Drama cikarmazlarsa izlenmiyorlar hocam ondandir :) Dedigim gibi bende kasa vardi gecen haftalarda sattim 10L civari hacimlere indigim icin. Arkadaki fanin yonunu bir kac defa degistirmek icin sok tak yaptim hic kalitesiz bir malzeme hissiyati vermedi |
SFF / MINI ITX Severler Kulübü (309. sayfa)
-
-
5700x3d veya 5800x3d kullanan var mı acaba? meshliciousta soğutma problemi olur mu? 3d vcache sebebiyle 5700x'ten geçmeyi düşünüyorum.
-
AM5 ITX ölü doğan bir bebekti, 2024'te gömdük. Aorus ultra almaya kalksam 13 bin TL'ye geliyor. TR'de zaten b650e-i o fiyatlarda. Ne stok var, ne rasyonel fiyatlandırma var, ne de 2. elde akış var. Birileri hala vergi artırmanın peşinde daha. Türkiye'de var da biz almıyoruz keyfimizden gidip dövizleri dışarıya veriyoruz çünkü.
-
Merhaba arkadaşlar. Hala Sff-Mff grubumuza katılmamış arkadaşlar varsa bana mesaj atabilirler.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben nr200p de 5700x3d kullanıyorum oyunlarda maksimum 65 derece furmark cpu burn testinde maksimum 75 derece görüyor. Cooler master ml240 v2 kullanıyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Mini Itx sistemim yok, merakım var. Ancak sorduğunuz işlemcilerden birini (5700x3d) Cooler Master H500'de kullandığım için cevaplamak istedim. Silverstone Heligon He01 gibi pek bilinmeyen ama 1 kg ağırlığında 250 watt Tdp'li bir işlemci soğutucusu ile ve kasada 2 tane 20 cm, 2 tane 14 cm, 1 tane 12 cm fan ile birlikte 79 derece pik yaptığını gördüm. Genel olarak oyunlarda (4k sistem) 60-65 derece civarında Eskişehir'in serin havasında. Kullanmak istediğiniz anakart, soğutucular, vs ile ilgili bir bilgim yok ama ufak sistemlerde nasıl soğur bilemiyorum. 5800x3d daha da sıcak çalışacaktır.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Undervolt ile..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
x3d işlemcilere müdahale etmek neredeyse imkansız. Benim işlemci sadece 3 adet kombo strike ayarına izin veriyor. Başka anakartlarda başka özellikler varsa bilemiyorum.
Pbo ve curve den bahsediyorum.. 7 serisinde bu çok daha gelişti tabiki
PBO + Curve optimizer ile undervoltlayabilirsiniz hocam henuz goz atmadiysaniz
-
Baktım ama ben bulamadım belki de hocam. X470 chipsetli anakartım. Ancak bugün itibariyle yeni bir kasa dizeceğim micro atx. Mevcut sistemi kardeşime vereceğim. O daha uzman bu konularda. Ona ileteyim belki o bilir. Teşekkür ederim.
Anakarttan dolayı müdahele edemiyorsunuz. Yoksa yeni işlemciler çok guzel uv oluyor. Zaten olmassa yanarız :)
Haklısınız Uv çok güzel bir şey. Hem elektrik tüketimini düşürüyor hem soğutucu masrafını düşürüyor 😊
Arkadaşlar merhabalar,
Sahibinden üzerinden asrock x370 itx anakart aldım. Ryzen 5700g ile kombinledim. Elimde de Silverstone PF120 sıvı soğutmayı kullanayım dedim ama sıcaklıklarla başım belada. PF120 sıvı soğutmayı Arctic mx-6 ile işlemciye montajladım. Fakat masaüstünde iken 90-96 derecelerde geziniyor. Arka planda windows güncellemesi yapılıyor fakat güncellemenin sıcaklığı bu derece coşturacağını düşünmüyorum. Sıvı soğutmanın radyatöründe ufak tefek deformeler var. Resmini aşağıya ekliyorum.
İlk önce sıvı soğutmanın pompasından şüphelendim fakat kulağımı dayayıp dinlediğimde düzgün bir şekilde çalıştığını gördüm. Ayrıca pompa fan hızı değişimlerine de tepki veriyor.
