bir şey var. "Tavsiye ile kulaklık alınmaz, gidip dinleyeceksin, beğenirsen alacaksın."

Aslında bir parça kinaye yapmıştım ancak aynı konudan bahsettiğimi farketmemişsiniz. Cümlemin sonuna alaycı bir gülümseme koysaydım muhtemelen farkına varacaktınız. Bu konuda gelecek her cevap öznel yaklaşımda olup, genele hitap edecek nesnel bir yargıya ulaşılamayacak.

Konuyu açan arkadaşa vereceğim cevap şu: Her ikisini de dinleyin, karşılaştırın. Kafanızda bir fikir oluşacak zaten. Fazla bir değişiklik farketmediyseniz onboard, çok değiştirdiyse de maddi duruma göre harici. Saygılar.

evet; kinaye anlaşılmamış
    bende ısrarla aynı şeylerin söylendiğinin farkındayım

• Yorumlarınıza aynen katılıyorum üstadlar. Şu an için gereksiz (yada acil olmayan) ihtiyaçlar listeme aldım kendilerini. Araya böyle dağlar sular seller koyamayan bir aparat olmasına karşın neden bu denli pahalı hala anlamış değilim. 100-150 tl seviyelerinde gezse belkide değeri hatırına kıyılabilecek bir meblağ. Ancak iyi ses kartı deyince 400-500'leri cepten cart diye çıkartmak, ister istemez düşünmeye itiyor adamı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freshmind -- 6 Kasım 2013; 3:05:13 >
  • Hangi film oyun ve muzikten bahsediyoruz.. Once kaynagi yazin yoksa bu yaptiginiz testlerin hicbir anlami yoktur, kaynak kotuyse hicbir eklipman birsey yapamaz.. Yani z5500 yada o tarz bir multimedia system kullaniyor olsan farki hissedemiyebilirsin ama pc350 gibi bir kulaklikla hissetmemen normal degilki bu aletin 150 ohm direnci var, onboard hicbir sekilde suremez bu kulakligi...

Film olarak en az 1500 bitrate li DTS the Incredibles i acin, oyun olarak bf4 stereo HIFI modunda olacak, muzik icin ise en az 1k bitrateli kayipsiz bir formatta bi muzik acin mesela B&W in ve ultrasone un cok cok kaliteli odyofil kayitlari vardir onlardan edinin..

Daha sonra Razer blackshark denen oyuncagi testten cikartin pc350 yi kullanin sadece.

Simdi bu sartlarda onboard ile ses kartini kiyaslayin bakalim neler olacak.. Eger gene farki duyamiyorsaniz muzik kulaginiz cok zayif demektir.

NOT: ZX kallavi bir ses karti degil. Ama genede her turlu onboarddan cok daha iyi olacaktir..

• Ee sonuç?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.