Macun mx-6, teknobiyotikten alınma. Çakma olacağını sanmıyorum. İşlemci üzerinden sıvı soğutmayı söktüğümde miktarı ve kıvamı gayet yerindeydi.
PBO kapatıp açtım fark etmedi. Yine 90-95 dereceleri buluyor.
All core -25 sıvı soğutmayla yine fayda etmedi.
Elimde macunu kullanılmamış amd Wraith Stealth stok fanını taktığımda ise sıcaklıklar eh işte seviyesine geliyor. Boşta 40-50, masaüstü kullanımlarda 50-60. Stres testinde ise 75W güç tüketimi ile maksimum 89 dereceler.
Şimdi size sorum şu, amd stok fanıyla bu değerler normal mi?
Sıvı soğutmada bir sorun olduğu açık ki daha önce bu sıvı soğutmayı kullandım. Yaklaşık 1 yıldır kutusunda yatıyordu.
Sıvı soğutmada hangi noktaya yoğunlaşmalıyım.
-
Soğutucu plaka tam temas yapmıyor olabilir. AM4 platformda Ryzen 3000 ve 5000 serisi işlemcilerde Corsair H1xx AIO ve EKWB bazı serilerinde temassızlık, tam oturmama olabiliyordu. Permafrost 120 eski bir AIO, oturtma yerlerinde sorun olabilir. Mümkünse başka bir (mümkünse eşdeğer) platformda ve aynı macunla sıvı soğutucuyu tekrar test edin. Yine oluyorsa sorun soğuk plaka veya oturumla alakalı olabilir. Radyatörün yakın görüntüsü yok o yüzden net bir şey söylemek zor ama eğilme bükülmeden fazla zarar varsa ve radyatör bozulduysa yapacak bir şey yok. Fanını değiştirmeyi denediniz mi? Air Blazer 120r ile aynı fan diye biliyorum pf120'nin radyatör fanı.
Genelde günümüz AIO soğutucularında çemberlerde yosunlaşma, tıkanma, soğutucu sıvı sızması vb. şeyler yaşanmaz pek. Fakat dediğim gibi, PF120 çok eski bir soğutucu ve olmaz olmaz dememek lazım. Yine de iç temizliği ve soğutucu sıvı değişimi gerekliliği çok düşük bir ihtimal. Daha kuvvetli ihtimaller plakanın işlemci üstündeki IHS yani entegre ısı yayıcısı zeminle temas (veya edemeyiş) kaynaklı sorun yaşıyor olmanız. Yüzeyde çizilmeler ve çatlaklar gözle görünebilir seviyedeyse ve macun lekeleri iyice sildikten sonra bile kalıyorsa ve kararma (oksitlenme) varsa, Z eksenindeki çukurcuklar ve mikro çatlaklardan dolayı ısı temasında kötüleşme sözkonusu olabileceği aklınıza gelmeli. Tabi diğer ihtimal de düzgün oturmama veya eğimli durma olabilir. Yüzeyde sorun görünmüyorsa birkaç defa çıkarıp takın, bunu 2-3 kere tekrarlayın. Boruların pompadan ayrıldığı yerin zıttında anakarta doğru bir bası ve eğim az da olsa olur, bu borunun yönüne ve sertliğine göre değişir. Vidalarken önce daha hafif torkla vidalayın ve yavaşça torku artırın. Bunu yaparken sistem açık olursa sıcaklık takibiyle daha doğru veri edinilebilir.
Eğer zımparalamanız gerektiğini düşünürseniz 2000-3000 grit zımpara her yerde kolayca bulunabiliyor. Bunlarla çok rahat düz bir yüzey elde edebilirsiniz. YouTube'da bununla ilgili çok video bulursunuz 'coldplate lapping' 'AIO sanding' vb. başlıklarla. Zımparayı bir aparata takıp veya yapıştırıp üstünde de gezdirebilirsiniz, zımparayı zemine koyup soğutucu plakayı zemine karşı da gezdirebilirsiniz. 2.si için çıkıntısız ve düz bir zemin oluşturun kendinize, ayna veya granit yüzeyler bu konuda en iyi seçim olacaktır. Mermerde yapmayın çünkü mermer çabuk kırılır, parçalanır ve hiçbir zaman tam düz olmaz yüzeyi.
Ek: zımparada direkt 2000 ile başlamayın, 300 gritte 1 dakikada soyacağınız metali yarım saatte anca soyarsınız. 400-600 ile başlayın, azar azar yapın. 20-30 git-gel yeter. Bazıları her 5-10 git-gelde plakayı 90 derece döndürmeyi öneriyor, siz de öyle yapabilirsiniz. Ben dairesel hareketler çizerek yapmayı tercih ediyorum. Çok derin çizikler varsa 40-50'ye kadar zımparalanabilir. Sonra 800-1200 aralığına geçin, bunda da 30, 40 veya 50 yapın. Kalın gritte ne kadar uzun kalırsanız ince gritte o kadar az kalmanız gerekir ama daha çok materyal soyma riski kalın gritte vardır. 2000'e geçin 50 kere yetecektir, 3000'e fabrikadan çıktığı halden bile daha düz olsun isterseniz geçin. Bakır partikülü kesinlikle kalmasın, iyice temizleyin soğutucuyu. Boruları da silin sıçrama ihtimaline karşı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3Korner1Penaltı -- 16 Eylül 2024; 0:23:37 >
-
Hocam soğutucunun montajını yaklaşık 1.5-2 sene önce de yapmıştım. Soğutucu yaklaşık 1.5 senedir yatıyor. Hatta 19 aralık 2022'de soğutucuyu eski sisteme montajlamıştım. Söküp kutusuna kaldırdım. Hatta yerleşimini de aşağıya ekliyorum. Fan ile ilgili olduğunu zannetmiyorum. Yani Air Blazer'i de taksam 95-96 dereceleri 40-50'ye çekmez herhalde.
Ben de sizin gibi soğutucu plakanın işlemciyle tam temas edemediğini düşünüyorum. Radyatörün üzerindeki hasardan kaynaklanır mı bilemiyorum. Yani su radyatörün neresinde depolandığı ile ilgili bilgim yok. Hasarlı bölgeden su geçemeyip tüm radyatörü devir daim edemiyorsa da böyle bir sorun oluşabilir.
Soğutucunun işlemciyle temas noktası hafif çizikli, dilerseniz resmini gönderebilirim. Çizik bölümünü termal macun tölere edebilir diye düşünmüştüm.
-
Su radyatör peteklerinden geçmez, radyatör bloğunun kenarlarındaki borulardan geçer. Bu sıvı kanallarında biriken enerjiyi daha çabuk ortama vermek için olabildiğince ince ve çok sayıda metal yapraklar kaynaştırılarak yüzey alanıyla soğutma randımanı artırılır. Peteklerin şeklinin bozulması soğutma verimliliğine neredeyse hiç etki etmez. Kesinlikle temas sorunu olduğunu düşünüyorum. Başka sistemde test edilince eminim benzer sonuç çıkacaktır. Daha fit bir oturtma takımı ve braket bulmaya çalışın. Silverstone yedek parça durumunu bilmiyorum ama Türkiye'de bulabileceğinizi sanmıyorum. Kendiniz tamir edebilirseniz ne ala, yoksa ebaydaki fiyatların üstüne zaten 500 lira daha verip yeni AIO alabiliyorsunuz sahibinden.
Edit: aynı 120mm soğutucudan bende de var, yeni aldım ve temizledim. Sıvısını değiştirmeyi planlıyordum bu hafta sonu. Umarım benzeri bir sorun çıkmaz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3Korner1Penaltı -- 17 Eylül 2024; 17:39:6 >
-
Sorun radyatõrde bence. Su tam devir yapamıyor içeride. Ve soğumuyor haliyle. Birde 120mm olunca etki çok fazla oluyor.
-
Blok bayağı kötü görünüyor. Su ise sıvı soğutmalar için olanlardan kullanılabilir. Ama kapalı devre olduğundan ve herhangi rezervuar olmadığından dolayı devre içinde kesin hava kalacaktır. Pompaların ömrüde çok uzun olmuyor. Fakat ben halen radyatõrden süpleniyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X